Ароматна коледна пуйка с кисело зеле и кето продукти

Обновена: 28.02.2024|
Печени пуешки бутчета на фурна. Коледна пуйка.

Коледа наближава и мислите на повечето от нас са насочени към трапезата и менюто, затова днес споделяме с вас рецепта за коледна пуйка с кисело зеле. Нещо традиционно, нещо ново – трапезата на този светъл празник трябва да е богата.

Тъй като ние следваме кето готвенето, ще заместим ориза в рецептата с карфиол. За хората, които са на кето, празниците често са предизвикателство. И има начини да устоим на тежките храни, като си приготвим алтернативни варианти. Нека пристъпим към рецептата за коледна пуйка с кисело зеле.

 

Коледна пуйка с кисело зеле

Това празнично ястие за коледна пуйка с кисело зеле трябва да е много ароматно, затова не пестете билките и подправките, които ще добавите в рецептата. Поднесете на коледната трапеза и се насладете на вкусна храна в уютна и топла обстановка пред камината с цялото си семейство.

Приготвянето на рецептата отнема малко повече време, но определено си заслужава всяка отделена минута. Месото става толкова крехко и сочно, а ароматът на подправките се носи из цялата къща, заедно с приятните емоции.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
4 часа 6 9 г

Необходими продукти:

  • 1 цяла пуйка (около 3 кг)
  • 1 по-голяма кисела зелка (около 1 кг)
  • 2 бр. карфиол (около 600 г)
  • 2-3 стръка целина
  • 2 връзки пресен чесън
  • 3 бр. дафинов лист
  • 50 г меко краве масло Гхи
  • 1 с. л черен пипер
  • 2 с. л. червен пипер
  • 150 мл. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. кимион на зърна
  • ½ с. л. мащерка
  • 1 с. л. джоджен

За украсата (по желание):

  • 2-3 клонки розмарин
  • 2-3 сушени чушки
  • 1 лимон

Приготвяне на пълнена коледна пуйка с кисело зеле:

  1. Загряваме фурната на 180 градуса.
  2. Приготвяме си карфиола, като го настъргваме и завъртаме в микровълновата за около 6 минути, като на всеки 2 минути спираме и разбъркваме, докато омекне.
  3. Измиваме и почистваме пуйката (ако не е почистена, запазете дробчетата, за да ги добавите към пълнежа). Подсушаваме и натриваме хубаво отвън и отвътре с кравето масло Гхи и малко черен пипер и сол.
  4. Нарязваме пресния чесън и целината, и задушаваме на тиган със зехтина. Когато омекнат, добавяме дробчетата (от почистената пуйка, ако имате такива), карфиолът, подправките и нарязаното кисело зеле. Задушаваме хубаво, за да могат зелето и карфиолът да поемат добре от подправките.
  5. С получената плънка пълним пуйката и зашиваме отвора със здрав, плътен конец, за да може хубаво да се задуши плънката и да не се изсипе.
  6. Ако ви остане плънка, разпределете я по дъното на тавата, в която ще печете пуйката. Нея я слагаме отгоре, в средата, и покриваме с фолио.
  7. Първоначално я печем на по-висока температура, докато коричката стане златиста, около 40 минути. След това намаляваме на 120-130 градуса и, в зависимост от големината на пуйката, се пече от 2 до 3 часа.

По желание към края можете да я извадите, да я натриете с комбинация от зехтин, червен и черен пипер (или други подправки по избор) и да я върнете за още 15-тина минути. Така ще хване хубава и апетитна коричка.

Сервирате я на масата с клонките розмарин около нея, сушени чушки и нарязани кръгчета лимон.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Коледна пуйка с кисело зеле.

Още коледни предложения ще намериш в кулинарния ни блог, като тези коледни шоколадови сърчица.

 

Ако тази рецепта за коледна пуйка ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и Весели празници!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар