Нисковъглехидратна салата – 5 традиционни предложения
Наименованието на любимото ни предястие салата произлиза от латинския израз „herba salta”, означаващ солена трева, зеленчук. В повечето европейски страни думата „салата“ е универсална.
Днес решихме да ви представим 5 от най-познатите ни салати, които често сервираме на нашата трапеза. Разбира се, приготвени с нисковъглехидратни съставки, за да бъдат подходящи за спазване на кето режим на хранене.
Рецепти за традиционни салати, приготвени в кето стил
В традиционната българска кухня салатите се приготвят с пресни или обработени термично зеленчуци. Овкусяват се със сол, мазнина, оцет, зелени подправки, червен и черен пипер.
Може да се сервират като предястие или като гарнитура към основно ястие.
Овчарска салата
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция: |
---|---|---|
15 минути | 6 | 6 г |
Необходими продукти:
- 1 краставица
- 2 домата
- 2 печени чушки
- ½ връзка пресен магданоз
- Сол
- Зехтин екстра върджин
- Прясно изстискан сок от ½ лимон
- 1 сварено яйце
- 200 г сирене
- 200 г кашкавал
- 100 г шунка
- Маслини за гарниране (по желание)
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете краставицата на полумесеци, доматите и печените чушки на кубчета.
- Изсипете в купа нарязаните зеленчуци, поръсете с наситнен пресен магданоз.
- Овкусете със сол, зехтин екстра върджин и прясно изстискан сок от лимон, разбъркайте.
- Настържете отгоре свареното яйце, сиренето и кашкавала.
- Гарнирайте с маслини и шунка, нарязана на тънки парчета или кубчета.
- Разбъркайте салатата и поднесете.
Шопска салата
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 6 | 5 г |
Необходими продукти:
- 1 краставица
- 2 домата
- 2 чушки (сурови или печени)
- 150 г сирене
- 1 връзка пресен магданоз
- Сол на вкус
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- Люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете краставицата на кръгчета или полумесеци, доматите и чушките на кубчета.
- Смесете ги в купа и натрошете сирене отгоре.
- Поръсете с наситнен пресен магданоз.
- Овкусете със сол, лимонов сок и зехтин екстра върджин, разбъркайте.
- Поднесете шопската салата с люта чушка по желание.
Подобни на Шопската салата са:
- Редената салата е подобна на Шопската. Различава се по начина на сервиране, както и от съдържанието на някои основни продукти в рецептата.
Приготвя се с нарязани на кръгчета домати и краставици. Овкусява се със сол, лимонов сок и зехтин екстра върджин. Поднася се гарнирана с пресен магданоз.
- Мешаната салата също е подобна на Шопската. Приготвя се като се нарежат на кубчета доматите и краставиците. Овкусяват се със сол, лимонов сок, зехтин екстра върджин и се гарнира с пресен магданоз.
Зелева салата
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 4 г |
Необходими продукти:
- ½ глава зелено зеле
- ½ глава лилаво зеле
- 2-3 с. л. домашна кето майонеза
- 1/2 връзка пресен кервиз или магданоз
- Сол
- Прясно изстискан сок от ½ лимон
- Зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
- Нарежете зеленото и лилавото зеле на тънки ленти.
- В малка купичка смесете домашната майонеза, пресния кервиз или магданоз, солта, сока от лимон и зехтина екстра върджин. Разбъркайте дресинга и овкусете зелевата салата с него.
Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.
Зелена салата
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 4 | 5 г |
Необходими продукти:
- 1 брой маруля
- 1 връзка пресен лук
- Сол на вкус
- 2-3 с. л. зехтин екстра върджин
- Сока на ½ лимон
По желание:
- 1 краставица
- 100 г чери домати
- 2 сварени яйца
Начин на приготвяне:
- Измийте и нарежете марулята и пресния лук. Ако използвате краставица и домати, нарежете и тях.
- Овкусете със сол, зехтин екстра върджин и лимонов сок.
- Нарежете на четвъртинки сварените яйца и гарнирайте салатата.
Салата Снежанка
Салата „Снежанка“ е традиционна за българската кухня. Тя е създадена от Балкантурист в края на 70-те години. Подобна е на гръцката „дзадзики“, турската „джаджък“, полската „мизерия“ и други салати, приготвени на Балканите. Ето и нашия кето вариант.
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 5 г |
Необходими продукти:
- 1 краставица
- 500 г цедено кисело мляко
- 1-2 ч. л. чесън на прах
- Пресен копър
- Сол на вкус
- 2-3 с. л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете краставицата на кубчета.
- Добавете цеденото кисело мляко. Овкусете с чесън на прах, пресен копър на вкус, сол и зехтин екстра върджин.
- Разбъркайте салатата Снежанка и сервирайте.
Руска салата
Руската салата е позната още и като „Оливие“. Въпреки че не е традиционно българска, тя присъства редовно на нашата трапеза.
Смята се, че е приготвена за първи път още през 60-те години на 19 век от френски готвач на руска служба. Историята разказва, че готвачът трябвало да измисли салата с продуктите, които имал в наличност, за да избегне неловка ситуация.
Ние също експериментирахме, за да приготвим кето версия на руската салата. Ето и нашето предложение.
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 8 | 4 г |
Необходими продукти:
- 1 голяма глава карфиол
- 3-4 кисели краставички
- 10 яйца, твърдо сварени
- 230 г шунка
- 300 г домашна кето майонеза
- 1 с. л. дижонска горчица
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете карфиола на малки цветчета.
- Напълнете тенджера с вода и подсолете. След като заври, добавете цветчетата карфиол и оставете да се варят за около 5 минути или докато омекнат. Отцедете и оставете настрана.
- Нарежете на кубчета киселите краставички, твърдо сварените яйца и шунката.
- В малка купичка смесете домашната кето майонеза, дижонската горчица, сол и черен пипер на вкус.
- Смесете в голяма купа сварения карфиол заедно с киселите краставички, яйцата и шунката. Добавете дресинга с майонеза и разбъркайте.
- Покрийте кето руската салата и оставете в хладилник за поне един час, след което поднесете.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези предложения за традиционни салати в кето стил са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог. За полезните свойства на зехтина, основен герой при овкусяването на салатите, можете да научите повече от статията по темата в блога ни.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Салата Цезар е една от най-предпочитаните и любими на много хора. Включена е в
Салата с карфиол, приготвена с нисковъглехидратни съставки, поднесена като гарнитура към печено на скара
За любителите на зеленчуците днес приготвяме специално 3 рецепти за кето салата от тиквички,