Пречистване на черния дроб – кога и как да го правим

Обновена: 01.01.2024|

Чудили ли сте се някога дали имате нужда от пречистване на черния дроб и как да го направите? Когато говорим за пречистване на черния дроб, първото нещо, което трябва да изясним е, че няма сила или средство, което да пречисти този орган в истинския смисъл на думата, така че не вярвайте на продукти, които го обещават.

Всъщност чрез детоксикацията или „пречистването“ се подпомага черния дроб да свърши сам тази работа, като междувременно го предпазва от външни фактори, които биха попречили на процеса.

Днес ще ви разкажем за няколко прости, безопасни и ефективни начина как да стане това и същевременно да укрепите цялостното си здраве.

 

kurk pep 400
kurk pep 600

Кога се нуждаем от пречистване на черния дроб?

Всеки ден сме подложени на стрес, замърсяване, консерванти в храните – всичко това може да се отрази на цялостното ни здраве, включително и на работата на черния дроб.

kurk pep 400
kurk pep 600

В един здрав организъм процесът на детоксикация протича гладко. Но когато той е изложен на повече токсични вещества, отколкото може да поеме, механизмът на работа на черния дроб става бавен и някои токсини могат да останат активни по-дълго.

И, впоследствие, да причинят вреди като възпрепятстване на нормалния метаболизъм, задържане на течности, подуване. Тогава трябва да прибегнете до пречистване.

Ето още за какви симптоми трябва да следите:

  • Постоянна умора
  • Запек
  • Газове
  • Подуване на корема
  • Непрекъснат глад за сладки храни
  • Болки в ставите
  • Чести промени в настроението
  • Лош дъх
  • Неспособност да отслабнете

 

 

Пречистване на черния дроб чрез промени в диетата

 

Пречистване на черния дроб. Лекар държи дърво с формата на черен дроб. Защо е важно да детоксикираме черния си дроб.

 

Балансираната, здравословна диета, която помага за поддържане на теглото и съдържа хранителни вещества, които насърчават здравето на черния дроб и червата е главната ви цел.

Добра първа стъпка е да изхвърлите преработените храни от менюто си и да пиете повече вода.

8 до 10 чаши филтрирана вода дневно спомага за доброто храносмилане и оптималното функциониране на лимфната система, като и двете косвено подпомагат здравето на черния дроб.

Намалете кофеина и алкохола и се съсредоточете върху органични храни. Ето и какво конкретно е хубаво да включите в менюто си:

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които предпазват от хронични заболявания и помагат на тялото да се отърве от токсините.

Да вземем например броколите. Те съдържат ензими, които помагат на отпадните продукти от кръвта да се изчистят чрез урината и същевременно до някаква степен предпазват от чернодробни заболявания.

Зелени листни зеленчуци

Зеленчуци като рукола, спанак и къдраво зеле съдържат растителни хлорофили, които спомагат за премахването на химикали, пестициди и тежки метали от кръвта.

По-конкретно, хлорофилът намалява риска от увреждане на черния дроб, причинено от афлатоксини (опасни съединения, произведени от гъбички, които могат да присъстват в различни храни) чрез активиране на определени ензими.

Бери плодове

Вкусните бери плодове като боровинки, къпини и малини не са богати само на фибри. Те съдържат съединения, наречени антоцианини, които имат мощни антиоксидантни свойства. Те се борят със свободните радикали и насърчават нормалните процеси, включително в черния дроб.

Ферментирали храни

Киселото зеле, туршиите, кефирът, киселото мляко и други ферментирали храни са заредени с полезни пробиотични бактерии, които насърчават здравословното храносмилане и целостта на лигавицата на червата, като по този начин помагат токсините да не попаднат в кръвта. Същевременно могат да помогнат за изчистването на тежки метали от тялото. Всичко това е в помощ на черния дроб.

Риба

Предимствата на омега-3 мастни киселини като част от диетата са много и сме ги споменавали неведнъж. Те са полезни и за черния дроб. Консумацията на омега-3 е свързана с по-ниски нива на чернодробни мазнини и по-високи нива на HDL „добрия“ холестерол.

Най-добрите източници на тези здравословни мазнини включват сьомга, сардини, риба тон.

 

Пречистване на черния дроб чрез приемане на добавки

Има някои отделни хранителни вещества, които могат да подпомогнат здравето на черния дроб. Те могат да осигурят защита срещу нараняване от химикали или токсини, стимулиране на производството на жлъчка и др.

Следните добавки са безопасни, но все пак трябва да се консултирате със специалист, преди да започнете прием. Особено ако имате придружаващи заболявания и употребявате определени лекарства.

 

Бял трън

 

Пречистване на черния дроб.

 

Може би най-известната билкова добавка за здравето на черния дроб е белият трън.

Екстрактът от семената на цъфтящото растение бял трън се назовава под общото наименование силимарин. Той е смес от флавонолигнани (силибинин, изосилибинин, силикристин, силидианин).

Екстрактът притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, и изследванията показват, че помага да се стимулира регенерацията на чернодробните клетки.

Силибининът, известен още като силибин, е основната активна съставка на екстракта силимарин.

Добавките с бял трън предпазват от вредите на вещества като алкохол и ацетаминофен. Белият трън също повишава нивата на глутатион – един от основните антиоксиданти в организма.

 

Куркума

Доказано е, че екстрактът от куркума и куркуминът предпазват от увреждане на черния дроб като намаляват оксидативния стрес и насърчават производството на глутатион – антиоксидант, който неутрализира водородния пероксид.

Също така директно обезврежда активни кислородни форми с помощта на ензими. По-подробно за куркумата и куркумина можете да прочетете в статията ни, която събира всичко по темата.

 

Активен въглен

Активираният въглен може да помогне за свързването и премахването на токсините, които циркулират в организма. Същевременно той може да свързва минерали и витамини, така че трябва да го приемате между храненията. Това налага и да не го комбинирате с други добавки.

Важно е да отбележим, че трябва да го считате за краткосрочна, целенасочена стратегия, когато наистина се нуждаете от допълнителна подкрепа за черния дроб.

 

Пречистване на черния дроб чрез интермитентно хранене

 

Пречистване на черния дроб. Интермитентно хранене.

 

След като сте направили промени в диетата, може да помислите и за периодичното гладуване (известно още като интермитентно хранене или фастинг) като допълнителна подкрепа за пречистване на черния дроб.

Изследванията показват, че по време на периоди на гладуване клетките в черния дроб произвеждат повече от вид протеин, свързан с по-добър метаболизъм на захарта и намалени нива на чернодробните мазнини.

Фастингът дава на организма (включително и на черния дроб) шанс да се възстанови и прочисти, тъй като не е необходимо да насочва енергия към храносмилателната система.

Един от инструменти за това самопочистване, използвани по време периоди на гладуване, е автофагията, което буквално от старогръцки се превежда като „самоизяждане“. Когато този процес влезе в действие, здравите клетки на тялото поглъщат болните клетки, което води до истински клетъчен детокс.

Добро начало е 16-часовото гладуване, при което ограничавате цялото си ежедневно хранене до осем часов прозорец и гладувате през останалите 16 часа. Опитайте това за седмица или две, и вижте дали забелязвате някакви промени в енергията и настроението.

 

Пречистване на черния дроб чрез промяна в начина на живот

Да обобщим: няма магически начин, когато става въпрос за прочистване или детоксикация на черния дроб. Съществуват обаче редица малки промени в навиците и начина на живот, които можете да направите, за да намалите натоварването му и да насърчите цялостното му здраве. Започнете още днес!

 

Още информация можете да откриете и в статиите:

 

Кога се нуждаем от пречистване на черния дроб?

При възпрепятстване на нормалния метаболизъм, задържане на течности, подуване, трябва да прибегнете до пречистване.

Кои добавки помагат за пречистване на черния дроб?

Може би най-известната билкова добавка за здравето на черния дроб е белият трън. Екстрактът от семената на цъфтящото растение бял трън се назовава под общото наименование силимарин.

Как да се храним за пречистване на черния дроб?

Добра първа стъпка е да изхвърлите преработените храни от менюто си и да пиете повече вода.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 21.12.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 21 декември 2020 в 11:27 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни