Патешкото месо е деликатес, който се хапва под различни форми и може да подобри някои аспекти на здравето ни. Освен патешко месо можем да консумираме различни части от тялото на птицата и да ги използваме за приготвяне на всякакви ястия.

 

Специфика на патешкото месо

Месото от патица е богато на хранителни вещества, които са важни за растежа и общото благосъстояние. То има по-малко мазнини от пилешкото и е с по-тъмно месо. Заедно с месото можем да хапваме яйцата, черния дроб, воденичката и сърцето. 

Може да се консумира сурово, пушено, варено, печено.

Патешката мас е много подходяща за приготвяне на месо и зеленчуци на фурна. Предоставя на организма полезни ненаситени мазнини и добавя приятен сладникав вкус на ястията. Химическият състав доближава патешката мас до зехтина и може да се използва и за пържене.

vitbcompl 400
vitk2 600

Мазнините в патицата се намират предимно между месото и кожата и могат лесно да се премахнат. Бутчетата и кожата са по-мазни от гърдите на патицата – можем да изберем подходящо патешко месо спрямо желанията и вкуса си. 

 

Хранителни стойности на патешко месо

 

патешко месо

 

В 100 г печено патешко месо от гърди се съдържат:

 • 202 калории
 • 24 г белтъчини
 • 11 г мазнини

 

В месото от патица няма въглехидрати или захар, което го прави подходящо за кето ястия. 

 

В тези 100 г патешко месо има множество полезни съединения:

 • Витамин Б2 – 43% от дневната препоръчителна доза
 • Селен – 41% от дневната препоръчителна доза
 • Витамин Б3 – 36% от дневната препоръчителна доза
 • Цинк – 32% от дневната препоръчителна доза
 • Витамин Б5 – 30% от дневната препоръчителна доза
 • Фосфор – 29% от дневната препоръчителна доза
 • Мед – 26% от дневната препоръчителна доза
 • Витамин Б1 – 24% от дневната препоръчителна доза
 • Витамин Б6 – 19% от дневната препоръчителна доза
 • Витамин Б12 – 17% от дневната препоръчителна доза
 • Желязо – 15% от дневната препоръчителна доза
 • Омега-3 – 13% от дневната препоръчителна доза
 • Омега-6 – 12% от дневната препоръчителна доза

 

В по-малки количества можем да открием също калий, магнезий, витамин Е, витамин К, витамин А.

 

В кулинарията

 

патешко месо

 

Както споменахме, можем да използваме много от частите на птицата. Цяла патица може да тежи между 3 и 5 килограма, но лесно се откриват по-малки парчета патешко месо в магазините. При правилно приготвяне месото е по-тъмно от пилешкото и е сочно.

Патешките яйца са по-трудно откриваеми от кокошите, но за сметка на това са пълни с полезни витамини и минерали и си заслужава да ги потърсим. Те са богати на витамини от групата Б, витамин Д, витамин А, желязо и незаменимите омега-3 мазнини.

В Източна Азия патешко месо присъства в разнообразие от ястия, докато в нашите ширини не е толкова популярно. В Китай често се хапва запържена глава от патица, като се смята, че повишава продуктивността на ума.

Във Франция, Португалия и Чехия също може да открием вкусни ястия с патешко месо.

Патицата има силен характерен вкус, който има сладки нотки. Поради тази причина често се приготвя в комбинация с други сладки съставки, които си подхождат – със сладка и плодове, моркови, мед, кленов сироп. Ако добавим ананас към месото преди да го изпечем, то ще стане по-крехко и ароматно.

Патешката мас е великолепно допълнение към печени картофи с подправки като розмарин, риган или босилек. С нея може да се приготвят невероятно вкусни пържени зеленчуци. Патешките сърца най-често се готвят в масло и се поднасят с пресни зеленолистни салати. Патешкият черен дроб е невероятна съставка за домашен пастет. 

 

Ползи от консумацията на патешко месо

Вкусното месо от патица може да донесе разнообразни ползи за здравето ни. В него се открива изобилие от аминокиселини, ненаситени мастни киселини, витамини и минерали, без които тялото ни не може да поддържа жизненоважните си функции.

 

Подобрява когнитивните функции

 

патешко месо

 

Патешкото месо е особено богато на селен – минерал, който намалява хроничното възпаление и помага на имунната система. Това съединение е известно със своето влияние върху мозъка и нервната система. 

Селенът действа като антиоксидант, който предпазва мозъчните клетки от увреждания. Отразява се благоприятно на хора с Алцхаймер, Паркинсон и множествена склероза. Този минерал намира приложение в множество медикаменти, предназначени за подобряване на когнитивните способности при хора в напреднала възраст, но ние можем да си го набавим естествено, като хапваме патешко месо по-често.

 

Укрепва цялостно сърдечно-съдовата система

Патешкото месо е особено полезно за сърцето и кръвоносните съдове поради няколко причини:

 • Намалява холестерола: Незаменимите мастни киселини (омега-3 и омега-6) балансират нивата на холестерол в кръвта.
 • Понижава кръвната захар: Полезните мазнини в месото и патешката мас намаляват нивата на кръвна захар.

 

Повишава енергийните нива

Белтъчините и полезните мазнини дават на тялото енергия, която е по-устойчива от тази на въглехидратите. Патешкото месо е засищащо и може да ни помогне с нивата на енергия в ежедневието.

 

Поддържане на общото здраве

Витамините и минералите в патешкото месо заедно с голямото количество белтъчини работят комбинирано, за да доставят на тялото ни нужните за работата му материали. Белтъчините са особено важни за еластичността на кожата, изграждането на нова мускулна тъкан и качеството на кръвта ни.

Желязото в патешкото месо помага на организма да произведе нужния хемоглобин, който пренася кислород до всички клетки.

 

Укрепва здравето на щитовидната жлеза

 

патешко месо

 

Заболяванията, свързани с щитовидната жлеза, са често срещани. Едно от естествените съединения, които доказано се отразяват благоприятно на здравето на този орган, е селенът. Този минерал се открива в изобилие в патешкото месо. 

Патешкото месо е особено полезно за жените, тъй като те по-често развиват проблеми с щитовидната жлеза.

 

Противопоказания

Прекомерната консумация на патешка мас може да доведе до повишен холестерол и допълнителни килограми. Въпреки че в нея се съдържат полезни съединения и мастни киселини, като всяка друга мазнина може да навреди на тялото и да добави много калории към диетата ни.

Патешкото месо може да е заразено със салмонела и трябва да сме внимателни при приготвянето му. Препоръчва се патешкото да е добре сготвено, да мием ръцете си и съдовете, в които сме съхранявали суровото месо.

Месото от патица много рядко провокира алергични реакции. Ако имаме алергия към месо, трябва да сме внимателни и с консумацията на патица.

Месото от диви патици, които обитават замърсени райони, има високи количества живак и други тежки метали, които са опасни за здравето.  

 

Заключение

Патешко месо обикновено се консумира по празници и поводи, но си заслужава да започнем да го хапваме по-често в ежедневието си. То е вкусно и полезно – перфектна комбинация за всяко ястие, а патешката мас може да намери множество приложения в кухнята ни.

 

Как се приготвя патешко месо?

Патешкото месо може да се сготви по различни вкусни начини – печено с плодове, сушено, пушено, сварено в яхнии и супи.

Какви други патешки продукти може да се консумират?

Вкусни и полезни са яйцата, воденичките, сърцата и черният дроб. Патешката мас също се използва в различни ястия.

Има ли ползи за здравето?

Патешкото месо е богато на полезни витамини и минерали. Може да укрепи здравето на сърдечно-съдовата система и щитовидната жлеза, подобрява когнитивните функции и имунната система.

Може ли да ми навреди?

Месото от диви патици може да съдържа опасно високи нива на тежки метали, ако птиците живеят в замърсени райони. При прекомерна консумация на месо и мас може да приемаме повече калории от нужното дневно количество.

Публикувана: 6 ноември 2023 в 15:10 | Категория: Хранене и видове храни