Орехите и тяхното приложение

Обновена: 11.01.2024|

Много сме чували за орехите и тяхното приложение в кухнята и извън нея. Тези вкусни ядки са богати на хранително съдържание и имат редица полезни свойства за здравето ни. Тяхната гъвкавост позволява да бъдат използвани по различни начини, които ще разгледаме в настоящата статия.

 

Орехите и тяхното приложение – състав и ползи

В древен Рим хората са наричали тези ядки с латинското им име Juglansregia, което означава „кралският жълъд на бог Юпитер“.

Тези кръгли едносеменни костилкови плодове на ореховото дърво съдържат ключови за здравето витамини и минерали като желязо, манган, мед, магнезий, фосфор, витамин В6 и калий.

Орехите имат репутация на висококалорична и мазна храна, но те са богати на полезни мононенаситени и полиненаситени мазнини. Освен това са с високо съдържание на фибри и протеини.

А сега нека разгледаме орехите и тяхното приложение за по-доброто ни здравословно състояние.

 

1. Насърчават сърдечното здраве

Поради високите нива на омега-3 мастни киселини, орехите са много полезни за сърдечно-съдовата система. Те подпомагат намаляването на кръвното налягане и лошия холестерол, а също потискат възпалението и засилват функцията на кръвоносните съдове.

2. Може да намалят риска от рак

Освен споменатите омега-3 мастни киселини, в орехите се съдържат и полифеноли и уролитини. Тези биоактивни компоненти могат да имат противоракови свойства. Според експерти консумацията на няколко ореха всеки ден допринася за намаляване на риска от рак на гърдата, дебелото черво и простатата.

3. Подкрепят мозъчната функция

Орехите са известна „храна за мозъка“, а и приличат именно на такъв. В едно проучване с възрастни хора се доказва, че ежедневната консумация на тази ядка води до подобрение на когнитивната функция, като това се дължи на полифенолните съединения в тях.

4. За намаляване на възпалението

Хората с възпалителни заболявания като артрит и екзема могат да се възползват от орехите поради наличието на есенциални мастни киселини.
Полифенолите в ядките действат антиинфламаторно и потискат възпалението, намалявайки риска от коронарна болест на сърцето.

5. Орехите и тяхното приложение в полза на имунитета

 

 

Орехите и тяхното приложение

 

Тези ядки съдържат антиоксиданти, които поддържат имунната система здрава и предотвратяват появата на заболявания. Богати са на витамини и минерали като мед и витамин В6, които правят организма по-издръжлив на бактериални и вирусни атаки.

6. Подобряват здравето на костите

Орехите съдържат есенциална мастна киселина, наречена алфа-линоленова киселина. Тя, както и нейните съединения, се свързват с по-здрави и плътни кости. Омега-3 мастните киселини в ядките също могат да помогнат, борейки възпалението, с което намаляват последващата костна резорбция.

7. Орехите и тяхното приложение за по-добър сън

Те съдържат мелатонин, а това съединение е ключово за по-добрия сън. Омега-3 също могат да понижат кръвното и да помогнат за облекчаване на стреса.

8. В полза при бременност

Ежедневна консумация на орехи може да бъде от голяма полза за бременната жена, но и за плода. Тези ядки съдържат здравословни витамини от група В като фолиева киселина, рибофлавин и тиамин и подпомагат здравето по време на бременност.

9. Подобряват храносмилателното здраве

Вкусните орехови ядки подпомагат здравето на храносмилателната система поради наличието на фибри. Всички хора се нуждаят от тях ежедневно, за да поддържат храносмилателното си здраве и правилното функциониране на червата.

10. Орехите и тяхното приложение за отслабване

 

Трайно отслабване, методи, съвети, отслабване с орехи

 

Експертите отдавна говорят за орехите и тяхното приложение в света на диететиката.

Есенциалните мастни киселини в тези ядки ускоряват метаболизма.

Шепа ядки дневно може да осигури тласък на бавния метаболизъм и да подобри метаболитните процеси. Те съдържат витамини от група В, които повишават енергийните нива, допринасяйки за повече движение и по-лесен контрол над теглото.

 

Ролята на ореха в медицината

Орехите са откривани в праисторически находища в Европа, датиращи от желязната епоха, и се споменават в старозаветните препратки към градината на цар Соломон.

В наши дни орехите и тяхното приложение са широко изследвани в медицината – доказано е, че те подпомагат здравето на сърцето и мозъка. Включването им в ежедневния хранителен план се препоръчва като източник на полиненаситени мастни киселини и други хранителни вещества и за подобряване на липидния профил при хора с хиперлипидемия.

 

Употреба на ореха в народната медицина

Много легенди са свързани с орехите и тяхното приложение в народната медицина. Древните гърци и римляни ги разглеждали като символ на плодородието.

В исторически план ореховото масло се предписвало при колики, за успокояване на червата и за облекчаване на диария и хемороиди.

Други народни приложения включват лечение на рахит, измръзване и смущения в жлезите, както и като стягащо, тонизиращо, възстановяващо и дезинфектантно средство.

Мехури, язви, сърбящ скалп/пърхот, слънчево изгаряне и изпотяване са някои от състоянията, лекувани с различни орехови препарати.

В народната медицина на България орехът също е на почит. Използвана като лечебно средство е както вкусната му ядка, така и листата, черупките и дори вътрешните прегради в костилката.

 

Какви отвари можем да приготвим с него?

 

Орехите и тяхното приложение, настойка

 

Отдавна се говори за орехите и тяхното приложение в домашните тинктури и настойки.

Особено ценени са малките зелени орехчета. Най-често те се събират от средата на май до края на юни. Най-добре е големината им да е около 3 см, да бъдат с млечнобели ядки и меки.

Те изобилстват от ценни елементи, а разнообразието от витамини и минерали е огромно. Често в народните рецепти се използва захар, но тъй като тя покачва кръвната глюкоза, ще ви предложим такива без.

Рецепта за тинктура от зелени орехчета

Необходими продукти:

  • 30 малки зелени орехчета
    1 литър спирт 70%

Приготвяне:

  1. Нарежете ядките на дребно и ги сложете в затворен стъклен съд, най-добре голям буркан. Залейте ги със спирта и оставете тинктурата да престои за 10-14 дни на стайна температура.
  2. Прецедете я през марля и приемайте по два пъти на ден, по 1 супена лъжица, най-добре след хранене.

Тази отвара има положителен ефект при проблеми с бъбреците, щитовидната жлеза, нервната система, диабет, а освен това има противопаразитно действие.

Ще се изненадате, но с листата на орехите могат да се приготвят и разкошни здравословни чайове. Достатъчно е да ги изсушите. Става лесно – просто ги съберете и ги оставете да висят за около седмица на сухо място.

Рецепта за чай от орехови листа

Необходими продукти:

  • 2 супени лъжици сушени орехови листа
    1 литър вода

Приготвяне:

  1. Загрейте водата на котлона в малка тенджера и когато тя заври, сложете вътре ореховите листа. Чаят се вари за около 5 минути. След това отстранете от котлона и оставете да престои под капак за около 10 минути.
  2. Прецедете и пийте, докато чаят е топъл, или го сервирайте студен с кубчета лед.

Може да си позволявате до 2 чаши дневно, но не консумирайте, ако сте чувствителни към танини.

 

Как използват ореха в източната медицина?

Орехите и тяхното приложение в източната медицина, особено китайската, са познати от векове. Тези ядки имат „топли и сладки свойства„, които могат да тонизират бъбреците и белите дробове.

Според китайците орехите подхранват кръвта, отстраняват храчките и помагат в лечението на кашлица и хрипове.

Както повечето ядки и здравословното им съдържание на мазнини, китайската медицина вярва, че мазнините действат лубрикиращо и имат функцията да „овлажняват червата“.

Това означава, че орехите могат да помогнат на хора, страдащи от запек. Известно е също, че насърчават чревното здраве чрез увеличаване на добрите микробиоми.

Тъй като са богати на противовъзпалителни фитохимикали и антиоксиданти, те са от полза за мозъчната функция, за която китайците вярват, че е свързана с бъбреците.

 

Приложение на ореха в научните изследвания

Нека разгледаме орехите и тяхното приложение в научния свят. Те са сред най-широко консумираните ядки и са обект на много научни изследвания. Освен всички споменати дотук ползи, учените посочват и намаляване на свързаните с възрастта симптоми, както и на други неврологични заболявания.

Ползите за здравето от консумацията на този вид ядки се приписват на техния профил на полиненаситени мастни киселини.

Съдържанието на полифеноли и други фитохимикали в тях, както и заявените цитотоксични свойства, ги прави привлекателен кандидат за проучвания. В това число за превенция на увреждане на нуклеиновата киселина, предизвикано от свободните радикали.

Изследвания на консумацията на орехи при хора и животни, използващи набор от данни и статистически методи, предполагат, че те могат да се считат за безопасно потенциално хранително и дори фармацевтично вещество.

 

Употреба на ореха в кулинарията

 

Рецепта за целувки без захар. Ореховки, кето рецепта, десерт, орехите приложение

 

Орехите и тяхното приложение в света на кулинарията са много важни. Освен за похапване в чист вид, те се използват в много рецепти. Нарязани ядки могат да бъдат допълнение към салати, основни ястия, кисело мляко. Ситно нарязани или смлени, те често се добавят към хляб и десерти, както и към сосове и различни видове песто.

Ореховото масло е отличен избор за салатни дресинги, но не и за употреба при висока температура, тъй като има ниска точка на димене.

Даваме ви няколко вкусни идеи за използването на тези ядки:

1) Пълнен шаран с праз, лук и орехи за Никулден
2) Таханови бисквити с орехи и канела
3) Гъби в мазнина и орехова разядка
4) Ореховки

 

Ролята на ореха в козметиката

Ще разгледаме орехите и тяхното приложение в света на козметиката. Приемани вътрешно, те подобряват състоянието на кожата и косата, тъй като са пълни с витамини от група В и други ценни вещества. Те се влагат също така и в козметични продукти.

Витамин Е в състава им е натурален антиоксидант, който бори стреса и забавя стареенето, като изглажда бръчките.

Биотинът в състава подпомага растежа на косата и ноктите и действа за предотвратяване на косопада.

Шампоаните, съдържащи орехов екстракт, имат ефект при мазна коса. Ореховото масло в кремове, сапуни и лосиони успокоява сухата кожа и действа противовъзпалително. Използва се в терапията при различни кожни проблеми като екзема и псориазис.

Кората на орехите действа и като естествен оцветител, като подчертава естествените отблясъци на косата. Важните протеини в маслото също могат да помогнат за подобряване и поддържане на нейния цвят.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 04.04.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 април 2022 в 11:14 | Категория: Хранене и видове храни