Куркума и турмерик – има ли някаква разлика?

Обновена: 12.03.2024|
Антивирусните програми за лечение. Куркума и турмерик.

Куркума и турмерик – вероятно сте чували и двете и сте се замисляли има ли разлика и ако да – каква е тя? Куркумата ни е добре известна от индийската кухня като част от кърито или като хранителна добавка куркумин. Сигурни сме обаче, че има поне пет нейни свойства за здравето, за които не знаете!  За турмерика, от друга страна, е възможно дори да не сте чували. Защо е така? Даваме отговор на това дали и по какво куркумата и турмерикът си приличат и реално – дали изобщо има разлика между тях.

 

Куркума и турмерик: по какво се различават ?

Краткият отговор на този въпрос е, че всъщност… не се различават. Може да се каже, че турмерикът в действителност е по-рядко срещано име на куркумата.

Наименованието турмерик произлиза от латинската дума terra merita (весела земя), която се отнася до цвета на смляната куркума, която наподобява минерален пигмент. На френски език турмерикът е известен като terre merite или просто като „жълт корен“ на много езици. В много култури името му се основава на латинската дума curcuma.

Така добре познатата ни подправка куркума/турмерик/ е най-известна с голямата си роля при приготвянето на къри и храни, свързани с източната кухня. За да бъдем възможно най-точни, е добре да отбележим, че произхода на подправката е именно в азиатските страни. Още преди столетия лечители и кулинари са започнали да използват куркумата за лечение на различни болежки. И така – до наши дни.

В кулинарната индустрия куркумата се познава по това, че има жълто-оранжев цвят и леко пикантен вкус. Попитате ли обаче за свойствата й лекар, фармацевт или дори хомеопат, то те ще започнат да ви изброяват кой от кой по-изумителни ефекти за здравето от прахообразното вещество.

Защо и как действа на организма ни? Ще стигнем и до там, но преди това ще поговорим за…

 

Произход и активни съставки на куркумата/турмерика

 

Куркума и турмерик. Турмерик с черен пипер. Куркума на прах, която е в цели човали, подредена в местен пазар.

 

Вече споменахме за това, че родината на куркумата или както още познаваме подправката – турмерика, е Азия. По-специфично – в миналото тя е възникнала в югоизточната част на континента.

Днес вирее в естествена среда в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка. Среща се и на територията на островните държави от Карибския басейн. Това я прави част от ежедневието на милиони хора по света. Затова дори се твърди, че в тази проста съставка се крие тяхната тайна за здраве, дълголетие и красота.

Любопитен факт за куркумина е, че го откриваме в много малко природни продукти и два от тях са именно куркумата и джинджифила. Това не е случайно, тъй като турмерикът всъщност е част от растително семейство Джинджифилови.

Причината куркумата да е на почит, не е мистерия.

Ключовата активна съставка на турмерика е куркумин. Той е мощен антиоксидант, имуностимулиращо средство и противовъзпалително вещество. На особена почит е и неговото антитуморно влияние, защото често се използва при облекчване на симптоматиката на някои нелечими болести.

Куркуминът действа и като пречистваща сила за свободните радикали в тялото – невидимата заплаха за клетките ни. Изследвания от последните десетилетия, от своя страна, доказват куркумата/турмерика за една от най-лечебните билки. Нещо повече – те дори намират връзка между куркумина и предотвратяването на една от най-плашещите нелечими болести в съвременния свят – Алцхаймер.

Турмерикът се приготвя, след като растението на куркумата достигне до зрялост. Признак за това е пожълтяването на листата. Турмерикът се получава, когато изсушим и стрием на прах корените на природния дар. След това приемът му е изцяло според предпочитанията: като добавка за сос, супа, салата или пък – чрез къри.

 

Куркума и турмерик: за какво помага?

 

Куркумин и турмерик. Турмерик с джинджифил.

 

Истината е, че съставката е полезна на организма при толкова много здравословни състояния, че е трудно да ги изброим всички. Затова и ще се фокусираме само върху най-важните. Турмерикът има:

  • Противовъзпалителни способностис които е изключително известен, защото има ефект дори при остеопороза и артрит. Активните съставки на куркумата доказано намаляват болката в мускулите и ставите и ни помагат да се движим повече;
  • Възможност да предотврати различни видове нелечими болести – изследователи твърдят, че това важи дори в случаите, в които сме застрашени от рак и левкимия;
  • Способности да облекчава болката при вече установени хронични заболявания: артрит, остеопороза и др.;
  • Опция да намалява отоците – особено при заболявания на ставите, придружени с болка;
  • Богато съдържание на антиоксиданти – тяхната роля е да се грижат клетките ни да са защитени от свободните радикали и вредните въздействия от тях;
  • Положително влияние при депресивни състояния и стрес;
  • Възможности за повишаване на нивата на добрия холестерол – в което, разбира се, се включва редуциране на лошия.

Разбира се, сама по себе си куркумата /турмерикът трудно ще ни помогне, без да променим и други навици в живота си. От голямо значение е да се движим достатъчно, но и да се храним балансирано.

Тук идва моментът да споменем, че активната съставка на турмерика, куркуминът, е сред по-трудно разградимите вещества в тялото ни. Макар и много богата на полезни вещества, куркумата се усвоява бавно и в много по-малки количество, отколкото би ни се искало.

Тайната е: ако приемаме куркума с храна или пък като добавка, желателно е да я комбинираме с черен пипер. Той помага значително с усвояването на всички полезни вещества от куркумина и така ни помага да не изхвърлим полезните вещества заедно с вредните от тялото си.

 

Как да приемаме куркума / турмерик?

 

Безспорно най-лесният прием е чрез хранителна добавка – сериозен плюс на този метод е факта, че тя директно комбинира турмерик и черен пипер за по-бързо и лесно усвояване.

От друга страна, можете да заложите на по-традиционен прием с различни храни. Имайте предвид обаче, че в такъв случай ще трябва да изядете доста къри и черен пипер – и то само, за да усетите дори минимален ефект от полезните качества на турмерика.

В този смисъл е важно а отделим време и на рисковете от приема на куркума/турмерик. В много редки случай възникват алергии и раздразнения. По-голямата опасност се крие във факта, че куркуминът във веществото има действие върху сърдечно съдовата система. По-точно, той влияе на възможностите на тялото да съсирват кръвта.

Затова и, ако ви предстои медицинска интервенция от някакъв тип, е важно да  прекратите приема на турмерика няколко дни преди това. По-често срещани, но за сметка на това, безвредни, странични ефекти, са подуване на стомаха и повече газове.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 29.06.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 10:19 | Публикувана: 29 юни 2020 в 00:22 | Категория: Хранене и видове храни