Когато сме на кетогенен режим на хранене, често използваме тиквичките, патладжана или чушките като „съдове“, в които да комбинираме любимите си продукти. Рецептата за кето пълнен патладжан е много гъвкава, защото можете да подберете пълнеж по ваш вкус.

Или пък да опитате нашето предложение за кето пълнен патладжан с гъби, домати и моцарела?

Няма да съжалявате – в следващите редове ви споделяме стъпка по стъпка изпълнението на рецептата.

 

 

Рецепта за кето пълнен патладжан с гъби, домати и моцарела

Време за приготвяне: 60 минути

Порции: 4

Хранителна стойност в една порция: 12 г въглехидрати, 144 калории, 6 г протеин, 5 г фибри, 9 г мазнини

Необходими продукти:

  • 2 средни патладжана
  • 1 ½ с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 връзка зелен лук
  • 8 гъби печурки (около 200 г)
  • 1 с. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. магданоз
  • ½ ч. л. сушен риган
  • 2 средни домата
  • 100 г настъргана моцарела
  • Шепа пресни листа от босилек
  • Черен пипер на вкус
  • Чили пипер за сервиране

 

Гръцки студено пресован зехтин "екстра върджин" 1L.18.60лв.

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Разрежете патладжаните наполовина, по дължина, отстранете с лъжица меката среда на всяка част, като я запазите за по-късно.
  3. Намазнете вътрешността на патладжаните със зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Поставете ги върху хартия за печене и сложете във фурната за около 20 минути.
  4. През това време загрейте на средна температура зехтин в тигана. Нарежете зеления лук и го сотирайте до омекване. Добавете нарязаните гъби, чесъна, магданоза и ригана. Гответе, докато течността от гъбите се редуцира.
  5. Следващата стъпка е добавянето на ситно нарязаните домати и издълбаната, месеста част от патладжаните. Разбъркайте добре, намалете още температурата, ако е необходимо, и оставете около 5 минути.
  6. Отстранете тигана от котлона, добавете моцарелата и босилека, разбъркайте.
  7. Когато патладжаните са готови, извадете ги и разпределете сместа в издълбаната част на всеки. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
  8. Печете още 20 минути.
  9. Сервирайте вашите порции кето пълнен патладжан, поръсени с чили пипер и листенца пресен босилек.

Ако искате да намалите въглехидратите в порциите:

  1. Не добавяйте изстърганата от патладжаните месеста част. Използвайте я за друго ястие или за разядка – като пастет от патладжан или Баба Гануш.
  2. Можете да добавите телешка кайма или пилешко месо. Просто премахнете единия домат от рецептата, за да запазите съотношението на съставките.

 

За въглехидратите в патладжана

 

Кето пълнен патладжан. Патладжани в дървен съд на зелен фон.

 

Патладжаните са перфектният „съд“ за кето ястия, тъй като ароматът и вкусът им не надделяват над останалите съставки.

Но този зеленчук все пак има въглехидрати.

Един цял, голям патладжан (необелен) има около 30 г въглехидрати и 6 г фибри, т.е. 24 чисти въглехидрати.

Размерът на сервиране на рецептата, която споделихме с вас, е ½  патладжан, но това все още са 12 нетни грама въглехидрати.

За да намалим количеството въглехидрати, отстраняваме месестата част от вътрешността на патладжана, оставяйки само около 1 см от нея около вътрешността. Това намалява общите нетни въглехидрати до 7, което е приемливо за кето диета.

Ако 7 нетни въглехидрати са все още твърде високи за вашите въглехидратни ограничения, можете да премахнете още 1,5 г въглехидрати, като първо обелите патладжана.

Също и да добавите кайма по избор или пилешко месо, като отстраните и единия домат от необходимите продукти. Това са още около 2 г въглехидрати по-малко.

 

Други предложения с патладжан от нашия кулинарен блог:

В кулинарната ни книга „Кето фантазии“ ще откриете още предложения, както и вкусни и оригинални рецепти за кето десерти, предястия, още основни, празнични предложения и много други.

Кето фантазии29.00лв.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето плодов пай. Кето пълнене патладжан.

За десерт си хапнете малко кето плодов пай, по желание – с топка домашен, нисковъглехидратен сладолед.

 

Ако нашето предложение за кето пълнен патладжан ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!