Непоносимост към захар – какво представлява?

Обновена: 26.02.2024|

Ако страдате от непоносимост към захар, сигурно сте наясно с широката гама от симптоми, които може да ви причини.

Понякога те наподобяват на тези на хранителна алергия, но значително се различават по механизма им на действие.

 

Непоносимост към захар или алергия към захар?

Една от най-големите разлики между алергия и непоносимост към захар е в количествата приета храна.

Човек с непоносимост може да консумира малки количества от храна, която води до симптоми, без да получи отрицателен ефект в тялото. Същото не се отнася за алергията, където дори малки количества могат да бъдат животозастрашаващи.

Алергия към захар

Когато консумираме за първи път храна, към която сме алергични, тялото ни образува антитяло имуноглобулин Е (IgE).

Ако след седмица или дори година консумираме отново храна, съдържаща същия алерген, имунната ни система ще задейства алармени сигнали.

Алергичната реакция възниква при свързване на алергена с предварително образуваното антитяло (IgE) върху част от имунните хора – базофилите или мастоцитите.

Хранителна непоносимост

Хранителна непоносимост възниква при неспособност на храносмилателната ни система да разгради определени храни.

Фактори като дефицит на ензими или чувствителност към специфични химикали или добавки в храните са само част от възможните причини.

Важно:

Въпреки че някои проучвания предполагат, че са възможни алергии към захар, няма доказателства за специфичен за захарта антиген (IgE) при хора, които са преживели тежки пристъпи, подобни на алергия.

 

С какво да заменим захарта при непоносимост към нея?

Захарта е въглехидрат, който се използва от клетките в човешкото тяло като източник на енергия. Тя има важна роля в доставянето на гориво за изпълняването на важни функции.

За щастие има алтернативен източник на гориво за хората, които страдат от непоносимост към захар или спазват кето диета. Това са мазнините.

Когато ограничим приема на захар и наблегнем на мазнините, тялото започва да ги използва като източник на енергия. Те се разграждат до кетони, които ефективно преминават дори кръвно-мозъчната бариера, за да ни доставят нужното гориво.

 

Видове захар

 

Непоносимост към захар. Видове захари, глюкоза, фруктоза, захароза.

 

Трудно е да избягаме от захарта – тя се намира в редица храни, които много хора консумират ежедневно. Съдържа се в плодове, десерти, газирани напитки, сладкиши, сладолед, млечни продукти.

Може би не сте наясно, че захарта се намира и в много други любими храни, като спортни напитки, зърнени храни, сосове за салати и много други.

Съществуват няколко видове захар:

  • Фруктоза: високо въглехидратна захар, която естествено се намира в плодовете и зеленчуците, както и в меда.
  • Глюкоза: естественият източник на енергия за човек, за чието използване от тялото е нужен инсулин.
  • Галактоза: захар, която се намира в млечните продукти.
  • Лактоза: също се съдържа в млечните. Състои се от една молекула глюкоза и една галактоза.
  • Малтоза: образува се при свързването на две молекули глюкоза. Среща се предимно в зърна като малц.
  • Захароза: известна още като „трапезна захар“, е комбинация от една молекула глюкоза и една фруктоза. Намира се в растения като захарна тръстика и цвекло.
  • Ксилоза: изолира се от дървесина или от слама. За да се превърне в заместител на захарта, наречен ксилитол, преминава през ензимен процес.

Монозахаридът фруктоза и дизахаридът лактоза се считат за най-често срещаните причинители на непоносимост към захар.

Има доказателства, че фруктаните – въглехидрати, съставени от вериги фруктоза, могат да причинят симптоми, подобни на цьолиакия. Имайте предвид, че те се намират във висока концентрация в пшеницата и ръжта.

 

Симптоми на непоносимост към захар

Симптомите на непоносимост към захар са разнообразни и индивидуални при всеки човек. Някои от най-често срещаните признаци са:

Други симптоми на непоносимост към захар:

  • усещане за изтръпване или сърбеж в устата
  • подуване на устните, езика, гърлото, лицето или други части на тялото
  • умора
  • затруднено дишане
  • замаяност
  • епизоди на припадък

При алергия към дадена храна човек може да изпита анафилаксия – животозастрашаваща рекация. Тя възниква при консумиране на дори минимални количества от алергенната за този човек храна.

При консумация на захар е много малка вероятността да се стигне до анафилаксия. Причината за това може да е друг алерген, намиращ се в храната, към който имате алергия.

Симптоми на анафилаксия:

  • свиване на дихателните пътища
  • понижаване на кръвното налягане поради поява на шок
  • проблемно дишане, причинено от подуване или затваряне на гърлото
  • загуба на съзнание
  • учестен пулс

Потърсете незабавна спешна помощ, ако изпитате някои от симптомите на анафилаксия.

 

Непоносимост към захар – как да облекчим състоянието?

Много хора могат да понижат симптомите на непоносимост към захар, като направят промени в диетата си. Избягването на захарта или значителното й намаляване ще окаже голямо влияние.

За да определим кои видове захар са проблематични, може да си водим хранителен дневник, в който да проследим храните, които ежедневно консумираме. По този начин ще установим лесно как те ни карат да се чувстваме.

Например, може да забележим, че всеки път след консумация на даден продукт, чувстваме неразположение. Това може да е знак, че тялото ни не понася захарта, присъстваща в продукта.

Друг пример е с млечните продукти. Ако след консумация на сладолед или чаша мляко, изпитаме храносмилателни проблеми, това може да е индикация за непоносимост към лактоза.

 

Как да си водим хранителен дневник?

 

Непоносимост към захар.

 

  1. Пригответе си дневник и химикал

Всичко, от което се нуждаете, е дневник и химикал, които можете да носите винаги със себе си. В горната част на всяка страница напишете следните заглавия:

  • Време
  • Симптоми
  • Изядена храна
  • Други фактори

В колоната „Други фактори“ записвайте неща като стрес или емоционално разстройство, които също могат да допринесат за възникване на симптоми.

  1. Попълвайте празните полета след всяко хранене

Докато изброявате симптомите си, оценете тяхната тежест по скалата от 1 до 10.

  1. Опишете кои може да са причините за непоносимост към захар

В края на всяка седмица потърсете всички възможни модели или потенциални причини, задействащи хранителна непоносимост.

  1. Елиминирайте храната причинител

След като идентифицирате възможна проблемна храна, следвайте елиминационна диета за период от поне 2 седмици.

По време на този тестов период преценете дали елиминирането има полезен ефект върху симптомите ви. Ако не, бавно въведете отново храната и определете какъв ефект оказва върху вашите симптоми.

Този процес може да изглежда, че отнема много време, но е особено ефективен за идентифициране на хранителна непоносимост и отстраняването й.

 

Храни, които трябва да избягваме

Ако знаете, че имате непоносимост към захар, но не можете да определите източника, може да се наложи да избягвате храните, които я съдържат.

Храните, съдържащи захар, включват, но не се ограничават до:

  • хляб
  • зърнени закуски
  • гранола барове
  • торти, бонбони, бисквити и други сладки изделия
  • желета, конфитюри и консерви
  • захарна тръстика
  • царевичен сироп и такъв с високо съдържание на фруктоза
  • агаве
  • пчелен мед
  • меласа
  • плодове и плодови сокове
  • подправки с добавена захар
  • ядкови млека и масла, подсладени със захар
  • дресинги за салати, маринати, сосове за паста/барбекю, които съдържат захар
  • газирани напитки

Ако имате непоносимост към лактоза, ще трябва да избягвате млечни продукти като:

  • масло
  • сирене
  • сладолед
  • мляко
  • пудинг
  • крем супи, сосове и други ястия, приготвени със сметана
  • кисело мляко

 

 

Кога да посетим лекар?

Ако подозирате, че може да изпитвате необичайни симптоми, когато консумирате захар, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

Лечението на непоносимост към захар ще зависи от нивото на тежест на реакцията след консумация на причиняваща симптомите храна.

Може да се наложи консултация с диетолог, който да създаде индивидуален план за хранене, имайки предвид всички ограничения и здравословното ви състояние.

Aлергия или непоносимост към захар имам?

Истинската алергия към захар е възможна на теория, но е изключително рядка. Някои хора изпитват симптоми, подобни на алергия, след консумация на захар. Въпреки това, по-вероятно е да имате непоносимост към захар, а не алергия.

Какво представлява непоносимостта към захарта?

Непоносимостта към захарта е общ термин за трудно усвояване на определени видове захар, като лактоза или фруктоза. Например, хората с непоносимост към лактоза (млечната захар) нямат ензим (лактаза), за да усвояват млечните продукти.

Непоносимост към захар същото ли е като непоносимост към глюкоза?

Не. Непоносимостта към захар е хранителна непоносимост към определени видове захар. Глюкозната непоносимост се отнася до метаболитни нарушения, които водят до по-високи от нормалните нива на кръвната захар.

Как да облекчим непоносимостта към захар?

Ако имате непоносимост към определени видове захар, трябва да се въздържате от консумация на храни, които ги съдържат. Приемът на хранителни добавки и ензими може да предотврати храносмилателните симптоми.

Категории: Здраве|Публикувана: 11.10.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 10:45 | Публикувана: 11 октомври 2022 в 10:30 | Категория: Здраве