Наименованието на любимото ни предястие салата произлиза от латинския израз „herba salta”, означаващ солена трева, зеленчук. В повечето европейски страни думата „салата“ е универсална.

Днес решихме да ви представим 5 от най-познатите ни салати, които често сервираме на нашата трапеза. Разбира се, приготвени с нисковъглехидратни съставки, за да бъдат подходящи за спазване на кето режим на хранене.

Рецепти за традиционни салати, приготвени в кето стил

В традиционната българска кухня салатите се приготвят с пресни или обработени термично зеленчуци. Овкусяват се със сол, мазнина, оцет, зелени подправки, червен и черен пипер.

Може да се сервират като предястие или като гарнитура към основно ястие.

Овчарска салата

Необходими продукти:

  • 1 краставица
  • 2 домата
  • 2 печени чушки
  • ½ връзка пресен магданоз
  • Сол
  • Зехтин екстра върджин
  • Прясно изстискан сок от ½ лимон
  • 1 сварено яйце
  • 200 г сирене
  • 200 г кашкавал
  • 100 г шунка
  • Маслини за гарниране (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете краставицата на полумесеци, доматите и печените чушки на кубчета.
  2. Изсипете в купа нарязаните зеленчуци, поръсете с наситнен пресен магданоз.
  3. Овкусете със сол, зехтин екстра върджин и прясно изстискан сок от лимон, разбъркайте.
  4. Настържете отгоре свареното яйце, сиренето и кашкавала.
  5. Гарнирайте с маслини и шунка, нарязана на тънки парчета или кубчета.
  6. Разбъркайте салатата и поднесете.

 

Шопска салата

Необходими продукти:

  • 1 краставица
  • 2 домата
  • 2 чушки (сурови или печени)
  • 150 г сирене
  • 1 връзка пресен магданоз
  • Сол на вкус
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • Люта чушка (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете краставицата на кръгчета или полумесеци, доматите и чушките на кубчета.
  2. Смесете ги в купа и натрошете сирене отгоре.
  3. Поръсете с наситнен пресен магданоз.
  4. Овкусете със сол, лимонов сок и зехтин екстра върджин, разбъркайте.
  5. Поднесете шопската салата с люта чушка по желание.

Подобни на Шопската салата са:

  • Редената салата е подобна на Шопската. Различава се по начина на сервиране, както и от съдържанието на някои основни продукти в рецептата.

Приготвя се с нарязани на кръгчета домати и краставици. Овкусява се със сол, лимонов сок и зехтин екстра върджин. Поднася се гарнирана с пресен магданоз.

  • Мешаната салата също е подобна на Шопската. Приготвя се като се нарежат на кубчета доматите и краставиците. Овкусяват се със сол, лимонов сок, зехтин екстра върджин и се гарнира с пресен магданоз.

 

Зелева салата

Необходими продукти:

  • ½ глава зелено зеле
  • ½ глава лилаво зеле
  • 2-3 с. л. домашна кето майонеза
  • 1/2 връзка пресен кервиз или магданоз
  • Сол
  • Прясно изстискан сок от ½ лимон
  • Зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете зеленото и лилавото зеле на тънки ленти.
  2. В малка купичка смесете домашната майонеза, пресния кервиз или магданоз, солта, сока от лимон и зехтина екстра върджин. Разбъркайте дресинга и овкусете зелевата салата с него.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Зелена салата

Кето чийзбургер руло. Нудели от краставици, подредени в чиния на масата.

Необходими продукти:

  • 1 брой маруля
  • 1 връзка пресен лук
  • Сол на вкус
  • 2-3 с. л. зехтин екстра върджин
  • Сока на ½ лимон

По желание:

  • 1 краставица
  • 100 г чери домати
  • 2 сварени яйца

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и нарежете марулята и пресния лук. Ако използвате краставица и домати, нарежете и тях.
  2. Овкусете със сол, зехтин екстра върджин и лимонов сок.
  3. Нарежете на четвъртинки сварените яйца и гарнирайте салатата.

 

Салата Снежанка

Салата „Снежанка“ е традиционна за българската кухня. Тя е създадена от Балкантурист в края на 70-те години. Подобна е на гръцката „дзадзики“, турската „джаджък“, полската „мизерия“ и други салати, приготвени на Балканите. Ето и нашия кето вариант.

Необходими продукти:

  • 1 краставица
  • 500 г цедено кисело мляко
  • 1-2 ч. л. чесън на прах
  • Пресен копър
  • Сол на вкус
  • 2-3 с. л. зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете краставицата на кубчета.
  2. Добавете цеденото кисело мляко. Овкусете с чесън на прах, пресен копър на вкус, сол и зехтин екстра върджин.
  3. Разбъркайте салатата Снежанка и сервирайте.

 

Руска салата

Руската салата е позната още и като „Оливие“. Въпреки че не е традиционно българска, тя присъства редовно на нашата трапеза.

Смята се, че е приготвена за първи път още през 60-те години на 19 век от френски готвач на руска служба. Историята разказва, че готвачът трябвало да измисли салата с продуктите, които имал в наличност, за да избегне неловка ситуация.

Ние също експериментирахме, за да приготвим кето версия на руската салата. Ето и нашето предложение.

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава карфиол
  • 3-4 кисели краставички
  • 10 яйца, твърдо сварени
  • 230 г шунка
  • 300 г домашна кето майонеза
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете карфиола на малки цветчета.
  2. Напълнете тенджера с вода и подсолете. След като заври, добавете цветчетата карфиол и оставете да се варят за около 5 минути или докато омекнат. Отцедете и оставете настрана.
  3. Нарежете на кубчета киселите краставички, твърдо сварените яйца и шунката.
  4. В малка купичка смесете домашната кето майонеза, дижонската горчица, сол и черен пипер на вкус.
  5. Смесете в голяма купа сварения карфиол заедно с киселите краставички, яйцата и шунката. Добавете дресинга с майонеза и разбъркайте.
  6. Покрийте кето руската салата и оставете в хладилник за поне един час, след което поднесете.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата. Кето тортила.

Предлагаме ви да си приготвите кето тортила и да използвате някоя от гореизброените салати за плънка.

 

Ако тези предложения за традиционни салати в кето стил са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог. За полезните свойства на зехтина, основен герой при овкусяването на салатите, можете да научите повече от статията по темата в блога ни.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!