Кьопоолу + кето рецепта за пастет от патладжан
Класическата рецепта за кьопоолу включва само патладжан и счукан чесън. Но в почти всяка къща се обогатява допълнително със съставки според вкуса на кулинарите.
Тази известна в българската кухня рецепта е напълно подходяща за кето режим, затова споделяме с вас една рецепта за вкусното предястие. И, използвайки основния продукт патладжан, добавяме и една рецепта за пастет с полезния зеленчук.
Вижте първо как да си приготвите кьоопоолу.
Рецепта за кьопоолу с патладжан, чушки и орехи
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
20 минути (ако зеленчуците не са изпечени: + 40-50 минути) | 4 | 7 г |
Необходими продукти:
- 300 г патладжан (2-3 средни патладжана)
- 2-3 зелени чушки
- 1 червена чушка
- 2 с. л. чесън на прах
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 20 г накълцани на ситно орехи
- 2-3 стръка магданоз
- Сол на вкус
Изпълнение на рецептата:
- Почистете и измийте патладжаните. Направете разрези по тях на няколко места с нож, намазнете ги със зехтин. Изпечете ги, покрити с фолио, в предварително загрята на 200°C фурна за около 30-40 минути.
- Почистете и чушките, наредете ги върху тава с хартия за печене и ги изпечете на 220°C за около 15 минути. След това ги обърнете и печете още 5-10 минути.
- Когато зеленчуците са изпечени, сложете ги в купа и покрийте с фолио или ги сложете в съд с херметически затворен капак. Така ще се задушат и когато поизстинат, ще ги обелите по-лесно.
- Нарежете чушките и патладжана на кубчета.
- В кухненски робот или блендер сложете зехтина, чесъна и орехите, миксирайте.
- Добавете патладжана и чушките, заедно със ситно нарязания магданоз и сол на вкус. Блендирайте. За тази стъпка можете да използвате и пасатор.
За да получите автентичния вкус на кьопоолуто, което нашите баби и дядовци приготвяха, вместо блендер използвайте хаванче. Процесът е приятен, а резултатът – още по-апетитен.
Названието кьопоолу идва от турски – köpekoğlu. Така се нарича богата салата от едро нарязани пържени или печени патладжани, чушки, домати и кисело мляко.
За да отпуснат добре ароматите си отделните зеленчуци, сложете вашето кьопоолу в хладилника за половин час преди сервиране.
Използването на хаванчета – в кухнята и в аптеката
Хаванът, често срещан и като пестик, е отворена купичка, направена от метал, дърво, камък или керамика, и чукало, направено от същия материал. Предназначено за стриване на различни съставки съставки в кулинарията, най-често подправки и билки.
Хаванът се среща в българските диалекти и като „хаванка“, „хаванче“, „гаванка“ или „гаванче“. В китайски думата гайван (gaiwan) се ползва за купа за чай.
До средата на ХХ век хаванчетата са били най-често използваните съдове в аптекарството. Тогава повечето аптеки продават само фабрично изготвени лекарства, известни като екстемпорални лекарствени форми. Някои аптеки, най-често билковите и хомеопатичните, все още ги приготвят, и за тази цел понякога използват хавани.
Хаванът и пестикът са вторият най-разпространен символ на аптекарството след чашата със змията.
Вегетариански пастет от патладжан, сирене и майонеза
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 8 г |
Необходими продукти:
- 300 г патладжан
- 100 г краве сирене
- 50 г домати
- 2 с. л. чесън
- 20 г орехи ситно натрошени орехи
- 200 г майонеза
- Връзка копър
Изпълнение на рецептата:
- Изпечете и обелете патладжаните.
- Преместете ги в блендер, заедно с останалите съставки, без орехите. Пюрирайте.
- Сложете пастета в купичка и поръсете с орехите.
Сервирайте с кето хляб с бадемово брашно или облачен хляб.
Знаете ли, че…
Патладжанът принадлежи към семейство Картофови и често е наричан „син домат„.
Зеленчукът има високо съдържание на вода, почти без холестерол или мазнини. Източник е на витамин С, витамин К, магнезий, фосфор, мед, диетични фибри, фолиева киселина, калий и манган.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептите за кьопоолу и пастет с патладжан са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес споделяме с вас рецепта за лютеница без захар, като тази съставка не е толкова решаваща за вкуса като […]
Рецептата за гуакамоле е една от най-лесните, вкусни и освежаващи разядки за приготвяне. Нисковъглехидратна е и можем да […]
Днес пак се спираме на лесни, но ефектни ястия – рецепта за брауни и една бонус рецепта: баба […]