Кайсиеви ядки – скритите богатства в тях

Обновена: 22.01.2024|

Вероятно няма човек, който да не е опитвал поне веднъж вкусните кайсиеви ядки.

Познати на човечеството от много време, в последните години за тях отново се заговори като за „суперхрана“, но въпреки това те са обект на разгорещени дебати.

В тази статия ще разгледаме най-важното около тях и ще отсеем истината от митовете.

 

vit e 400
omega3 600

Кайсиеви ядки – любопитно за тях

Ядките на кайсията напомнят донякъде на бадемовите. Пресните кайсиеви ядки са бели, а при изсъхване кожата им става светлокафява.

vit e 400
omega3 600

Съдържат протеини, фибри и обилни количества мазнини, които при извличане се доближават до тези на маслото от сладък бадем.

В Египет хората смесват семена от кориандър и сол със смлени кайсиеви ядки, за да приготвят своята традиционна закуска, известна като „дока“.

Някои жители на региона около северозападните Хималаи смятат, че дивите кайсии и техните ядки имат както хранителна, така и медицинска употреба.

Доста производители ги използват в производството на козметични продукти за коса, лице и кожа, балсами за устни и т.н.

Служат за направата на лекарства, а също и ликьори и храни като заместители на бадемите. Сред възможните приложения е дори и създаването на биодизел от кайсиеви ядки.

В Индия хората използват маслото за масажи, защото вярват, че облекчава болките и схващанията в тялото.

 

Какви хранителни вещества съдържат?

Едно проучване съобщава, че в зависимост от вида на кайсията, ядките се състоят от:

  • мазнини: от 27,7% до 66,7%
  • протеини: между 14,1% и 45,3%, от които 32% до 34% са незаменими аминокиселини
  • въглехидрати: от 18,1% до 27,9%, от които около 5% са фибри

 

Мастни киселини

 

Кайсиеви ядки-скритите богатства. Масло от кайсиеви ядки.

 

Маслото от кайсиеви ядки е с високо съдържание на незаменими мастни киселини. Те са необходими за нашето здраве, но човешкото тяло не може да ги произвежда, така че е нужно да бъдат приемани чрез храната.

Има два основни типа есенциални мастни киселини: линолова киселина (омега-6) и алфа-линоленова киселина (омега-3).

Линоленовата киселина играе жизненоважна роля за мозъчната функция и здравословния растеж и развитие.

Мастните киселини също така стимулират растежа на кожата и косата, регулират метаболизма, поддържат здравето на костите и поддържат репродуктивната система.

Някои проучвания показват и наличието на антиоксидантна активност у тях, дължаща се на олеинова киселина и други полифеноли.

 

Витамини и минерали

Кайсиевите ядки съдържат добри количества витамин Е. За него е известно, че укрепва имунната функция на организма и е антиоксидант, предпазващ клетките от увреждания.

В тях има още и пангамова киселина (витамин В15), както и малки количества мазнини, но без никакъв холестерол.

В най-големи количества в състава на тези ядки се среща витамин B17, по-известен като амигдалин или лаетрил. Именно него ще разгледаме по-подробно, тъй като той е обект на дебати сред учените.

Според някои изследвания той притежава противоракови и противовъзпалителни свойства, но други са категорични, че кайсиевите ядки биха могли да са опасни за консумация, особено в големи количества.

 

Може ли употребата на кайсиеви ядки да помогне в борбата с рака?

 

Кайсиеви ядки-скритите богатства. Лечение рак.

 

Много учени считат, че съединението амигдалин може да бъде начин за предотвратяване и дори лечение на рак чрез спиране на възпроизвеждането на опасните туморни клетки.

Лабораторно проучване от 2005 г. разкрива, че амигдалинът е способен да инхибира гените, които водят до клетъчна пролиферация (размножаване и делене).

През 2012 г. друго изследване посочва, че усилването на амигдалин с β-D-глюкозидаза може да го направи полезен при лечение на рак на черния дроб.

Амигдалинът е естествено срещащо се вещество в кайсиевите ядки, присъстващо още и в семената на други плодове, включително ябълки, череши, сливи и праскови, а също и в детелина и маслен боб.

Той е цианогенен гликозид, което значи, че в големи количества се превръща в цианид в тялото, а той е потенциално смъртоносен химикал.

Именно затова се препоръчва консумация на не повече от 10 кайсиеви ядки дневно, за да може човек да се възползва по безопасен начин от тях.

Малки деца е по-добре да не ги консумират, особено при вече установени алергии.

 

Амигдалин и лаетрил – има ли разлика между тях?

Laetrile е частично синтетична форма на амигдалин, използвана за медицински цели повече от 160 години, като неговите медицински корени са от Русия.

Той все още е използван на някои места в света като алтернативно лечение за рак.

Лаетрилът се произвежда от амигдалин чрез химическа реакция с вода. През 1952 г. биохимикът Ернст Т. Кребс-младши го разработва в инжекционна форма.

Някои онкоболни пациенти се повлияват добре от лечението и дори има отбелязан регрес в метастазите при някои видове неоперабилен (неоперируем) рак.

Част от съвременните лекари обаче отричат неговата ефективност поради опасенията за токсичността му в големи дози.

 

 

Кайсиеви ядки – какви ползи за здравето имат?

 

Кайсиеви ядки-здравни ползи.

 

След като вече посочихме в какво количество тяхната консумация е допустима, ще разгледаме по-подробно с какво могат да допринесат за нашето здраве.

Някои от техните доказани ползи за човек включват подобряване на състоянието и функциите на храносмилането.

Също така полезните съединения са свързани с подобряване на растежа и възстановяването, балансиране на нивата на холестерола и още много други, на които ще обърнем внимание в следващите редове.

 

 

Грижа за кожата

Витамин Е, присъстващ в кайсиевите ядки, е важен антиоксидант, който се свързва с подобряване на кожното здраве.

Той действа за намаляване на оксидативния стрес в кожата, който се причинява от свободните радикали и може да доведе до бръчки, старчески петна и повяхване.

Витамин Е действа и като овлажнител и може да подобри общия вид и тонуса й, като дори повишава еластичността с напредване на възрастта.

 

Понижаване на риска от сърдечни заболявания

Въпреки че амигдалинът получава най-голямо внимание от всички, в тях има друго уникално съединение, свързано с намален риск от сърдечни заболявания.

Пангамовата киселина не се намира в много храни, но е тясно свързана с пониженото натоварване върху сърдечно-съдовата система, особено по отношение на исхемична болест на сърцето.

Някои проучвания също установяват, че редовната консумация на малки количества кайсиеви ядки може да понижи кръвното налягане, а това на свой ред пази от атеросклероза, инфаркт и инсулт.

 

Укрепване на имунната система

Както вече споменахме, някои компоненти в кайсиевите ядки имат антиоксидантен потенциал.

Освен това притежават и имуностимулиращи свойства и засилват действието на защитните клетки в тялото. Това намалява напрежението върху имунната система и я укрепва.

Силният имунитет ни прави по-устойчиви на вируси и инфекции, което е от особено значение, най-вече в грипния сезон.

 

Подобрено здраве на дихателните пътища

Консумация на кайсиеви ядки се свързва с подобреното здраве на дихателните пътища, тъй като те могат да премахнат отлагането на слуз в тях.

Активните съставки в ядките действат като отхрачващо средство и също така правят тялото по-малко чувствително към алергени.

При някои хора имат силата да намалят тежестта на астматичните пристъпи и възпалението в гърлото.

 

Грижа за храносмилателната система

 

Храносмилателни проблеми. Женско биле. Антибиотик-асоциирана диария и псевдомембранозен колит Кървене от храносмилателния тракт. Рак на стомаха. Автоимунни заболявания. Конопеното (CBD) масло при автоимунни заболявания. Ендоскопска диагностика в гастроентерологията. Синдром на дразнимото черво.

 

Има прилично количество диетични фибри в тези ядки. Това означава, че няколко от тях, било то сладки или горчиви, могат да помогнат за подобряване на храносмилателната функция.

Фибрите стимулират перисталтичното движение в червата, което прави движенията им по-редовни, намалявайки симптомите на запек, подуване на корема, спазми и диария.

Освен това подобряват ефективността на усвояването на хранителни вещества в организма.

 

Ускоряване на метаболизма

Ако искате да отслабнете, няколко кайсиеви ядки дневно могат да дадат тласък на така желата от мнозина загуба на тегло.

Те засищат поради наличието на протеин в тях и дават прилив на енергия. Имат потенциала да ускорят обмяната на веществата, а всеки знае, че това е от ключово значение за редуциране на килограмите.

Освен това 5-6 ядки за лека закуска укротяват глада между основните хранения. Хапвайте кайсиеви ядки и ако спазвате кето диета и приемате ограничено количество въглехидрати.

Кайсиеви ядки – полезни ли са?

Ядките на кайсията са полезни за човешкото здраве, но въпреки това трябва да бъдат консумирани умерено.

Какво е амигдалин?

Амигдалин (или витамин Б17) е основно съединение в кайсиевите ядки, както и в семената на други плодове. На него някои учени приписват противоракови заслуги.

Колко кайсиеви ядки е безопасно да се консумират?

Препоръчва се консумация на до 10 кайсиеви ядки дневно. Прекаляването с тях може да бъде токсично.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 12.08.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 12 август 2022 в 09:48 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни