Кето пълнен патладжан

Обновена: 07.03.2024|

Когато сме на кетогенен режим на хранене, често използваме тиквичките, патладжана или чушките като „съдове“, в които да комбинираме любимите си продукти. Рецептата за кето пълнен патладжан е много гъвкава, защото можете да подберете пълнеж по ваш вкус.

Или пък да опитате нашето предложение за кето пълнен патладжан с гъби, домати и моцарела?

Няма да съжалявате – в следващите редове ви споделяме стъпка по стъпка изпълнението на рецептата.

 

keto 02
keto banner site 01

 

keto 02
keto banner site 01

Рецепта за кето пълнен патладжан с гъби, домати и моцарела

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в една порция
60 минути 4 12 г въглехидрати, 237 калории, 6 г протеин, 5 г фибри, 9 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 2 средни патладжана
  • 1 ½ с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 връзка зелен лук
  • 8 гъби печурки (около 200 г)
  • 1 с. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. магданоз
  • ½ ч. л. сушен риган
  • 2 средни домата
  • 100 г настъргана моцарела
  • Шепа пресни листа от босилек
  • Черен пипер на вкус
  • Чили пипер за сервиране

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Разрежете патладжаните наполовина, по дължина, отстранете с лъжица меката среда на всяка част, като я запазите за по-късно.
  3. Намазнете вътрешността на патладжаните със зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Поставете ги върху хартия за печене и сложете във фурната за около 20 минути.
  4. През това време загрейте на средна температура зехтин в тигана. Нарежете зеления лук и го сотирайте до омекване. Добавете нарязаните гъби, чесъна, магданоза и ригана. Гответе, докато течността от гъбите се редуцира.
  5. Следващата стъпка е добавянето на ситно нарязаните домати и издълбаната, месеста част от патладжаните. Разбъркайте добре, намалете още температурата, ако е необходимо, и оставете около 5 минути.
  6. Отстранете тигана от котлона, добавете моцарелата и босилека, разбъркайте.
  7. Когато патладжаните са готови, извадете ги и разпределете сместа в издълбаната част на всеки. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
  8. Печете още 20 минути.
  9. Сервирайте вашите порции кето пълнен патладжан, поръсени с чили пипер и листенца пресен босилек.

Ако искате да намалите въглехидратите в порциите:

  1. Не добавяйте изстърганата от патладжаните месеста част. Използвайте я за друго ястие или за разядка – като пастет от патладжан или Баба Гануш.
  2. Можете да добавите телешка кайма или пилешко месо. Просто премахнете единия домат от рецептата, за да запазите съотношението на съставките.

 

Много подобни рецепти ви очакват и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

 

За въглехидратите в патладжана

 

Кето пълнен патладжан. Патладжани в дървен съд на зелен фон.

 

Патладжаните са перфектният „съд“ за кето ястия, тъй като ароматът и вкусът им не надделяват над останалите съставки.

Но този зеленчук все пак има въглехидрати.

Един цял, голям патладжан (необелен) има около 30 г въглехидрати и 6 г фибри, т.е. 24 чисти въглехидрати.

Размерът на сервиране на рецептата, която споделихме с вас, е ½  патладжан, но това все още са 12 нетни грама въглехидрати.

За да намалим количеството въглехидрати, отстраняваме месестата част от вътрешността на патладжана, оставяйки само около 1 см от нея около вътрешността. Това намалява общите нетни въглехидрати до 7, което е приемливо за кето диета.

Ако 7 нетни въглехидрати са все още твърде високи за вашите въглехидратни ограничения, можете да премахнете още 1,5 г въглехидрати, като първо обелите патладжана.

Също и да добавите кайма по избор или пилешко месо, като отстраните и единия домат от необходимите продукти. Това са още около 2 г въглехидрати по-малко.

 

Други предложения с патладжан от нашия кулинарен блог:

В кулинарната ни книга „Кето фантазии“ ще откриете още предложения, както и вкусни и оригинални рецепти за кето десерти, предястия, още основни, празнични предложения и много други.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето плодов пай. Кето пълнене патладжан.

За десерт си хапнете малко кето плодов пай, по желание – с топка домашен, нисковъглехидратен сладолед.

 

Ако нашето предложение за кето пълнен патладжан ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 16:36 | Публикувана: 10 септември 2021 в 15:30 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф