Кето яйца по панагюрски

Обновена: 23.10.2025|
3 мин. четене
Кето яйца Бенедикт. Яйца по панагюрски - кето.

Яйца по панагюрски са лесно за приготвяне и много вкусно ястие, идеално за закуска, обяд или вечеря. Перфектни са за добавяне към кето режим, тъй като са с ниско съдържание на въглехидрати и калории.

Поднесете сочните яйца по панагюрски с кето хляб и салата с ниско съдържание на въглехидрати, за да доставите още повече полезни хранителни вещества на тялото си.

 

Рецепта за яйца по панагюрски

Комбинацията от кисело мляко с аромат на билки и чесън и рохко поширани яйца е величествена на вкус.

Въпреки че тази рецепта е известна най-вече като „турска“, тя е широко разпространена и в нашата кухня. Тук я наричаме „яйца по панагюрски“.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
35 минути 2 9 г нетни въглехидрати
57 г мазнини
20 г протеин
616 калории

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 50 г краве сирене (по желание)
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • сол и смлян черен и червен пипер на вкус
  • пресен копър (по желание)
  • 1 с.л. ябълков оцет

 

За заливката:

  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • ¼ ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. червен пипер

 

Начин на приготвяне

Млечния сос:

  1. Изсипете киселото мляко в купа. Добавете натрошено сирене по желание.
  2. Подправете с чесън на прах, сол, черен пипер и червен пипер.
  3. Добавете наситнен пресен копър, ако използвате, и разбъркайте. Оставете настрана.

За заливката:

  1. Разтопете маслото Гхи в тенджера на среден огън. Загрейте, докато започнат да се пукат мехурчетата.
  2. Добавете кимиона и червения пипер.
  3. Разбъркайте, докато цветът на маслото стане еднороден, след което изключете котлона и оставете настрана.

Пошираните яйца:

  1. Напълнете голяма тенджера с вода и оставете да заври.
  2. Намалете топлината до средно ниска, добавете ябълковия оцет и оставете леко да къкри.
  3. Чукнете едно яйце в малка купа, след което внимателно го прехвърлете във врящата вода, като държите купата точно над повърхността на водата.
  4. Повторете с останлите яйца. Сгответе ги за около 2-3 минути.
  5. Извадете яйцата от водата с помощта на решетъчна лъжица. Поставете ги върху кухненска кърпа, за да отстраните излишната вода, след което сервирайте в топла чиния.

Сервиране:

  1. Изсипете сместа от кисело мляко в чиния за сервиране.
  2. Използвайте задната част на лъжица, за да оформите легло за яйцата.
  3. Поставете пошираните яйца, след което овкусете с 1-2 с. л. от ароматното масло с червен пипер.
  4. Подправете със сол и поднесете.

 

Още здравословни и нисковъглехидратни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„, както й в продължението й „Кето фантазии 2„.

 

История на турското ястие „Cibir“, наподобяващо яйца по панагюрски

Cibir“ е турско ястие приготвено от поширани яйца с кисело мляко (често смесено с чесън). Има записи за това, че ястието е било консумирано още през 15 в. от османските султани.

В днешно време е обичайно да се сервира с разтопено краве масло, овкусено с лют пипер, който може да се замени и с червен пипер.

В няколко балкански страни, като Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, турската дума „cibir“ се отнася до ястие с пържени яйца. Почти идентично е с традиционните български яйца по панагюрски.

В град Панагюрище наричат ястието „парени яйца“ или „яйца по панагюрски„. Приготвя се като се пошират яйцата и се поднесат в чиния с кисело мляко. Заливат се със свинска мас, разтопена от пръжки, овкусена с червен пипер и счукан чесън.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Яйца по панагюрски. Кето салати.

Пригответе си нисковъглехидратна салата от нашите предложения и поднесете на трапезата като гарнитура към яйца по панагюрски.

 

Ако това предложение за яйца по панагюрски в кето стил ви е харесало, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 23.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

922eb468f8dc5255a7d27780d1c9562b12bba33e1f56e219d466003460240093?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар