Постен кето хляб + видео рецепта
Този постен кето хляб няма яйца или други животински продукти, но за сметка на това е невероятно вкусен и мек, с апетитна хрупкава коричка. Освен това тази рецепта, идеална за вегани, съдържа само 4 грама нетни въглехидрати на филия!
Перфектен за приготвяне на вкусни нисковъглехидратни сандвичи и идеален заместител на хляба при кето диета!
Рецепта за постен кето хляб
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати на порция |
---|---|---|
2 часа и 10 минути | 16 | 4,13 г |
Необходими продукти:
- 300 г бадемово брашно
- 60 г кокосово брашно
- 40 г ленено брашно
- 40 г псилиум хуск
- 1 с. л. ленено семе (7 г)
- 15 г бакпулвер
- 1 с. л. сол
- 30 мл зехтин екстра върджин/кокосово масло
- 5 мл ябълков оцет
- 500 мл хладка вода
- 30 г зелени маслини
- 1 ч. л. сушен риган
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200°C. Застелете с хартия за печене тавичка с приблизителни размери 23х13 см. Намажете леко хартията с мазнина, за да сте сигурни, че хлябът няма да залепне. Заделете настрана.
- В голяма купа изсипете всички сухи съставки и разбъркайте добре, за да се смесят. Добавете течните съставки. Редът няма значение. Разбъркайте с шпатула или лъжица, след което с ръце омесете тестото за около 1-2 минути. Ако все още е лепкаво, добавете още малко хуск. Тестото трябва да бъде леко влажно, но да не лепне по ръцете. Оставете настрана 10 минути, за да позволите на фибрите да абсорбират напълно течността.
- Поставете оформеното тесто в тавичката. Разтрийте леко с мокра ръка повърхността на хляба, за да премахнете шуплите и да създадете гладка повърхност.
- Печете за 70 минути на средна решетка. Режимът за печене с вентилатор е най-добрият.
- След 50 минути проверете с клечка за зъби дали хлябът е изпечен. Ако излезе чиста, е готов. Ако не, това означава, че хлябът е все още мокър отвътре, покрийте формата за хляб с парче алуминиево фолио, намалете топлината до 180°C и продължете да печете за 20-30 минути, докато се изпече в средата.
- Извадете хляба от тавата с помощта на хартията.
- Охладете напълно на решетка преди нарязване – поне 3 часа за най-добри резултати.
- Нарежете на 16 филийки. Съхранявайте в хладилник до 5 дни. Можете да го замразите до 3 месеца в херметически затворен съд.
Предлагаме ви да опитате и нашата готова смес за кето хляб, чиято перфектна формула след изпичане се превръща във вкусен нисковъглехидратен и безглутенов хляб.
Защо да включим псилиум хуск в менюто си?
Като източник на разтворими фибри, хускът е много полезен за храносмилането. Той привлича вода, преминавайки през храносмилателната система, и се превръща в гелообразно вещество. Псилиум позволява на тялото да абсорбира хранителните вещества от храната и има широк спектър от здравни ползи, като например при:
- запек
- висок холестерол
- синдром на раздразненото черво
- диабет
- проблеми с наднормено тегло
Той е и отлично допълнение към кето диета, защото почти всички въглехидрати, съдържащи се в него, са фибри. Те са съществена част от нисковъглехидратна диета – поддържат чревното здраве и дават усещане за ситост.
Идеи за рецепти за постен кето хляб
Този вкусен и постен кето хляб е чудесно допълнение към вашия нисковъглехидратен режим и напълно ще замести пълния с излишни калории бял хляб. Представяме ви няколко идеи, от които може да се възползвате, за да разнообразите своето меню.
- Препечена филийка с канела – препечете си филийка, намажете с една супена лъжица краве масло Гхи и поръсете еритритол, канела и пресни бери плодове като малини. Вкусно и бързо за похапване, особено когато ви се е прияло нещо сладко.
- Тост със сладко – намажете върху филия постен кето хляб малко домашно сладко без захар за подслаждане без угризения.
- Консумирайте в компанията на разядка, например Баба Гануш, която е близка по вкус до любимото на всички кьопоолу.
- Резен постен кето хляб, прибавена към бекон и бъркани яйца – идеалната питателна закуска.
- Сандвич – намажете филийка с краве масло Гхи, сложете отгоре слайс от любимата си шунка и кашкавал и добавете лист маруля или спанак. Можете да си сложите отгоре резенчета авокадо. Идеалният кето сандвич, който лесно може да вземете в офиса или за из път.
Още от здравословната ни кухня
Към нашия постен кето хляб ви предлагаме вкусна идея за свински скалопини с ароматен сос, които ще задоволят и най-капризното небце.
Ако нашите предложения са ви харесали, разгледайте още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Споделяме с вас рецептата за кето хляб Forlife, ще ви покажем и нагледно, с видео, как да си го приготвите,
С тази рецепта за богат на протеини и фибри кето хляб с тиквички, който освен това е и
Дори когато сме на кето, можем да си приготвим чудесен домашен кето хляб. И, вероятно, неговата рецепта ще