Яйца по панагюрски са лесно за приготвяне и много вкусно ястие, идеално за закуска, обяд или вечеря. Перфектни са за добавяне към кето режим, тъй като са с ниско съдържание на въглехидрати и калории.
Поднесете сочните яйца по панагюрски с кето хляб и салата с ниско съдържание на въглехидрати, за да доставите още повече полезни хранителни вещества на тялото си.
Рецепта за яйца по панагюрски
Комбинацията от кисело мляко с аромат на билки и чесън и рохко поширани яйца е величествена на вкус.
Въпреки че тази рецепта е известна най-вече като „турска“, тя е широко разпространена и в нашата кухня. Тук я наричаме „яйца по панагюрски“.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 2 | 9 г нетни въглехидрати, 57 г мазнини, 20 г протеин и 616 калории |
Необходими продукти:
- 200 г кисело мляко
- 50 г краве сирене (по желание)
- ½ ч. л. чесън на прах
- сол и смлян черен пипер на вкус
- сладък или лют червен пипер на вкус
- пресен копър (по желание)
За ароматното масло:
- 1 с. л. краве масло Гхи
- ¼ ч. л. смлян кимион
- ½ ч. л. червен пипер
- 1 с. л. лют червен пипер на люспи (по желание)
За билковото масло:
- 1 с. л. пресен магданоз
- 1 с. л. халапеньо
- щипка сол
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
За поширането на яйцата:
- 1 с. л. ябълков оцет
- 4 яйца
- щипка морска сол
Начин на приготвяне:
Млечния сос
- Изсипете киселото мляко в купа. Добавете натрошено сирене по желание.
- Подправете с чесън на прах, сол, черен пипер и червен пипер.
- Добавете наситнен пресен копър, ако използвате и разбъркайте. Оставете настрана.
Ароматното масло
- Разтопете маслото Гхи в тенджера на среден огън. Загрейте, докато започнат да се пукат мехурчетата.
- Добавете кимиона, червения пипер и лютия пипер (ако използвате).
- Разбъркайте, докато цветът на маслото стане еднороден, след което изключете котлона и оставете настрана.
Билковото масло
- Намачкайте наситнения пресен магданоз с лютия пипер в хаванче.
- Подправете със сол, добавете зехтин и разбъркайте.
Пошираните яйца
- Напълнете голяма тенджера с вода и оставете да заври.
- Намалете топлината до средно ниска, добавете ябълковия оцет и оставете леко да къкри.
- Чукнете едно яйце в малка купа, след което внимателно го прехвърлете във врящата вода, като държите купата точно над повърхността на водата.
- Повторете с останлите яйца. Сгответе ги за около 2-3 минути.
- Извадете яйцата от водата с помощта на решетъчна лъжица. Поставете ги върху кухненска кърпа, за да отстраните излишната вода, след което сервирайте в топла чиния.
Сервиране
- Изсипете сместа от кисело мляко в чиния за сервиране.
- Използвайте задната част на лъжица, за да оформите легло за яйцата.
- Поръсете с билковото масло, поставете пошираните яйца, след което овкусете с 1-2 с. л. от ароматното масло с червен пипер.
- Подправете с морска сол и поднесете.
Още здравословни и нисковъглехидратни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга “Кето фантазии”, както й в продължението й “Кето фантазии 2“.
blank” |
---|
История на турското ястие “Cibir”, наподобяващо яйца по панагюрски
“Cibir“ е турско ястие приготвено от поширани яйца с кисело мляко (често смесено с чесън). Има записи за това, че ястието е било консумирано още през 15 в. от османските султани.
В днешно време е обичайно да се сервира с разтопено краве масло, овкусено с лют пипер, който може да се замени и с червен пипер.
В няколко балкански страни, като Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, турската дума „cibir“ се отнася до ястие с пържени яйца. Почти идентично е с традиционните български яйца по панагюрски.
В град Панагюрище наричат ястието “парени яйца” или “яйца по панагюрски“. Приготвя се като се пошират яйцата и се поднесат в чиния с кисело мляко. Заливат се със свинска мас, разтопена от пръжки, овкусена с червен пипер и счукан чесън.
Още от здравословната ни кухня

Пригответе си нисковъглехидратна салата от нашите предложения и поднесете на трапезата като гарнитура към яйца по панагюрски.
Ако това предложение за яйца по панагюрски в кето стил ви е харесало, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар