С-реактивен протеин – маркер на възпалението

Обновена: 28.02.2024|
С-реактивен протеин, CPR, ревматоиден артрит.

С-реактивен протеин се произвежда от черния дроб при възпалителен процес в тялото.

Той повишава стойностите си в кръвния серум многократно и се използва като маркер за установяване на инфекции, както и за проследяване ефекта от приложеното лечение.

 

Какво е C-реактивен протеин?

Той е ранен маркер на възпалението, тъй като се образува 3 до 6 часа от начало на възпалителния процес и достига максимум след 2 денонощия.

С-реактивният протеин (CRP) е пръстеновиден пентамерен протеин, намиращ се в кръвната плазма. Неговата синтеза се инициира след секрецията на интерлевкин-6 от макрофаги и Т-клетки.

Функцията му е да свързва определен протеин, който е експресиран по повърхността на увредени клетки, включително някои видове бактерии. Свързвайки този протеин следва активиране на каскадата на системата на комплемента, която допринася за премахване на патогените от организма.

 

Кога се увеличава?

Нивата на С- реактивен протеин се увеличават при:

 • Инфекциозни заболявания, причинени от бактерии и вируси
 • Възпалителни заболявания на гастроинтестиналния тракт, като улцерозен колит, болест на Крон
 • Автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупус еритематодес, васкулити
 • Злокачествени заболявания като лимфоми, карциноми, засягащи различни органи
 • Сърдечни заболявания – инфаркт, миокардит, ендокардит
 • Травми
 • Оперативни интервенции
 • Чернодробно заболяванe
 • Възпалителни състояния, засягащи различни органи

 

С-реактивният протеин се увеличава при инфекция и възпаление, но той не е специфичен. За да се установи конкретната причина, са необходими допълнителни изследвания.

 

Стойности

За нормални се приемат стойности под 3 милиграма на литър (mg/l) при здрав човек. Нива над 5 милиграма на литър се приемат за признак на възпалителен процес.

Колко се повишава стойността зависи от степента на възпалението – и съответно от точната причина. Следователно стойността на C-реактивен протеин е една от първите индикации за заболяване, като може да бъде насочваща.

Следната класификация илюстрира диапазона на С-реактивен протеин, който може да се използва като насочващ за възможните заболявания:

 • 3 до 10 mg/L – диабет тип 2, наднормено тегло, заболявания на сърдечно-съдовата система
 • 10 до 40 mg/L – инфаркт на миокарда, ревматизъм, абсцес
 • 40 до 100 mg/L – инфекции на пикочните пътища, бактериален бронхит, бактериален тонзилит
 • Над 100 mg/L – гъбична или тежка бактериална инфекция, големи наранявания и травми, големи операции

 

 

Какво представлява тестът за C-реактивен протеин (CRP)?

 

С-реактивен протеин.

 

Тестът за С-реактивен протеин (CRP) измерва нивото на протеина в кръвта.

Както споменахме, нашият черен дроб освобождава CRP в кръвния поток в отговор на възпаление. Когато тялото ни се сблъска с вреден агент (като вируси, бактерии или токсични химикали) или имаме нараняване, то активира имунната система. Тя изпраща своите първи отговори на възпалението: възпалителни клетки и цитокини.

Тези клетки се активират, за да уловят бактерии и други вредни агенти или да започнат да лекуват наранена тъкан. Резултатът може да бъде болка, подуване, синини или зачервяване.

Но възпалението засяга и системите на тялото, които не можем да видим, като например ставите.

Обикновено имаме ниски нива на CRP в кръвта. Умерено до силно повишени нива може да са признак на сериозна инфекция или друго възпалително състояние.

 

Повишена стойност на CRP при наднормено тегло – каква е връзката?

 

С-реактивен протеин, CPR.

 

Мастната тъкан, и особено така наречената висцерална мазнина, която обгражда вътрешните органи, освобождава различни вещества, които могат да потенцират възпалението в тялото. Ето защо стойността на C-реактивен протеин при хора с наднормено тегло често е леко повишена.

 

Кога стойностите на CRP са екстремно високи?

Стойност на С-реактивен протеин над 100 милиграма на литър или 10 милиграма на децилитър кръв показва, че в тялото се намира силно увредена тъкан и имунната система реагира със силно възпаление. Възможните причини включват сериозни наранявания и големи хирургични процедури.

Въпреки това, такава висока стойност може също да показва сериозна инфекция, причинена от бактерии (или по-рядко гъбички), като тежка пневмония или инфекция на пикочните пътища.

Стойностите също могат да се покачат значително над 100 в случай на така нареченото отравяне на кръвта (сепсис). То се развива, когато организмът не може да се справи с инфекцията, тя вече не е локализирана, а попада в кръвта и може да порази множество органи.

 

C-реактивен протеин и ревматоиден артрит

 

С-реактивен протеин, CPR.

 

Стойността на CRP може също да се увеличи при ревматоиден артрит, който е свързан с повтарящи се възпалителни промени на ставите и засягане на редица други органи, като кожа, нервна система, кожа, бял дроб и др.

Ако човек има симптоми, които насочват към ревматично заболяване, лекарят също ще определи стойността на C-реактивния протеин и други възпалителни маркери в кръвта.

Ако те са увеличени, това е възможна индикация за ревматизъм – в случай, че няма друга причина за възпалението, като например инфекция.

Обратно, нормалната стойност не означава задължително, че е налице възпалително ревматично заболяване: стойността на CRP не е повишена при някои хора, за които е доказано, че са болни. Особено, когато заболяването е все още в ранен стадий, нивата на възпаление в кръвта не се повишават непременно.

Стойността на този възпалителен маркер играе роля при диагностицирането на ревматоидния артрит, но не е решаваща. Дали пациентът страда от ревматично заболяване или не може да се прецени само след обстоен преглед и щателна анамнеза.

Съществуват скали с ясни критерии и точкуване, благодарение на които днес се поставя диагнозата ревматоиден артрит.

В допълнение към стойностите на възпалението могат да се определят и други кръвни стойности, като ревматоидни фактори и други ендогенни антитела. Освен това често се налага преглед с образни методи.

 

Стойност на CRP при лечение на ревматоиден артрит

С-реактивен протеин също е важен за лечението на ревматизъм. Хората, които страдат от ревматоиден артрит или друга възпалителна форма на ревматизъм, се лекуват с лекарства, които имат за цел да намалят възпалението.

Медикаментозното лечение на ревматоиден артрит обикновено се състои от два различни вида лекарства:

 • Кортизон – противовъзпалително средство, което може да облекчи остро възпаление
 • Лекарства, предназначени да забавят прогресията на заболяването в дългосрочен план

Лекарят ще провери дали лечението наистина помага, като проведе допълнителни изследвания. Стойността на C-реактивния протеин в кръвта също се използва, за да се оцени ефектът от лечението – при ефективно такова се очаква стойностите да намаляват.

 

Какво е hsCRP и за какво служи?

Тестът за високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP) е по-чувствителен от стандартния тест, като отчита леко повишение на нивото на възпалителния маркер, дори когато е в нормалните граници.

Поради тази по-голяма чувствителност, hs-CRP тестът се използва за определяне риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

Проучванията показват, че еднократно повишено ниво на hs-CRP може да бъде предсказващо инфаркт на миокарда, инсулт, периферно съдово заболяване и внезапна сърдечна смърт.

Може да се използва в комбинация с други тестове като липиден панел или с други сърдечни рискови маркери, включително сравнително нов биомаркерен липопротеин – свързан тест за фосфолипаза A2 (Lp-PLA2), за предоставяне на допълнителна информация за риска от сърдечни заболявания.

Нормални (<1,0 mg/L), но леко високи, нива (1,0-3,0 mg/L) на CRP при иначе здрави индивиди могат да предскажат бъдещия риск от инфаркт, инсулт, внезапна сърдечна смърт и периферно артериално заболяване, дори когато общият холестерол, LDL-холестеролът и триглицеридите са в норма.

Скорошни проучвания показват, че hs-CRP може да бъде маркер не само при очевидно здрави хора, но и да полезен при прогнозиране на риска от смърт или сърдечна недостатъчност при възрастни с вродено сърдечно заболяване (ACHD).

 

Как се изследва CRP и hs-CRP?

 

С-реактивен протеин, CPR.

 

Изследването на тези показатели се извършва в клинична лаборатория. Необходима е венозна кръв.

Важно е пациентът да не е приемал храна в последните 12 часа преди изследването, за да не се компроментира резултатът.

Последният е готов в рамките на няколко часа обикновено.

Фалшиво повишени или занижени стойности

Фалшиво повишени стойности на този маркер може да се наблюдават при затлъстяване и наднормено тегло, обездвижване, тютюнопушене и диабет.

Обратно, фалшиво занижени стойности на С-реактивен протеин са възможни след терапия с нестероидни противовъзпалителни средства, аспирин, кортикостероиди.

Какво е С-реактивен протеин?

С-реактивният протеин (CRP) е пръстеновиден пентамерен протеин, намиращ се в кръвната плазма,  който се произвежда от черния дроб при възпалителен процес в тялото.

Кога се увеличават нивата на CRP в тялото?

Нивата на протеина се увеличават при инфекции и възпалителни заболявания (като улцерозен колит, болест на Крон), сърдечни или чернодробни проблеми и др.

Какви са нормалните стойности на CRP при здрави хора?

За нормални се приемат стойности под 3 милиграма на литър (mg/l) при здрав човек. Нива над 5 милиграма на литър се приемат за признак на възпалителен процес.

Категории: Здраве|Публикувана: 27.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Михаела Романова
Д-р Михаела Романова завършва медицина в Медицински университет София. Знанията и опитът, които е придобила до момента, са натрупани благодарение на стажове и работа в различни клиники. Има познания в лабораторната работа, а също и в предоставянето на медицинска информация. Проявява интерес към детските и вътрешните болести.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 16:29 | Публикувана: 27 март 2023 в 17:46 | Категория: Здраве