Главоболието – вик за помощ и как да откликнем

Обновена: 07.03.2024|
Кето диета за възрастни. Детокс без въглехидрати и захар.

Главоболието – добре познато на почти всеки от нас, известно и като „страдание на всички времена“. В текстове от Вавилон, написани преди повече от 5000 години, то е сравнено със светкавица, а в древни манускрипти е определено като „хемикрания“ (т.е. увреждане на половината от черепа). Съвременният медицински термин за това състояние е „цефалгия“ и включва над 160 вида главоболие.

Няколко от тях (мигрена, главоболие от напрежение, клъстерно главоболие) не могат да се свържат с органично увреждане и се приемат за първични. Останалите възникват вторично като прояви на голям брой заболявания. Ето пример – главоболието при COVID-19 настъпва поради възпаление в стените на кръвоносните съдове, при което се стеснява техният лумен. Това намалява притока на кръв, снабдяваща клетките с кислород. Болката в главата възниква поради кислороден глад и представлява своеобразен вик за помощ.

 

Как се познават мигренозните пристъпи?

При тях болката е умерена или силна. Обикновено е пулсираща и се локализира в едната половина на главата. Без лечение, този вид главоболие продължава от два часа до три дни. Може да е придружено от гадене и повръщане. Понякога това главоболие е съпроводено от болезненост в мускулите на врата и раменете, запушване на носа, сълзене на очите, студени тръпки и дори треска.

Една трета от потърпевшите се оплакват от изострено усещане за звуци и светлина. При други мигренозният пристъп се предшества от особено предчувствие, наречено аура. То започва с леко изтръпване на едната ръка. Често в очите се явяват зигзагообразни мълнии и пострадалият не вижда контурите на заобикалящите го предмети. Състоянието е временно. По-рядко аурата се характеризира с нарушена координация на движенията, проблеми във вкусовите и обонятелните възприятия. Тя и последвалият я пристъп се провокират от огромен брой фактори, като:

gluco sulf 400
meno 02 600
gluco sulf 400
meno 02 600
 • ендокринни промени в организма;
 • атмосферни влияния;
 • активна консумация на дразнещи храни;
 • злоупотреба с алкохол;
 • никотин и други вещества.

 

Главоболие от напрежение

Проявява се със стягане в главата, което има различна интензивност. Няма човек, който да не е изпитвал подобно усещане поне веднъж в живота си. В повечето случаи то е епизодично, но причинява голямо неудобство. Скалпът се напряга, мускулите на черепа се свиват и пострадалият има чувството, че главата му е превързана с турникет, поставена в каска или менгеме. Всеки описва състоянието по свой начин.

Ако проблемът хронифицира (продължи дълго), възникват раздразнителност, нервност и депресия. Както се казва, болката става емоционално оцветена. Тя трудно се разграничава от главоболието, свързано с психични разстройства. Разбира се, нормално е човек да изпитва притеснение за здравето си, но щом тревогата превиши своите защитни функции, тя се превръща в болест.

 

Клъстерно главоболие

 

Главоболието. Умората след карантинаЖена с мигрена, как конопеното масло помага при мигрена. Хронична болка. Катаракта.

 

Това е поредица от пристъпи на болка в областта около очите и зад тях. Често се разпространява в едната половина на главата. Интензивността на неприятното усещане е прекалено голяма и понякога се съпровожда от сълзене на окото и запушване на ноздрата в засегнатата половина. По този признак клъстерното главоболие се различава от мигрената. Нерядко по лицето избиват капчици пот. Болката е особено силна през първите 10 минути, след които постепенно отзвучава в рамките на 30 минути. Не е изключено обаче да продължи два и повече часа, или да се повтаря по няколко пъти в денонощието. Причините за нея и механизмите, по които протича, все още се проучват. Ясно е само, че сред жертвите на клъстерното главоболие преобладават страстни тютюнджии и почитатели на Бакхус.

 

Трябва ли главоболието да се търпи?

Някои от пострадалите веднага приемат хапчета, други звънят на телефон 112, за да се свържат с „Бърза помощ“, трети нищо не правят, надявайки се, че проблемът ще изчезне от само себе си.

Какво реално се случва? Безконтролното приемане на обезболяващи таблетки води до медикаментозна зависимост и влошава главоболието. Екипите на „Бърза помощ“ нерядко закъсняват, а чакането е невротизиращо и може да намали прага на търпимост към болката. Така че разумно е първо да се консултирате с личния си лекар. Според вашите оплаквания, той ще ви насочи към терапевт или невролог. Важно е да съобщите при какви условия стартира главоболието ви, с какво се характеризира, дали нещо го предшества и подсказва настъпването му, с какви допълнителни симптоми се свързва.

За уточняване на диагнозата се правят множество изследвания, като се започва с общ и неврологичен преглед, анализ на кръв и урина. Според симптомите се извършват:

 • проверка на очните дъна;
 • определяне нивото на основните хормони в организма;
 • рентгенова снима на прешлени и мозъчни структури;
 • анализ на алергичния и неврологичния статус;
 • преценка за състоянието на кръвоносните съдове.

Ако след поставяне на диагноза и провеждане на лечение, в рамките на 30 дни не настъпи оздравителен ефект и симптомите не изчезнат или дори се задълбочат, налагат се нови изследвания. Те са:

 • ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография на мозъка;
 • ядрено-магнитен резонанс на шийните прешлени;
 • ПЕТ-скенер на тялото.

Целта е да се открият или изключат възможни фактори за главоболието – различни тумори, костни, ставни и други заболявания.

 

Какво е лечението?

То се провежда в две направления. Първо се облекчава болката. Втората цел е да се предотвратят нови пристъпи.

Много важно е да се отстраняват всички фактори, които биха влошили неприятните усещания. Например, при главоболие е правилно да се проветри стаята, където пребивава потърпевшият и да му се осигури чист и хладен въздух. Задължително е да се ограничат дразнещите звуци, както и да се намали светлината наоколо. По лекарска препоръка се приемат болкоуспокояващи медикаменти от различни групи. При леки пристъпи подходящи са аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства. При умерена и силна болка се предписват лекарствени комбинации.

Като допълнение могат да се ползват т.нар. алтернативни средства:

 • акупресура;
 • акупунктура;
 • студен компрес на челото;
 • намазване в областта на слепоочията с извлек от лайка, мента, маточина лавандула и други билки.

Повече информация по темата ще откриете и в статията Лесни начини да преборим главоболието без лекарства.

Между пристъпите се препоръчват медикаменти, предимно от две групи – антидепресанти и антиконвулсанти, които също се изписват от медик. Лекарствената терапия е наложителна, когато: главоболието е силно или с усложнения; атаките продължават повече от 48 часа и се случват по-често от два пъти месечно.

 

Как да се предпазим от главоболието?

 

Главоболието. Греяна ракия. Мъж с настинка, който си докосва лицето.

 

С главоболието можем да се справим не само чрез прилагане на правилно подбрани и прецизно дозирани средства, но и чрез промяна в начина на живот. Важно е да спим достатъчно. За да функционират нормално органите на човек в активна възраст, той трябва да си гарантира минимум 8 часа нощен сън. Специално внимание изискват храни и напитки, които могат да провокират главоболие, като пикантни ястия и алкохолни концентрати.

Ако сте пушачи и главоболието ви спохожда често, това е знак, че трябва да скъсате с цигарите. Хранете се пълноценно и здравословно и приемайте поне 1,5 – 2 литра вода на ден. Редувайте равномерно времето за труд и почивка и не допускайте да ви обхване психическо напрежение или физическа умора. Сведете до минимум факторите, които ви стресират и се движете повече, но без излишно претоварване. Добре ще ви подействат разходки сред природата и туристически пътувания, но без екстремни промени в климата и часовите пояси. Полезни са умерени физически занимания като плуване, йога, пилатес.

Постарайте се своевременно да откривате и лекувате хроничните заболявания, които влошават притока на кръв към мозъка. Такива заболявания могат да бъдат атеросклероза, остеохондроза на шийните прешлени и други.

Понякога главоболието се дължи на причина, която е напълно отстранима – достатъчно е да смените работния си стол, да преместите компютъра или да наклоните монитора в удобно за вас положение, за да прогоните мигрената.

Вина за болките в главата може да имат и несъобразените с вашето зрение очила или възглавницата, на която спите, ако ви е неудобна. Трябва само да смените очилата и възглавницата. Така че огледайте се внимателно. Преди да се срещнете със своя лекар, добре е да прецените какво може да се промени.

Категории: Здраве|Публикувана: 20.01.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:27 | Публикувана: 20 януари 2021 в 14:59 | Категория: Здраве