Ефектна коледна салата за кето режим

Обновена: 11.03.2024|
Коледна салата, елха.

Празничната трапеза може да бъде още по-красива с поднасяне на красива ефектна коледна салата с ниско съдържание на въглехидрати.

Салатите са неизменна част от едно здравословно меню, независимо дали за празнично или ежедневно хапване. Но, за да придадем именно тази празничност на коледната трапеза, ви предлагаме няколко идеи за коледна салата със специално декориране, които са радост за окото, но и за вкуса.

Ето и какво ще ви е необходимо за всяка от тях с подробни стъпки за приготвяне и декорация.

 

Коледна елха с листа от маруля

 

 

Цветна, свежа и красива презентация на зелена салата с чери домати, бекон и сирена под формата на елха.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
15 минути 2 6,86 г

Необходими продукти:

  • 1 бр. маруля, около 250 г
  • 100 г бекон
  • 50 г гауда
  • 1/2 авокадо (100 г)
  • 5 бр. чери домати (около 80 г)
  • 1 слайс чедър (20-30 г)
  • 50 г краве сирене

За декорация: 

  • 1 бр. червена чушка (около 20 г)

Изпълнение на рецептата:

  1. Разделете марулята на отделни листа, почистете добре и подсушете. Наредете под формата на елхичка в голяма и широка чиния.
  2. Нарежете на кубчета сирената, авокадото и бекона. Поръсете листата с тях.
  3. Нарежете чери доматчетата на половинки и украсете елхата.
  4. Нарежете червена чушка под формата на квадратчета, а от половината чедър – тънки ивички. Подредете под формата на подаръчета в основата на елхата.
  5. Изрежете от чедъра звезда и я поставете на върха на елхата.
  6. Овкусете със сол и зехтин.

 

Коледна салата венец от нисковъглехидратна руска салата

 

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
15 минути 3 6 г нетни въглехидрати, 5 г фибри, 250 калории, 6 г протеин

 

Необходими продукти:

  • 200 г карфиол
  • 100 г домашна кето майонеза
  • 1/2 ч. л. ябълков оцет
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • ½ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 стрък зелен лук (около 20 г)
  • 1 стрък целина (20 г)
  • 1 твърдо сварено яйце
  • 50 г шунка

За декорацията:

  • 1/2 връзка копър (около 60 г)
  • 4 чери домата (около 120 г)
  • 20 г кашкавал

Начин на приготвяне на рецептата:

 

Коледна салата - начин на приготвяне

 

  1. Пригответе карфиола, като го изчистите, разделите на цветчета и бланширате за около 5 минути в кипяща, подсолена вода.
  2. Междувременно смесете домашната кето майонеза, ябълковия оцет, горчицата, солта и черния пипер и разбъркайте до хомогенност.
  3. Изцедете карфиола, нарежете го на дребно, заедно с целината, лука, шунката и яйцата. Разбъркайте, добавете дресинга и смесете всичко в купа.

Декориране на коледна салата венец

 

Коледна салата в кето вариант.

 

  1. Първия вариант е да пренесете салатата върху плосък съд и с удобен за вас прибор да оформите кръг, като почистите след това в средата.
  2. Накъсайте копъра и покрийте „венеца“ от всички страни.
  3. Нарежете чери доматите, подредете ги измежду „клончетата“ копър и за финал – нарежете малки звезди от кашкавала с нож или с фигурка за бисквитки, или го накъсайте на малки парчета, и ги поставете за красив завършек върху вашата коледна салата венец.

Можете да я поставите в средата на масата или, ако разполагате с повече време, да направите няколко порции малък коледен венец.

Други празнични предложения ще откриете и в кулинарната ни книгаКето фантазии„, както и в нейното продължение „Кето фантазии“ 2. Във втората част освен алтернативни празнични ястия, приготвени в кето вариант, ще намерите и цяло кето празнично меню за сватба или друг важен повод.

 

 

Коледни бастунчета от салата Капрезе

 

Коледна салата, бастунчета.

 

Салата Капрезе не изисква нищо повече от моцарела, един домат и хубав дресинг от босилеково песто или пресни босилекови листа, поръсени с ароматен екстра върджин зехтин.

И макар повече да я хапваме през лятото, поднесена по този начин се превръща в чудесна коледна салата.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
15 минути 2 4,97 г

Необходими продукти:

Приготвяне:

  1. Нарежете доматите и моцарелата на тънки шайби.
  2. Поднесете в чиния, редувайки кръгче домат с кръгче моцарела. Оформете като коледно бастунче.
  3. Овкусете с босилеково песто.

По желание декорирайте с листа пресен босилек.

 

„Шишарки“ от катък с печени чушки и бадеми

 

Коледна салата, шишарки.

 

Вероятно всеки от вас приготвя катък с печени чушки и бадеми по празниците – тази много традиционна салата-разядка. Ето и един чудесен начин да го декорирате при поднасяне на коледната трапеза – с цели бадеми, малко магданоз и чери доматчета.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
20 минути 4 7,96 г

 

Необходими продукти:

  • 250 г цедено кисело мляко
  • 125 г краве сирене, натрошено
  • 2 с. л. заквасена сметана (около 30 г)
  • 2 бр. печени и обелени чушки
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 150 г орехи, блендирани
  • 100 г бадеми

Изпълнение на рецептата:

  1. Смесете в купа цеденото кисело мляко, натрошеното краве сирене, сметаната, нарязаните на ситно чушки, чесъна на прах, зехтина и блендираните орехи. Разбъркайте добре получения катък.
  2. Оформете го като две шишарки, в плато за салата.
  3. Използвайте бадемите, за да украсите и придадете вид на нестандартния катък.

По желание сложете клонки магданоз и чери домати в основата на шишарките.

 

Други коледни предложения

Вижте още рецепти за кето предястия, подходящи за поднасяне на коледната трапеза

 

Още от здравословната ни кухня

 

Коледна салата. Коледен венец от меренг.

Запазете духа на трапезата, като и за десерт поднесете коледен венец от меренг.

 

Ако тези варианти за коледна салата са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и весели празници!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

52047b23e36039b7b5be40f564aea09b?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Милена Георгиева 24.12.2021 at 9:03 - Отговор

    Страхотни сте! Сърдечно благодаря за чудесните идеи, желая Ви светли и благословени празници!

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 16:51 | Публикувана: 17 декември 2021 в 16:43 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф