Наскоро попаднахме на кето рецепта за лабне. Сигурно и вие се чудите какво е това? Оказва се, че лабне е наименованието на млечен продукт, направено от кисело мляко. Нещо средно между цедено кисело мляко и крема сирене. Ефектът и вкусът са чудесни. Може да сте го срещали и под името лебни или лабан. Ястието е част от кулинарията на Близкия Изток и на Северна Африка. На почит е не само в Ливан, Палестина, Сирия, Египет, но и в Кипър и Турция.

Не само ще ви покажем как да си направите домашно лабне, но ще споделим и един метод за мариновани топчета лабне в зехтин. Като разядка или добавка към салата – нека видим как ще ви хареса да го консумирате.

 

Рецепта за кето лабне от домашно кисело мляко

За изпълнението на рецептата ще ви е необходимо парче тензух.

Необходими продукти за лабне:

  • 2 кофички кисело мляко
  • сол на вкус

Приготвяне:

  1. Разбърквате млякото със солта.
  2. Разстилате тензуха в една по-дълбока купа и изсипвате в него млякото. Напречно можете да поставите една дървена лъжица и отгоре й да завържете краищата на тензуха. Стегнете добре.
  3. Можете да преместите в по-дълбок съд, за да не се опира края на тензуха в дъното.
  4. Оставете го да се отцеди за една нощ (или за 10 ч).

На другия ден извадете вашето лабне от тензуха и имате готова разядка – гарнирайте със зехтин, използвайте го вместо крема сирене или добавете топчета лабне в салатата.

 

Как да си направим мариновани топчета лабне?

Ще са ни необходими:

Ползи он зехтина. Лабне.

  • няколко топчета, оформени от домашно приготвеното лабне (броят е по ваш избор, достатъчни за буркана, който сте избрали)
  • смес от сухи подправки, по избор (можете да добавите и смлени ядки)
  • около 200 мл зехтин екстра върджин

 

Изпълнението е много лесно:

  1. Оваляйте топчетата лабне в сместа от подправки, като ги покриете хубаво.
  2. Наредете ги в буркана и ги залейте със зехтина, толкова, че да покрие топчетата.
  3. Можете да добавите в буркана свежи клонки розмарин и зърна черен пипер.
  4. Оставете да се мариноват поне 8 часа преди консумация.
  5. Можете да съхранявате в запечатан буркан в хладилника до 1 месец.

Така винаги ще имате подръка ефектно предястие, което можете да използвате като добавка към салата или в комбинация с кето хляб с кисели краставички.

Друга, много подходяща подправка за приготвяне на мариновани лабне топчета, е заатар – популярна подправка от Близкия Изток, комбинация от майорана, риган и чубрица. Понякога се добавят и семена от ким, кориандър или резене (див, полски копър). Можете да я намерите да се продава като готова смес.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепта с целина. Лабне.

Можете да използвате вашето лабне и в рецептата с целина. Запечете целината предварително и напълнете лодчиците с овкусено лабне.

Ако нашето предложение за рецепта с ливанско лабне ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!