Кето пилешки кюфтета със сметанов сос и броколи

Обновена: 22.08.2024|
Кето пилешки кюфтета със сметанов сос.

Пилешки кюфтета – един различен поглед на готвене с пилешко месо. Овкусени с букет от ароматни подправки и сервирани с кремообразен сос и хрупкави броколи. Доматите, босилека и пармезана в комбинация са експлозия от приятни вкусове.

 

Рецепта за кето пилешки кюфтета със сметанов сос и броколи

За приготвянето на рецептата са ни необходими пресни нисковъглехидратни съставки. Приготовлението й не отнема много време, а резултатът е божествено вкусно ястие.

Представяме ви 2 начина за сготвяне – единият на тиган, а другият във фурна. Изберете подходящия според вашия вкус. Нека не губим повече време, а да започнем с приготвянето на рецептата.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 минути 4 9 г нетни въглехидрати, 72 г мазнини, 39 г белтъчини, 834 калории

Необходими продукти за приготвянето на кето пилешки кюфтета:

  • 600 г смляно пилешко месо (или пуешко)
  • 1 яйце
  • 60 г настърган пармезан
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. сушен/пресен босилек
  • 30 г сушени домати в зехтин (без захар)
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1-2 с. л. краве масло Гхи (за пържене)

За кремообразния сметанов сос:

  • 300 мл готварска сметана
  • 1 с. л. домашно доматено пюре (без захар)
  • 3 с. л. пресен босилек

 

За сервиране:

  • 450 г броколи

 

Начин на приготвяне на ястието:

  1. Започнете с приготвянето на пилешките кюфтета. За целта смесете в купа смляното пилешко месо, яйцето, настъргания пармезан, подправките, сушените домати и зехтина.
  2. Разбъркайте всички съставки и оформете 10 или 12 малки кюфтенца.

Смляното пилешко месо е по-меко от говеждото, затова по-трудно се оформят перфектни топки. Въпреки това, когато се изпържат, ще придобият по-добър вид.

  1. Загрейте малко краве масло Гхи в голям тиган с незалепващо покритие и изпържете пилешките кюфтета. Оставете малко разстояние между тях.
  2. Пържете на умерен огън, като често обръщате кюфтенцата, докато се запържат от всички страни. Времето, което ще ви отнеме за сготвянето на всички пилешки кюфтета, е около 15 минути.
  3. Добавете сметаната и домашното доматено пюре (без захар). Оставете да къкри сместа на средно силен огън в продължение на 10 минути.
  4. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете сушен или пресен босилек.
  5. Сварете броколите в леко подсолена вода за няколко минути.

Поднесете кето пилешки кюфтета с броколи за гарнитура.

 

Можете да запечете и на фурна:

  1. Изсипете пилешките кюфтета със сметановия сос в леко намазнена с краве масло Гхи тавичка. Добавете сварените броколи и разбъркайте.
  2. Поставете няколко парченца краве масло Гхи на различни места.
  3. Запечете ястието в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10 минути или до получаване на лек и приятен загар.
  4. Поднесете кето пилешки кюфтета със сметанов сос и броколи, по желание гарнирате с пресен копър.

 

Как да си приготвим домашно доматено пюре?

 

Кето пилешки кюфтета. Кето лазаня с тиквички. Домашен доматен сос.

 

За приготвянето на домашно доматено пюре без добавена захар са ни необходими домати, сушен риган, босилек, сол и лимонов сок.

Обелете доматите и ги оставете да къкрят на бавен огън, докато се изпари сокът им. След около 10-тина минути добавете подправките, а след като се охлади пюрето, изсипете лимоновия сок и разбъркайте.

 

Защо да включим броколи в рецептата?

Броколите имат уникален хранителен състав. Те са нисковъглехидратни и почти не съдържат калории. В 100 грама има едва 6 грама въглехидрати и 37 калории.

Броколите са богат източник на антиоксиданти, които са важни за неутрализирането на свободните радикали в тялото ни. Именно благодарение на съдържанието им, клетките ни остават здрави.

В този ценен зеленчук се съдържат множество полезни витамини и минерали. Някои от тях са витамините C, A, E, група B и минералите хром, желязо, селен, цинк и други. Всички те благоприятстват работата на множество функции в тялото ни.

Освен всичко това, броколите са източник на разтворими фибри, които помагат за намаляването на нивата на лошия холестерол.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето пилешки кюфтета. Кето трюфели.

Насладете се на вкусни кето трюфели за десерт.

 

Ако тази рецепта за кето пилешки кюфтета със сметанов сос и броколи ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар