Кьопоолу + кето рецепта за пастет от патладжан

Обновена: 17.05.2024|
Кьопоолу, кето рецепта.

Класическата рецепта за кьопоолу включва само патладжан и счукан чесън. Но в почти всяка къща се обогатява допълнително със съставки според вкуса на кулинарите.

Тази известна в българската кухня рецепта е напълно подходяща за кето режим, затова споделяме с вас една рецепта за вкусното предястие. И, използвайки основния продукт патладжан, добавяме и една рецепта за пастет с полезния зеленчук.

Вижте първо как да си приготвите кьоопоолу.

 

Рецепта за кьопоолу с патладжан, чушки и орехи

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
20 минути (ако зеленчуците не са изпечени: + 40-50 минути) 4 7 г

 

Необходими продукти:

  • 300 г патладжан (2-3 средни патладжана)
  • 2-3 зелени чушки
  • 1 червена чушка
  • 2 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 20 г накълцани на ситно орехи
  • 2-3 стръка магданоз
  • Сол на вкус

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Почистете и измийте патладжаните. Направете разрези по тях на няколко места с нож, намазнете ги със зехтин. Изпечете ги, покрити с фолио, в предварително загрята на 200°C фурна за около 30-40 минути.
  2. Почистете и чушките, наредете ги върху тава с хартия за печене и ги изпечете на 220°C за около 15 минути. След това ги обърнете и печете още 5-10 минути.
  3. Когато зеленчуците са изпечени, сложете ги в купа и покрийте с фолио или ги сложете в съд с херметически затворен капак. Така ще се задушат и когато поизстинат, ще ги обелите по-лесно.
  4. Нарежете чушките и патладжана на кубчета.
  5. В кухненски робот или блендер сложете зехтина, чесъна и орехите, миксирайте.
  6. Добавете патладжана и чушките, заедно със ситно нарязания магданоз и сол на вкус. Блендирайте. За тази стъпка можете да използвате и пасатор.

За да получите автентичния вкус на кьопоолуто, което нашите баби и дядовци приготвяха, вместо блендер използвайте хаванче. Процесът е приятен, а резултатът – още по-апетитен.

Названието кьопоолу идва от турски – köpekoğlu. Така се нарича богата салата от едро нарязани пържени или печени патладжани, чушки, домати и кисело мляко.

За да отпуснат добре ароматите си отделните зеленчуци, сложете вашето кьопоолу в хладилника за половин час преди сервиране.

 

Използването на хаванчета – в кухнята и в аптеката

 

Аюрведа. Кьопоолу. Кето рецепти.

 

Хаванът, често срещан и като пестик, е отворена купичка, направена от метал, дърво, камък или керамика, и чукало, направено от същия материал. Предназначено за стриване на различни съставки съставки в кулинарията, най-често подправки и билки.

Хаванът се среща в българските диалекти и като „хаванка“, „хаванче“, „гаванка“ или „гаванче. В китайски думата гайван (gaiwan) се ползва за купа за чай.

До средата на ХХ век хаванчетата са били най-често използваните съдове в аптекарството. Тогава повечето аптеки продават само фабрично изготвени лекарства, известни като екстемпорални лекарствени форми. Някои аптеки, най-често билковите и хомеопатичните, все още ги приготвят, и за тази цел понякога използват хавани.

Хаванът и пестикът са вторият най-разпространен символ на аптекарството след чашата със змията.

 

 

Вегетариански пастет от патладжан, сирене и майонеза

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
20 минути 4 8 г

 

Необходими продукти:

  • 300 г патладжан
  • 100 г краве сирене
  • 50 г домати
  • 2 с. л. чесън
  • 20 г орехи ситно натрошени орехи
  • 200 г майонеза
  • Връзка копър

Изпълнение на рецептата:

  1. Изпечете и обелете патладжаните.
  2. Преместете ги в блендер, заедно с останалите съставки, без орехите. Пюрирайте.
  3. Сложете пастета в купичка и поръсете с орехите.

Сервирайте с кето хляб с бадемово брашно или облачен хляб.

 

Знаете ли, че…

Патладжанът принадлежи към семейство Картофови и често е наричан „син домат„.

Зеленчукът има високо съдържание на вода, почти без холестерол или мазнини. Източник е на витамин С, витамин К, магнезий, фосфор, мед, диетични фибри, фолиева киселина, калий и манган.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рататуй. Кьопоолу.

Предложение за основно кето ястие, отново с патладжан – рататуй с с ароматни билки.

 

Ако рецептите за кьопоолу и пастет с патладжан са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

 

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар