Болестни сигнали, които не забелязваме

Обновена: 08.03.2024|
Атеросклероза. Болестни сигнали. Хипотония.

„Сутрин усещам ръцете си сковани“, „Храня се нормално, обаче слабея“, „Стомахът ми е затегнат в продължение на дни“ – чували сте подобни оплаквания, нали? За тях обикновено не търсим лекарска помощ и се надяваме, че ще преминат от само себе си. Но тези телесни сигнали може да са ранно предупреждение за сериозни заболявания.

Ето най-честите болестни сигнали, които пренебрегваме.

 

Сутрешна скованост на крайниците

Ако след събуждане усетите сковани стъпалата, глезените, ръцете, лактите или китките си, не е изключено да сте спали в неправилна поза. Но, когато сковаността се повтаря многократно, тя сигнализира за началото на ревматоиден артрит.

 

Съмнение за тежкото заболяване следва да възникне и ако неподвижността на ставите се съчетава с оток около тях, също и с болка, която отшумява за малко повече от час. Необходима е своевременна консултация с ревматолог.

При липса на лечение неприятните усещания обхващат раменете и тазобедрените стави и състоянието се усложнява.

 

Промяна в теглото при нормално хранене

 

Болестни сигнали. Рак на стомаха. Балансиране на хормоните. Две жени, застанали една срещу друга с разлика в телесните мазнини. Пробиотик за отслабване. Хашимото.

 

Когато не се спазва диета за отслабване, загубата на телесно тегло за кратко време е признак на заболяване. Най-често проблемите са свързани с нарушения на обмяната като хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет и др.

Виновни могат да бъдат и стомашно-чревни разстройства, инфекции, злокачествени образувания в храносмилателната система. Сигнал за болест е също внезапното наддаване на тегло. Често това се случва при понижена дейност на щитовидната жлеза и увреждания в надбъбреците.

 

Болестни сигнали, свързани с нарушения в отделянето

Най-честите проблеми са разстройство и затегнат стомах. И в двата случая причините могат да са психологически. Но не е изключено диарията да се провокира от микробна инфекция, а запекът, продължаващ повече от 3 дни, да е резултат от запушване на червата поради тумори, полипи или сраствания.

Нарушеният баланс на електролити в кръвта също води до затягане на стомаха. Виновник за разстройството нерядко е активната дейност на щитовидната жлеза.

Честото уриниране пък е сигнал за инфекция на пикочните пътища или обменно заболяване. Понякога количеството на отделената урина намалява поради недостатъчен прием на течности, но това също е сред честите болестни сигнали на бъбречна и сърдечна недостатъчност.

 

Главоболие

 

Неврозите. Болестни сигнали.

 

Безспорен факт е, че умората и стресът причиняват главоболие. Но въпросният дискомфорт се свързва с огромен брой други проблеми:

Болката, която обхваща част от главата и се съпътства със зрителни и обонятелни нарушения, обикновено е проява на мигрена. Главоболие, съчетано със световъртеж, говори за възпаление на вътрешното ухо.

Особено опасно е състоянието, при което болката в главата е много силна и е съпроводена от гадене, повръщане, замайване, нарушение на равновесието и промени в съзнанието.

Тези оплаквания изискват незабавна лекарска помощ, защото може да са болестни сигнали за настъпващ мозъчен кръвоизлив.

 

Дискомфорт в гърдите

Ако неприятното усещане се появява в покой или по време на ходене с нормално темпо, може да предупреждава за увреждане на миокардния мускул. Чувството за натиск в гръдния кош, съпътстващо болката, както и разпространението й към врата или лявата плешка, са болестни сигнали за сериозен сърдечно-съдов проблем.

Дискомфортът в гърдите често е проява и на белодробни инфекции. Нерядко тя се дължи на проблеми в стомаха и хранопровода.

 

Тютюнджийска кашлица

 

Болестни сигнали. Маски за лице. Видове кашлица. Отхрачваща кашлица. ХОББ. Рак на гърдата. Зарастване на рани.

