Кето пълнен патладжан
Когато сме на кетогенен режим на хранене, често използваме тиквичките, патладжана или чушките като „съдове“, в които да комбинираме любимите си продукти. Рецептата за кето пълнен патладжан е много гъвкава, защото можете да подберете пълнеж по ваш вкус.
Или пък да опитате нашето предложение за кето пълнен патладжан с гъби, домати и моцарела?
Няма да съжалявате – в следващите редове ви споделяме стъпка по стъпка изпълнението на рецептата.
Рецепта за кето пълнен патладжан с гъби, домати и моцарела
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в една порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 12 г въглехидрати, 237 калории, 6 г протеин, 5 г фибри, 9 г мазнини |
Необходими продукти:
- 2 средни патладжана
- 1 ½ с. л. екстра върджин зехтин
- 1 връзка зелен лук
- 8 гъби печурки (около 200 г)
- 1 с. л. чесън на прах
- ½ ч. л. магданоз
- ½ ч. л. сушен риган
- 2 средни домата
- 100 г настъргана моцарела
- Шепа пресни листа от босилек
- Черен пипер на вкус
- Чили пипер за сервиране
Изпълнение на рецептата:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Разрежете патладжаните наполовина, по дължина, отстранете с лъжица меката среда на всяка част, като я запазите за по-късно.
- Намазнете вътрешността на патладжаните със зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Поставете ги върху хартия за печене и сложете във фурната за около 20 минути.
- През това време загрейте на средна температура зехтин в тигана. Нарежете зеления лук и го сотирайте до омекване. Добавете нарязаните гъби, чесъна, магданоза и ригана. Гответе, докато течността от гъбите се редуцира.
- Следващата стъпка е добавянето на ситно нарязаните домати и издълбаната, месеста част от патладжаните. Разбъркайте добре, намалете още температурата, ако е необходимо, и оставете около 5 минути.
- Отстранете тигана от котлона, добавете моцарелата и босилека, разбъркайте.
- Когато патладжаните са готови, извадете ги и разпределете сместа в издълбаната част на всеки. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
- Печете още 20 минути.
- Сервирайте вашите порции кето пълнен патладжан, поръсени с чили пипер и листенца пресен босилек.
Ако искате да намалите въглехидратите в порциите:
- Не добавяйте изстърганата от патладжаните месеста част. Използвайте я за друго ястие или за разядка – като пастет от патладжан или Баба Гануш.
- Можете да добавите телешка кайма или пилешко месо. Просто премахнете единия домат от рецептата, за да запазите съотношението на съставките.
Много подобни рецепти ви очакват и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
За въглехидратите в патладжана
Патладжаните са перфектният „съд“ за кето ястия, тъй като ароматът и вкусът им не надделяват над останалите съставки.
Но този зеленчук все пак има въглехидрати.
Един цял, голям патладжан (необелен) има около 30 г въглехидрати и 6 г фибри, т.е. 24 чисти въглехидрати.
Размерът на сервиране на рецептата, която споделихме с вас, е ½ патладжан, но това все още са 12 нетни грама въглехидрати.
За да намалим количеството въглехидрати, отстраняваме месестата част от вътрешността на патладжана, оставяйки само около 1 см от нея около вътрешността. Това намалява общите нетни въглехидрати до 7, което е приемливо за кето диета.
Ако 7 нетни въглехидрати са все още твърде високи за вашите въглехидратни ограничения, можете да премахнете още 1,5 г въглехидрати, като първо обелите патладжана.
Също и да добавите кайма по избор или пилешко месо, като отстраните и единия домат от необходимите продукти. Това са още около 2 г въглехидрати по-малко.
Други предложения с патладжан от нашия кулинарен блог:
- Патладжан с пармезан и моцарела
- Кето гръцка мусака с патладжани
- Нисковъглехидратна запеканка с патладжан
- Кюфтенца от патладжан
В кулинарната ни книга „Кето фантазии“ ще откриете още предложения, както и вкусни и оригинални рецепти за кето десерти, предястия, още основни, празнични предложения и много други.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за кето пълнен патладжан ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Един от често използваните, позволени кето зеленчуци днес приготвяме в рецепта за сочно и ароматно ястие – патладжан
Днес отново сме в кухнята, за да приготвим едно обичано в България ястие, а именно мусака с
Днес сме приготвили нова вкусотия – нисковъглехидратна запеканка с патладжан. Пикантни патладжани. Солена, кремообразна фета. Когато съберем всичко