Какво представлява мелатонинът и полезен ли е приемът му?

Обновена: 08.03.2024|

Добрият сън е жизненоважен за правилното функциониране на организма. Именно с него най-често се свързва и мелатонинът – вещество в организма, по-известно като „хормон на съня“.

Както при много други съединения в тялото обаче, той далеч не влияе само за това. Продължете да четете, за да научите повече за това.

 

Какво представлява мелатонинът?

Най-популярното разпространение на дефиницията на мелатонин е “хормон на съня”. Разработено от невролога професор Ричард Вуртман, веществото, в по-популярната му форма, е предназначено да помага на възрастни хора, страдащи от проблеми със съня. Ключът в идеята му е, че с годините рецепторните клетки за мелатонин в тялото привикват към веществото и се калцират. И в тезата му всъщност има резон.

zdrav sun 400
zdrav sun 600

Установено е, че секрецията на мелатонина в тялото започва още от около третия месец при бебетата. При тях се отделя по-активно до тийнейджърските години, след което прогресивно намалява с възрастта.

zdrav sun 400
zdrav sun 600

Секрецията на мелатонин е слаба през деня, затова и по-трудно заспиваме, и се увеличава на тъмно. Интересно за него в това отношение е, че присъства в организмите на всички живи същества, но и в много видове водорасли.

Самият хормон във вида му на хранителна добавка е синтезиран от аминокиселина с име триптофан и съединението серотонин. Но защо хранителна добавка?

Причината се крие в това, че триптофанът не се произвежда естествено от организма и затова е важно да си го набавяме чрез хранителни добавки или храната. За сметка на това, има много силна връзка с произвеждането на серотонин. Именно той, от своя страна, е веществото, което отговаря за нашата степен на агресия, телесната ни температура, настроението, количеството и качеството сън, което получаваме, и апетита ни.

Като антиоксидант мелатонинът се синтезира в определени количества и в някои плодове и зеленчуци. Сред тях са черешите, орехите, рибата тон, къдравото зеле, прясното мляко. Затова и в някои държави преди сън е прието децата и възрастните да пият по една чаша прясно мляко преди сън.

 

Мелатонинът е хормон на съня, но и не само

 

Млада красива жена, която е заспала в легло с бели чаршафи.

 

Вече споменахме, че мелатонинът е антиоксидант. Тези вещества в организма почти никога не изпълняват само една роля.

Освен за съня, мелатонинът помага за унищожаването на вредните радикали в организма. Виновник за свободните (неполезни за нас) радикали в организма е кислородът, без който не можем да живеем. Той води и до остаряването им и намаляването на някои количества от тях. Мелатонинът унищожава свободните радикали в кръвта, тъй като преминава лесно в кръвоносната система и още по-лесно навлиза в клетките.

Затова и много често е наричан и „хормон на младостта“, тъй като запазва здравето на клетките за по-дълго време. А в комбинация със свойствата му за почивката ни през тъмната част от денонощието, подобрява цялостното качество на живот.

Пътували ли сте между часови зони? Мелатонинът е веществото, което помага на организма ви да се адаптира по-леко в това кое е ден и кое – нощ на мястото, където сте попаднали. Нещо повече – веществото не само помага да имате по-добро качество на съня и по-голяма дължина на циклите на съня с напредване на възрастта. То намалява самото време, което ни отнема да заспим. Затова и много често се свързва с редуцирането на стреса.

Повече за съня и 10 съвета за по-доброто му качество ти даваме тук, но преди това, преминаваме към най-важния въпрос.

 

Полезен ли е приемът на мелатонин?

От всичко, описано до сега, е нормално да решим, че приемът на мелатонин води до ползи за организма – особено с напредване на възрастта. Но тук е нужно да припомним, че мелатонинът е естествен хормон, секретиран от мозъка. Приеман изкуствено, той може да доведе до обърквания в организма.

Недобре разпространен факт е, че мелатонинът има силно пристрастяващо действие за организма. За съжаление, на тази информация рядко се акцентира и вследствие на това е лесно с времето да започнем да приемаме по-големи количества от него, за да помогнем на тялото си да си почива при по-голямо натрупване на стрес, например.

Вследствие на това или на прием през деня, например, може да възникнат странични ефекти, като депресия и прогресивно допълнително задълбочаване на проблемите със съня.

 

Странични ефекти при приема на мелатонин

 

жена, изпаднала в безизходица. Натъжена и отчаяна мисли как да реши проблемите си.

 

На първо място трябва да споменем сънливостта. При редовен прием на мелатонин, тялото може да натрупа по-големи количества от хормона, вследствие на което да се чувстваме постоянно уморени, сънливи и с желание за повече сън и почивка.

Главоболие – нежелана реакция, при приема на много лекарствени продукти. Главоболието често е отговор на организма при външна нежелана намеса. Мелатонинът отговаря за циркадния ни ритъм и общата синхронизация на тялото – допълнителният му прием може да доведе до пълно разбалансиране на организма.

Безсъние – странно, но факт. Често хората се оплакват, че мелатонинът не действа. Това се дължи на неправилния му прием, тъй като повечето хора го равняват на хапче за сън. Всъщност, това е голяма грешка.

Храносмилателните проблеми са част от страничните реакции при прием на мелатонин. Най-честите оплаквания са от запек, разстроен стомах, дразнене на стомаха и гадене.

Не е добре да приемате мелатонин, ако поради дадено здравословно състояние приемате лекарства, които блокират съсирването на кръвта (антикоагуланти), имуносупресори или кортикостероиди

Алтернативите

И все пак, какво е добре да правим, ако имаме проблеми със съня, но не желаем да застрашаваме хормоналния баланс на организма си?

Има редица естествени съставки, които успокояват ума и влияят на нервната система, за да можем да заспим по-лесно. Роля в здравословния сън има и количеството магнезий в тялото, за който подробно ви разказваме тук.

Към списъка с влияещи положително на съня съставки са още лайката, кокосовото мляко, лавандулата.

В комбинация те представляват един здравословен, напълно не пристрастяващ начин да набавим на организма си силно успокояваща алтернатива на мелатонина. Представяме ти го по-подробно в Комплекс за здрав сън. 

Автор: Васи Дюлгерова

Категории: Биохакинг, Здраве|Публикувана: 05.09.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:15 | Публикувана: 5 септември 2019 в 16:05 | Категория: Биохакинг, Здраве