Съществуват различни видове захари – като глюкоза и фруктоза, например. Но най-познатият ни източник е рафинираната захар – захароза, една от най-разпространените съставки, които използваме в ежедневната употреба. Няма значение дали я слагаме към кафето, добавяме в десерта или похапваме следобед, тя е част от дневната ни консумация. При стремеж да ограничим нейната употреба, било то заради поддържане на режим, диета или от здравословна гледна точка, е важно да знаем и разграничаваме видовете захари, познати днес.
Видове захари, състав и влияние
Съществуват различни видове захари, които се получават от разнообразни източници. Захарозата, глюкозата и фруктозата са три от тях, които съдържат еднакъв брой калории на грам. Всички те се срещат естествено в плодовете, зеленчуците, млечните продукти, но често са изкуствено добавени в много храни. Те се различават по химичните си структури, начина по който тялото ги усвоява и метаболизира, както и във влиянието им върху здравето ни.
Абсорбция и употреба на глюкозата
Глюкозата е проста захар или монозахарид. Тя е предпочитан енергиен източник, основаващ се на въглехидрати. Монозахаридите се състоят от една единица захар и следователно не могат да се разделят на по-прости съединения. В храните, глюкозата най-често се свързва с друга захар, за да се образува полизахаридни нишестета или дизахариди, като захароза и лактоза.
Монозахаридите са в най-простата си форма и тялото ги използва, чрез абсорбция, директно в кръвния поток, предимно в тънките черва. Или по точно – глюкозата се абсорбира през лигавицата на тънките черва в кръвния поток, който доставя абсорбираната глюкоза на клетките. Тя повишава кръвната захар по-бързо от другите захари, което стимулира отделянето на инсулин, необходим за усвояването на глюкозата в клетките. Постъпилата глюкоза се обработва в енергия или се превръща в гликоген. Той, от своя страна, се съхранява в мускулите или черния дроб за бъдеща употреба. Тялото контролира нивата на кръвната захар, и когато те са твърде ниски, гликогенът се разгражда в глюкоза и се освобождава в кръвта, за да бъде използван за енергия. Ако няма наличен, черният дроб използва този вид захар от други източници.
Видове захари: абсорбция и употреба на фруктоза
Фруктозата също е монозахарид, съдържащ се в плодовете (като ябълки и портокали), меда, кореноплодните растения (цвекло, сладки картофи, лук). Добавя се към преработените храни като царевичен сироп и произхожда от захарна тръстика, захарно цвекло и царевица.
Фруктозата се абсорбира директно в тънките черва и повишава нивото на кръвната захар постепенно, като по този начин не оказва веднага влияние на нивата на инсулина. Но заради това може да има дълготрайни и отрицателни ефекти.
Видове захари: Глюкоза и фруктоза
Те се усвояват и абсорбират от тялото по различен начин. Въпреки това съдържат еднакакъв брой калории за грам. Заедно, глюкозата и фруктозата, свързани в равни количества, създават друг вид захар – захароза (дизахарид).
Черният дроб е този, който трябва да превърне фруктозата в глюкоза, преди тялото да я използва за енергия. При приема на по-голямо количество фруктоза, отколкото може да понесе и преработи черният дроб, излишъкът се превръща в холестерол. Това има отрицателен ефект върху здравето като затлъстяване, мастни чернодробни заболявания и висок холестерол.
Какво е глюкозен сироп?
Глюкозният сироп се получава чрез хидролизиране или разкъсване на глюкозните молекули, които образуват нишесте. Сама по себе си глюкозата, както споменахме по-рано, е проста захар, която естествено присъства в плодовете и в меда. Срещат се различни видове сироп, като най-разпространеният е царевичният, приготвен от царевични зърна. Най-честата употреба е при приготвянето на храни и по-специални десерти. Той се използва като подсладител, сгъстител, овлажнител или още вещество, което да поддържа свежестта чрез задържането на влагата.
Вреди от консумацията на глюкозен сироп
Глюкозният сироп не предлага хранителни свойства, но е подсладител, спомагащ за по-добрия вкус на храната. Самата глюкоза се използва за гориво от тялото, но консумацията й в сироп не води до повишаване на енергийните нива. Сиропът има ниско съдържание на витамини и минерали, но е силно концентриран източник на калории. В една супена лъжица има над 62 калории и 17 грама възглехидрати под формата на захар. Поради това, при прием на големи количества и продължителна употреба, се стига до редица проблеми за здравето, като:
- високо кръвно налягане;
- повишено тегло;
- развитие на мастно чернодробно заболяване, което се дължи обикновено на твърде много мазнини, които са съхранявани в чернодробните клетки;
В малки количества проблемите са незначителни или отсъстват, но при консумацията на високи нива се стига до подуване на устната кухина, стягане в гърдите и тежки алергични реакции.
Не само при прием, но и при работа с глюкозен сироп трябва много да се внимава. При контакт на кожата със сиропа може да се стигне до сърбеж и зачервяване. Повтарящото се излагане може сериозно да раздразни кожата и дори да доведе до развитие на дерматит. Смята се, че този алергичен ефект се дължи на следи от серен диоксид в глюкозния сироп. Освен кожата, веществото може да подразни и очите, както и дихателната система.
Глюкозо-фруктозен сироп
Това е един от калоричните подсладители, използвани широко в производството.
Глюкозо-фруктозният сироп е 75% по-сладък от захарта, доста по-евтин от нея и траен, тъй като запазва своята сладост за по-дълго време. Използва се предимно в кексове, тъй като има способността за придава кафеникавост.
Среща се още в плодовите сокове, хляба, зърнени закуски, сладоледи и други. Редовната и продължителна употреба ще повлияе негативно на здравословното ви състояние.
Сами може да видите колко вида захари употребяваме в ежедневието си под една или друга форма. Много голяма част от тях са скрити захари – те могат да се срещат както в уж здравословни плодови сокове, така и в солени храни, пакетирани продукти и много други. За скритата захар в храната ни може да прочетете в статията по темата в нашия блог.
Пазарувайте внимателно и при възможност – винаги приготвяйте храната си вкъщи.
Моля за мнение относно желираните бонбони.Вредни ли са?