Кето реване с кокосово и бадемово брашна

Обновена: 29.03.2024|
Кето реване, нисковъглехидратна рецепта.

Приготвяме си един чудесен, традиционен сладък десерт – кето реване, за което използваме безглутенови брашна и естествени подсладители за сиропа. Рецептата не отстъпва по вкус на класическата такава. Съдържа само 3 г въглехидрати в парче и се приготвя наистина лесно.

Ето как да си приготвите домашно кето реване без захар.

 

 

Рецепта за кето реване с кокосово и бадемово брашна

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в порция
30 минути 12 3 г нетни въглехидрати, 18 г мазнини, 8 г протеини, 210 калории

Необходими продукти:

  • 8 яйца
  • 50 г краве масло, на стайна температура
  • 50 г кокосово масло, на стайна температура
  • 150 г бадемово брашно
  • 3 с. л. кокосово брашно (около 20 г)
  • 2 с. л. кокосови стърготини, неподсладени
  • 1 с. л. настъргана лимонова кора
  • 1 с. л. стевиола с ванилия
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. стевиола на прах
keto baner 011
bademovo brashno 600
keto baner 011
bademovo brashno 600

За сиропа:

  • 400 мл вода
  • 7 с. л. стевиола прах
  • 1 обелена кора от портокал, за аромат
  • 50 мл лимонов сок (около 3 с. л.)
  • 2 с. л. желатин
  • 3 пръчици канела

За декорация на порциите (по желание):

  • 1 щипка шам фъстък (пропуснете, ако сте на кето диета, или заместете със смлени бадеми/орехи/пекан)
  • 1 щипка кокосови стърготини
  • 1 лентичка от портокаловата кора (пропуснете, ако сте на кето диета)

Изпълнение на рецептата за кето реване:

  1. Първо, пригответе сиропа. Правилото при реването е: студен сироп върху горещ блат. Може да приготвите сиропа вечерта преди самия десерт и да го оставите на стайна температура.
  2. Налейте водата в по-дълбока тенджерка, добавете стевията, портокаловата кора и пръчиците канела. Оставете да кипне.
  3. Смесете желатина с 50 мл вода, оставете да шупне и добавете към тенджерката. Нека кипи около 8 минути. Отстранете от котлона и оставете да се охлади, като извадите пръчиците канела и портокаловата кора (нея заделете за декорация).
  4. Добавете лимоновия сок, когато сиропът е хладък.
  5. Разбийте яйцата с кокосовото и кравето масла, стевията и содата. Сложете лимоновия сок, стевиолата с ванилия и миксирайте още 3 минути.
  6. Смесете кокосовото и бадемово брашна, заедно с кокосовите стърготини.
  7. Добавяйте по 1 с. л. от сухата смес към течната, като разбивате на висока скорост.
  8. Сложете хартия за печене в правоъгълна тава с размери 30х25 см и намазнете с малко кокосово масло. Излейте сместа и изравнете повърхността с шпатула.
  9. Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
  10. Когато блатът е готов, с помощта на черпак излейте сиропа равномерно отгоре. Започнете от ъглите на тавичката и бавно наливайте към средата.
  11. Направете дупки на няколко места с нож, за да попие добре сиропа.
  12. Когато реването се охлади, можете да го приберете в хладилника.

Преди сервиране разрежете на квадрати, поръсете всяко парче със смлян шам фъстък (ако сте на кето диета, заместете със смлени бадеми/орехи/пекан) и кокосови стърготини и завийте отгоре лентичка портокалова кора.

През топлите месеци добавете и по една топка кето сладолед без захар.

 

Опитайте и някое от другите ни сладки и нисковъглехидратни предложения

 

Кето реване. Пилешко филе ала Строганов. Кюнефе.

 

 

Откъде идва названието реване и коя е родината на десерта?

Реване е класически десерт, който присъства в турската кухня още от османския период. Твърди се, че е получил името си, когато османците завладяват град Ереван в днешна Армения.

Персийското име на десерта, ревани, се използва и в гръцката кулинария. Този десерт е адаптиран от много средиземноморски и близкоизточни култури. В арабската кулинария подобен десерт е basbousa, а в арменската – shamali.

В турската кухня реване е един от най-разпространените десерти и се сервира както в домашни условия, така и в ресторантите. Това е прост десерт, чиято оригинална рецепта е с един слой мек, жълт пандишпан с грис, напоен с много лек захарен сироп.

Различни версии на реване съществуват в източното Средиземноморие и Близкия изток, включително Гърция, Египет, Израел, Йордания и арабската кулинария.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето реване. Свинско бонфиле. Мини киш с прошуто.

Споделихме с вас рецепта за десерт, с който да завършите обяда или вечерята, но ако имате гости, ще ви е необходимо и да я започнете: опитайте тези мини кишове с прошуто като предястие.

 

Ако това предложение за кето реване ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

  1. Здравка 08.02.2023 at 20:49 - Отговор

    Направих реването,но не сложих хартия за печене ,отдолу се получи синкав цвят,дали е възможно да се е получила някаква реакция с тавата?
    На вкус е хубаво.

    • Верджиния 09.02.2023 at 9:54 - Отговор

      Здравейте, единствената причина, която ни идва наум, е реакция между содата бикарбонат в сместа и метала. Радваме се, че Ви се е получил десертът! :)

  2. Жиговечка 16.03.2022 at 15:03 - Отговор

    Много благодаря!

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:26 | Публикувана: 11 март 2022 в 16:40 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти