Грип – всичко, което трябва да знаете, на едно място

Обновена: 28.02.2024|
Нощно изпотяване при настинка. Грип. Инфекция на горните и долните дихателни пътища.

Сезонът на грип и настинки продължава всяка година от октомври до началото на пролетта. А заедно с него идват и подсмъркването, кихането, кашлянето, умората и всички породени от грип симптоми.

Тежестта на симптомите варира в зависимост от човека. Но пандемията COVID-19 алармира за по-сериозна имунна защита през месеците, когато и двата вируса се разпространяват по-бързо.

 

Каква е разликата между грип и настинка?

И двете като начални симптоми могат да изглеждат подобни. И двете са респираторни заболявания и могат да причинят сравнително еднакви оплаквания. Но различни вируси причиняват двете състояния.

Проявените при настинка и грип симптоми са следните:

 • хрема и запушен нос
 • кихане
 • болки в тялото
 • отпадналост

По принцип тези симптоми са много по-тежки при грип. Друга отчетлива разлика между двете е колко сериозни в дългосрочен план са те.

Настинката рядко предизвиква други здравословни състояния или проблеми.

Той, от друга страна, може да доведе до:

Ако симптомите са тежки, посетете вашия лекар. Той ще проведе сигурни тестове, които ще потвърдят какво стои зад тях. Във време на пандемията от COVID-19 е препоръчително да се обадите предварително за запазване на час за посещение.

Симптомите на настинка и грип трябва да се лекуват внимателно поради припокриването им с тези на коронавируса.

Диагностициране с настинка

Ако вашият лекар диагностицира настинка, симптомите се лекуват само докато организмът ви се изчисти от вируса.

Тези лечения често включват:

 • лекарства без рецепта
 • повишена хидратация
 • повече почивка

При грип приемането на противогрипни лекарства от началото на цикъла на вируса може да помогне за намаляване на тежестта на заболяването и да съкрати времето, през което сте болни. Почивката и хидратацията също са препоръчителни за хора с тези състояния.

Подобно на обикновената настинка, често грипът се нуждае от време, за да си проправи път през тялото.

 

Каква е разликата между грип и COVID-19?

 

Грип. Да пием много течности, когато сме болни.

 

Симптомите между COVID-19, грипа и повечето алергии се припокриват, но има и някои съществени разлики, за които можем да следим.

Основните симптоми на COVID-19 са:

 • умора
 • треска
 • кашлица
 • задушаванe

Симптомите на грип са подобни на COVID-19, включително треска и болки в тялото. Но задушаването, например, не е типичен симптом на грипното състояние. При алергията симптомите обикновено са по-хронични и включват кихане, кашлица и хрипове.

Повече за симптомите при различните дихателни инфекции ще откриете в статията В сезона на дихателните инфекции: как да ги разпознаваме и да се пазим?“

 

Какво точно представлява грипът?

Грип, грипна инфекция или инфлуенца, а в миналото познат и под името испанска болест, е инфекциозно заболяване, една от най-заразните инфекции.

Характеризира се с рязко изразена интоксикация – висока температура, главоболие, силни мускулни болки. Както и катарално възпаление (възпаление на лигавицата, водещо до набъбване, зачервяване и отделяне на повишено количество слуз) на горните дихателни пътища.

Разпространява се по въздушно-капков път, по тази причина е много важен ограниченият контакт с хора, когато сме заразени с вируса.

Съществуват много щамове, а лекари и изследователи определят кои от тях ще бъдат най-често срещани всяка година. На базата на тези щамове се създава противогрипната ваксина.

 

 

Какви видове грип има?

Грипните вируси се делят на 3 типа: A, B и C. Тип A и B са виновни за годишните епидемии, при които до 20% от населението подсмърча, кашля и има висока температура. Тип C също причинява грип симптоми, но при него са значително по-леки.

Любопитното е, че съществува и грипен вирус D, но той засяга добитъка.

A и B са двата основни типа, които рутинно се разпространяват при хората и причиняват сезонни грипни епидемии. Вирусите от тип С причиняват само леки респираторни инфекции и не се смята, че са отговорни за епидемии.

 

Тип A срещу B: Кратка история и предаване

 

Грип-испански грип-инфлуенца.

 

Вирусите от тип А са най-опасни, тъй като могат да причинят тежко заболяване. Дивите водни птици често са гостоприемници за голямо разнообразие от този тип. Понякога те се предават от птица на човек и могат да причинят опустошителни огнища.

Някои от подтиповете А, причинили най-голям брой известни човешки смъртни случаи, са:

 • H1N1, отговорен за испанската болест през 1918 г. и свинския грип през 2009 г.
 • H2N2, причинил азиатския грип през 1957 г.
 • H3N2, причина за хонконгската епидемия през 1968 г.
 • H5N1, отговорен за птичия грип през 2004 г.

Тип B почти изключително заразява хората и е по-рядко срещан от A. Тип B също мутира около 2-3 пъти по-бавно от A. Тъй като хората са естествен гостоприемник на тип B, пандемии обикновено не възникват при него.

Въпреки че учените могат да класифицират и наблюдават различните видове грипни вируси, за тях е практически невъзможно да разработят ефективни ваксини, които осигуряват имунитет през целия живот.

Причината е, че вирусите мутират (променят своята генетична структура) и се репликират (произвеждат нови, идентични копия на себе си) изключително бързо, което затруднява учените да се справят.

 

 

Ранна симптоматика

Симптомите на грип се проявяват бързо. Именно тази рязка поява на симптоми е отличителният белег на вируса. При подобни заболявания, като настинка, може да отнеме няколко дни, за да се появят симптоми.

Друг често срещан симптом е разпространението на болката. Хората с грип казват, че чувстват притъпена болка по цялото тяло като ранен признак. Ставането от леглото също може да се окаже трудно, бавно и е ранен знак за него.

 

Какви са симптомите на грип?

Неговите най-често срещани и разпознаваеми симптоми са следните няколко.

Треска

Грипът почти винаги причинява повишаване на телесната температура, известно още като треска. Температурата варира от 37,8°C до 40°C.

Макар и тревожно, e обичайно малките деца да вдигат по-висока температура от възрастните. При първи подозрения, че детето ви има грип, посетете лекар.

Симптомите на треска са студени тръпки, изпотяване или студ, въпреки наличието на повишена температура.

В повечето случаи треската продължава по-малко от 1 седмица, обикновено от 1 до 4 дни.

Кашлица

Упоритата суха кашлица е често срещана при грип. Тя може да се влоши, да стане остра и болезнена.

Възможно е да изпитате и задух или дискомфорт в областта на гърдите. Грипната кашлица може да продължи около 2 седмици.

Мускулни болки при грип

Свързаните с него болки в мускулите и ставите най-често са във врата, гърба, ръцете и краката. Те често могат да бъдат тежки, което затруднява движението, дори когато се опитвате да изпълнявате задачи от битов характер.

Главоболие

Първият симптом на грип може да е силното главоболие. Понякога симптомите, включително чувствителност към светлина и звук, се съчетават с главоболието.

Умора при грип

Чувството на умора не е чак толкова очевиден симптом. Общото неразположение може да е признак за много състояния.

С подсилването на имунната система с цинк и витамин С още при първи симптоми на грип могат да се съкратят симптомите и времето на заболяването. Както и значително да облекчат горепосочените неразположения.

 

Противогрипна ваксина

 

Грип. Противогрипна ваксина. Ваксинация.

 

Грипът е сериозен вирус, който води до много заболявания всяка година. Не е нужно да сме в напреднала възраст или със слаба имунна система, за да се разболеем тежко. Здравите хора също не са защитени.

За съжаление има случаи, при които той може да бъде смъртоносен. Смъртните случаи най-често са при хора на възраст над 65 години, но не е изключено да се случи и при деца и хора на средна възраст.

Един от най-добрите начини за избягването му и предотвратяване на неговото разпространение, е противогрипната ваксина.

Предлага се в следните форми:

 • инжекционна ваксина – още инактивирана: съдържа убит грипен вирус, който се инжектира в мускулите и кожата. Той стимулира имунната система да образува антитела към вируса;
 • интрадермалната ваксина се инжектира само в кожата;
 • ваксина под формата на назален спрей – съдържа отслабени, живи вируси.

Препоръчително е ваксина да се постави през октомври. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко ще се разпространи той.

Как действа противогрипната ваксина?

За да направят ваксина, учените избират щамове, за които изследванията им предполагат, че ще бъде най-често срещан през следващия грипен сезон. Произвеждат се милиони ваксини с тези щамове и се разпространяват.

След като си сложим ваксината, тялото ни започва да произвежда антитела срещу тези щамове на вируса. Тези антитела осигуряват защитата. Ако влезем в контакт с него по-късно, можем да избегнем заразяването.

Може да се разболеем, ако влезем в контакт с различен щам на вируса. Но симптомите няма да са толкова тежки, защото вече сме се ваксинирали.

 

Кои групи трябва да се ваксинират?

 

Вирусен гастроентерит, видове.

 

Лекарите препоръчват всички на възраст над 6 месеца да си поставят ваксина. Особено хората, които попадат във високорискови категории.

Такива са:

 • деца над 5-годишна възраст
 • възрастни над 65 години
 • хора, чийто индекс на телесна маса е 40 или по-висок
 • всеки, който работи или живее в старчески дом
 • болногледачи на гореизброените
 • всеки с хронично заболяване

За да може организмът ни да развие антитела срещу грип след ваксинация, са необходими около 2 седмици.

Има ли странични ефекти от ваксината срещу грип?

Много хора всяка година избягват грипната ваксина от страх, че това ще ги разболее. Важно е да разберем, че противогрипната ваксина няма как да доведе до развитието на грип. Ваксините съдържат умъртвен вирус, чиито щамове не са достатъчно силни, че да причинят заболяване.

Възможно е да изпитате някои странични ефекти от грипната ваксина. Тези нежелани реакции често са леки и продължават само кратък период от време.

Най-честите нежелани реакции от грипната ваксина включват:

 • болка около мястото на инжектиране;
 • слаба треска в дните след ваксинация;
 • леки болки и скованост.

Както казахме, тези реакции често траят само ден или два. Повечето хора изобщо не изпитват странични ефекти. В много редки случаи някой може да има сериозна алергична реакция. Ако вече сте имали такава към някоя ваксина или лекарство, говорете с вашия лекар.

 

Колко дълго продължава грипното състояние?

 

Грип. Как да предпазим детето от вируси.

 

Повечето хора се възстановяват в рамките на 1-2 седмици. Но може да отнеме още няколко дни след това, за да се почувствате в кондиция и напълно здрави. Възможно е след отминаването на грипа известно време да чувствате умора и отпадналост.

След като отмине вирусът, е важно да си останете вкъщи поне още 24 часа. Ако сте болни от грип, можете да заразите друг човек един ден преди да се появят симптомите у вас. Както и 5 до 7 дни след като вирусът е отшумял.

Ако усетите, че имате симптоми на грип или настинка по време на пандемията от COVID-19, трябва да се изолирате, преди да ви диагностицира лекар, и да продължите стриктно да спазвате добра хигиена.

Тя включва:

 • миене на ръце
 • дезинфекция на често използвани повърхности
 • носене на маска
 • избягване на контакт с други хора

 

Възможни лечения при грип

Повечето случаи на грипни състояния са по-леки и можем да ги третираме и у дома без предписани лекарства.

Много е важно да си останем вкъщи и да избягваме контакт с други хора – още при проява на първите симптоми.

Трябва също:

 • Да се приемат много течности. Това включва вода, супи, чай и други любими напитки, без съдържание на захар.
 • За облекчаването на главоболието може да се използват познати медикаменти, които се продават без рецепта.
 • Поддържане на хигиена като често миене на ръце, за да не се пренесе вирусът на повърхности или други хора в дома ни.
 • Закриване на устата при кихане и кашляне с кърпичка, която след това директно да се изхвърли в боклука.
 • Задължително носене на маска на обществени места.

Ако симптомите се влошават – задължително се обадете на личния си лекар. Той може да предпише антивирусни медикаменти. Колкото по-скоро приемете тези лекарства, толкова по-голям ефект ще имат. Лечението трябва да започне до 48 часа след появата на първите симптоми, а лекарите предписват и антибиотик, ако заедно с него е налице и бактериална инфекция.

Ако попадате във високорискова група, също трябва да се обадите на лекаря си при появата на първите симптоми.

Такива групи са:

 • хора с отслабена имунна система
 • бременни жени или родилки до 2 седмици след раждането
 • хора над 65 години
 • деца под 5-годишна възраст
 • хора, които живеят в старчески домове
 • хора с хронични заболявания на сърцето или дробовете

 

Кога е сезонът на грипа?

В повечето страни обичайният сезонен грип е от октомври до март. Случаи на пик на заболели се наблюдават през декември и февруари. Но това не изключва възможността да се хване грипен вирус и през останалата част от годината. Просто е по-вероятно да се разболеете през есенните и зимни месеци.

Ако вече имаме различен вирус в организма си, е по-вероятно да се разболеем от грип. Това е така, защото другите инфекции могат да отслабят имунната ни система и да ни направят по-уязвими към нови такива.

 

Съществува ли „24-часов грип“?

Известен още като гастроентерит, това е често срещана стомашна инфекция, която няма нищо общо с грипа, освен общото наименование. Той се причинява от род вируси, наречени норовирус.

Симптомите на норовирус включват:

 • диария
 • гадене
 • повръщане
 • стомашни спазми

Те се проявяват в стомашно-чревната система. По тази причина можете да го срещнете и под наименованието „стомашен грип“. Макар името му да предполага едно денонощие, възможно е норовирусът да продължи до 3 дни.

 

Има ли природни средства срещу грип?

 

Грип. Мурсалски чай. Билки за възпалено гърло.

 

Ако не ги третирате, типичните симптоми на грипа често изчезват в рамките на 1 седмица. През това време имаме няколко опции, които ще ни помогнат да облекчим симптомите.

Предписаните антивирусни лекарства могат да намалят тежестта на инфекцията. Някои домашни лечения пък ще облекчат допълнително симптомите.

Например за възпалено гърло и кашлица можете да се възползвате от:

 • пчелен мед или прополис
 • топъл чай
 • топла супа

Разбира се, почивката е важна част от процеса на възстановяване от грип или друг вид вирус. Имайте предвид, че тялото ви се бори усилено, за да се справи с вируса. Затова му осигурете необходимата почивка, за да поддържате имунната си система на ниво.

Вижте още няколко препоръки за облекчаване на грипните симптоми в домашни условия в статията „Грипни симптоми: 10 природни средства за облекчаването им„.

 

Витамини и минерали за облекчаване на грипните симптоми

Освен витамин С и цинк, които споменахме по-горе в статията, други витамини, които помагат на организма да се справи успешно със симптомите на грипа, са следните няколко.

Витамин D

Той влияе благотворно на дихателните пътища, изключително важен за силния имунитет и устойчивостта на тялото към вирусни атаки. Повече за това как „слънчевият витамин“ помага ще откриете в статията Ролята на витамин D3 при грип и вируси“.

 

Витамини от група B при грип

Те значително подобряват функцията на имунната система. Витамин В3, например, има противовъзпалителен ефект при хора с увреждане на белите дробове. Витамин В12 (кобаламин) има същата функция, като повишава и производството на мелатонин, което засилва допълнително имунния отговор.

Повече за действието на витамините от група В, както и ползите от витамини А, С и Е прочетете в статията Витамини блокират вирусната агресия.

 

Как се заразяваме с грипен вирус?

Той се разпространява по няколко начина. Най-често заразяването става от друг човек, който има грип – при разговор от малка дистанция, кашляне от негова страна или кихане.

Вирусът може да живее върху различни повърхности от 2 до 8 часа. Ако носител на вируса докосне обща повърхност, като дръжка на врата, мишка или клавиатура, и ние след това също се докоснем до тези повърхности, можем да хванем вируса.

След това възможността да го пренесем директно в организма си, докосвайки устата, очите или носа си, е голяма.

Дори след като сме си поставили противогрипна ваксина е възможно да се заразим. Това става, когато влезем в контакт с други щамове на грипа.

Но, както споменахме по-рано, симптомите ще бъдат значително по-леки, отколкото ако нямаме поставена ваксина. Това е така, защото различните щамове споделят общи елементи (наречени кръстосана защита). Това означава, че ваксината може да действа и срещу тях.

 

Къде може да ни бъде поставена противогрипна ваксина?

Повечето лекарски кабинети разполагат с такъв тип ваксини.

Можете да си закупите такава и от:

 • аптеките
 • медицинските клиники
 • окръжни здравни отдели

Някои работодатели и училища организират поставяне на ваксини на място, но заради пандемията от COVID-19 повечето такива практики са отменени.

 

Децата и противогрипната ваксина: какво трябва да знаем?

Всяка година стотици деца се разболяват от грип. Някои от случаите са тежки и изискват хоспитализация.

Децата често са изложени на по-висок риск от заразяване с грип, отколкото възрастните хора. Тежките грипни усложнения най-често са при деца под 2-годишна възраст. Ако детето има хронично медицинско състояние, като астма или диабет, симптомите на грипа може да са много тежки.

Ако детето ви е имало контакт с болен от грип, както и при първи симптоми на заразяване с вируса, веднага се обадете на вашия лекар.

Най-добрият начин да предпазим децата е с противогрипна ваксина – не пропускайте да ги ваксинирате. Лекарите препоръчват грипни ваксини за деца на възраст над 6 месеца. Децата под 6-месечна възраст са твърде малки за грипна ваксина. За да ги защитим, трябва да се уверим, че хората около тях са ваксинирани – семейството и лекарите.

Поддържайте имунитета им висок през всички сезони, не само през зимния. Набавяйте им необходимите хранителни вещества и подсилвайте организма им с витамини и минерали за деца.

 

Целогодишно полагайте грижи за имунната защита – чрез пълноценно хранене, прием на необходимите витамини и минерали, и много движение. Така ще подготвите организма си да се справя по-лесно при сблъсък с вирусен агресор. 

Бъдете здрави!

Каква е разликата между грип и настинка?

И двете като начални симптоми могат да изглеждат подобни. И двете са респираторни заболявания и могат да причинят сравнително еднакви оплаквания. Но различни вируси причиняват двете състояния, а симптомите са много по-тежки при грип.

Какви видове грип има?

Има 3 основни типа грипни вируси: A, B и C. Тип A и B причиняват годишните епидемии. Тип C също причинява симптоми, но при него са значително по-леки. Любопитното е, че съществува и грипен вирус D, но той засяга добитъка.

Как да различим грип от ковид?

Симптомите между COVID-19, грипа и повечето алергии се припокриват, но има и някои съществени разлики, за които можем да следим. Задушаването, например, не е типичен симптом на грипното състояние

Как да облекчим симптомите?

С пчелен мед, прополис, топли течности като чай и супа. Витамините и минералите също намаляват риска от боледуване и съкращават периода при заразяване. Сред тях са витамини Б, Ц и Д.

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 04.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

52047b23e36039b7b5be40f564aea09b?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 14:33 | Публикувана: 4 февруари 2021 в 09:37 | Категория: Здраве, Витамини и минерали