Кето кекс с кокосово брашно
Днес приготвяме две рецепти за домашен кето кекс с кокосово брашно с ниско съдържание на въглехидрати. Поднесете за десерт на семейни тържества и рождени дни или когато ви се хапва нещо сладко.
Рецепта за кето кекс с кокосово брашно
Този кето кекс с кокосово брашно е лек и ефирен. Има пандишпанова текстура и приятен нежен вкус на ванилия и кокос. Покрит със сметанова или бадемова глазура, подсладена със ванилия и стевиола на прах.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 парче |
---|---|---|
50 минути | 12 парчета | 1,7 г въглехидрати 10,8 г мазнини 4,1 г протеин 124 калории |
Необходими продукти:
- 6 големи яйца със стайна температура
- 2 ч. л. екстракт от ванилия
- 100 г стевиола на прах
- 100 г краве масло Гхи, разтопено + още за намазняване (или кокосово масло)
- 2 с. л. неподсладено бадемово мляко
- 60 г кокосово брашно, пресято
- 1 ½ ч. л. бакпулвер
За кето глазурата:
- 4 с. л. готварска сметана (или бадемово мляко) + още ако е необходимо
- 50 г стевиола на прах
- ½ ч. л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- Покрийте с пергаментова хартия дъното на кръгла тавичка с диаметър 18 см.
- Намазнете дъното и страните на тавичката с краве масло Гхи или с кокосово масло.
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Разделете яйчените белтъци от жълтъците в две отделни купи.
- Разбийте с миксер белтъците до твърд сняг за около 3 минути. Трябва да се образуват здрави въздушни мехурчета. Това ще гарантира, че тестото ще остане пухкаво и кексът няма да се разрони, след като го изпечем.
- В отделна купа смесете жълтъците с екстракта от ванилия и стевиолата на прах. Разбийте с миксер до получаване на блед и пенлив крем.
- Добавете разтопеното и охладено краве масло Гхи, бадемовото мляко и разбийте отново.
- Смесете пресятото кокосово брашно с бакпулвера и ги изсипете към сместа с яйчените жълтъци. Разбийте, докато се смесят.
- Изсипете разбитите на пяна белтъци на партиди в купата с жълтъците. С помощта на шпатула внимателно разбъркайте сместа, така че да запазите въздушните мехурчета.
- Изсипете полученото тесто в приготвената форма за кекс.
- Изпечете за около 40 минути или докато забита клечка излезе чиста.
- Проверете кекса след 20 минути, за да се уверите, че няма да го изгорите. Ако е необходимо, поставете алуминиево фолио отгоре, за да избегнете изгаряне.
Глазурата:
- Смесете готварската сметана (или бадемовото мляко) със стевиолата на прах и ваниловия екстракт.
- Разбъркайте и добавете още мляко или сметана, ако е необходимо.
- Изсипете глазурата върху охладения кето кекс с кокосово брашно. Разнесете отгоре и отстрани с шпатула.
- Оставете глазурата да стегне, преди да разрежете и поднесете вкусния кето кекс с кокосово брашно.
Идеи за кето глазура
- Ванилова глазура
Смесете 1/3 чаша стевиола на прах с около 2 с. л. бадемово мляко (или 3-4 с. л. готварска сметана) и ½ ч. л. екстракт от ванилия. Коригирайте според вашия вкус, като сложите по-малко стевиола или добавите повече мляко или сметана, ако е необходимо.
- Глазура с крема сирене
Нарежете на малки парчета 65 г краве масло със стайна температура. Разбийте го със 125 г крема сирене до получаване на гъста консистенция. Добавете 50 г стевиола на прах и 1 ч. л. екстракт от ванилия. Сложете глазурата в хладилник за 10-15 минути, докато стегне, след което намажете с шпатула ароматния кето кекс с кокосово брашно.
- Лимонена глазура
Смесете 4 с. л. разтопено краве масло, 4 с. л. готварска сметана, 4 с. л. стевиола на прах и сока от 1 лимон. Разбъркайте и оставете глазурата да се охлади и сгъсти, след което намажете върху вкусния кето кекс с кокосово брашно.
Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.
Съвети
- Ако искате да приготвите кето кекс с кокосово брашно и без млечни продукти, заменете кравето масло Гхи с кокосово масло. А сметаната в глазурата с пълномаслено кокосово мляко (използвайте само гъстата част от кокосовия крем).
- Може да превърнете този кето кекс с кокосово брашно в торта, като го срежете през средата и намажете с бита кокосова сметана и нисковъглехидратно домашно малиново сладко. Разбийте кокосов крем с миксер за 2-3 минути до получаване на консистенция като бита сметана.
- Декорирайте с шепа боровинки или малини. Друга опция е да разтопите нисковъглехидратен шоколад със стевия и да гарнирате кекса с него.
- Може да добавите и неподсладено какао на прах в сместа за блатовете, за да направите шоколадов кето кекс с кокосово брашно.
- Съхранете кекса покрит на стайна температура до 3 дни или в хладилник до 5 дни. Нарежете на парчета и съхранете във фризера до 3 месеца.
Кето здравословен кекс с кокосово брашно и шоколад
Домашно приготвен здравословен кекс с кокосово брашно и шоколад с ниско съдържание на въглехидрати.
Време за приготвяне: 50 минути
Порции: 12 парчета
Хранителен състав в 1 парче кекс: 6 г въглехидрати, 14 г мазнини, 5 г протеин и 160 калории.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 парче |
---|---|---|
50 минути | 12 парчета | 6 г въглехидрати 14 г мазнини 5 г протеин 160 калории |
Необходими продукти
Сухи съставки:
- 70 г кокосово брашно
- 100 г стевиола на прах
- 25 г неподсладено какао на прах
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сода за хляб
- ½ ч. л. разтворимо кафе еспресо (по желание)
- ½ ч. л. сол
Течни съставки:
- 100 г краве масло Гхи, разтопено + още за намазняване
- 30 г шоколад със стевия, натрошен + още за гарниране
- 6 яйца
- ½ – 1 ч. л. стевиола ванилия
- 2 ч. л. оцет
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса и поставете решетката на най-долния ред.
- Намазнете с краве масло или с кокосово масло метална правоъгълна тавичка за кекс.
- Покрийте дъното и страните на съда с пергаментова хартия.
- Изсипете всички сухи съставки в средно голяма купа. Разбъркайте с телена бъркалка и оставете настрана.
- Разтопете кравето масло Гхи и шоколада със стевия в малка купа в микровълнова фурна за около 1 минута. Изваждайте на всеки 10 секунди, за да разбърквате.
- Добавете яйцата, стевиола ванилията и оцета към сухите съставки и разбъркайте.
- Изсипете разтопения шоколад с кравето масло. Продължете да бъркате до получаване на гъсто тесто.
- Прехвърлете тестото в подготвената тава за кекс. Потупайте няколко пъти формата, така че да се разпредели равномерно тестото и да се пукнат образувалите се въздушни мехурчета.
- Загладете горната част с шпатула и поръсете отгоре с парченца натрошен шоколад със стевия.
- Изпечете шоколадовия кекс без да го покривате за 30 минути в загрятата до 180 градуса фурна.
- След това покрийте с алуминиево фолио и печете още 20-30 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на кекса, излезе чиста.
- Извадете кекса от фурната и поставете кърпа върху него. Нека стои така за около 20 минути, за да може отделилата се от топлината пара да го овлажни.
- Следва да прехвърлите кекса върху решетка, където да се охлади напълно.
- Нарежете на парчета ароматния шоколадов кето кекс с кокосово брашно и поднесете.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за домашен кето кекс с кокосово брашно са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Сочни кексчета и кекс с аромат на ванилия, богати на полезни антиоксиданти горски плодове и с почти […]
Кето кекс с горски плодове е неустоимо апетитно предложение за десерт, който ще спечели вкусовите ви рецептори. Днес […]
Избирайки ястията за тази седмица, осъзнахме, че досега не сме приготвяли рецепта за кето кекс. Това е един […]