Екзогенни кетони – същност и видове

Обновена: 27.02.2024|
Екзогенни кетони - същност и видове.

Екзогенни кетони са добавки, които могат да помогнат на човек да постигне кетоза и по-бързи резултати в борбата с излишните килограми. В статията ще разгледаме същността и видовете екзогенни кетони, както и тяхната ефективност в човешкото тяло.

Но първо нека си припомним какво е кето диета, за да разберем по-ясно каква е ролята на екзогенните кетони.

 

 

Какво знаем за кето диетата?

Кетогенната диета е нисковъглехидратен-високомазнинен начин на хранене. Този тип диета насърчава метаболитно състояние, наречено кетоза, при което тялото изгаря мазнини вместо въглехидрати като основен източник на енергия.

При кетозата се променя източникът на енергия за организма от глюкоза на кетони.

 

Какво представляват кетоните?

При разграждането на въглехидратите, които се намират в мускулите и съхранените запаси в черния дроб, човешкото тяло започва да търси нов източник на енергия. Като такъв се явяват мазнините.

Процесът на изгаряне на мазнини от черния дроб води до производство на странични продукти, наречени кетони. Това са малки молекули, които тялото ни използва за енергия при недостатъчен прием на въглехидрати.

Използването на кетони вместо глюкоза като източник на гориво е свързано с редица ползи, включително:

 • Отслабване и контрол на апетита
 • Подобрена умствена дейност
 • Повече енергия
 • Повишена физическа издръжливост

 

Какво представляват ендогенните и екзогенните кетони?

Може би сте чували термините ендогенни и екзогенни, когато заговорим за кетонни добавки, но какво всъщност означават те?

Ендогенните кетони се произвеждат естествено в човешкото тяло от черния дроб в резултат на ограничаването на консумацията на въглехидрати и захар. Думата „ендогенни“ идва от гръцката „endon“, която означава „вътре“.

Учените са открили начин за производство на кетони, обикновено под формата на добавка като напитка или капсули. Този вид кетони се наричат екзогенни кетони. Думата „екзогенни“ идва от гръцката „exo”, която означава „отвън“.

 

Ползи от приема на екзогенни кетони

 

Екзогенни кетони за отслабване.

 

Приемът на екзогенни кетони половин час преди физическа активност или важна среща, може да повиши работоспособността, продуктивността и енергията ни. Ето още няколко ползи, които доставят на организма ни, ако се приемат по време на кето диета:

 • Повишават изгарянето на мазнините
 • Ускоряват загубата на тегло
 • Понижават чувството на глад
 • Подобряват фокуса и продуктивността на мозъка
 • Повишават енергията
 • Подобряват настроението
 • Подобряват съня
 • Подобряват атлетичните постижения
 • Намаляват възпалението
 • Помагат да се върнем в кетоза след консумация на въглехидрати

 

Видове екзогенни кетони

Съществуват няколко различни вида екзогенни кетони:

Кетонни естери

Кетонните естери са най-мощният тип екзогенни кетони. Благодарение на това те могат да причинят по-дълги периоди на кетоза в сравнение с другите видове кетони.

Недостатък при тях е, че обикновено са по-скъпи и имат силен, неприятен вкус, затова и по-рядко се срещат под формата на добавка.

Кетонни соли

Кетонно тяло, свързано с минерален йон (често натриев), представлява основата на кетонните соли. Има различни видове кетонни тела. Кетонните соли обикновено съдържат екзогенни кетони бета-хидроксибутират (BHB), наподобяващи тези, които тялото ни произвежда при спазване на кето диета.

Към кетоните могат да се добавят електролити, като калций, магнезий, калий и натрий, за да се произведат кетонни соли. Те се предлагат под формата на капсули, напитки или прахове.

По-високите нива на електролити обаче могат да навредят на хора, които имат бъбречни заболявания, засягащи способността да регулират нивата на електролити. Затова трябва да се приемат с повишено внимание и след консултация с лекар.

Тези конкретни екзогенни кетони могат да покачат нивата на електролити, които са нужни за по-добрата умствената яснота и повече енергия.

Кетонните соли бързо могат да предизвикат кетоза, а освен това са и с по-приятен вкус от естерите.

 

Други подобни добавки

Средноверижни триглицериди (MCT) технически не са вид екзогенни кетони, но имат подобни ефекти.

Човешкото тяло бързо усвоява средноверижните триглицериди, след което черният дроб ги превръща в кетони. Въпреки това, няма да навлезем в кетоза, ако приемаме MCT самостоятелно. За да се случи това е нужно да спазваме кетогенна диета или да приемаме екзогенни кетони под формата на добавка.

 

Екзогенни кетони – ефективност

Екзогенните кетони могат да се използват за подобряване на атлетични постижения.

Продължителната физическа активност може да доведе до увеличаване на производството на млечна киселина. Излишните количества от нея са способни да причинят болки и слабост в мускулите.

Екзогенните кетони действат като алтернативен източник на енергия за тялото по време на интензивни упражнения. Като такива, те помагат за намаляване на производството на млечна киселина.

Също така, приемът на екзогенни кетони подобрява постиженията на спортистите с около 2%. Хората, които най-вероятно ще се възползват от тези предимства, са активно спортуващите и атлетите.

 

Екзогенни кетони при епилепсия

 

Екзогенни кетони, епилепсия.

 

Някои хора следват кето диета по причини, различни от загуба на тегло. Например хора с епилепсия спазват кетогенна диета в продължение на много години, за да намалят броя и тежестта на припадъците.

Диетата помага и за минимизиране на симптомите на психиатрични разстройства, като шизофрения, биполярно разстройство и тревожност.

Експертите смятат, че тези нарушения може отчасти да се дължат на промени в метаболизма, които засягат мозъка. Такива са:

 • Промени в освобождаването на мозъчни химикали (невротрансмитери)
 • Повишено възпаление
 • Анормален метаболизъм на глюкоза в мозъка

Екзогенните кетони засягат нивата на някои невротранспимери в мозъка, като по този начин намаляват някои от признаците на психиатрично заболяване.

 

Има ли странични ефекти приемът на екзогенни кетони?

Приемането на екзогенни кетони може да причини стомашно разстройство при някои хора, които до този момент не са опитвали този продукт.

Спазването на кето диета за начинаещи може да предизвика „кето мъгла“ или „кето грип“, които водят до усещане за дехидратация, умора или мудност. Приемът на екзогенни кетони може да намали тези първоначални странични ефекти от режима и да помогне за ускоряването на процеса кетоза.

 

Кога и как да приемаме екзогенни кетони?

Екзогенни кетони могат да се приемат както още в началото на започване на кето диетата, така и по всяко време. Също и преди тренировка или при нужда от енергия, но не и преди лягане вечер, защото повишават енергията, което от своя страна може да попречи на съня.

Екзогенните кетони ефективно помагат за по-лесно преминаване през периода на адаптация към спазване на кето диета. Препоръчително е да се започне с прием на 2 капсули, след което да се повиши дневната доза постепенно.

Повечето кето диети насърчават гладуването, тъй като липсата на храна помага за предизвикване на кетоза. Много хора, които следват кето диета, приемат екзогенни кетони под формата на добавки по време на гладуване.

Спортистите могат да приемат екзогенни кетони преди състезания или активности, при които е нужна издръжливост. Приемането на екзогенни кетони може да помогне за подобряване на атлетичните постижения.

Как да изчислим нивата на кетони в тялото си?

Чрез използване на тест ленти за измерване на кетони можем да измерим съдържанието на кетони в урината. За хората, които имат установен диабет, е препоръчително редовно да правят това измерване.

А за спазващите кето диета на хранене, кето лентите могат да помогнат за определяне състоянието на кетоза.

Категории: Здраве, Кето диета|Публикувана: 04.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

4 Коментара

 1. Йоана Василева 25.03.2023 at 7:06 - Отговор

  Здравейте подходящи ли са при кърмачки?

  • Верджиния 27.03.2023 at 9:48 - Отговор

   Здравейте, кърменето е много специален период и не препоръчваме в него да се прибягва до екзогенни кетони и диети – хранете се пълноценно и балансирано и приемайте добавките, предписани Ви от лекар. :)

 2. Таня Щерева 30.06.2022 at 14:07 - Отговор

  Моля за съвет! След боледуване от Ковид19, излязох от болница със силно увреден черен дроб. Сега съм по-добре и започнах нисковъглехидратната диета за да сваля излишни килограми. Може ли с тези понижени функции на черния дроб да взимам екзогенни кетони за да отслабна по-бързо или не е добра идея?

  • For Life 30.06.2022 at 16:17 - Отговор

   Здравейте, по принцип екзогенните кетони не трябва да затруднят работата на черния дроб. Препоръчваме да започнете с 1 капсула сутрин, и, ако се чувствате добре, след 2 седмици да увеличите приема на 2 капсули. Когато или ако вече сте се адаптирали към нисковъглехидратното хранене, препоръчваме да правите фастинг 2 пъти седмично, в 2 непоследователни дни – оставяме линк към темата, в която да научите повече за видовете и продължителността на фаст.
   На линия сме, ако възникнат други въпроси, пожелаваме бързо възстановяване и успех в начинанието!

   Статия за интермитентен фастинг – https://www.forlife.bg/intermitenten-fasting-7-metoda

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 12:40 | Публикувана: 4 февруари 2022 в 15:15 | Категория: Здраве, Кето диета