Ароматна коледна пуйка с кисело зеле и кето продукти
Коледа наближава и мислите на повечето от нас са насочени към трапезата и менюто, затова днес споделяме с вас рецепта за коледна пуйка с кисело зеле. Нещо традиционно, нещо ново – трапезата на този светъл празник трябва да е богата.
Тъй като ние следваме кето готвенето, ще заместим ориза в рецептата с карфиол. За хората, които са на кето, празниците често са предизвикателство. И има начини да устоим на тежките храни, като си приготвим алтернативни варианти. Нека пристъпим към рецептата за коледна пуйка с кисело зеле.
Коледна пуйка с кисело зеле
Това празнично ястие за коледна пуйка с кисело зеле трябва да е много ароматно, затова не пестете билките и подправките, които ще добавите в рецептата. Поднесете на коледната трапеза и се насладете на вкусна храна в уютна и топла обстановка пред камината с цялото си семейство.
Приготвянето на рецептата отнема малко повече време, но определено си заслужава всяка отделена минута. Месото става толкова крехко и сочно, а ароматът на подправките се носи из цялата къща, заедно с приятните емоции.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
4 часа | 6 | 9 г |
Необходими продукти:
- 1 цяла пуйка (около 3 кг)
- 1 по-голяма кисела зелка (около 1 кг)
- 2 бр. карфиол (около 600 г)
- 2-3 стръка целина
- 2 връзки пресен чесън
- 3 бр. дафинов лист
- 50 г меко краве масло Гхи
- 1 с. л черен пипер
- 2 с. л. червен пипер
- 150 мл. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. кимион на зърна
- ½ с. л. мащерка
- 1 с. л. джоджен
За украсата (по желание):
- 2-3 клонки розмарин
- 2-3 сушени чушки
- 1 лимон
Приготвяне на пълнена коледна пуйка с кисело зеле:
- Загряваме фурната на 180 градуса.
- Приготвяме си карфиола, като го настъргваме и завъртаме в микровълновата за около 6 минути, като на всеки 2 минути спираме и разбъркваме, докато омекне.
- Измиваме и почистваме пуйката (ако не е почистена, запазете дробчетата, за да ги добавите към пълнежа). Подсушаваме и натриваме хубаво отвън и отвътре с кравето масло Гхи и малко черен пипер и сол.
- Нарязваме пресния чесън и целината, и задушаваме на тиган със зехтина. Когато омекнат, добавяме дробчетата (от почистената пуйка, ако имате такива), карфиолът, подправките и нарязаното кисело зеле. Задушаваме хубаво, за да могат зелето и карфиолът да поемат добре от подправките.
- С получената плънка пълним пуйката и зашиваме отвора със здрав, плътен конец, за да може хубаво да се задуши плънката и да не се изсипе.
- Ако ви остане плънка, разпределете я по дъното на тавата, в която ще печете пуйката. Нея я слагаме отгоре, в средата, и покриваме с фолио.
- Първоначално я печем на по-висока температура, докато коричката стане златиста, около 40 минути. След това намаляваме на 120-130 градуса и, в зависимост от големината на пуйката, се пече от 2 до 3 часа.
По желание към края можете да я извадите, да я натриете с комбинация от зехтин, червен и черен пипер (или други подправки по избор) и да я върнете за още 15-тина минути. Така ще хване хубава и апетитна коричка.
Сервирате я на масата с клонките розмарин около нея, сушени чушки и нарязани кръгчета лимон.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за коледна пуйка ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и Весели празници!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ако искате да замените пилешкото месо, използвайте пуешко и пригответе тези вкусни рецепти за
Празничната трапеза може да бъде още по-красива с поднасяне на красива ефектна коледна салата
Голямо разнообразие от коледни билки и подправки прави празничните ни ястия магнит за трапезата и пиршество за вкуса.