Постен кето хляб + видео рецепта

Обновена: 14.03.2024|

 

Този постен кето хляб няма яйца или други животински продукти, но за сметка на това е невероятно вкусен и мек, с апетитна хрупкава коричка. Освен това тази рецепта, идеална за вегани, съдържа само 4 грама нетни въглехидрати на филия!

Перфектен за приготвяне на вкусни нисковъглехидратни сандвичи и идеален заместител на хляба при кето диета!

 

keto 02
keto banner site 01

Рецепта за постен кето хляб

 

keto 02
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции  Нетни въглехидрати на порция
2 часа и 10 минути 16 4,13 г

 

Необходими продукти:

  • 300 г бадемово брашно
  • 60 г кокосово брашно
  • 40 г ленено брашно
  • 40 г псилиум хуск
  • 1 с. л. ленено семе (7 г)
  • 15 г бакпулвер
  • 1 с. л. сол
  • 30 мл зехтин екстра върджин/кокосово масло
  • 5 мл ябълков оцет
  • 500 мл хладка вода
  • 30 г зелени маслини
  • 1 ч. л. сушен риган

 

Постен кето хляб.

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200°C. Застелете с хартия за печене тавичка с приблизителни размери 23х13 см. Намажете леко хартията с мазнина, за да сте сигурни, че хлябът няма да залепне. Заделете настрана.
  2. В голяма купа изсипете всички сухи съставки и разбъркайте добре, за да се смесят. Добавете течните съставки. Редът няма значение. Разбъркайте с шпатула или лъжица, след което с ръце омесете тестото за около 1-2 минути. Ако все още е лепкаво, добавете още малко хуск. Тестото трябва да бъде леко влажно, но да не лепне по ръцете. Оставете настрана 10 минути, за да позволите на фибрите да абсорбират напълно течността.
  3. Поставете оформеното тесто в тавичката. Разтрийте леко с мокра ръка повърхността на хляба, за да премахнете шуплите и да създадете гладка повърхност.
  4. Печете за 70 минути на средна решетка. Режимът за печене с вентилатор е най-добрият.
  5. След 50 минути проверете с клечка за зъби дали хлябът е изпечен. Ако излезе чиста, е готов. Ако не, това означава, че хлябът е все още мокър отвътре, покрийте формата за хляб с парче алуминиево фолио, намалете топлината до 180°C и продължете да печете за 20-30 минути, докато се изпече в средата.
  6. Извадете хляба от тавата с помощта на хартията.
  7. Охладете напълно на решетка преди нарязване – поне 3 часа за най-добри резултати.
  8. Нарежете на 16 филийки. Съхранявайте в хладилник до 5 дни. Можете да го замразите до 3 месеца в херметически затворен съд.

 

Защо да включим псилиум хуск в менюто си?

 

Постен кето хляб. Хуск

 

Като източник на разтворими фибри, хускът е много полезен за храносмилането. Той привлича вода, преминавайки през храносмилателната система, и се превръща в гелообразно вещество. Псилиум позволява на тялото да абсорбира хранителните вещества от храната и има широк спектър от здравни ползи, като например при:

Той е и отлично допълнение към кето диета, защото почти всички въглехидрати, съдържащи се в него, са фибри. Те са съществена част от нисковъглехидратна диета – поддържат чревното здраве и дават усещане за ситост.

 

Идеи за рецепти за постен кето хляб

 

Постен кето хляб. Авокадо

 

Този вкусен и постен кето хляб е чудесно допълнение към вашия нисковъглехидратен режим и напълно ще замести пълния с излишни калории бял хляб. Представяме ви няколко идеи, от които може да се възползвате, за да разнообразите своето меню.

  • Препечена филийка с канела – препечете си филийка, намажете с една супена лъжица краве масло Гхи и поръсете еритритол, канела и пресни бери плодове като малини. Вкусно и бързо за похапване, особено когато ви се е прияло нещо сладко.
  • Тост със сладко – намажете върху филия постен кето хляб малко домашно сладко без захар за подслаждане без угризения.
  • Консумирайте в компанията на разядка, например Баба Гануш, която е близка по вкус до любимото на всички кьопоолу.
  • Резен постен кето хляб, прибавена към бекон и бъркани яйца – идеалната питателна закуска.
  • Сандвич – намажете филийка с краве масло Гхи, сложете отгоре слайс от любимата си шунка и кашкавал и добавете лист маруля или спанак. Можете да си сложите отгоре резенчета авокадо. Идеалният кето сандвич, който лесно може да вземете в офиса или за из път.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Свински скалопини.

Към нашия постен кето хляб ви предлагаме вкусна идея за свински скалопини с ароматен сос, които ще задоволят и най-капризното небце.

 

Ако нашите предложения са ви харесали, разгледайте още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:10 | Публикувана: 26 април 2022 в 11:28 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф