Патешко месо – вкусно и полезно

Хранителни стойности на патешко месо
В 100 г печено патешко месо от гърди се съдържат:- 202 калории
- 24 г белтъчини
- 11 г мазнини
- Витамин Б2 – 43% от дневната препоръчителна доза
- Селен – 41% от дневната препоръчителна доза
- Витамин Б3 – 36% от дневната препоръчителна доза
- Цинк – 32% от дневната препоръчителна доза
- Витамин Б5 – 30% от дневната препоръчителна доза
- Фосфор – 29% от дневната препоръчителна доза
- Мед – 26% от дневната препоръчителна доза
- Витамин Б1 – 24% от дневната препоръчителна доза
- Витамин Б6 – 19% от дневната препоръчителна доза
- Витамин Б12 – 17% от дневната препоръчителна доза
- Желязо – 15% от дневната препоръчителна доза
- Омега-3 – 13% от дневната препоръчителна доза
- Омега-6 – 12% от дневната препоръчителна доза
В кулинарията
Както споменахме, можем да използваме много от частите на птицата. Цяла патица може да тежи между 3 и 5 килограма, но лесно се откриват по-малки парчета патешко месо в магазините. При правилно приготвяне месото е по-тъмно от пилешкото и е сочно.
Патешките яйца са по-трудно откриваеми от кокошите, но за сметка на това са пълни с полезни витамини и минерали и си заслужава да ги потърсим. Те са богати на витамини от групата Б, витамин Д, витамин А, желязо и незаменимите омега-3 мазнини. В Източна Азия патешко месо присъства в разнообразие от ястия, докато в нашите ширини не е толкова популярно. В Китай често се хапва запържена глава от патица, като се смята, че повишава продуктивността на ума.
Патицата има силен характерен вкус, който има сладки нотки. Поради тази причина често се приготвя в комбинация с други сладки съставки, които си подхождат – със сладка и плодове, моркови, мед, кленов сироп. Ако добавим ананас към месото преди да го изпечем, то ще стане по-крехко и ароматно. Патешката мас е великолепно допълнение към печени картофи с подправки като розмарин, риган или босилек. С нея може да се приготвят невероятно вкусни пържени зеленчуци. Патешките сърца най-често се готвят в масло и се поднасят с пресни зеленолистни салати. Патешкият черен дроб е невероятна съставка за домашен пастет.Във Франция, Португалия и Чехия също може да открием вкусни ястия с патешко месо.
Ползи от консумацията на патешко месо
Вкусното месо от патица може да донесе разнообразни ползи за здравето ни. В него се открива изобилие от аминокиселини, ненаситени мастни киселини, витамини и минерали, без които тялото ни не може да поддържа жизненоважните си функции.Подобрява когнитивните функции
Патешкото месо е особено богато на селен – минерал, който намалява хроничното възпаление и помага на имунната система. Това съединение е известно със своето влияние върху мозъка и нервната система.
Селенът действа като антиоксидант, който предпазва мозъчните клетки от увреждания. Отразява се благоприятно на хора с Алцхаймер, Паркинсон и множествена склероза. Този минерал намира приложение в множество медикаменти, предназначени за подобряване на когнитивните способности при хора в напреднала възраст, но ние можем да си го набавим естествено, като хапваме патешко месо по-често.
Укрепва цялостно сърдечно-съдовата система
Патешкото месо е особено полезно за сърцето и кръвоносните съдове поради няколко причини:- Намалява холестерола: Незаменимите мастни киселини (омега-3 и омега-6) балансират нивата на холестерол в кръвта.
- Понижава кръвната захар: Полезните мазнини в месото и патешката мас намаляват нивата на кръвна захар.
Повишава енергийните нива
Белтъчините и полезните мазнини дават на тялото енергия, която е по-устойчива от тази на въглехидратите. Патешкото месо е засищащо и може да ни помогне с нивата на енергия в ежедневието.Поддържане на общото здраве
Витамините и минералите в патешкото месо заедно с голямото количество белтъчини работят комбинирано, за да доставят на тялото ни нужните за работата му материали. Белтъчините са особено важни за еластичността на кожата, изграждането на нова мускулна тъкан и качеството на кръвта ни.Желязото в патешкото месо помага на организма да произведе нужния хемоглобин, който пренася кислород до всички клетки.
Укрепва здравето на щитовидната жлеза
Заболяванията, свързани с щитовидната жлеза, са често срещани. Едно от естествените съединения, които доказано се отразяват благоприятно на здравето на този орган, е селенът. Този минерал се открива в изобилие в патешкото месо.
Патешкото месо е особено полезно за жените, тъй като те по-често развиват проблеми с щитовидната жлеза.
Противопоказания
Прекомерната консумация на патешка мас може да доведе до повишен холестерол и допълнителни килограми. Въпреки че в нея се съдържат полезни съединения и мастни киселини, като всяка друга мазнина може да навреди на тялото и да добави много калории към диетата ни. Патешкото месо може да е заразено със салмонела и трябва да сме внимателни при приготвянето му. Препоръчва се патешкото да е добре сготвено, да мием ръцете си и съдовете, в които сме съхранявали суровото месо.Месото от диви патици, които обитават замърсени райони, има високи количества живак и други тежки метали, които са опасни за здравето.Месото от патица много рядко провокира алергични реакции. Ако имаме алергия към месо, трябва да сме внимателни и с консумацията на патица.
Заключение
Патешко месо обикновено се консумира по празници и поводи, но си заслужава да започнем да го хапваме по-често в ежедневието си. То е вкусно и полезно – перфектна комбинация за всяко ястие, а патешката мас може да намери множество приложения в кухнята ни.Често задавани въпроси
Как се приготвя патешко месо?
Патешкото месо може да се сготви по различни вкусни начини - печено с плодове, сушено, пушено, сварено в яхнии и супи.
Какви други патешки продукти може да се консумират?
Вкусни и полезни са яйцата, воденичките, сърцата и черният дроб. Патешката мас също се използва в различни ястия.
Има ли ползи за здравето?
Патешкото месо е богато на полезни витамини и минерали. Може да укрепи здравето на сърдечно-съдовата система и щитовидната жлеза, подобрява когнитивните функции и имунната система.
Може ли да ми навреди?
Месото от диви патици може да съдържа опасно високи нива на тежки метали, ако птиците живеят в замърсени райони. При прекомерна консумация на месо и мас може да приемаме повече калории от нужното дневно количество.
Източници
- Health and Social Services. Nutritional Food Fact Sheet Series: Duck, Government of Northwest Territories
- Ali, S., et al. A Comparison of Meat Characteristics between Duck and Chicken Breast, The Asian & Australasian Association of Animal Production Societies, Division of Applied Life Science, Graduate School, Gyeongsang National University, Jinju, Gyeongnam 660-701, Korea
- Nam, H., et al. Studies on the Fatty Acid Composition of Duck Meat, Journal of Nutrition and Health Volume 10 Issue 1 / Pages.34-37 / 1977
- Slobodyanik, V., et al. Study of composition and properties of duck meat, IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 2021
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Яденето на пуешко месо може да ни помогне да свалим излишните килограми и да оформим фигурата си.
Ако сте почитатели на месото, вероятно ще ви се услади нашата бърза, вкусна и лесна рецепта за патешко







