Сьомга срещу риба тон – коя има здравословно предимство?

Обновена: 12.03.2024|
Кето хранене през лятото. Омега-3 за зрението. Сьомга срещу риба тон.

Сьомга срещу риба тон – коя от двата вида е по-добрият избор? Знаем, че е препоръчително да хапваме риба поне два пъти седмично, за да се възползваме от нейните хранителни вещества. Двата вида често са най-предпочитаните здравословни варианти.

Има толкова много „ЗА“ и „ПРОТИВ“, че понякога е трудно да разграничим коя риба е по-подходяща в сблъсъка между сьомга срещу риба тон. Днес ще сравним подробно ползите и недостатъците от двата вида, за да ви помогнем да направите информиран избор и да задоволите собствените си нужди.

 

 

Сьомга срещу риба тон – какво представляват?

Сьомгата е нежна риба с розов цвят, с богат и плътен вкус. Тя е соленоводна риба, която може да се открие почти навсякъде, като един от най-разпространените видове е атлантическа сьомга.

omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600

Можете да я приготвяте на скара, печена или маринована. Среща се и като част от различни ястия като салати, тартар, бургери и тестени изделия. За още по-голям деликатес се счита дивата сьомга.

Рибата тон е от едно семейство със скумрията. Двата най-предпочитани вида риба тон от кулинарна гледна точка са червената риба тон с вкусно месо, подходящо за филетиране и суши, и бялата риба тон (албакорът), който най-често се използва за консервиране. Рибата тон също може да се приготви по много различни начини: на скара, варена, на кайма.

И двете риби съдържат 0 грама въглехидрати, което ги прави изключително диетична храна, подходяща за кето режим и други нисковъглехидратни планове на хранене.

 

Сьомга срещу риба тон – хранителна стойност

 

Сьомга срещу риба тон.

 

Макар и с доста сходен хранителен профил, двете риби имат своите разлики. Сьомга и риба тон имат положително въздействие върху нашето здраве. Смята се, че дори намаляват рисковете от развиване на рак.

Дивата сьомга е по-добрият избор като важен източник на омега-3 мастни киселини (DHA и EPA), които са от съществено значение за мозъчната функция и структура. Важно е да отбележим и, че сьомгата от развъдник може да съдържа високи нива на диоксини и на ПХБ (полихлорирани бифенили).

Рибата тон също е добър източник на омега-3 мастни киселини (300 мг на порция). Нивото на омега-3 в консервираната риба тон обаче е силно променливо, тъй като начинът, по който се произвежда, може да унищожи голяма част от омега-3 в рибата.

 

Предимствата на сьомга срещу риба тон

Поради риска, свързан с наличието на живак, жените в детеродна възраст и децата трябва да избягват приема на риба тон. Дивaта сьомга е безопасна и съдържа около 300 до 650 мг омега-3 мастни киселини. Костите на сьомгата са малко и меки.

Същевременно по-ниският риск от наличие на живак и допълнителната хранителна полза правят консервираната сьомга по-добър избор пред консервирана риба тон. Като цяло сьомгата е по-богата на витамини, отколкото рибата тон, особено на такива от група B.

Сьомгата е по-скъпа (особено дивата) и се счита за по-големия деликатес. Рибата тон има повече съдържание на живак, така че не се препоръчва за бременни жени и малки деца.

 

Предимствата на риба тон пред сьомгата

Рибата тон съдържа по-малко калории, мазнини (както наситени, така и полиненаситени мазнини). Съдържанието на холестерол също е по-малко на 100 г в сравнение с това на сьомгата.

Като говорим за витамини, порция риба тон съдържа повече ниацин – 80% от препоръчителния прием срещу 45% в порция сьомга.

Рибата тон е по-добрият избор, ако търсите продукт с ниско съдържание на мазнини и калории, докато сьомгата е по-добра, ако се опитвате да увеличите приема на омега-3.

 

Съдържащите се в риба тон и сьомга калории и хранителна стойност

  Сьомга Риба тон
Калории 206 калории 130 калории
Мазнини 12 г 0,6 г
Холестерол 63 мг 47 мг
Въглехидрати 0 г 0 г
Протеин 22 г 29 г

Както се вижда, намиращите се в сьомга калории и мазнини са доста повече от тези в рибата тон, която съдържа малко повече протеини.

 

Сьомга срещу риба тон – здравословни ползи

 

Сьомга на фурна. Морски рецепти.

 

Предстои да разгледаме битката между сьомга срещу риба тон по още един параграф – здравословни ползи. Доста от тях съвпадат, но има някои нюанси, по които се различават. Нека разгледаме защо са полезни сьомга и риба тон.

 

Здравни ползи от консумацията на сьомга

Сьомгата може да подобри зрението, благодарение на това, че е изключително богата на омега-3 и на витамин А.

Също така има силата да помогне за регулиране на съня. Това се дължи на аминокиселината триптофан. Тя не се произвежда от тялото и трябва да се набавя от храната. Помага на тялото да произвежда мелатонин и серотонин, което означава, че играе роля в някои важни телесни функции, като регулиране на настроението и цикъла сън-събуждане.

Сьомгата е с високо съдържание на протеини и витамин D, който е от съществено значение за усвояването на калция и здравето на костите.

В нея има и витамин B12 – основен хранителен елемент. Недостигът му може да причини слабост, проблеми с нервите, умора и загуба на апетит, наред с други симптоми.

Сьомгата е и добър източник на B3 (ниацин), чиято задача е да трансформира храната в енергията, от която тялото се нуждае. Минералът селен в сьомгата може да помогне за регулиране на хормоните на щитовидната жлеза, а цинкът подпомага имунната функция, синтеза на протеини и ДНК и заздравяването на рани.

 

Здравни ползи от консумацията на риба тон

Въпреки безспорните ползи от сьомгата, се оказва, че рибата тон също е особено здравословна по ред причини.

Първо, тя е с много високо съдържание на протеини, което е изключително полезно за кръвта, кожата, косата и ноктите. Рибата тон се грижи и за сърдечно-съдовата система и понижава опасността от поява на потенциално фатални инфаркт или инсулт.

Тя е способна да помогне при хипертония благодарение на наличието на калий – минерал, който понижава значително кръвното налягане. Комбинирането на този елемент с омега-3 носи противовъзпалителен ефект, полезен за здравето на сърцето.

Освен това намалява рисковете от затлъстяване и подобрява имунната система. Компонентите на рибата тон подобряват метаболизма и повишават енергията. Също така изграждат мускулатурата, което я прави перфектен спътник в развитието на релеф и загубата на мазнини. 

Така че, като вземем предвид всичко това, можем да отбележим, че и двете риби са полезни, зависи какви точно ползи търсите.

 

Консервирана сьомга срещу риба тон в консерва

 

Сьомга срещу риба тон.Чиния със стек от сьомга- лечен начин да си набавим полезни мазнини.

 

Хубаво е да направим сравнение и на рибата в консерва, защото има хора, които предпочитат именно такава. Накратко – и двата вида са сходни на хранително съдържание.

Относно омега-3 мастните киселини – сьомгата съдържа доста повече. Това в никакъв случай не означава, че рибата тон е бедна на тези така важни съединения. Ако изберете червена риба тон, например, ще се насладите на задоволителни количества омега-3.

Както споменахме по-горе, има обаче един критерий, по който консервираната сьомга е безспорен победител пред консервираната риба тон – наличието на живак.

Консервираната сьомга е с по-ниско съдържание на живак от консервираната риба тон, защото е по-ниско в хранителната верига, което означава, че има по-ниско съдържание на токсини. Имайте предвид, че почти всички риби и миди съдържат следи от живак. За повечето хора това не представлява опасност за здравето.

 

3 вкусни рецепти със сьомга и риба тон

 

Кето тортила. Запечени кюфтенца с риба тон.

 

За да продължим символичния сблъсък на сьомга срещу риба тон, ще ви представим няколко рецепти, които са освен вкусни, много диетични:

 

Кога трябва и кога не трябва да ядем сьомга и риба тон?

Препоръчително е да се консумират 220 г сьомга и 120 г риба тон на седмица, за да се възползва от полезните хранителни вещества в тези морски храни.

Разбира се, хората с алергия към риба и морски дарове трябва да ги изключат от менюто си.

Припомняме: с внимание трябва да консумират риба и жените, които се опитват да забременеят, бременните, кърмачките и малките деца. Това се налага поради наличието на живак.

 

Сьомга срещу риба тон – заключение

Ако трябва да обобщим за резултата от сравнението между сьомга срещу риба тон, технически погледнато сьомгата е малко по-здравословният избор. Така че ако искате да приемате повече здравословни мазнини, сьомгата може да има предимство.

Но ако сте по-скоро любител на рибата тон, това също е чудесен, достъпен, здравословен и по-икономичен вариант. Тя има по-малко калории от сьомгата, така че е отличен вариант за хората, които ограничават количеството им.

Ако питате нас, разнообразявайте менюто си и с двата вида риба. В нашия блог ще видите различни и интересни предложения за рецепти.

Сьомга срещу риба тон – какво представляват те?

Сьомгата е нежна риба с розов цвят, с богат и плътен вкус. Тя е соленоводна и може да се открие почти навсякъде. Рибата тон е от едно семейство със скумрията. И двете риби съдържат 0 грама въглехидрати, което ги прави изключително диетична храна, подходяща за кето режим и други нисковъглехидратни планове на хранене.

Кои са предимствата на сьомга срещу риба тон?

Сьомгата съдържа много повече ценни мазнини. Има малко и меки кости, като се счита, че в този вид риба има и по-малко остатъци от живак.

Кои са предимствата на риба тон?

Рибата тон съдържа по-малко калории, мазнини (както наситени, така и полиненаситени). Съдържанието на холестерол също е по-малко на 100 г в сравнение с това на сьомгата.

Категории: Хранене и видове храни, Здраве|Публикувана: 16.12.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 17:42 | Публикувана: 16 декември 2020 в 16:05 | Категория: Хранене и видове храни, Здраве