Кайсиеви ядки – скритите богатства в тях
Вероятно няма човек, който да не е опитвал поне веднъж вкусните кайсиеви ядки.
Познати на човечеството от много време, в последните години за тях отново се заговори като за „суперхрана“, но въпреки това те са обект на разгорещени дебати.
В тази статия ще разгледаме най-важното около тях и ще отсеем истината от митовете.
Кайсиеви ядки – любопитно за тях
Ядките на кайсията напомнят донякъде на бадемовите. Пресните кайсиеви ядки са бели, а при изсъхване кожата им става светлокафява.
Съдържат протеини, фибри и обилни количества мазнини, които при извличане се доближават до тези на маслото от сладък бадем.
В Египет хората смесват семена от кориандър и сол със смлени кайсиеви ядки, за да приготвят своята традиционна закуска, известна като „дока“.
Някои жители на региона около северозападните Хималаи смятат, че дивите кайсии и техните ядки имат както хранителна, така и медицинска употреба.
Доста производители ги използват в производството на козметични продукти за коса, лице и кожа, балсами за устни и т.н.
Служат за направата на лекарства, а също и ликьори и храни като заместители на бадемите. Сред възможните приложения е дори и създаването на биодизел от кайсиеви ядки.
В Индия хората използват маслото за масажи, защото вярват, че облекчава болките и схващанията в тялото.
Какви хранителни вещества съдържат?
Едно проучване съобщава, че в зависимост от вида на кайсията, ядките се състоят от:
- мазнини: от 27,7% до 66,7%
- протеини: между 14,1% и 45,3%, от които 32% до 34% са незаменими аминокиселини
- въглехидрати: от 18,1% до 27,9%, от които около 5% са фибри
Мастни киселини
Маслото от кайсиеви ядки е с високо съдържание на незаменими мастни киселини. Те са необходими за нашето здраве, но човешкото тяло не може да ги произвежда, така че е нужно да бъдат приемани чрез храната.
Има два основни типа есенциални мастни киселини: линолова киселина (омега-6) и алфа-линоленова киселина (омега-3).
Линоленовата киселина играе жизненоважна роля за мозъчната функция и здравословния растеж и развитие.
Мастните киселини също така стимулират растежа на кожата и косата, регулират метаболизма, поддържат здравето на костите и поддържат репродуктивната система.
Някои проучвания показват и наличието на антиоксидантна активност у тях, дължаща се на олеинова киселина и други полифеноли.
Витамини и минерали
Кайсиевите ядки съдържат добри количества витамин Е. За него е известно, че укрепва имунната функция на организма и е антиоксидант, предпазващ клетките от увреждания.
В тях има още и пангамова киселина (витамин В15), както и малки количества мазнини, но без никакъв холестерол.
В най-големи количества в състава на тези ядки се среща витамин B17, по-известен като амигдалин или лаетрил. Именно него ще разгледаме по-подробно, тъй като той е обект на дебати сред учените.
Според някои изследвания той притежава противоракови и противовъзпалителни свойства, но други са категорични, че кайсиевите ядки биха могли да са опасни за консумация, особено в големи количества.
Може ли употребата на кайсиеви ядки да помогне в борбата с рака?
Много учени считат, че съединението амигдалин може да бъде начин за предотвратяване и дори лечение на рак чрез спиране на възпроизвеждането на опасните туморни клетки.
Лабораторно проучване от 2005 г. разкрива, че амигдалинът е способен да инхибира гените, които водят до клетъчна пролиферация (размножаване и делене).
През 2012 г. друго изследване посочва, че усилването на амигдалин с β-D-глюкозидаза може да го направи полезен при лечение на рак на черния дроб.
Амигдалинът е естествено срещащо се вещество в кайсиевите ядки, присъстващо още и в семената на други плодове, включително ябълки, череши, сливи и праскови, а също и в детелина и маслен боб.
Той е цианогенен гликозид, което значи, че в големи количества се превръща в цианид в тялото, а той е потенциално смъртоносен химикал.
Именно затова се препоръчва консумация на не повече от 10 кайсиеви ядки дневно, за да може човек да се възползва по безопасен начин от тях.
Малки деца е по-добре да не ги консумират, особено при вече установени алергии.
Амигдалин и лаетрил – има ли разлика между тях?
Laetrile е частично синтетична форма на амигдалин, използвана за медицински цели повече от 160 години, като неговите медицински корени са от Русия.
Той все още е използван на някои места в света като алтернативно лечение за рак.
