Топ безглутенови брашна, приложими в много рецепти

Обновена: 09.01.2024|

От началото на 21 век досега все повече се говори за глутена и влиянието му върху нашето тяло. Наяве излизат все повече последици от неговото въздействие, но и всяка година се покачва процентът на хората с непоносимост към глутен.

Затова и все повече от нас се обръщат към алтернативата – безглутенови брашна, достъпни и лесни за адаптиране към редица рецепти в нашата кухня. Разказваме ви за това как могат да се превърнат в част от менюто.

 

Характеристики на безглутеновите брашна

Времето, в което живеем, ни позволява да правим изключително подробни проучвания за всичко, с което се храним. В това число влизат и различните видове брашна, част от които – безглутенови.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

 

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

По своята същност глутенът е тип растителен протеин, който се съдържа в много житни продукти: жито, ечемик, ръж, овес. Респективно, глутен съдържат и продуктите, произведени от тях: брашно, грис, нишесте, зърнени закуски и други.

Накратко казано, идеята и действието на глутена е да слепва всички съставки в едно, което обаче може да доведе до храносмилателни проблеми.

За съжаление хиляди хора по света не могат да приемат и обработват глутена, тъй като страдат от непоносимости или от храносмилателна болест, наречена цьолиакия. При нея е налице увреждане на чревните стени, вследствие на което приемът на глутен води до постоянна болка в стомаха, понижен имунитет, изтощение и други.

Именно тези хора са и една от групите, за които различните безглутенови брашна са от есенциално значение. В допълнение: глутенът е познат като антинутриент, тъй като не носи хранителна стойност на тялото и това го прави продукт, който да избягваме при здравословна диета.

За разлика от него, безглутеновите брашна са с богат хранителен профил:

 • Имат високо съдържание на разнообразни витамини и минерали, които варират в зависимост от вида безглутеново брашно.
 • С високо съдържание на антиоксиданти.
 • Голям избор от съставки в зависимост от целта, желанието, рецептата.
 • Изцяло натурален произход.

Добрите новини са, че независимо дали страдате от непоносимост към глутен или просто искате да опитате нещо ново, има хиляди рецепти, които може да пробвате. Ето и как да се ориентирате сред огромното разнообразие от видове безглутенови брашна.

 

Видове безглутенови брашна

*отбелязаните със звездичка не са препоръчителни при спазване на кетогенна диета, поради високо съдържание на въглехидрати и захар

Безглутенови брашна. Глутен, какво знаем за него.

Безглутеновите брашна се разделят на три категории въз основа на това колко гъсто и питателно е всяко от тях и колко лесно се използва самостоятелно :

 • Леки безглутенови брашна – тук попадат всички нишестени брашна
 • Средно тежки брашна без глутен – въпреки че са питателни, сами по себе си тези брашна са малко по-леки, когато се използват в рецепта, и са по-стабилни, за да се използват самостоятелно или в комбинация с нишестено брашно.
 • Тежки видове брашно без глутен – това са по-плътните и питателни брашна, които рядко се използват самостоятелно и в повечето случаи се комбинират.

От друга страна можем да разделим безглутеновите брашна и в различни категории според произхода им.

Така те биват:

 • от зърнени култури
 • от бобови растения
 • от плодове и семена

Ето и какви са разликите между тях и как можем да ги използваме.

Леки безглутенови брашна

 

Безглутенови брашна, кестен.

 

Леките безглутенови брашна се характеризират като такива поради факта, че добавени в рецепта, придават лекота на печивото – това може да значи и хрупкава коричка. 

Към леките безглутенови брашна спадат два основни продукта: кестеново брашно* и нишестето* (направено от тапиока и от картофи).

Кестеновото брашно*, макар и не особено популярно, е изключително меко. Подлежи на успешно съчетаване с други типове брашно: бадемово и кокосово например. Съдържа и много витамини и полезни минерали.

За съжаление, въпреки че е леко, е редно да споменем, че то съдържа много захари – от 74.3 г въглехидрати за 100 г 29.5 са захари. Затова и не се препоръчва при спазване на нисковъглехидратен режим. 

Нишестето, от друга страна, дава лекота, но и слепва съставките. Двата типа – от тапиока и картофи, могат да се съчетават за достигане на оптимална лекота и мекота на продукта, до плътна консистенция. Ако пък искате да избегнете картофения аромат, добавете и друг тип безглутеново брашно. 

Средно тежки безглутенови брашна

Средно тежките безглутенови брашна за много хора са “златната среда”, когато става дума за използване на по-нестандартно брашно за готвене. Хубаво е обаче да се използват в комбинация с някое от по-тежките видове безглутеново брашно, тъй като това намалява ронливостта на тестото.

В тази категория спадат:

 • Брашно от амарант*: непознат продукт за мнозина, това брашно е светло на цвят, слепва съставките добре и има много лек аромат. Това го прави подходящо за различни ястия, които искате да приготвите без глутен, но пък и да нямат аромат на картофи, ориз или т.н. – страничен ефект на някои от другите типове безглутеново брашно.
 • Брашно от просо*: мнозина го избягват заради жълтеникаво златистия му цвят, който се предава и на крайния продукт на рецептата. То е леко за консумация, но и се комбинира прекрасно с картофено, кокосово и нахутено брашна. Големи плюсове в негова полза са голямото наличие на желязо и протеини.
 • Брашно от кафяв ориз*: любопитен продукт с много интересен и деликатен оризов привкус. За съжаление това е високовъглехидратен тип брашно и в допълнение – трябва да се съчетава с нишесте или друг вид безглутеново брашно

Никой от тези видове брашно не ви се струва привлекателен? Ето кои са и тежките видове безглутенови брашна.

