Когато става въпрос за гъби, първото, което ви хрумва, вероятно е рецепта за някое вкусно постно или месно ястие. В действителност, освен кулинарна, те имат много голяма здравословна стойност, неизвестна за много хора.

Отделяме им заслужено внимание и  доказваме полезните им качества в следващите редове.

 

Основни характеристики на гъбите

Изключително разнообразни по вид и произход, гъбите са познати на човека от векове. Познанията за тях датират от Древна Гърция, Китай и Япония. Летописи, оцелели от тогава, разказват за свойствата на печурката, трюфелите, манатарките, гъбите шийтаке, майтаке и рейши, и много други.

Първото противоречение в тях, е че някои са полезни, но някои – отровни. Те са без листа и стебла, но с пънчета и спори. Сухоземни, но трудно оцеляващи без влага. Често едновременно са причислявани към зеленчуците и към изцяло отделна група хранителни продукти от природното царство.

Истината е някъде по средата – гъбите могат да растат върху всичко, стига температурата и влагата да го позволяват. Много от тях са ядливи и крият незаменими полезни свойства за организма, други – халюциногенни, отровни и далеч от приятни за консумация.

Само опознавайки ги, ще можем да помогнем на организма си да извлече максимума от тях.

 

Какви полезни вещества съдържат?

 

Прясно набрани гъби, готови за термична обработка. Много гъби разположени върху маса за готвене.

 

Скрити в различните по размер шапки и пънчета на гъбите се таят безброй полезни вещества.

Китайците неслучайно ги наричат „еликсир на живота” заради богатото им съдържание на селен, цинк, магнезий, желязо, хром и фосфор. Освен тях, не можем да оспорим и присъствието на витамините от група В. Те отговарят за клетъчния метаболизъм, много нервни и мускулни състояния, дори телесното тегло.

Заради голямата си разпространеност, в историята гъбите са били достъпни в голяма степен за обикновения човек. По-редките и ценни от тях са присъствали и на трапезите на царе, ханове и императори. Сказанията за легендарните им свойства идват от там, че владетелите отдавали на влиянието на гъбите в организма им ходовете, увенчаващи се с успех.

Освен всичко друго, организмът извлича антибиотици от гъбите – така тялото укрепва и се бори по-ефикасно с вредните вещества и заразите. Много видове гъби помагат на организма да се детоксикира и да изхвърли всички вредни вещества. Затова и те намират място в много режими за прочистване в модерните времена.

Нека не забравяме, че гъбите са съставени от 90% вода – а допълнителната хидратация на организма никога не е излишна. От друга страна, калият в тях надвишава количеството в състава на бананите, например. Така ги прави незаменима суперхрана, тъй като именно калият е елементът, отговарящ за енергията и здравето на сърцето. Балансът на полезни вещества се допълва и от висок процент на протеини – около 2% в различните видове, както и диетични фибри – средна стойност: 1%.

 

Естествен източник на витамин D

Витамин D е известен като витаминът, идващ от слънцето. Той един от елементите, които отговарят за наличието и обработката на калций в организма. Дефицитът му в тялото в детска възраст често води до рахит, а при възрастните – до по-крехки кости и преждевременно стареене и износване на ставите. Среща се в малко храни, повечето от които – преработени. Такива са рибеното масло и яйцата, например.

Тук идва ролята на гъбите – те са единствения природен дар, в който витамин D присъства естествено. Най-силно е съдържанието му в поникналите на слънце гъби и най-вече – в масловките. Любопитно за тях е, че независимо от термичната обработка, те запазват всичките си полезни свойства.

А ако още не сте се убедили, че си заслужава да включите гъбите в менюто си, няма да пропуснем да ви разкажем и за присъствието им в медицината.

 

Гъбите в медицината

 

Гъбите шийтаке, майтаке и рейши капсули.

 

Още преди векове маите прилагат гъбите като обезболяващо средство при различни медицински процедури. Нещо повече – още от древността те се използват като натурален метод за лечение на храносмилателната система.

Неоспорими са качествата на манатарките, например, при проблеми с червата и стомаха – едновременно като средство, облекчаващо болката, и като лек с високите си нива на полезни вещества. В такива случаи често се препоръчва приемът на сушени гъби. Изключение прави заболяването панкреатит, при което гъбите биха могли да раздразнят възпалението допълнително.

Не бива да забравяме и едно от най-любопитните медицински приложения на гъбите – те са едни от малкото растения, които редуцират нивата на радиация в природата и организма. Затова и се препоръчва консумацията им при излагане на лъчения и тежки метали.

Не на последно място, гъбите са полезни и за кожата – изключително издръжливи и богати на полезни за епидермиса вещества, те влияят на наличието на колаген и нивата на меланин и ни подмладяват външно без усилия. Стрити на прах, в руската медицина се използват и за лечение на изгаряния и труднозарастващи рани.

Като допълнение, редовната консумация на гъби нормализира нивата на кръвната захар и инсулина.

 

Гъбите в борба с наднорменото тегло

Мечтаете за нещо здравословно, което да е полезно за похапване, но и да ускорява метаболизма? А знаете ли, че гъбите правят именно това?

За разлика от повечето популярни природни добавки и продукти, те обаче не увреждат храносмилателната система и не предизвикват привикване.

Как действат в това отношение гъбите?

Високото съдържанието на протеини в тях засища и се абсорбира бързо от тялото, като така придава усещане за ситост. Това, съответно, намалява порциите, които приемате. От друга страна, гъбите успешно заместват много видове месо като източник на протеини.

Без излишните мазнини и химикали, съдържащи се в него, тялото ни отсява по-лесно хранителните вещества, преработва храната по-бързо и се освобождава от токсините по естествен път.

Ако темата за гъбите ви е интересна, можете да разберете повече за полезните свойства на трите източни гъбишийтаке, майтаке и рейши в нашия блог.

В кулинарната секция ще откриете и рецепти за:

Супа от гъби шийтаке: 3 лесни и здравословни рецепти

Рецепта за гъби в мазнина и орехова разядка

Яйчени мъфини с гъби и броколи

Приятен апетит!