Крем супа от аспержи + още 3 кето рецепти с аспержи
След като ви разказахме за полезните качества на аспержите за черния дроб, днес споделяме рецепта за крем супа от аспержи + още 3 рецепти със зеленчука, подходящи за кето режим или друга НВ диета.
Започваме с крем супа от аспержи – ето какво ще ви бъде необходимо.
1. Рецепта за крем супа от аспержи и авокадо
Приготвянето на рецептата за крем супа от аспержи и богатото на полезни мазнини авокадо не отнема много време. За по-малко от 30 минути ще имате много вкусна и засищаща супа.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция: |
---|---|---|
20 минути | 4 | 3,7 г |
Необходими продукти:
- 350 г аспержи
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- ½ с. л. чесън на прах
- 400 мл пилешки/зеленчуков бульон
- 1 авокадо, обелено и нарязано на кубчета
- сокът на ½ лимон
- 1 с. л. краве масло Гхи
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Овкусете аспержите със зехтина, солта и черния пипер, като ги разбъркате добре. Изпечете ги във фурната за около 10 минути.
- Преместете внимателно аспержите в блендер заедно с чесъна на прах, бульона, авокадото, лимоновия сок, маслото и пюрирайте. Овкусете със сол и черен пипер, ако е нужно.
- Преместете сместа в тенджерка и наливайте вода до желаната консистенция, като затоплите нисковъглехидратната крем супа от аспержи на средна температура.
Съвет:
- Ако желаете вашата крем супа от аспержи да е без лактоза, използвайте кокосово масло вместо краве или Гхи.
2. Кето разядка от аспержи
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция: |
---|---|---|
15 минути | 2 | 6 г |
Необходими продукти:
- 10 бр. аспержи
- 1 стрък зелен лук
- 1-2 с. л. кокосово масло
- 2 с. л. кокосов крем
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 1 ч. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сотирайте наситнения зелен лук в кокосовото масло до омекване.
- Бланширайте аспержите в гореща вода за 2 минути и отцедете веднага.
- Поставете заедно с останалите съставки в блендер и пюрирайте.
- Сервирайте разядката топла или студена.
3. Аспержи с бекон, чедър и „одеяло“ от пилешко филе
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция: |
---|---|---|
30 минути | 4 | 7 г |
Необходими продукти:
- 4 бр. пилешки филета
- 16 бр. аспержи, по-дребни
- 4 лентички бекон
- 4 слайса чедър
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. чили пипер
- ¼ ч. л. сушена мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса и подгответе тавичка с хартия за печене.
- С чукче за месо изтънете пилешките филета, за да можете да ги приготвите по-добре.
- Върху всяко филе, обърнато с вътрешната страна нагоре, поставете по един слайс чедър, една лентичка бекон и 4 аспержи.
- Увийте пилешкото филе от двете страни и завържете с кухненски канап, който да придържа пълнежа.
- Обърнете филетата, така че аспержите да са от долната страна. Намазнете всяко руло с малко зехтин и оставете настрани.
- В отделна купичка смесете чесъна, чили пипера, мащерката, сол и черен пипер на вкус.
- Намажете пилешките рула със сместа.
- Печете 20-25 минути или докато пилешкото се сготви.
4. Рецепти с аспержи: Запечени с лесен сос Холандез
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция: |
---|---|---|
20 минути | 4 | 2,7 г |
Необходими продукти:
- 450 г аспержи
- 1 с. л. краве масло Гхи, за овкусяване
- сол и черен пипер на вкус
За сос Холандез:
- 3 яйчни жълтъка
- сока на ½ лимон
- пушен червен пипер на вкус
- 4 с. л. краве масло Гхи, за соса
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Овкусете аспержите с Гхи, сол, черен пипер и запечете, докато започнат да се карамелизират, но все още са хрупкави, около 10 минути.
- Блендирайте жълтъците, лимоновия сок и пушения пипер. През това време разтопете маслото Гхи и още горещо, го наливайте бавно в блендера, докато сместа стане хомогенна.
- Опитайте соса – при нужда добавете още лимонов сок, сол, черен пипер или пушен червен пипер.
- Залейте аспержите със сос Холандез и сервирайте.
Още от здравословната ни кухня
Ако разполагате с повече време, можете да си приготвите и този неустоим нисковъглехидратен киш със сьомга и аспержи.
Ако тези предложения за рецепти с аспержи са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пригответе си хрупкава кето салата с аспержи и поднесена като гарнитура към сочна пържола или като апетитен и
Цветни, ароматни и апетитни нисковъглехидратни гриловани зеленчуци. Красота за окото и истинска еуфория за вкусовите ни рецептори. Пригответе
Днес сме решили да ви представим едно ястие, което освен лесно за приготвяне, е изключително подходящо за по-официални