Тежки безглутенови брашна

 

Безглутеново брашно. Шведски кифлички. Фибри. Синтезиране на колаген. Пълнен хляб. Кето пай. Кето хляб. Бадемово брашно с разпръснати около него бадеми.

 

Бадемовото брашно е едно от най-предпочитаните безглутенови брашна на пазара. То допринася печивата ни да са ароматни, но и да имат плътна структура, без да се раздробяват. От него организмът ни ефективно си набавя протеини, калций, витамини Е и B.

Тъй като, подобно на бадемите, е висококалорично, не бива да се приемат твърде големи количества от него наведнъж. В противен случай ще усетим тежест в стомаха, но и ако сме на диета и го консумираме често, може да не усетим особен прогрес в дългосрочен план.

Сусамовото брашно е друг виден представител на тежките безглутенови брашна. Обикновено се използва за приготвяне на кексове, сладки, понякога и хляб. Причината се крие в това, че стритите сусамови семена съдържат протеини, мазнини, фосфор, желязо, калций, ниацин и др.

Не можем да не споменем и соевото брашно*. Соята е добре познат заместител на някои продукти в ежедневието, но ако не сте използвали брашно, направено от нея, то много вероятно не знаете, че то съдържа фосфор, желязо, калций, калий, витамин Е, B1, B2 и B5. Но има и високо съдържание на въглехидрати – около 30%.

Също така трябва да се консумира с повишено внимание, тъй като около 15% от хората, които имат цьолиякия, не могат да го консумират.

Няма как да пропуснем и любимото кокосово брашно. Голям негов плюс е, че може да се използва самостоятелно за печива, но по-често в десертите се комбинира с бадемово, тъй като абсорбира големи количества течност – затова е хубаво да го съчетаваме с други видове брашна. В противен случай рискувате печивото да стане твърде сухо.

Други примери за тежко безглутеново брашно са от нахут*, киноа*, елда*.

 

Топ безглутенови брашна, приложими в кулинарията

 

Безглутенови брашна. Испански обгорен чийзкейк. Кокосови продукти на дъска - кокосово масло, кокосови стърготини, кокосово брашно и кокосови орехи.

 

Тези от вас, които правят първите си стъпки в света на безглутеновите брашна, вероятно искат да започнат с нещо малко по-познато. За вас подбрахме петте най-често използвани типа безглутеново брашно, които можете да използвате в рецептите си.

За разлика от печенето с обикновено пшенично брашно, където всичко, от което се нуждаем, е само универсално брашно, в повечето случаи печенето без глутен изисква смес от поне две брашна.

1. Бадемово брашно

Абсолютен фаворит на за приготвянето на здравословни десерти, бадемовото брашно е съставка на множество рецепти, които можете да приготвяте за всеки повод и дори в ежедневието си.

Опитайте някои от нашите здравословни рецепти с бадемово брашно:

В рецептите, които приготвяме, използваме главно бадемово и кокосово брашно, тъй като те са подходящи за кето режим на хранене, с ниско съдържание на въглехидрати и захари, и нисък гликемичен индекс. Още много подобни предложения ще откриете в секция „Кето рецепти“ в нашия сайт.

2. Кокосово брашно

Опитайте го веднъж и няма да се откажете никога – особено ако в кухнята ви се приготвят честичко десерти.

Ето и част от нашите предложения за нисковъглехидратни десерти с кокосово брашно:

3. Оризово брашно*

Независимо дали изберете версията от бял или кафяв ориз, ще откриете десетки рецепти, в които да го приложите. В допълнение, то ще ви донесе нужни на тялото ви количества желязо, калций, протеини и въглехидрати.

4. Брашно от тапиока*

Има богата история още от времето на маите. Днес имаме информация и за полезните му свойства за сгъстяване. Затова и често се среща в рецептите на супи и сосове.

5. Брашно от нахут*

За съжаление често бива пренебрегвано поради факта, че оставя лек бобов аромат. Затова и не се счита за подходящо за повечето рецепти от обичайната ни кухня. Въпреки това има полезни свойства, заради които можете да го включите в някои от любимите си ястия.

За да премахнете максимално глутена от ястията си, използвайте безглутенова мая и бакпулвери с постепенно бухване на тестото (базирани на калциеви монофосфати).

Важно е да не забравяме, че освен очевидните, има редица продукти, които крият в себе си различни количества глутен. Много добър пример за това са някои видове снаксове, зърнени закуски, бисквити, сосове и дресинги и дори някои типове енергийни напитки и бира.

Проверявайте внимателно състава, ако имате непоносимост или чувствителност, за да сте сигурни, че няма да ви навредят.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 28.04.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 28 април 2022 в 12:00 | Категория: Хранене и видове храни