Кето коледни шапчици с ягоди
Коледните десерти са нещо специално, затова се вдъхновихме да приготвим едни красиви кето коледни шапчици.
Приготвяме ги без захар, с бадемово брашно, ароматно кокосово масло и ефирен крем за декорация. А крайният резултат е красиви, миниатюрни коледни шапчици, които ще спечелят дори децата от пръв поглед и хапка.
Бърза и лесна за приготвяне – отделете тридесет минути и опитайте нашата рецепта за кето коледни шапчици.
Рецепта за кето коледни шапчици с ягоди
За приготвяне на основата на десерта използваме силиконова форма за печене на мъфини, а за декорацията е необходим и сладкарски шприц.
Време за приготвяне | Порция | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
30 минути | 10 броя | 3,42 г |
Необходими продукти:
- 45 г бадемово брашно
- 20 г еритритол на пудра
- 5 г бакпулвер
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- 1 щипка сол
- 3 яйца
- 6 мл кокосово масло, разтопено
- 30 г шоколад със стевия
За крема:
- 100 г заквасена сметана
- 125 г маскарпоне
- 3 с. л. еритритол на прах
За декорация:
- 10 ягоди
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 175 градуса.
- Пресейте в малка купа бадемовото брашно. Към него добавете еритритола, бакпулвера, ванилията и солта. Разбъркайте добре.
- Натрошете шоколада на малки парченца.
- След това добавете към сухата смес яйцата, разтопеното кокосово масло и натрошения шоколад. Хомогенизирайте до гладкост.
- Поставете 12 хартиени капсули във формички за мъфини с малко дъно.
- Напълнете с готовата смес до половината на мъфините.
- Изпечете за около 15 минути или до готовност.
- През това време подгответе крема. Смесете в купа заквасената сметана, маскарпонето и еритритола. Хомогенизирайте с миксер.
- Преместете крема в сладкарски пош и покрийте вече охладените мъфини с него.
- Отрежете основата на ягодите и ги разпределете върху мъфините. Накрая поставете пискюлчета от крема върху всяка ягодова шапка.
Много празнични предложения ще откриете и в двете части на кулинарната ни книга „Кето фантазии„.
С какво да поднесете вашите кето коледни шапчици?
С мъфиновата си основа тези коледни шапчици чудесно се комбинират с топла напитка, като кафе или чай.
Препоръчваме някои от най-полезните билки, на които да се спрете при избора на напитка:
- джинджифил – за добро храносмилане, облекчава стомашното разстройство, подобрява мозъчната функция
- шипка – богата на антиоксиданти, полезна за сърцето, намалява лошия холестерол
- зелен чай – има противовъзпалителни свойства, за по-ниско кръвно налягане, за детоксикация и отслабване
- мурсалски чай – за лечение на простуди, белодробни проблеми и болести, облекчава бъбречни заболявания, помага на черния дроб да се справи с токсините
- бабини зъби – подобрява мъжкото репродуктивно и сексуално здраве, балансира хормоните и либидото при жените
- липа – за спокойна нервна система и добър сън, за облекчаване на грип и настинка
- мащерка – облекчава кашлицата, понижава кръвното налягане и холестерола, стимулира паметта
- розмарин – бори се с инфекциите, понижава кръвната захар, намалява тревожностат и повишава настроението, полезен за зрението и здравето на очите
Интересната история на коледната шапка
Коледната шапка – червена, заострена, с бял пискюл, е емблематичен празничен аксесоар.
В днешно време често я наричаме шапката на Дядо Коледа, но тя е била популярна с много други имена в историята.
Коледната шапка е била известна в историята като Пилей, Фригийска шапка, шапка на свободата, шапка на свободния човек, шапка на Митра.
- Пилей – филцова шапка, носена от римляните по време на празници, особено по време на Сатурналиите – празник в чест на бог Сатурн, с името на който жителите на Лацио свързвали земеделието и реколтата. Шапката е била символ на свободата и е давана на робите при освобождаването им.
- Фригийска шапка, шапка на бог Митра – митраизмът е мистериален култ, практикуван в Римската империя от II в. пр.Н.е до IV век. Митра е бил описван като sol invictus („непобедимото слънце“), което го прави соларно божество. Местата за неговия култ са станали известни като митреуми, най-често подземия. Често по време на тези ритуали са се правели жертвоприношения, като се носели островърхи шапки с кървавочервен цвят.
Историята на този аксесоар е многопластова, а днес почти всеки асоциира коледните празници с яркочервената шапка с бяло, пухкаво топче накрая.
Още от здравословната ни кухня
Рецептата за коледни шоколадови сърчица внася настроение и задоволява вкуса ни за сладко, без да се притесняваме – приготвени са без захар и глутен.
Ако това предложение за кето коледни шапчици ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето джинджифиловата къщичка ни предоставя възможността да се насладим на магията на страната на чудесата с ниско съдържание
Спомняте ли си домашните сладки на баба от детството? Днес ще си направим едни от любимите ни –
Няма нищо по-коледно от рецепта за джинджифилови човечета – всеки ги е хапвал или гледал по трапезите в