Патешко месо – вкусно и полезно
Патешкото месо е деликатес, който се хапва под различни форми и може да подобри някои аспекти на здравето ни. Освен патешко месо можем да консумираме различни части от тялото на птицата и да ги използваме за приготвяне на всякакви ястия.
Патешката мас е много подходяща за приготвяне на месо и зеленчуци на фурна. Предоставя на организма полезни ненаситени мазнини и добавя приятен сладникав вкус на ястията. Химическият състав доближава патешката мас до зехтина и може да се използва и за пържене.
Мазнините в патицата се намират предимно между месото и кожата и могат лесно да се премахнат. Бутчетата и кожата са по-мазни от гърдите на патицата – можем да изберем подходящо патешко месо спрямо желанията и вкуса си.
Хранителни стойности на патешко месо
В 100 г печено патешко месо от гърди се съдържат:
- 202 калории
- 24 г белтъчини
- 11 г мазнини
В месото от патица няма въглехидрати или захар, което го прави подходящо за кето ястия. В тези 100 г патешко месо има множество полезни съединения:
- Витамин Б2 – 43% от дневната препоръчителна доза
- Селен – 41% от дневната препоръчителна доза
- Витамин Б3 – 36% от дневната препоръчителна доза
- Цинк – 32% от дневната препоръчителна доза
- Витамин Б5 – 30% от дневната препоръчителна доза
- Фосфор – 29% от дневната препоръчителна доза
- Мед – 26% от дневната препоръчителна доза
- Витамин Б1 – 24% от дневната препоръчителна доза
- Витамин Б6 – 19% от дневната препоръчителна доза
- Витамин Б12 – 17% от дневната препоръчителна доза
- Желязо – 15% от дневната препоръчителна доза
- Омега-3 – 13% от дневната препоръчителна доза
- Омега-6 – 12% от дневната препоръчителна доза
В по-малки количества можем да открием също калий, магнезий, витамин Е, витамин К, витамин А.
В кулинарията
Както споменахме, можем да използваме много от частите на птицата. Цяла патица може да тежи между 3 и 5 килограма, но лесно се откриват по-малки парчета патешко месо в магазините. При правилно приготвяне месото е по-тъмно от пилешкото и е сочно.
Патешките яйца са по-трудно откриваеми от кокошите, но за сметка на това са пълни с полезни витамини и минерали и си заслужава да ги потърсим. Те са богати на витамини от групата Б, витамин Д, витамин А, желязо и незаменимите омега-3 мазнини. В Източна Азия патешко месо присъства в разнообразие от ястия, докато в нашите ширини не е толкова популярно. В Китай често се хапва запържена глава от патица, като се смята, че повишава продуктивността на ума.
Във Франция, Португалия и Чехия също може да открием вкусни ястия с патешко месо.
Патицата има силен характерен вкус, който има сладки нотки. Поради тази причина често се приготвя в комбинация с други сладки съставки, които си подхождат – със сладка и плодове, моркови, мед, кленов сироп. Ако добавим ананас към месото преди да го изпечем, то ще стане по-крехко и ароматно.
Патешката мас е великолепно допълнение към печени картофи с подправки като розмарин, риган или босилек. С нея може да се приготвят невероятно вкусни пържени зеленчуци. Патешките сърца най-често се готвят в масло и се поднасят с пресни зеленолистни салати. Патешкият черен дроб е невероятна съставка за домашен пастет.
Ползи от консумацията на патешко месо
Вкусното месо от патица може да донесе разнообразни ползи за здравето ни. В него се открива изобилие от аминокиселини, ненаситени мастни киселини, витамини и минерали, без които тялото ни не може да поддържа жизненоважните си функции.
Подобрява когнитивните функции
Патешкото месо е особено богато на селен – минерал, който намалява хроничното възпаление и помага на имунната система. Това съединение е известно със своето влияние върху мозъка и нервната система.
Селенът действа като антиоксидант, който предпазва мозъчните клетки от увреждания. Отразява се благоприятно на хора с Алцхаймер, Паркинсон и множествена склероза. Този минерал намира приложение в множество медикаменти, предназначени за подобряване на когнитивните способности при хора в напреднала възраст, но ние можем да си го набавим естествено, като хапваме патешко месо по-често.
Укрепва цялостно сърдечно-съдовата система
Патешкото месо е особено полезно за сърцето и кръвоносните съдове поради няколко причини:
- Намалява холестерола: Незаменимите мастни киселини (омега-3 и омега-6) балансират нивата на холестерол в кръвта.
- Понижава кръвната захар: Полезните мазнини в месото и патешката мас намаляват нивата на кръвна захар.
Повишава енергийните нива
Белтъчините и полезните мазнини дават на тялото енергия, която е по-устойчива от тази на въглехидратите. Патешкото месо е засищащо и може да ни помогне с нивата на енергия в ежедневието.
Поддържане на общото здраве
Витамините и минералите в патешкото месо заедно с голямото количество белтъчини работят комбинирано, за да доставят на тялото ни нужните за работата му материали. Белтъчините са особено важни за еластичността на кожата, изграждането на нова мускулна тъкан и качеството на кръвта ни.
Желязото в патешкото месо помага на организма да произведе нужния хемоглобин, който пренася кислород до всички клетки.
Укрепва здравето на щитовидната жлеза
Заболяванията, свързани с щитовидната жлеза, са често срещани. Едно от естествените съединения, които доказано се отразяват благоприятно на здравето на този орган, е селенът. Този минерал се открива в изобилие в патешкото месо.
Патешкото месо е особено полезно за жените, тъй като те по-често развиват проблеми с щитовидната жлеза.
Противопоказания
Прекомерната консумация на патешка мас може да доведе до повишен холестерол и допълнителни килограми. Въпреки че в нея се съдържат полезни съединения и мастни киселини, като всяка друга мазнина може да навреди на тялото и да добави много калории към диетата ни.
Патешкото месо може да е заразено със салмонела и трябва да сме внимателни при приготвянето му. Препоръчва се патешкото да е добре сготвено, да мием ръцете си и съдовете, в които сме съхранявали суровото месо.
Месото от патица много рядко провокира алергични реакции. Ако имаме алергия към месо, трябва да сме внимателни и с консумацията на патица.
Месото от диви патици, които обитават замърсени райони, има високи количества живак и други тежки метали, които са опасни за здравето.
Заключение
Патешко месо обикновено се консумира по празници и поводи, но си заслужава да започнем да го хапваме по-често в ежедневието си. То е вкусно и полезно – перфектна комбинация за всяко ястие, а патешката мас може да намери множество приложения в кухнята ни.
Често задавани въпроси
Как се приготвя патешко месо?
Патешкото месо може да се сготви по различни вкусни начини - печено с плодове, сушено, пушено, сварено в яхнии и супи.
Какви други патешки продукти може да се консумират?
Вкусни и полезни са яйцата, воденичките, сърцата и черният дроб. Патешката мас също се използва в различни ястия.
Има ли ползи за здравето?
Патешкото месо е богато на полезни витамини и минерали. Може да укрепи здравето на сърдечно-съдовата система и щитовидната жлеза, подобрява когнитивните функции и имунната система.
Може ли да ми навреди?
Месото от диви патици може да съдържа опасно високи нива на тежки метали, ако птиците живеят в замърсени райони. При прекомерна консумация на месо и мас може да приемаме повече калории от нужното дневно количество.
Източници
- Health and Social Services. Nutritional Food Fact Sheet Series: Duck, Government of Northwest Territories
- Ali, S., et al. A Comparison of Meat Characteristics between Duck and Chicken Breast, The Asian & Australasian Association of Animal Production Societies, Division of Applied Life Science, Graduate School, Gyeongsang National University, Jinju, Gyeongnam 660-701, Korea
- Nam, H., et al. Studies on the Fatty Acid Composition of Duck Meat, Journal of Nutrition and Health Volume 10 Issue 1 / Pages.34-37 / 1977
- Slobodyanik, V., et al. Study of composition and properties of duck meat, IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 2021
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Яденето на пуешко месо може да ни помогне да свалим излишните килограми и да оформим фигурата си.
Ако сте почитатели на месото, вероятно ще ви се услади нашата бърза, вкусна и лесна рецепта за патешко