Може да ви звучи странна, но рецептата за яйчена супа е любима на много кулинари. Тя е лесна колкото бърканите яйца и всеки може да си я приготви.

Освен това се вписва чудесно в кето режима и няма да наруши кетозата – в една порция се съдържат 2 до 4 г въглехидрати. Те зависят и от това с какво сте решили да обогатите рецептата, разбира се.

Нека видим два варианта за приготвянето й.

 

Обикновена яйчена супа

Време за приготвяне: 20 минути

Порции: 3

Хранителен състав в порция: 2.1 г нетни въглехидрати, 0.4 г фибри, 8.3 г протеин, 10.8 г мазнини

Необходими продукти:

  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • ½ ч. л. сусамово семе
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 600 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 3 яйца
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 стръка зелен лук
Гръцки студено пресован зехтин "екстра върджин" 1L.18.60лв.

 

Изпълнение на рецептата:

  1. В тенджерка загрейте зехтина и сложете в него сусамовото семе, чесъна и джинджифила, като бъркате около минута, за да се освободят ароматите.
  2. Изсипете бульона, разбъркайте и покрийте с капака, като оставите да кипне.
  3. Междувременно разбийте в купа яйцата с щипка сол и черен пипер.
  4. Когато бульона кипне, изсипвайте бавно разбитите яйца в него, като разбърквате непрекъснато. Разбитите яйца ще се сготвят и ще станат на конци.
  5. Накълцайте зеления лук, добавете го към супата и оставете да къкри около 5 минути.
  6. Сервирайте вашата яйчена супа гореща!

 

Яйчена супа с гъби

Време за приготвяне: 20 минути

Порции: 4

Хранителен състав в порция: 4 г въглехидрати, 1 г фибри, 112 калории, 6 г мазнини, 10 г протеин

Необходими продукти:

  • 800 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 4 ч. л. екстра върджин зехтин
  • 8 бр гъби печурки
  • 2 връзки зелен лук
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 4 яйца
  • Сол на вкус

Изпълнение на рецептата:

  1. Нарежете гъбите на филийки. В тенджерка загрейте зехтина, добавете ситно нарязания зелен лук, печурките, джинджифила и пипера. Сотирайте, докато соковете от гъбите се редуцират.
  2. Добавете бульона и когато кипне, оставете да къкри около 1-2 минути.
  3. В купичка разбийте яйцата и бавно ги налейте при бульона, като разбърквате постоянно.
  4. Овкусете със сол и още черен пипер, ако е необходимо.

По желание към края добавете и 1 с. л. масло Гхи за по-богат и плътен вкус. Вместо печурки опитайте рецептата с гъби шийтаке или с кладница – ще се влюбите във вкуса. А полезните свойства на супата ще се увеличат многократно.

Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

Италианска яйчена супа

В Италия тази супа е известна като страчатела. Специфичното при нея е, че яйцата се разбиват, като към тях се добавя и пармезан, след което сместа се налива при бульона с бъркане.

Време за приготвяне: 20 минути

Порции: 3

Хранителен състав в порция: 4 г въглехидрати

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 600 мл пилешки бульон
  • 1 с. л. чесън на прах
  • сок и кора от половин лимон
  • 200 г пресен спанак
  • 50 г пармезан
  • сол и пипер на вкус

Изпълнение на рецептата:

  1. Сложете в тенджера бульона, сока и кората от лимона, чесъна на прах и оставете да кипне. Нарежете спанака и го сложете в бульона, разбъркайте.
  2. Разбийте яйцата заедно с пармезана, сол и пипер.
  3. Когато бульона кипне, налейте яйчената смес бавно, като разбърквате постоянно. Когато добавите цялата смес, намалете температурата и оставете да къкри още 2-3 минути.
  4. Сервирайте супата гореща, по желание поръсете с пармезан.
Кето фантазии29.00лв.

 

Още съставки, с които можете да обогатите вкуса на вашата яйчена супа:

  • Куркума
  • Чили пипер
  • Лимонова кора
  • Кориандър или магданоз (за гарниране)
  • Соев сос
  • Шунка
  • Хрупкав бекон (поръсен върху всяка порция супа)

Яйчената супа е китайска рецепта, в която често се добавят тофу, кълнове боб или царевица.

Към бульона можете да добавите и кокосово мляко, за по-екзотичен вкус, подобен на къри.

 

Поднеси кето яйчената супа с:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето чийзкейк Страчатела. Яйчена супа.

Какво е общото между чийзкейк страчатела и страчатела – яйчена супа, ще откриете в рецептата за този неустоим кето десерт в нашия блог.

 

Ако нашето предложение за кето яйчена супа ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!