Днес приготвяме две рецепти за домашен кето кекс с кокосово брашно с ниско съдържание на въглехидрати. Поднесете за десерт на семейни тържества и рождени дни или когато ви се хапва нещо сладко.

 

Рецепта за кето кекс с кокосово брашно

Този кето кекс с кокосово брашно е лек и ефирен. Има пандишпанова текстура и приятен нежен вкус на ванилия и кокос. Покрит със сметанова или бадемова глазура, подсладена със ванилия  и стевиола на прах.

Време за приготвяне: 50 минути

Порции: 12 парчета

Хранителна стойност в 1 парче: 1,7 г въглехидрати, 10,8 г мазнини, 4,1 г протеин и 124 калории.

Необходими продукти:

  • 6 големи яйца със стайна температура
  • 2 ч. л. екстракт от ванилия
  • 100 г стевиола на прах
  • 100 г краве масло Гхи, разтопено + още за намазняване (или кокосово масло)
  • 2 с. л. неподсладено бадемово мляко
  • 60 г кокосово брашно, пресято
  • 1 ½ ч. л. бакпулвер

За кето глазурата:

  • 4 с. л. готварска сметана (или бадемово мляко) + още ако е необходимо
  • 50 г стевиола на прах
  • ½ ч. л. ванилов екстракт

 

 

Начин на приготвяне:

  1. Покрийте с пергаментова хартия дъното на кръгла тавичка с диаметър 18 см.
  2. Намазнете дъното и страните на тавичката с краве масло Гхи или с кокосово масло.
  3. Загрейте фурната до 180 градуса.
  4. Разделете яйчените белтъци от жълтъците в две отделни купи.
  5. Разбийте с миксер белтъците до твърд сняг за около 3 минути. Трябва да се образуват здрави въздушни мехурчета. Това ще гарантира, че тестото ще остане пухкаво и кексът няма да се разрони, след като го изпечем.
  6. В отделна купа смесете жълтъците с екстракта от ванилия и стевиолата на прах. Разбийте с миксер до получаване на блед и пенлив крем.
  7. Добавете разтопеното и охладено краве масло Гхи, бадемовото мляко и разбийте отново.
  8. Смесете пресятото кокосово брашно с бакпулвера и ги изсипете към сместа с яйчените жълтъци. Разбийте, докато се смесят.
  9. Изсипете разбитите на пяна белтъци на партиди в купата с жълтъците. С помощта на шпатула внимателно разбъркайте сместа, така че да запазите въздушните мехурчета.
  10. Изсипете полученото тесто в приготвената форма за кекс.
  11. Изпечете за около 40 минути или докато забита клечка излезе чиста.
  12. Проверете кекса след 20 минути, за да се уверите, че няма да го изгорите. Ако е необходимо, поставете алуминиево фолио отгоре, за да избегнете изгаряне.

Глазурата:

  1. Смесете готварската сметана (или бадемовото мляко) със стевиолата на прах и ваниловия екстракт.
  2. Разбъркайте и добавете още мляко или сметана, ако е необходимо.
  3. Изсипете глазурата върху охладения кето кекс с кокосово брашно. Разнесете отгоре и отстрани с шпатула.
  4. Оставете глазурата да стегне, преди да разрежете и поднесете вкусния кето кекс с кокосово брашно.

 

 

Идеи за кето глазура

  1. Ванилова глазура

Смесете 1/3 чаша стевиола на прах с около 2 с. л. бадемово мляко (или 3-4 с. л. готварска сметана) и ½ ч. л. екстракт от ванилия. Коригирайте според вашия вкус, като сложите по-малко стевиола или добавите повече мляко или сметана, ако е необходимо.

  1. Глазура с крема сирене

Нарежете на малки парчета 65 г краве масло със стайна температура. Разбийте го със 125 г крема сирене до получаване на гъста консистенция. Добавете 50 г стевиола на прах и 1 ч. л. екстракт от ванилия. Сложете глазурата в хладилник за 10-15 минути, докато стегне, след което намажете с шпатула ароматния кето кекс с кокосово брашно.

  1. Лимонена глазура

Смесете 4 с. л. разтопено краве масло, 4 с. л. готварска сметана, 4 с. л. стевиола на прах и сока от 1 лимон. Разбъркайте и оставете глазурата да се охлади и сгъсти, след което намажете върху вкусния кето кекс с кокосово брашно.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Съвети

  • Ако искате да приготвите кето кекс с кокосово брашно и без млечни продукти, заменете кравето масло Гхи с кокосово масло. А сметаната в глазурата с пълномаслено кокосово мляко (използвайте само гъстата част от кокосовия крем).
  • Може да превърнете този кето кекс с кокосово брашно в торта, като го срежете през средата и намажете с бита кокосова сметана и нисковъглехидратно домашно малиново сладко. Разбийте кокосов крем с миксер за 2-3 минути до получаване на консистенция като бита сметана.
  • Декорирайте с шепа боровинки или малини. Друга опция е да разтопите нисковъглехидратен шоколад със стевия и да гарнирате кекса с него.
  • Може да добавите и неподсладено какао на прах в сместа за блатовете, за да направите шоколадов кето кекс с кокосово брашно.
  • Съхранете кекса покрит на стайна температура до 3 дни или в хладилник до 5 дни. Нарежете на парчета и съхранете във фризера до 3 месеца.

 

 

Кето здравословен кекс с кокосово брашно и шоколад

Домашно приготвен здравословен кекс с кокосово брашно и шоколад с ниско съдържание на въглехидрати.

Време за приготвяне: 50 минути

Порции: 12 парчета

Хранителен състав в 1 парче кекс: 6 г въглехидрати, 14 г мазнини, 5 г протеин и 160 калории.

Необходими продукти:

Сухи съставки:

  • 70 г кокосово брашно
  • 100 г стевиола на прах
  • 25 г неподсладено какао на прах
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. сода за хляб
  • ½ ч. л. разтворимо кафе еспресо (по желание)
  • ½ ч. л. сол

Течни съставки:

  • 100 г краве масло Гхи, разтопено + още за намазняване
  • 30 г шоколад със стевия, натрошен + още за гарниране
  • 6 яйца
  • ½ – 1 ч. л. стевиола ванилия
  • 2 ч. л. оцет

 

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса и поставете решетката на най-долния ред.
  2. Намазнете с краве масло или с кокосово масло метална правоъгълна тавичка за кекс.
  3. Покрийте дъното и страните на съда с пергаментова хартия.
  4. Изсипете всички сухи съставки в средно голяма купа. Разбъркайте с телена бъркалка и оставете настрана.
  5. Разтопете кравето масло Гхи и шоколада със стевия в малка купа в микровълнова фурна за около 1 минута. Изваждайте на всеки 10 секунди, за да разбърквате.
  6. Добавете яйцата, стевиола ванилията и оцета към сухите съставки и разбъркайте.
  7. Изсипете разтопения шоколад с кравето масло. Продължете да бъркате до получаване на гъсто тесто.
  8. Прехвърлете тестото в подготвената тава за кекс. Потупайте няколко пъти формата, така че да се разпредели равномерно тестото и да се пукнат образувалите се въздушни мехурчета.
  9. Загладете горната част с шпатула и поръсете отгоре с парченца натрошен шоколад със стевия.
  10. Изпечете шоколадовия кекс без да го покривате за 30 минути в загрятата до 180 градуса фурна.
  11. След това покрийте с алуминиево фолио и печете още 20-30 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на кекса, излезе чиста.
  12. Извадете кекса от фурната и поставете кърпа върху него. Нека стои така за около 20 минути, за да може отделилата се от топлината пара да го овлажни.
  13. Следва да прехвърлите кекса върху решетка, където да се охлади напълно.
  14. Нарежете на парчета ароматния шоколадов кето кекс с кокосово брашно и поднесете.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето кекс с кокосово брашно. Кекс.

Представяме ви още една рецепта за домашно приготвен кето кекс с бадемово брашно, вместо с кокосово.

 

Ако нашите предложения за домашен кето кекс с кокосово брашно са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!