Ефектите на диабета върху тялото

Обновена: 12.03.2024|
Ефектите на диабета върху тялото.

Нормално е да свързваме думата диабет с висока кръвна захар, но рядко се замисляме за ефектите на диабета върху тялото на човек. Заболяването е едно от най-често срещаните в цял свят и макар че науката е намерила решение как да живеем с него, все още не е открила как да избегне последиците от него върху общото здраве.

Кръвната захар често бива подценявана като компонент от здравето ни. Ако нейните нива не са стабилни за дълъг период от време, това може да доведе до трайни последици и усложнения. Едно от тях е именно диабета.

Той е заболяване, при което, най-просто казано, се наблюдава невъзможността на тялото да усвоява глюкоза за енергия. В зависимост от формата на диабета, това може да се дължи на хормона инсулин, който отговаря за усвояването на глюкозата от кръвта към клетките, или на клетките, които не реагират на неговите сигнали.

 

 

Какво се случва в тялото ни?

Обикновено след като консумираме храна или напитка, тялото разгражда захарите от храната, за да ги използва за енергия.

Това се случва благодарение на панкреаса, който започва синтеза на хормона инсулин. Той отговаря за усвояването на глюкозата от кръвния поток и транспортирането и до клетките. Именно по този начин тялото ни се захранва с енергия.

Ако страдаме от диабет обаче, панкреасът или не произвежда достатъчно инсулин, или изобщо не произвежда. Инсулинът не може да се използва ефективно.

Съответно след консумация на храна, нивата на кръвната захар рязко се покачват, защото глюкозата остава в кръвта, без да се усвои от клетките. Това от своя страна води до различни проблеми в тялото, засягащи почти всички системи.

 

Видове диабет

 

Диабет тип 2. Ефектите на диабета.

 

Ефектите на диабета върху тялото зависят от вида – тип 1 или тип 2.

При диабет тип 1, наричан още ювенилен диабет или инсулинозависим диабет, съществува нарушение в имунната система. Нашата собствена имунна система атакува клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса, унищожавайки способността на тялото да произвежда инсулин. При диабет тип 1 допълнителният прием на инсулин е задължителен, жизнено необходим.

При повечето хора този вид диабет се открива още в детска или юношеска възраст.

Тип 2 е по-често срещан през последните десетилетия. Той се дължи главно на неправилен и нездравословен начин на живот, стрес и постоянно напрежение. Може да се контролира със строг хранителен режим и редовни физически упражнения. В някои случаи е възможно дори да премине в ремисия, ако се направят необходими промени в начина на живот.

Гестационният диабет се наблюдава при бременни жени. Той се характеризира с висока кръвна захар през този период. В повечето случаи може да се контролира чрез внимателно подбрана диета и физически упражнения. Възможно е да отшуми след раждането на бебето.

Важно е да отбележим обаче, че гестационният диабет може да увеличи риска от усложнения по време на бременност. Също така може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота както за родилката, така и за детето.

 

Ефектите от диабета върху различните системи и органи

 

Ефектите на диабета. гастропареза.

При гастропареза се наблюдава трудност да се изпразни стомахът напълно.

 

1. Ендокринна, отделителна и храносмилателна системи

Както споменахме, при диабет панкреасът произвежда малко или никакъв инсулин – или тялото не може да го използва ефективно. В резултат на това се намесват други хормони за превръщане на мазнините в енергия. Това може да създаде високи нива на токсични химикали, включително киселини и кетонни тела, което може да доведе до състояние, наречено диабетна кетоацидоза.

 

 • Диабетната кетоацидоза е сериозно усложнение на заболяването

Симптомите включват:

 1. Изключително силна жажда.
 2. Прекомерно уриниране.
 3. Умора.
 4. Дъхът ви може да има сладък аромат, причинен от повишените нива на кетони в кръвта.

Високите нива на кръвната захар и излишните кетони в урината могат да потвърдят диабетната кетоацидоза.

Ако не се лекува, това състояние може да доведе до загуба на съзнание или дори смърт.

 

 • Диабетният хипергликемичен хиперосмоларен синдром (HHS) се среща при диабет тип 2

Този синдром се отличава с много високи нива на кръвната захар, но без наличието на кетони. Той е много опасен, защото може да доведе до:

 1. Дехидратация
 2. Загуба на съзнание

HHS се среща най-често при хора, чийто диабет не е диагностициран или при недостатъчно добро контролиране на диабета.

 • Високите нива на кръвната захар могат да причинят гастропареза

При нея се наблюдава трудност да се изпразни стомахът напълно. Това забавяне може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар. В резултат на това може също да изпитате:

 1. Гадене
 2. Повръщане
 3. Подуване на корема
 4. Киселини в стомаха

 

2. Ефектите на диабета върху бъбреците

 

Диабетна нефропатия. Ефектите на диабета.

 

Диабетът може също да увреди бъбреците и да повлияе на способността им да филтрират отпадъчните продукти от кръвта. Ако вашият лекар открие микроалбуминурия или повишени количества протеин в урината ви, това може да е знак, че бъбреците ви не функционират правилно.

Бъбречното заболяване, свързано с диабет, се нарича диабетна нефропатия. Това състояние не проявява симптоми до по-късните си етапи.

 

3. Кръвоносна система

Диабетът повишава риска от развитие на високо кръвно налягане, което допълнително натоварва сърцето.

Високите нива на кръвната захар могат да допринесат за образуването на мастни натрупвания в стените на кръвоносните съдове. С течение на времето е възможно да се ограничи притокът на кръв и да се увеличи риска от атеросклероза или втвърдяване на кръвоносните съдове.

Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK), диабетът удвоява риска от сърдечни заболявания и инсулт. В допълнение към наблюдението и контрола на кръвната захар, здравословните хранителни навици и редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на риска от високо кръвно налягане и високи нива на холестерол.

Пушенето при диабетици увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми и ограничен кръвен поток.

 • Липсата на приток на кръв в крайна сметка може да засегне ръцете и краката, и да причини болка при движение. Това усложнение е познато още като интермитентна клаудикация.
 • Стеснените кръвоносни съдове в краката и стъпалата също могат да причинят проблеми в тези области. Например краката се усещат постоянно студени или не може да се усети топлина, поради липса на чувствителност. Това състояние е известно като периферна невропатия, която е вид диабетна невропатия, която причинява намалена чувствителност в крайниците. Това е особено опасно, защото може да ви попречи да забележите нараняване или инфекция.
 • Ефектите на диабета са свързани и с увеличаване на риска от развитие на инфекции или язви на стъпалото. Лошият кръвен поток и увреждането на нервите увеличават вероятността от ампутация на крака.

 

4. Ефектите на диабета върху кожата

 

Ефектите на диабета, напукани пети.

 

Ефектите на диабета се наблюдават и върху кожата, най-големият орган на тялото. Наред с дехидратацията, липсата на влага в тялото, поради висока кръвна захар, може да доведе до изсъхване и напукване на кожата на краката.

Хората страдащи от диабет, е важно е да подсушават напълно краката си след къпане или плуване.

Влажните, топли гънки по кожата са податливи на гъбични и бактериални инфекции. Те са склонни да се развиват в следните области:

 • Между пръстите на ръцете и краката
 • Слабините
 • Подмишници
 • Ъглите на устата

Симптомите включват зачервяване, образуване на мехури и сърбеж.

Неконтролираният диабет може също да доведе до три кожни състояния:

 • Еруптивната ксантоматоза – причинява твърди жълти подутини с червен пръстен.
 • Дигиталната склероза – причинява удебеляване на кожата, най-често на ръцете или краката.
 • Диабетната дермопатия – може да причини кафяви петна по кожата. Няма причина за безпокойство и не е необходимо лечение.

Тези кожни състояния обикновено се изчистват, когато кръвната захар се контролира.

 

5. Централна нервна система

Диабетът причинява диабетна невропатия или увреждане на нервите. Това може да повлияе на възприятието ни за топлина, студ и болка.

Диабетът може също да доведе до подути, спукани кръвоносни съдове в окото, наречени диабетна ретинопатия. Тя може да увреди зрението, като доведе до слепота. Симптомите на проблеми с очите в началото могат да бъдат леки, така че е важно да посещавате очен лекар редовно.

 

6. Ефектите на диабета върху репродуктивната система

Променящите се хормони по време на бременност могат да причинят гестационен диабет и от своя страна увеличават риска от високо кръвно налягане.

Има два вида състояния на високо кръвно налягане, за които трябва да внимаваме по време на бременност: прееклампсия и еклампсия.

В повечето случаи гестационният диабет се управлява лесно и нивата на глюкозата се нормализират след раждането на бебето. Симптомите са подобни на други видове диабет, но могат да включват и повтарящи се инфекции, засягащи вагината и пикочния мехур.

Ако развиете гестационен диабет, вашето бебе може да има по-високо тегло при раждане. Това може да направи раждането по-сложно. Вие също сте изложени на повишен риск от развитие на диабет тип 2 няколко години след раждането на вашето бебе.

Категории: Здраве|Публикувана: 11.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 17:53 | Публикувана: 11 ноември 2021 в 11:28 | Категория: Здраве