Лабне – домашно крема сирене, мариновано с подправки
Наскоро попаднахме на кето рецепта за лабне. Сигурно и вие се чудите какво е това? Оказва се, че лабне е наименованието на млечен продукт, направено от кисело мляко. Нещо средно между цедено кисело мляко и крема сирене. Ефектът и вкусът са чудесни. Може да сте го срещали и под името лебни или лабан. Ястието е част от кулинарията на Близкия Изток и на Северна Африка. На почит е не само в Ливан, Палестина, Сирия, Египет, но и в Кипър и Турция.
Не само ще ви покажем как да си направите домашно лабне, но ще споделим и един метод за мариновани топчета лабне в зехтин. Като разядка или добавка към салата – нека видим как ще ви хареса да го консумирате.
Рецепта за кето лабне от домашно кисело мляко
За изпълнението на рецептата ще ви е необходимо парче тензух.
Необходими продукти за лабне:
- 2 кофички кисело мляко
- сол на вкус
Приготвяне:
- Разбърквате млякото със солта.
- Разстилате тензуха в една по-дълбока купа и изсипвате в него млякото. Напречно можете да поставите една дървена лъжица и отгоре й да завържете краищата на тензуха. Стегнете добре.
- Можете да преместите в по-дълбок съд, за да не се опира края на тензуха в дъното.
- Оставете го да се отцеди за една нощ (или за 10 ч).
На другия ден извадете вашето лабне от тензуха и имате готова разядка – гарнирайте със зехтин, използвайте го вместо крема сирене или добавете топчета лабне в салатата.
Как да си направим мариновани топчета лабне?
Ще са ни необходими:
- няколко топчета, оформени от домашно приготвеното лабне (броят е по ваш избор, достатъчни за буркана, който сте избрали)
- смес от сухи подправки, по избор (можете да добавите и смлени ядки)
- около 200 мл зехтин екстра върджин
Изпълнението е много лесно:
- Оваляйте топчетата лабне в сместа от подправки, като ги покриете хубаво.
- Наредете ги в буркана и ги залейте със зехтина, толкова, че да покрие топчетата.
- Можете да добавите в буркана свежи клонки розмарин и зърна черен пипер.
- Оставете да се мариноват поне 8 часа преди консумация.
- Можете да съхранявате в запечатан буркан в хладилника до 1 месец.
Така винаги ще имате подръка ефектно предястие, което можете да използвате като добавка към салата или в комбинация с кето хляб с кисели краставички.
Друга, много подходяща подправка за приготвяне на мариновани лабне топчета, е заатар – популярна подправка от Близкия Изток, комбинация от майорана, риган и чубрица. Понякога се добавят и семена от ким, кориандър или резене (див, полски копър). Можете да я намерите да се продава като готова смес.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за рецепта с ливанско лабне ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес споделяме с вас няколко страхотни рецепти с халуми – сиренето, което е национален продукт на Кипър. То […]
Запечено сирене Бри – кремообразно, меко, разтичащо се и елегантно поднесено. Насладете се на едно изящно кето ястие, […]
Няма човек, който да не е ял пърленка и такъв, който да не я обожава. С нея си […]