След като ви разказахме за полезните качества на зеленчука за черния дроб, днес споделяме рецепта за крем супа от аспержи + още 3 рецепти с аспержи, подходящи за кето режим или друга НВ диета.

Започваме с крем супата – ето какво ще ви бъде необходимо.

 

1. Рецепта за крем супа от аспержи и авокадо

Време за приготвяне: 20 минути

Порции: 4

Въглехидрати: 3,7 г

Необходими продукти:

  • 350 г аспержи
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • ½ с. л. чесън на прах
  • 400 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 авокадо, обелено и нарязано на кубчета
  • Сокът от половин лимон
  • 1 с. л. масло Гхи
  • Сол и пипер на вкус

 

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Овкусете аспержите със зехтина, солта и пипера, като ги разбъркате добре. Изпечете ги във фурната за около 10 минути.
  3. Преместете внимателно аспержите в блендер с останалите съставки и пюрирайте. Овкусете със сол и пипер.
  4. Преместете сместа в тенджерка и наливайте вода до желаната консистенция, като затоплите супата на средна температура.

Съвети:

  • Ако желаете вашата крем супа от аспержи да е без лактоза, използвайте кокосово масло вместо Гхи или краве.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

2. Кето разядка от аспержи

Време за приготвяне: 15 минути

Порции: 2

Въглехидрати в порция: 6 г

Необходими продукти:

  • 10 бр аспержи
  • 1 стрък зелен лук, задушен в кокосово масло
  • 2 с. л. кокосов крем
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Приготвяне:

  1. Сотирайте лука в кокосовото масло до омекване.
  2. Бланширайте аспержите в гореща вода за 2 минути и отцедете веднага.
  3. Поставете заедно с останалите съставки в блендер и пюрирайте.
  4. Сервирайте разядката топла или студена.

 

3. Аспержи с бекон, чедър и „одеяло“ от пилешко филе

 

Аспержи за здрав черен дроб.

 

Време за приготвяне: 30 минути

Порции: 4

Въглехидрати: 7 г

Необходими продукти:

  • 4 бр пилешки филета
  • 16 бр аспержи, по-дребни
  • 4 лентички бекон
  • 4 слайса чедър
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. чили пипер
  • ¼ ч. л. сушена мащерка
  • Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса и подгответе тавичка с хартия за печене.
  2. С чукче за месо изтънете пилешките филета, за да можете да ги приготвите по-добре.
  3. Върху всяко филе, обърнато с вътрешната страна нагоре, поставете по един слайс чедър, една лентичка бекон и 4 аспержи.
  4. Увийте с пилешкото филе от двете страни и завържете с кухненски канап, който да придържа пълнежа.
  5. Обърнете филетата, така че аспержите да са от долната страна. Намазнете всяко руло с малко зехтин и оставете настрани.
  6. В отделна купичка смесете чесъна, чили пипера, мащерката, сол и черен пипер на вкус.
  7. Натрийте пилешките рула със сместа.
  8. Печете 20-25 минути, докато пилешкото е готово.

 

4. Рецепти с аспержи: Запечени с лесен сос Холандез

Време за приготвяне: 20 минути

Порции: 4

Въглехидрати: 2,7 г

Необходими продукти:

  • 450 г аспержи
  • 1 с. л. масло Гхи, за овкусяване
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 3 жълтъка
  • Сок от половин лимон
  • Пушен червен пипер на вкус
  • 4 с. л. масло Гхи, за соса

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Овкусете аспержите с Гхи, сол, черен пипер и запечете, докато започнат да се карамелизират, но все още са хрупкави, около 10 минути.
  3. Блендирайте жълтъците, лимоновия сок и пушения пипер. През това време разтопете маслото Гхи и още горещо, го наливайте бавно в блендера, докато сместа стане хомогенна.
  4. Опитайте соса – при нужда добавете още лимонов сок, сол, черен пипер или пушен червен пипер.
  5. Залейте аспержите със сос Холандез и сервирайте.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Киш със сьомга. Крем супа от аспержи, рецепти с аспержи.

Ако разполагате с повече време, можете да си приготвите и този неустоим нисковъглехидратен киш със сьомга и аспержи.

 

Ако тези предложения за рецепти с аспержи са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!