 

Тя е защитен механизъм, чрез който дихателните пътища се освобождават от натрупани вредности и секрети. Такова изчистване се наблюдава при дългогодишни пушачи, сутрин след ставане от сън. Обаче продължителната кашлица може да сигнализира за:

  • инфекции
  • тумори на белите дробове
  • сърдечна недостатъчност
  • рефлукс (връщане на стомашното съдържимо към хранопровода) и др.

 

Лош дъх

Обикновено неприятният дъх от устата възниква при занемарена хигиена и развалени зъби. Но нерядко е сигнал е за стомашно-чревни проблеми, диабет, неблагополучия с бъбреците, черния дроб или бронхите.

 

 Сухота в устата

Често сухост в устата се появява при стрес и тревожност. Ако чувството не премине след като отшуми нервното напрежение, много вероятно е в организма да стартира диабет или да липсва витамин В3.

 

Зачервяване на очите

 

Болестни сигнали. Причини за кръвоизлив в окото.

 

Този проблем може да настъпи след дълга работа с компютър, при високо кръвно налягане, недостиг на витамин А, както и поради злоупотреба с алкохол и цигари.

Зачервяване на склерите, съпроводено със сърбеж обикновено е резултат от инфекция. Когато посочените симптоми се явяват едновременно в двете очи, най-често се разгръща алергична реакция.

 

Болестни сигнали, свързани с кожни изменения

При алергични състояния, както и при зарази (морбили, рубеола, варицела и др.) възникват различни по вид обриви. Тези проблеми на кожата понякога се провокират от чернодробни заболявания.

Червени петна се явяват и след прекомерно физическо натоварване, слънчево изгаряне, възпаление или треска. Може също да са страничен ефект от някои лекарства.

За увреждане на черния дроб, жлъчката или задстомашната жлеза говори пожълтяването на кожата. Тя придобива кафяв или землист цвят при заболявания на надбъбречните жлези или бъбречна недостатъчност.

Ако кръвната циркулация се забави поради сърдечна или друга хронична органна недостатъчност, кожата става бледа.

Когато по нея се забелязва син или лилав оттенък, вероятно се смесват венозна и артериална кръв.

Посиняването на кожата е сигнал за хронична обструктивна белодробна болест и нарушения в кръвообращението.

 

Деформации на ноктите

 

Болестни сигнали. Промени в ноктите, дефицит на витамини.

 

Често се среща жълтеникаво оцветяване на ноктите. По правило това е признак на гъбична инфекция, но нерядко е резултат от неправилно лечение с антибиотици, особено от групата на тетрациклините.

Ако ноктите изпъкват нагоре, наподобявайки часовниково стъкло и пръстите приличат на барабанни палки, много вероятно е да се развива белодробно заболяване.

Обратното състояние – когато ноктите са хлътнали, сигнализира за недостиг на желязо. Освен това хлътването е признак за понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) или за чернодробно заболяване (хемохроматоза).

Появата на хоризонтални ръбове по цялата нокътна повърхност се свързва с риск от диабет и заболявания на периферните съдове.

 

Промени в почерка

Според графолози, неравният, разхвърлян почерк с изострени букви говори за зле функционираща сърдечно-съдова система. Хората с такъв почерк често страдат от високо кръвно налягане.

Неравномерно изписване на думи, със значителни паузи между тях се наблюдава при подрастващите с аутизъм. Една и съща буква, наклонена на различни страни в рамките на няколко реда, се приема за признак на шизофрения, а прекалено ситното изписване на думите в края на изречението е утвърден показател за болестта на Паркинсон.

Букви под различен наклон и думи, подредени в линии, които се издигат, а след това падат са характерни за нарушения на мускулно-артикулиращото усещане. Такива промени предупреждават за риск от миелоза, множествена склероза или тумори на гръбначния мозък.

Това са само част от сигналите за възможни болестни състояния. Пренебрегването им, както и прекаленото вторачване в тях, са еднакво вредни.

При съмнение за здравословен проблем, разумно е своевременно да се консултираме с лекар, което е гаранция за по-малко притеснения и повече здраве.

Категории: Здраве|Публикувана: 17.05.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 12:07 | Публикувана: 17 май 2022 в 11:44 | Категория: Здраве