Супа топчета без ориз, със застройка
Тази рецепта е абсолютна класика в нашата кухня. Вариациите са много – супа топчета без ориз, без или със застройка, с картоф или целина. Как ще я сготвим, опира до вкуса и режима на всеки, но основното се запазва – вкусните месни топчета вътре.
Рецептата е известна по нашите ширини поне от 30-те години на XX век, а сегашното й наименование, супа топчета, се утвърждава през 70-те години.
Приготвяме си я без ориз, богата на зеленчуци и със застройка от кисело мляко и яйце.
Рецепта за супа топчета без ориз, със застройка
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 4 | 8,80 г нетни въглехидрати 2,7 г фибри 24,6 протеин 424 калории |
Необходими продукти
За топчетата:
- 500 г кайма, смес
- 2 стръка зелен лук
- 1 яйце
- 2 стръка магданоз
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
За супата:
- 1 тиквичка (~ 120 г)
- 1 червена чушка (~ 150 г)
- 1 зелена чушка (~ 150 г)
- 1 стрък зелен лук
- 250 г гъби печурки
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. краве масло Гхи
За застройка:
- 1 яйце
- 3 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне на супа топчета:
- Започваме с топчетата. Разбиваме яйцето, нарязваме на ситно зеления лук и магданоза и ги добавяме в една купа с каймата и подправките. Разбъркваме добре сместа и оформяме топчета с желаната големина.
- Почистваме и нарязваме зеленчуците и ги слагаме в тенджера заедно с маслото. Запържваме ги до омекване.
- Добавяме 1-1,5 л вода и, когато кипне, пускаме топчетата вътре. Правим го внимателно и от ниско разстояние.
- Разбъркваме супата и оставяме да кипне още 15 минути. Добавяме подправките, доматеното пюре и разбъркваме отново.
- Накрая прибавяме застройката, като разбием яйцето и киселото мляко, и добавим малко от горещата супа към сместа с разбъркване. След това на тънка струйка наливаме обратно в супата и бъркаме.
- Оставяме да поври за кратко, 5-10 минути.
При сервиране на супа топчета без ориз, по желание, можем да добавим ситно нарязан пресен магданоз.
Горещата супа топчета е чудесна за комбиниране и с филийка кето хляб.
Много кето супи ви очакват и между кориците на нашата кулинарна поредица ”Кето фантазии“.
Как и защо да включите супи в кето режима си?
Ккетогенния начин на хранене е с високо съдържание на мазнини, умерено съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати за захранване на тялото ви.
Супите са отлична отправна точка, като предлагат хидратация, подхранване и поддържат нивата на кетони. Също така са чудесен източник и на електролити.
Електролитите са основни минерали, които носят електрически заряд, когато са разтворени в течност, като вода. Те играят решаваща роля в различни телесни функции, включително поддържане на подходящ баланс на течности, предаване на нервни импулси и свиване на мускулите.
Обичайните електролити включват натрий, калий, калций, магнезий, хлорид, фосфат и бикарбонат.
Натрият е основният електролит, намиращ се в извънклетъчната течност. Той е необходим за поддържане на обема на кръвта, така че тя да може да достигне правилните места, като мозъка например. Губим го чрез потта, чрез урината и го получаваме само от солницата и определени храни, предимно тези, които са пакетирани.
Увеличаването на натрия вероятно ще коригира много от симптомите на кето грип.
Ето някои препоръчани съставки и съвети, които да ви помогнат да поддържате загубата на тегло и да се храните пълноценно:
- Заменете богатите на въглехидрати картофи с карфиол. Просто задушете и смесете с обичайните си съставки за кремообразна и удовлетворяваща алтернатива.
- Запържете зеленчуци без скорбяла в мазнина като масло Гхи или зехтин, преди да ги задушите в бульон, за супа, богата на хранителни вещества. Подобрете вкуса с любимите си подправки и поръсете със сирене за обилно ястие.
- Използвайте също целина или алабаш за по-богата рецепта.
Не забравяйте, че кето не е само намаляване на въглехидратите – твърде много протеин може също да провали кетозата.
Затова не пропускайте възможността да си приготвите гореща супа топчета без ориз, която чудесно ще се впише в режима ви.
Още от здравословната ни кухня
За любителите на вегетариански рецепти, ще ви изкушим с друг вариант – крем супа от гъби.
Ако нашето предложение за супа топчета без ориз ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Авголемоно е името на тази толкова вкусна гръцка пилешка супа. Традиционно се приготвя с ориз или орзо, пиле,
Ако не сте опитвали Käsesuppe – немска супа с праз и кайма, днес ви споделяме рецептата за нея,
Днес решихме да приготвим кето супа топчета, вдъхновени от това да не забравяме нашите детски спомени дори когато