Магданоз – защо да увеличим консумацията му?

Обновена: 12.03.2024|
Магданоз. Билки за бъбреци.

Лято е и едно от най-големите предимства на сезона е това, че лесно можем да намерим пресни и свежи подправки, като магданоз. Често подценявано чудо на природата, което заслужава да го похапваме ежедневно. В повечето случаи служи като украса и бива изхвърлян, но се оказва, че полезните му свойства далеч не заслужават такова отношение. Нека разберем повече за тях в следващите редове.

 

Защо е полезно да включваме повече магданоз в менюто си?

Магданозът е издръжливо, зелено, двугодишно растение, което е най-известно с ролята си в кулинарията. Най-изявено присъствие той има в сезонните пресни салати. Има зелен цвят на листата – частта, която се използва от човека за храна. Пряк родственик е на целината и морковите.

Името „магданоз“ идва от гръцката дума πετροσέλινον (petroselinon), което означава „скална целина“, тъй като вирее на скали и по стени.

Билката има характерна, леко остра миризма, която придава специфичен аромат на рецептите, в които го откриваме. Когато е пресен, магданозът има светлозелен цвят на листата, а когато наближава разцвета си – листата му потъмняват.

astaks 400
burn 01 600
astaks 400
burn 01 600

Смело може да се каже, че като растение магданозът може да бъде открит почти в цял свят. Най-популярен безспорно е в Близкия изток, Европа и Америка. Но, най-вече, в държавите, където климатът е умерен – не твърде влажен, но и не твърде сух. Затова и е част от традиционната кухня на много от държавите, попадащи в този климатичен пояс.

 

Кои са полезните витамини и минерали, които съдържа?

 

Магданоз. Млада дама, която готви на тиган, а от него излизат магнезий хранителни добавки и други витамини.

 

Магданозът е известен като средство за подобряване на дъха, но и чудо на природата, пълно с витамини. Сред тях са витамин C – известен начин да повишим имунитета си. Изследвания потвърждават, че магданозът съдържа, за половин чаша, около 3 пъти повече от така известния витамин от същото количество портокалов сок.

Към него се добавят и витамини K и А, които имат голямо значени за зрението и опорно-двигателната ни система. Дефицитът на витамин K може да доведе до по-лесно счупване на костите при натоварване. Отделно от това, важна функция на този витамин е, че спомага по-голямото усвояване на калций – другият най-важен елемент за здравето и развитието на опорно-двигателната ни система.

Добавяме към здравословния микс и витамин B12. Като член на B-комплекса, той е изключително важен за здравето ни. Една от причините се крие в това, че е единственият елемент, който има принос за нас с веществото кобалт. Единствените начини да си набавим витамин B12 са чрез месото. Причината е, че той се синтезира в по-големи количества в храносмилателните системи на животните, и в магданоза.

И още: консумацията на магданоз помага за регулиране на кръвната захар, грижата за бъбреците, помага при умора и още много.

Важно е да уточним, че за директна консумация се използват само два от множеството известни сортове магданоз: къдраволист и италиански, известен още като обикновен или гладколист магданоз. По нашите ширини най-често се използва обикновеният магданоз заради вкусовите му качества. Къдраволистният магданоз, от друга страна, най-често се използва с декоративна цел при ястията.

Магданозът се култивира повече от 2000 години. Според легендата, магданозът се появил на мястото, на което кръвта на гръцкия герой Археромус се разляла, когато бил изяден от змии.

 

Употребата на магданоз и ползите му за организма ни

Хранителните вещества в магданоза далеч не се изчерпват само с описаните по-горе витамини K, A, B12 и C.

Сред полезните микроелементи, които откриваме в билката, са още:

  • желязо: половин чаша пресен магданоз ни носи около 10% от дневната препоръчителна доза от елемента
  • калций: така заздравява костната система;
  • хлорофил: на него билката дължи зеленият си цвят, но помага на организма ни, като подсилва имунитета ни;
  • магданозът ограничава възпаленията и прочиства токсините чрез високото съдържание на антиоксиданти;
  • омега-3 мастни киселини, които предотвратяват сърдечно-съдови заболявания и помагат при артрит;

Комбинацията от всички елементи, минерали и полезни вещества прави подправката незаменима за организма ни. Затова е добре и да не го забравяме в лятното меню.

 

Къде да включим повече магданоз в менюто си?

 

Смути със зеленчуци и магданоз. Омега-3: ползи за вегетарианци.

Добавете магданоз към здравословен шейк и му придайте още по-свеж вкус и аромат.

 

Предимство на магданоза е неговата издръжливост на времето и външните условия. Може да го използвате както в пресен, така и в изсушен вид – без да губи от витамините си. Нещо повече – сушенето на магданоз не е трудно и можете съвсем лесно да го направите в домашни условия и така да съхраните за по-дълго време на сухо място билката.

Най-лесният начин да включим повече магданоз в менюто си е да похапваме повече салати, в които той присъства. Нещо повече – приготвяйте собствен дресинг у дома. Или песто от магданоз. Така от една страна ще предотвратите попадането на потенциални вредни вещества и захар, но и ще можете да включите така полезния магданоз.

Отделно от това, ако все пак предпочитате готвените ястия, винаги можете да го добавите към различните видове печива: ориз, месо, картофи. Ако сте на кето диета и не консумирате ориз и картофи, наблегнете на магданоза в салатите и домашните дресинги и сосове. Желателно е обаче ястията да бъдат приготвяни като задушени или печени, но не и пържени, тъй като високата температура на мазнината убива голяма част от витамините в магданоза.

 

Още няколко предложения

Подходящ начин да включите още от магданоза в дните си, е добавяне към рецептите за супа. Независимо дали е топла или студена поначало, магданозът ще й придаде неповторим аромат.

Експериментирайте и при приготвянето на риба: магданозът ще бъде незаменим помощник при овкусяването на щука, акула, скумрия, лефер и дори сом. Можете да опитате да го добавите и към със сосовете за пица или като финален елемент за вкус и аромат след изпичането.

Ако пък сте ентусиасти да опитате по-здравословни напитки и храни, може да опитате със зеленчукови смутита с добавка магданоз или пък чай от магданоз. Който и вариант да изберете обаче, бъдете сигурни, че лечебните сили на магданоза ще ви бъдат от голяма полза- през всеки сезон!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 06.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Надежда Събева 30.08.2020 at 7:54 - Отговор

    Една от най добрите подправки и най обичаните, освен това и е като лечебно средство при редица заболявания.

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 13:50 | Публикувана: 6 август 2020 в 14:20 | Категория: Хранене и видове храни