Сушени гъби шийтаке – употреба и ползи

Обновена: 08.03.2024|
Мед. Супа от гъби шийтаке. Сушени гъби шийтаке.

Ако обичате гъби, със сигурност харесвате и интересния, опушен вкус на сушени гъби шийтаке. Често той става по-изразен, именно когато се изсушат. Така не само може да се насладите на невероятни ястия с азиатски привкус, но и на многобройните здравословни ползи, които те предлагат, при това по-лесно и по-икономично.

Пресните гъби обикновено се намират по-трудно, по-скъпи са и не може да ги използвате целогодишно. Ето защо днес ще ви научим как да сушите и приготвяте у дома гъби шийтаке.

 

Предварителна подготовка за сушене на гъби шийтаке

Има две важни стъпки, които да изпълним, преди да пристъпим към сушенето на гъбите:

  1. Почистете гъбите шийтаке внимателно с малка четка или суха кухненска хартия. Никога не ги накисвайте и не ги мийте в течаща вода, тъй като те абсорбират течностите лесно! Това ще затрудни изсушаването им. Можете да отстраните упорити замърсявания с леко влажна кърпа, ако е необходимо.
  2. Нарежете гъбите на филийки с дебелина половин сантиметър. Ако желаете, можете да ги изсушите и цели. Имайте предвид, че колкото по-големи са парчетата, толкова повече време отнема дехидратирането на гъбите.

 

Методи за сушене

 

Сушени гъби шийтаке.

 

Да изсушите шийтаке или каквито и да било други гъби, е сравнително лесно. Просто трябва да знаете точния метод за дехидратация, времето и градусите. Който и начин да изберете, имайте предвид, че гъбите, които не са били напълно дехидратирани преди съхранение, са изложени на риск от развитие на мухъл. За гъби шийтаке, имате следните опции за сушене:

Сушене в хранителен дехидратор

Поставете гъбите на един слой върху тавите на дехидратора, като внимавате да не се допират една до друга. Настройте температурата на 140 градуса и завъртайте тавите на всеки два часа, за да осигурите равномерна дехидратация.

Внимание – дръжте хранителния дехидратор на добре проветриво място! След 6 до 8 часа вашите гъби шийтаке трябва да бъдат напълно дехидратирани. Ще познаете, че са готови, когато добият текстурата на кожа – не са хрупкави, но също така не са крехки или люспести, а меки като кожа.

Сушени гъби шийтаке във фурна

За да изсушите шийтаке във фурна, поставете ги върху един лист хартия за печене. Както при дехидратора – не слагайте парчетата плътно едно до друго. Пуснете фурната на възможно най-ниската температура, обикновено около 140 до 150 градуса.

Ако фурната няма толкова ниска температура, настройте я на възможно най-ниската и оставете вратата отворена. Завъртайте тавата и разбърквайте гъбите на всеки час, за да изчезне всякаква влага. Продължете докато гъбите са напълно сухи.

Сушене на слънце

Това е най-лесният метод! Просто поставете гъбите шийтаке върху хартия за печене и изложете на слънце. Или ги нанижете на тънка връв през пънчетата на гъбите, отново с разстояние между тях. Отнема 1 – 2 дни.

Имайте предвид, че дъждът може да съсипе партидата, така че гледайте прогнозата и не прибягвайте до този метод, дори да има малка опасност от валежи. Освен това трябва да ги прибирате през нощта, тъй като хладният кондензиращ въздух ще провали дехидратацията. Още един плюс на този начин е, че сушенето на гъби на слънце може действително да увеличи съдържанието им на витамин D.

 

Съхранение и употреба на сушени гъби шийтаке

Съхранявайте сушените гъби шийтаке в херметически затворени контейнери или буркани в прохладна среда. Така те могат да останат подходящи за консумация в продължение на няколко години. Можете да добавите малко кафяв ориз в бурканите, за да абсорбират допълнителна влага. Не забравяйте да ги проверявате от време на време, за да сте сигурни, че ще останат сухи. Можете да ги съхранявате и във вакуумиращи пликове.

За да ги използвате, само накиснете сушените гъби в хладка или вряща вода за около 30 минути. Имайте предвид, че колкото по-хладка е водата и колкото по-голяма е гъбата, толкова по-дълго време отнема.

Ако накисвате гъбите, запазете течността за бъдеща употреба, за да засилите аромата на ястията. Така „възстановените“ гъби могат да бъдат сотирани цели. Изсушените гъби шийтаке можете да стриете и на прах, който да добавяте като подправка за маринати, супи или сосове, овкусяване на месо.

 

Какви здравословни ползи носят сушените гъби шийтаке?

 

Супа от гъби шийтаке. Сушени гъби шийтаке.

 

Сушените гъби шийтаке съчетават всички здравословни ползи на пресните гъби. Те са с ниско съдържание на калории, имат добро количества фибри, както и витамини от група В, и някои минерали. Но ето какво най-вече ги прави по-добрата алтернатива:

Полезни са за вегетарианци

Гъбите шийтаке предлагат няколко хранителни вещества, които са изключително полезни за вегетарианците, спомагайки за намаляване на риска от дефицити. Наред с всички основни аминокиселини, гъбите шийтаке са добър източник на цинк. Цинкът обикновено се намира в червеното месо, птиците и морските дарове. Тъй като една чаша варени сушени гъби шийтаке има почти 2 милиграма цинк, това помага да се постигне дневната препоръчителна доза от 8-11 милиграма.

Подсилват имунната система

Чаша сушени гъби шийтаке съдържа повече от дневния препоръчителен прием на мед. Тъй като в тялото не се съхранява много мед, наличието на надежден хранителен източник може да помогне за предотвратяване на дефицит. Този минерал е жизненоважен за имунната система, тъй като подпомага създаването и активността на различни имунни клетки, включително неутрофили, фагоцити и антитела.

Консумацията на сушени гъби шийтаке е полезна за сърцето

Бета-глюканът в сушените гъби шийтаке е полезен за намаляване на холестерола. Те са и с ниско съдържание на натрий и без наситени мазнини. Калият в гъбите шийтаке също е полезен за намаляване на кръвното налягане. Всичко това може да подсили здравето на сърцето.

Сушени гъби шийтаке – добър източник на витамин D

Както споменахме и по-горе, консумацията на сушени гъби шийтаке е препоръчителна, тъй като те могат да бъдат пълноценен източник на този основни витамини. Витамин D е важен за здравето на костите, както и за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет, автоимунни заболявания и някои видове рак. Той също е жизненоважен за усвояването и метаболизма на калций и фосфор.

След всичко казано дотук можем да обобщим, че сушени гъби шийтаке са страхотно допълнение към вашата здравословна диета. Както, надяваме се, ви уверихме, можете да ги изсушите и съхранявате лесно у дома, за да са ви винаги под ръка. Ако се интересувате по-подробно от лечебните им свойства, можете да погледнете и статията ни в блога, посветена на медицинските гъби.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 22.06.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 09:56 | Публикувана: 22 юни 2020 в 11:16 | Категория: Хранене и видове храни