Лаетрилът се произвежда от амигдалин чрез химическа реакция с вода. През 1952 г. биохимикът Ернст Т. Кребс-младши го разработва в инжекционна форма.
Някои онкоболни пациенти се повлияват добре от лечението и дори има отбелязан регрес в метастазите при някои видове неоперабилен (неоперируем) рак.
Част от съвременните лекари обаче отричат неговата ефективност поради опасенията за токсичността му в големи дози.
Кайсиеви ядки – какви ползи за здравето имат?
След като вече посочихме в какво количество тяхната консумация е допустима, ще разгледаме по-подробно с какво могат да допринесат за нашето здраве.
Някои от техните доказани ползи за човек включват подобряване на състоянието и функциите на храносмилането.
Също така полезните съединения са свързани с подобряване на растежа и възстановяването, балансиране на нивата на холестерола и още много други, на които ще обърнем внимание в следващите редове.
Грижа за кожата
Витамин Е, присъстващ в кайсиевите ядки, е важен антиоксидант, който се свързва с подобряване на кожното здраве.
Той действа за намаляване на оксидативния стрес в кожата, който се причинява от свободните радикали и може да доведе до бръчки, старчески петна и повяхване.
Витамин Е действа и като овлажнител и може да подобри общия вид и тонуса й, като дори повишава еластичността с напредване на възрастта.
Понижаване на риска от сърдечни заболявания
Въпреки че амигдалинът получава най-голямо внимание от всички, в тях има друго уникално съединение, свързано с намален риск от сърдечни заболявания.
Пангамовата киселина не се намира в много храни, но е тясно свързана с пониженото натоварване върху сърдечно-съдовата система, особено по отношение на исхемична болест на сърцето.
Някои проучвания също установяват, че редовната консумация на малки количества кайсиеви ядки може да понижи кръвното налягане, а това на свой ред пази от атеросклероза, инфаркт и инсулт.
Укрепване на имунната система
Както вече споменахме, някои компоненти в кайсиевите ядки имат антиоксидантен потенциал.
Освен това притежават и имуностимулиращи свойства и засилват действието на защитните клетки в тялото. Това намалява напрежението върху имунната система и я укрепва.
Силният имунитет ни прави по-устойчиви на вируси и инфекции, което е от особено значение, най-вече в грипния сезон.
Подобрено здраве на дихателните пътища
Консумация на кайсиеви ядки се свързва с подобреното здраве на дихателните пътища, тъй като те могат да премахнат отлагането на слуз в тях.
Активните съставки в ядките действат като отхрачващо средство и също така правят тялото по-малко чувствително към алергени.
При някои хора имат силата да намалят тежестта на астматичните пристъпи и възпалението в гърлото.
Грижа за храносмилателната система
Има прилично количество диетични фибри в тези ядки. Това означава, че няколко от тях, било то сладки или горчиви, могат да помогнат за подобряване на храносмилателната функция.
Фибрите стимулират перисталтичното движение в червата, което прави движенията им по-редовни, намалявайки симптомите на запек, подуване на корема, спазми и диария.
Освен това подобряват ефективността на усвояването на хранителни вещества в организма.
Ускоряване на метаболизма
Ако искате да отслабнете, няколко кайсиеви ядки дневно могат да дадат тласък на така желата от мнозина загуба на тегло.
Те засищат поради наличието на протеин в тях и дават прилив на енергия. Имат потенциала да ускорят обмяната на веществата, а всеки знае, че това е от ключово значение за редуциране на килограмите.
Освен това 5-6 ядки за лека закуска укротяват глада между основните хранения. Хапвайте кайсиеви ядки и ако спазвате кето диета и приемате ограничено количество въглехидрати.
Кайсиеви ядки – полезни ли са?
Ядките на кайсията са полезни за човешкото здраве, но въпреки това трябва да бъдат консумирани умерено.
Какво е амигдалин?
Амигдалин (или витамин Б17) е основно съединение в кайсиевите ядки, както и в семената на други плодове. На него някои учени приписват противоракови заслуги.
Колко кайсиеви ядки е безопасно да се консумират?
Препоръчва се консумация на до 10 кайсиеви ядки дневно. Прекаляването с тях може да бъде токсично.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ядките са хранителен продукт, който в последните години преживя метаморфоза. От храна, която присъстваше на трапезата само по
Все по-често хората се интересуват от подсилване на имунната система, за да се предпазят от болести. Често си
Популярните кайсии са вкусни плодове, пълни с витамини, фибри и антиоксиданти.
2 Коментара
Засилва либидото !
Засилва либидото ! Личен опит !