Пърхот – причини, третиране и 3 изпитани рецепти за облекчаване

Обновена: 13.03.2024|
Пърхот, причини, симптоми, лечение.

Няма да бъде погрешно, ако кажем, че пърхотът е един от съвременните кожни проблеми, от който страдат милиони хора по света. Упоритото лющене на скалпа има богата история и още повече решения, които работят при едни и се провалят напълно при други.

Истината е някъде по средата – и тя включва разбиране на състоянието, какво го предизвиква и как можем да му повлияем ефективно. А за да е още по-лесно: сме добавили три от най-добрите домашни рецепти за това!

 

Факти за пърхота и причини за появата му

Една от причините да идентифицираме пърхота като състояние, което протича различно при всеки, е това, че всеки човек има силно индивидуален скалп. Той се различава по степен на омазняване, по тип и вид на кожата и косата, по това каква козметика се използва и до каква степен тя е подходяща точно за него.

 

И в палитрата от всички тези фактори, пърхотът се появява – изневиделица и с всичките си симптоми. Именно да разберат защо се случва това е задача на дерматолозите.

Причините за появата на пърхот могат да са много разнообразни. Факт е обаче, че 2/3 от хората по света в даден момент от живота си са се сблъсквали с него. За много от тях той остава единичен случай. За други обаче се превръща в сериозен хроничен проблем, който представлява постоянен дискомфорт.

Обикновено регистрираме появата на пърхот заради дрехите си. В даден момент върху по-тъмните от тях започват да се появяват бели, полупрозрачни люспици. Ако са по-големи, а косата ви е тъмна, може да се забелязват и „закачени“ на нея или дори в самите корени. Сами по себе си те не пренасят зараза или инфекция, тъй като представляват парченца кожа, изградена от мъртви клетки.

В момента, в който се появи и сърбеж, не можем повече да игнорираме проблема и посещаваме дерматолог. Така започваме да разбираме наистина интересните факти за пърхота – и преминаването му в себореен дерматит: упорит тип пърхот, придружен с дразнене, люспи и сърбеж. А ако не му обърнете внимание, може да се стигне дори до псориазис.

Дерматологичното, медицинско име на пърхота е себорея. И макар че представлява мъртви клетки, схващането, че лющенето идва от сухота на скалпа, е напълно погрешно.В голяма част от случаите става дума за бактерия, която живее на повърхността на кожата на всеки един от нас. Нейното име е Malassezia globosa и проблемите започват тогава, когато тя започне да се размножава твърде много. Тогава се нарушават естествените обменни процеси на кожата и оттам – тя се лющи повече.

Иронично, тази бактерия отговаря за появата на пърхота, но за да живее, има нужда от мазнини. Тя обаче не е единствената причина да се образува пърхот. Палитрата от причинители може да включва още:

 • Лоша хигиена на скалпа.
 • Дефицит на витамини oт B-групата.
 • Инфекции (на гърлото, зъбите, ушите, горните дихателни пътища).
 • Лошо общо здраве – понижен имунитет.
 • Често третиране на косата – използване на маша, сешоар, преса.
 • Прекомерна консумация на захар, тесто, мазнини – трудните за преработване от тялото ни продукти, които присъстват в менюто на повечето от нас всеки ден.
 • Свръхчувствителност към определена козметика за коса – шампоан, балсам, маска, боя и други.
 • Чувствителност към продукт, използван в домашна маска за коса.
 • Хормонален дисбаланс.

Любопитен факт за бактерията, която причинява пърхот е, че тя много силно се влияе от стреса в ежедневието ни. В много от случаите именно това се оказва причината тя да започне да се развива твърде бързо и да доведе до изключително чувствителен, сърбящ и лющещ се скалп.

 

Третиране на пърхот

 

Третиране и лечение на пърхот.

 

Списъкът с причини за появата на пърхота може да ви е смутил с дължината и разнообразието си. Това обаче далеч не значи, че не можем да се борим с него.

Разбира се, винаги е хубаво, преди да пристъпите към лечение, да се консултирате със специалист. Той ще може да ви прегледа и да уточни няколко много важни неща, първото от което е какъв тип пърхот имате. Има няколко варианта:

 • Да имате по-лек пърхот с по-малки, сухи люспици и по-ниска степен на раздразнение.
 • Да имате по-тежък случай на пърхот с по-големи, мазни люспици, омазняване на косата и силно дразнене на кожата на скалпа.
 • Пърхот с прекалено сух скалп.
 • Пърхот с прекалено мазен скалп.

В някои от тези случаи пърхотът би могъл да се окаже и себореен дерматит от по-лек или по-тежък тип.

Обикновено при по-леките случаи на пърхот първо се изпробват различни видове шампоани. Препоръчва се по-често миене на косата с продукти с по-лека, щадяща кожата формула, както и масажиране на скалпа по време на измиването.

Много е важно това масажиране да се прави само с меката част на пръстите – възглавничките на върховете им, а не с ноктите! В противен случай може да настъпи разраняване на скалпа, което да доведе до допълнителни възпаления. Доказано е, че в редица случаи шампоаните действително помагат. Можете да добавите и специален лосион против пърхот или маска, която се грижи за намаляване на проблема.

За тези от вас обаче, които не са се повлияли от специален, противопърхотен шампоан, дерматологът ви може да потърси по-задълбочено проблема. Хубаво е да помислите за ежедневното си меню, както и да си направите хормонални изследвания.

Много е възможно отговорите за пърхота да се крият именно там.

Имайте предвид, че дори и да овладеете причината и да я премахнете от живота си, пърхотът може да се появи отново, ако отново попаднете в капана на същите навици. В този смисъл той е състояние, което се третира и облекчава, но не може да се каже, че се лекува напълно.

 

Няколко съвета

 

Третиране и лечение на пърхот.

 

Открили сте причината за пърхота сами в предните указания или при вашия дерматолог и сте на път да се избавите от него? Чудесно! Даваме ви още няколко съвета как това да се случи по-бързо и лесно, или поне да облекчите симптомите.

На първо място: следете колко често миете косата си. От една страна това може да ви покаже дали спазвате достатъчно добра хигиена на скалпа. От друга – дали не прекалявате с третирането му с химикали и това да пречи на оздравяването му.

Препоръчително е, след като проблемът с пърхота леко затихне, да започнете да редувате противопърхотния шампоан с лек измивен продукт, за предпочитане – с изцяло естествен произход.

Специалистите твърдят, че на този етап можете да разредите и миенето на косата – от три пъти на седмица постепенно към два пъти, а след време – до един път на седем дни.

Това се препоръчва, тъй като, както всяка друга част от тялото, и скалпът поддържа специфичен баланс на веществата в кожата. Едно измиване с агресивен шампоан го нарушава и той започва по-интензивно да произвежда себум, който храни бактерията, която причинява пърхота. Виждате омагьосания кръг, нали?

Друг много важен и простичък съвет, с който да си помогнете, е да поддържате четката си за коса или гребена, който използвате, чист. Мийте го поне веднъж седмично добре, за да предотвратите разнасянето на бактерията от скалпа към четката и после обратно.

Добре е, докато се борите с пърхота, да избягвате и различните стилизиращи средства за коса: вакса, лак, пяна и гел. В много от случаите те имат разнообразен, далеч не полезен за скалпа ви състав.

Имаме съвет и за тези от вас, които тренират – вие ще е нужно да миете по-често косата си. Ето защо! По време на тренировки ние се изпотяваме интензивно – включително и през скалпа си. Ако имате гъста коса, то процесите със сигурност са дори още по-интензивни. Тази пот, ако не си измиете косата след фитнеса, остава и засъхва върху скалпа – прекрасна среда за развъждане на пърхотната бактерия.

Особено при положение, че дори когато взимате душ, влагата и топлината действат като инкубатор за нея, докато измивате тялото си, а и след като излезете от банята.

И още: знаем, че сърби, но избягвайте да пипате и още повече – да чешете скалпа си непрекъснато! Така е възможно да се развият инфекции върху скалпа ви. Носете по-рядко шапка, лента за коса, диадема или бандана, а ако ви се налага, то ги почиствайте добре или ги перете. Бактериите остават по тях и впоследствие се връщат с нови сили да ви измъчват с пърхот.

 

Нашите препоръчани рецепти

Лечение и третиране на пърхот.

 

Няма как да не препоръчаме и няколко изпитани „бабини“ рецепти срещу пърхот. Най-хубавото е, че вероятно всички съставки за тях вече са налични в дома ви – единствено трябва да си отделите време, за да ги направите!

 

Рецепта с кокосово масло

Има много митове и легенди за действието на кокосовото масло, а за истинските му свойства сме ви разказвали неведнъж. Знаете ли обаче, че то е едно от средствата, които се препоръчват при пърхот? Използва се преди душ, като в скалпа се втриват 3-4 лъжици кокосово масло. Оставя се да действа около час, след което косата се измива обилно с шампоан.

Можете да приложите и обичайните си балсам, маска за дължините на косата или лосион – действието на кокосовото масло ще продължи да действа на скалпа ви и ще облекчи пърхота и сърбежа.

 

Рецепта с кокосово масло и мед

Кокосовото масло е толкова силно срещу пърхот, че ако добавите към него и мед, получавате маска, която бори дори по-тежките форми на себореята. Медът добавя към действието на кокосовото масло своите антибактериални свойства и директно действа на бактерията, предизвикваща пърхота.

Към тази маска можете да добавите и кисело мляко до образуването на паста. За разлика от горната маска, тази се нанася по цялата дължина на косата, но се оставя да действа само 10 минути. След това измивате и прилагате обичайния си ритуал за коса.

 

Рецепта със семена от сминдух

Сминдухът е истинско природно съкровище в борба с пърхота. Той има антибактериално и силно противовъзпалително действие. Рецептите гласят, че 2 супени лъжици семена от сминдух се накисват за една нощ във вода. Сутринта се намачкват или пасират на паста, като за още по-силен ефект можете да добавите и няколко капки лимон. Пастата се нанася върху скалпа и действа 30 минути. След това можете да измиете косата си по обичайния за вас начин.

Категории: Здраве|Публикувана: 04.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 11:27 | Публикувана: 4 ноември 2021 в 15:00 | Категория: Здраве