Защо да започнете кето диета или да се откажете от нея?

Обновена: 13.03.2024|

Много хора гледат на кето режима като на лесен вариант за отслабване.

В действителност за спазването му се изисква много дисциплина. Освен това, зад него стои много наука – както за храненето, така и за човешкото тяло и начина му на функциониране.

Ако сте се насочили към кето режима като ваш избор за подобряване на формата и начина на живот, има няколко много важни неща, които трябва да знаете.

Ако се чудите защо да започнете кето диета или да се откажете от нея, нека разгледаме същността й в следващите редове.

vitd3 400
mgnezii 01 600

 

vitd3 400
mgnezii 01 600

Предимствата на кето режима

Няма продукт или процедура на света, които да имат само предимства или пък само недостатъци – щом съществуват и се практикуват, обикновено в тяхна полза има поне едно мнение, което да ги подкрепя.

Добрите новини са, че при кето режима фактите в негова подкрепа са много повече от един. Вече споменахме за това, че зад него стои много наука. Подкрепят го изследвания и наблюдения, че този режим, наричан още нисковъглехидратен-високомазнинен, има големи предимства за организма.

Част тях са:

  • намаляване на телесното/наднорменото тегло
  • повишаване на тонуса и концентрацията
  • намалява количествата свободни радикали и така предпазва от редица нелечими болести, които те причиняват
  • повишава възможностите на мозъка
  • намалява кръвното налягане и количествата кръвна захар
  • подобрява състоянието при някои типове диабет
  • намалява нивата на лошия холестерол и така предпазва от сърдечно-съдови заболявания в дългосрочен план

Някои изследвания отбелязват сериозно подобряване при Алцхаймер, епилепсия и рак при прилагане на кето режим. Все още няма достатъчно данни обаче, за да се затвърди окончателно, че кетозата може да окаже наистина голямо влияние в дългосрочен план по време на лечението им.

Защо да започнете кето диета или да се откажете от нея зависи до голяма степен от изброените дотук плюсове на режима.

 

Какви са недостатъците на кето режима? 

 

Да започнете кето диета или да се откажете. История на кетозата. Аткинс и кето диета.

 

Когато говорим за недостатъците на кето режима, е трудно да откроим конкретни такива, освен ако не говорим за частни случаи и специфични цели.

Така например, кето режимът няма да ви помогне в начинанието да натрупате мускулна маса, тъй като е метаболитен процес, който стимулира изгарянето на мазнини и енергия, но и не подпомага мускулите и тяхното възстановяване. Възможно е дори да загубите мускулна маса.

Извън това стоят чисто индивидуалните потребности на тялото и дали състоянието му позволява кетоза. Така, от чисто здравословна гледна точка, режимът няма да е толкова подходящ за вас, ако страдате от ниско кръвно налягане.

Вкарването на тялото в кетоза предизвиква намаляване на инсулина и кръвната захар, затова и може да не е добра идея да я прилагате, освен по специално пригодена за вас схема.

В дългосрочен план, вследствие на кетозата, може да настъпят някои промени в кръвта и по-точно – да се понижат нивата на тромбоцитите. Това значи, че при натъртване например, сините ще са по-отчетливи и трайни.

Освен това трябва да внимавате с продължителността на кето режима, тъй като той може да доведе до костна загуба. Това се случва вследствие на липсата на някои фотохимикали, които помагат на усвояването на калция от организма. Той не може да си ги набави по естествен път и така усвояваме по-малки количества от укрепващия костите минерал. Вследствие на това опасността от по-тежки и дълготрайни травми е напълно реална.

Тези сериозни последствия обаче могат да се избегнат лесно – чрез следене на състоянието на тялото и потребностите му. Освен това, можете да ги предотвратите и като правите паузи от кетозата на няколко месеца, за да задоволите всички потребности на организма си.

Имайте предвид, че през първата седмица от кетозата в почти 100% от случаите се изпитва въглехидратен глад и трябва да внимавате да не се дехидратирате, тъй като тялото ви ще изхвърля много вода.

Възможно е да се появи главоболие, да се разстрои или дори изчезне месечният цикъл заради промяната на диетата, и да забележите по-чести крампи в крайниците.

Други не дотам приятни последици и негативни ефекти са промяна на миризмата на тялото, урината и дъха (тъй като тялото изхвърля вещества), които с времето отминават.

 

Защо да започнете кето режим на хранене?

Както вече споменахме, ползите от това да прегърнете кето режима не са малко и далеч не са за подценяване. Защо обаче точно вие да започнете с нисковъглехидратната диета?

Истината е, че кетозата, приложена правилно и според нуждите на тялото ви, може значително да подобри качеството ви на живот. Кетоните ще бъдат вашите полезни енергийни източници, които ще ви пазят от свободните радикали, но и ще помагат на тъканите и органите да функционират правилно.

Независимо от това дали имате наднормено тегло или просто искате да свалите онези 2-5-10 килограма, които така упорито са се лепнали на тялото ви, кетозата ще ви бъде незаменим помощник. Едновременно с това почти няма да се лишавате от полезни вещества.

А за щастие, да спазвате кето режим далеч не е толкова трудно, колкото при много други режими. Това важи с особена сила за много от храните, които са забранени по време на кетоза. За щастие, имаме здравословни алтернативи, с които да приготвите любимите си рецепти и да останете сити и доволни – без да нарушавате кето режима си.

И ако това не е достатъчно, то можем да добавим, че кето режимът чувствително ще подобри качеството ви на живот и здравето ви. Ще се радвате на повече концентрация, повече енергия и повече сили в ежедневието ви.

В заключение – ще откриете нови аспекти и възможности за тялото си чрез ефекта на храните, които можете да консумирате в рамките на кето режима.

 

Защо да започнете кето диета и кога да спрете – симптоми

 

Да започнете кето диета или да се откажете. Диабет и затлъстяване. Наднормено тегло.

 

Както споменахме малко по-горе, при дълготрайно налагане на кето режима може да се получат изменения в състава на кръвта и плътността на костите. Неприятен ефект за женското тяло е и промяната на цикъла и понякога – пълното му изчезване.

Много е важно да следите внимателно баланса на вещества в организма си и количеството кетони. Само така ще можете да уловите навреме потенциален дисбаланс или дефицит на витамин или минерал, който е ключов за правилното функциониране на вашето тяло.

 

Обърнете специално внимание и на бъбреците си. Кетозата понижава pH на кръвта и повишава киселинността на течностите в тялото. Това може да доведе до песъчинки или дори камъни в бъбреците, ако не приемате достатъчно течности.

 

В случай, че нямате симптоми, в повечето случаи е добре да излезете (постепенно) от кетозата, когато сте постигнали целите си, но не по-късно от 6 месеца след началото на кето режима. Ако искате да продължите с него, направете почивка от поне месец, като се храните максимално здравословно, за да не губите форма от режима, и след това отново преминете към кетозата.

Ако обаче забележите противопоказания вследствие на кето режима или изпитате неразположение извън главоболието и въглехидратния глад през първите седмици, най-добре се консултирайте със специалист дали е добре да продължите с кето храненето или е нужно да се потърси адаптиран вариант или друг, подходящ за вас режим.

 

И още: запознайте се с 10 интересни факта за кето режима. Не пропускайте и разработения примерен режим с кето храни за 7 дни.

Посетете раздела Кето рецепти, за да улесните менюто си по време на кето диета.

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 12.05.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:50 | Публикувана: 12 май 2021 в 10:52 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни