Традиционната шкембе чорба отключва апетита на почти всеки, но днес споделяме с вас рецепта за фалшива шкембе чорба с гъби кладница.

Рецептата е подходяща за нисковъглехидратна диета, както е и класическата рецепта за шкембе. Днешното предложение обаче е подходящо и за вегетарианци, вегани и хора с непоносимост към лактоза.

И макар да елиминираме много съставки, фалшивата шкембе чорба по нищо не отстъпва на класическата рецепта – питателна, ароматна, вкусна и много полезна.

Нека видим какво е необходимо за приготвянето й.

 

Рецепта за фалшива шкембе чорба с гъби кладница

Чорбата с кладница се приготвя изключително бързо и с малко на брой съставки.

Порции: 6

Време за приготвяне: 20 минути

Въглехидрати в порция: Около 7 г.

 

Необходими продукти:

  • 450 г гъби кладница
  • 3 с. л. масло Гхи (или зехтин, ако искате ястието да е веган)
  • 240 мл вода
  • 2 с. л. бадемово или друго безглутеново брашно
  • 240 мл кокосово мляко

 

За овкусяването (по избор):

  • 1 с. л. чесън на прах (или 2-3 пасирани скилидки, ако не спазвате кето диета)
  • 2 с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. чили пипер

Изпълнение на рецептата:

  1. Почистете гъбите, като ги изплакнете под студена вода и премахнете пънчетата. Нарежете ги на ленти.
  2. В тенджерка сложете маслото и добавете гъбите. Гответе около 10 минути, докато се изпари течността от гъбите и останат само на мазнина.
  3. Разбийте брашното във водата, като се стараете да не остават бучки, и изсипете при гъбите. Разбъркайте.
  4. Добавете кокосовото мляко, овкусете със сол и гответе още около 10 минути.
  5. В малка купичка разбъркайте чесъна и оцета.
  6. Сервирайте всяка порция с чесновата смес и поръсете с чили пипер.

Можете да си направите и класическа шкембе чорба, но да добавите и гъба кладница, което ще я направи суперхрана за имунитета.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Предложения за сервиране

Поднесете вашата фалшива шкембе чорба с гъби кладница в комбинация с:

 

Защо да увеличим консумацията на гъби кладница?

 

Фалшива шкембе чорба с гъби кладница.

 

Кладницата е гъба от вида Pleurotus ostreatus (вид Кладница). На английски наречена oyster, което в превод означава стрида. Името идва от приликата на гъбата с черупката на семейството миди.

В Япония гъбата е позната под името хиратаке и е причислена към медицинските гъби за терапия при онкологични заболявания като гъбите шийтаке, майтаке, рейши, кордицепс и др.

Най-често се косумира като храна, но се използва и в хранителни добавки.

Гъбите кладница осигуряват диетични фибри, бета-глюкан и други съставки, които укрепват здравето.

Те са отличен източник  на:

  • ниацин – 21% от препоръчителния ви дневен прием
  • рибофлавин – 18% от ДП
  • пантотенова киселина -11% от ДП

И по-малки количества фолат, витамин В6 и тиамин.

Минералите в гъби кладница включват фосфор, калий, мед, желязо, магнезий, цинк, манган и селен.

Могат да са полезни за:

  • Балансиране нивата на холестерола – фибрите в кладницата могат да бъдат полезни за намаляване на натрупването на триглицериди в черния дроб.
  • За сърдечно-съдовото здраве.
  • Подобряване на имунната защита.
  • Понижаване на риска от рак – някои проучвания стигат до извода, че екстрактът от кладница може да потисне растежа и разпространението на рак на гърдата и рак на дебелото черво в клетките
  • Подобряване на метаболитните функции – диетата, богата на фибри, често се препоръчва от здравните специалисти като метод за поддържане на здравословно тегло. Редовната консумация на гъби е ефективна при лечение на метаболитен синдром и затлъстяване.

Гъбите кладница са перфектни в комбинация с яйца, в супи, яхнии, гювечета. Чудесни са на вкус и само леко сотирани с масло и любимите ви подправки. А ако не сте опитвали фалшива шкембе чорба с гъби кладница, сме сигурни, че рецептата ще се нареди след любимите ви.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Фалшива шкембе чорба с гъба кладница. Претопляне на храната. Пилешка супа с бекон. Супа от гъби шийтаке. Сушени гъби шийтаке. Хранене при Хашимото.

Друго предложение за супа с полезна за здравето гъба – 3 рецепти с шийтаке.

 

Ако това предложение за фалшива шкембе чорба с гъби кладница ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!