Здравословни рибни пръчици
Днес сме се спрели на едно любимо ястие – здравословни рибни пръчици, които често хапваме в различни ресторанти или заведения за хранене. Разликата е в това, че, приготвени в домашни условия, съдържат само естествени и пресни продукти.
Ще сготвим заедно здравословни рибни пръчици с пречистена мазнина и прясно рибено филе. Тази рецепта е чудесен източник на протеини за мускулите и енергия за тялото. Освен полезни, рибените пръчици са изключително хранителни и питателни.
Като гарнитура към тях може да добавите задушени зеленчуци, зелена салата или просто нарязани краставички.
Тази рецепта е изключително подходяща за вечеря, тъй като се приготвя много лесно и бързо, не изисква почти никакви усилия е изключително лека за храносмилане.
Рецепта за здравословни рибни пръчици
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 8 |
- 800 г филе от риба
- 1 яйце
- 200 г бадемово брашно
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. чесън на прах
- сол и пипер за овкусяване
- пречистено масло Гхи за приготвянето
- връзка свеж магданоз
Приготвяне:
- Преди да започнем с приготвянето на рибните пръчици, е нужно да подготвим филето. Нарязваме го на отделни лентички с широчина около 2 см и дължина 4 см. Нарязаните порции ги поставяме в отделна купа.
- Преди да смесим всички съставки, нарязваме магданоза на ситно и изстискваме сока на един лимон.
- Отделяме 2 различни купички – в едната счупваме яйцето и го разбиваме добре, а в другата смесваме всички останали съставки – брашното, чесъна, солта и пипера, нарязания на ситно магданоз и лимонения сок.
- Приготвяме широк съд, покрит с кухненска хартия, на който да нареждаме подправените филенца.
- Всяко отделно парченце потапяме първо в яйчената купичка, а след това в тази с брашното и другите съставки. Накрая подреждаме филенцата в съда, като внимаваме да не ги слепваме едно за друго.
- След като всички филенца са готови за изпържване, избираме подходящ тиган, в който оставяме да загрее добре маслото Гхи. Препоръчваме него, тъй като то е изцяло пречистено и има висока точка на димене – при пържене не се разпада на свободни радикали, както всички други мазнини. Допълнителен плюс е това, че попива изцяло в рибата и я овкусява допълнително.
- Изпържваме филенцата за 3-4 минутки от всяка страна и сервираме с листа от маруля и домашно приготвен млечен сос.
За любителите на по-мазни сосове, може да се приготви и домашна майонеза с яйца и зехтин.
Съвети при приготвянето на рибни пръчици
- Използвайте по-стегнато филе, за да се запази формата при пърженето на отделните парченца.
- Добавете сусамови семена към сместа от брашното.
- Може да добавите различни билки или подправки, като кимион или паприка, за да опитате различни вкусове.
Още от здравословната ни кухня
Ако ви е харесала рецептата за рибни пръчици и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня във фейсбук!
Приятен апетит от екипа на Forlife!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа със зарган – вкусно и бързо ястие, с любима риба по нашето черноморие.
Обичаме да си приготвяме леки и здравословни ястия – като сьомга на фурна с домашно песто и спаначена
Кюфтенца от риба тон – защото неведнъж сме писали колко са полезни и важни за организма морските продукти.