Кето реване с кокосово и бадемово брашна
Приготвяме си един чудесен, традиционен сладък десерт – кето реване, за което използваме безглутенови брашна и естествени подсладители за сиропа. Рецептата не отстъпва по вкус на класическата такава. Съдържа само 3 г въглехидрати в парче и се приготвя наистина лесно.
Ето как да си приготвите домашно кето реване без захар.
Рецепта за кето реване с кокосово и бадемово брашна
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в порция |
---|---|---|
30 минути | 12 | 3 г нетни въглехидрати, 18 г мазнини, 8 г протеини, 210 калории |
Необходими продукти:
- 8 яйца
- 50 г краве масло, на стайна температура
- 50 г кокосово масло, на стайна температура
- 150 г бадемово брашно
- 3 с. л. кокосово брашно (около 20 г)
- 2 с. л. кокосови стърготини, неподсладени
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- 1 с. л. стевиола с ванилия
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. стевиола на прах
За сиропа:
- 400 мл вода
- 7 с. л. стевиола прах
- 1 обелена кора от портокал, за аромат
- 50 мл лимонов сок (около 3 с. л.)
- 2 с. л. желатин
- 3 пръчици канела
За декорация на порциите (по желание):
- 1 щипка шам фъстък (пропуснете, ако сте на кето диета, или заместете със смлени бадеми/орехи/пекан)
- 1 щипка кокосови стърготини
- 1 лентичка от портокаловата кора (пропуснете, ако сте на кето диета)
Изпълнение на рецептата за кето реване:
- Първо, пригответе сиропа. Правилото при реването е: студен сироп върху горещ блат. Може да приготвите сиропа вечерта преди самия десерт и да го оставите на стайна температура.
- Налейте водата в по-дълбока тенджерка, добавете стевията, портокаловата кора и пръчиците канела. Оставете да кипне.
- Смесете желатина с 50 мл вода, оставете да шупне и добавете към тенджерката. Нека кипи около 8 минути. Отстранете от котлона и оставете да се охлади, като извадите пръчиците канела и портокаловата кора (нея заделете за декорация).
- Добавете лимоновия сок, когато сиропът е хладък.
- Разбийте яйцата с кокосовото и кравето масла, стевията и содата. Сложете лимоновия сок, стевиолата с ванилия и миксирайте още 3 минути.
- Смесете кокосовото и бадемово брашна, заедно с кокосовите стърготини.
- Добавяйте по 1 с. л. от сухата смес към течната, като разбивате на висока скорост.
- Сложете хартия за печене в правоъгълна тава с размери 30х25 см и намазнете с малко кокосово масло. Излейте сместа и изравнете повърхността с шпатула.
- Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
- Когато блатът е готов, с помощта на черпак излейте сиропа равномерно отгоре. Започнете от ъглите на тавичката и бавно наливайте към средата.
- Направете дупки на няколко места с нож, за да попие добре сиропа.
- Когато реването се охлади, можете да го приберете в хладилника.
Преди сервиране разрежете на квадрати, поръсете всяко парче със смлян шам фъстък (ако сте на кето диета, заместете със смлени бадеми/орехи/пекан) и кокосови стърготини и завийте отгоре лентичка портокалова кора.
През топлите месеци добавете и по една топка кето сладолед без захар.
Опитайте и някое от другите ни сладки и нисковъглехидратни предложения
- Нисковъглехидратно кюнефе – рецепта за сиропиран десерт
- Джинджифилов крем брюле
- Кето Ангелска торта, богата на протеини
- Паунд кейк с крема сирене
- Кето марципан
- Нисковъглехидратно тирамису
Откъде идва названието реване и коя е родината на десерта?
Реване е класически десерт, който присъства в турската кухня още от османския период. Твърди се, че е получил името си, когато османците завладяват град Ереван в днешна Армения.
Персийското име на десерта, ревани, се използва и в гръцката кулинария. Този десерт е адаптиран от много средиземноморски и близкоизточни култури. В арабската кулинария подобен десерт е basbousa, а в арменската – shamali.
В турската кухня реване е един от най-разпространените десерти и се сервира както в домашни условия, така и в ресторантите. Това е прост десерт, чиято оригинална рецепта е с един слой мек, жълт пандишпан с грис, напоен с много лек захарен сироп.
Различни версии на реване съществуват в източното Средиземноморие и Близкия изток, включително Гърция, Египет, Израел, Йордания и арабската кулинария.
Още от здравословната ни кухня
Ако това предложение за кето реване ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
3 Коментара
Направих реването,но не сложих хартия за печене ,отдолу се получи синкав цвят,дали е възможно да се е получила някаква реакция с тавата?
На вкус е хубаво.
Здравейте, единствената причина, която ни идва наум, е реакция между содата бикарбонат в сместа и метала. Радваме се, че Ви се е получил десертът! :)
Много благодаря!