Консумация на червено месо – предимства и недостатъци

Обновена: 15.03.2024|
Червено месо.

Мненията на специалистите относно ползите от консумацията на червено месо са противоречиви. Нормално, това предизвиква объркване и в хората за това кой и колко червено месо е препоръчително да включи в менюто си.

Тези притеснения не са съвсем неоснователни, защото прекомерната му консумация може да доведе до неблагоприятни последици за здравето.

В следващите редове ще ви разкажем за ефектите на червеното месо върху човешкото тяло и как да го приготвите, за да се възползвате максимално от предимствата му.

 

Какво представлява червеното месо?

Обикновено месото, получено от източници, различни от риба и пиле, се счита за червено месо. Най-често консумираните форми на червено месо в България са телешко, свинско и агнешко.

Ако трябва да обясним научно термина, като червено месо обикновено се определя месо от животни с по-висок дял на червени мускулни влакна:

  • Говеждо
  • Козе
  • Агнешко
  • Свинско
  • Телешко
  • Овнешко
  • Конско

В допълнение, диетичните организации по света също подчертават значението на миоглобина за разграничаването на червеното месо от другите форми на месо. С други думи месо с високо количество миоглобин се категоризира като червено месо.

 

Видове червено месо

 

Червено месо.

 

Нека разгледаме характеристиките на най-често срещаните форми на червено месо. Така ще можете сами да си извадите основните изводи за това кое месо е по-полезно.

 

Говеждо месо

Месото, получено от говеда като крави и бикове, е говеждо. Традиционно включва месо от говеда, отглеждани в открити земеделски земи. Съвременният метод за отглеждане на едър рогат добитък обаче включва и отглеждането му в кошари за малки животни.

Приблизителни хранителни стойности на говеждо месо (за 100 г):

  • Вода: 70 г
  • Мазнини: 20 г
  • Белтъчини: 17 г
  • Калций: 18 мг
  • Желязо: 1,5 мг
  • Фосфор: 158 мг

 

Агнешко

Месото от младите овце (на година или по-малко) е агнешко, а месото, получено от възрастни овце (1-3 години) е овнешко.

Процедурата за отглеждане на овцете е много подобна на тази на говедата. Въпреки това, в повечето случаи, хората използват овце за храна, които вече не могат да произвеждат вълна поради старост и други причини.

Приблизителни хранителни стойности на агнешко месо (за 100 г):

  • Вода: 60 г
  • Мазнини: 23 г
  • Белтъчини: 16 г
  • Калций: 16 мг
  • Желязо: 1,5 мг
  • Фосфор: 157 мг

 

Свинско

Логично месото от домашни свине е свинско. Подобно на другите домашни животни, средата за отглеждане на свинете е същата. Въпреки това, свинете обикновено се използват само за месо.

Приблизителни хранителни стойности на свинско месо (за 100 г):

  • Вода: 76 г
  • Мазнини: 2 г
  • Протеин: 21 г
  • Калций: 5 мг

 

Козе

Козето месо е най-разпространено в страни като Индия, където консумацията на други източници е минимална поради културни причини. У нас също се хапва козе месо, но по-популярни са различните продукти от козе мляко.

Приблизителни хранителни стойности на козе месо (за 100 г):

  • Вода: 75 г
  • Мазнини: 2 г
  • Белтъчини: 20 г
  • Калций: 13 мг
  • Желязо: 2,5 мг
  • Фосфор: 180 мг

Както виждате хранителният състав на различните видове червено месо не е никак беден и в зависимост от това какви дефицити имате, може да се насочите към консумацията на някой определен.

 

Предимства и недостатъци от редовната консумация на червено месо

 

Червено месо.

 

Сега ще се опитаме да разгледаме всяко „за“ и „против“ присъствието на червено месо в диетата. Дали наистина прекалената консумация може да увреди здравето и как.

 

Предимства

Има много ползи от яденето на червено месо в умерени количества. Нека първо обобщим положителното в изобилието от хранителни вещества:

  • Месото е добър източник на протеин както в количество, така и в качество. Човешкото тяло се нуждае от източник на протеини, за да получи правилните хранителни вещества и енергия.
  • Червеното месо е богато на есенциални аминокиселини, които организмът не произвежда сам.
  • Витамини и минерали, като витамин B12, който е от съществено значение за поддържането на червените кръвни и нервните клетки.
  • Желязото също помага за поддържането на здрави червени кръвни клетки.
  • Цинкът подпомага храносмилането и поддържа имунната система.
  • Фосфорът поддържа костите здрави.

 

Недостатъци

Недостатъците от яденето на червени меса са свързани с количеството мазнини, холестерол и съдържание на натрий.

Те могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, като инфаркт и запушени артерии:

  • Високото съдържание на натрий в червените меса може да доведе до високо кръвно налягане. Съществува и повишен риск от инсулт и сърдечна недостатъчност.
  • Преработеното червено месо излага хората на риска от много различни видове стомашно-чревни ракови заболявания.
  • Червеното месо може да има високо съдържание на наситени мазнини. Te могат да запушат артериите, което води до развитието на здравословни усложнения.
  • Месото, приготвено при високa температурa, може да предизвика химични реакции, водещи до високи нива на вредни съединения.

 

Как да го приготвите здравословно и защо?

Ключът към безопасното консумирате на червени меса е в умерения прием и избора на постно висококачествено месо.

Препоръчителната порция е от около 100 г. Тя обикновено е около 180 калории и е достатъчна, за да се заредите с десет основни хранителни вещества.

Ето няколко съвета при готвене:

  • Бавното готвене и готвенето под налягане са най-здравословните методи за готвене на червено месо. По-ниската температура запазва витамините (особено витамините от група В) и минералите, без да произвежда канцерогенни съединения.
  • Задушаването също е вариант, въпреки че някои витамини могат да бъдат увредени, ако задушавате месото твърде дълго на висока температура.
  • Ако бързате, пърженето в тиган с незалепващо покритие и малко мазнина също е доста здравословно.
  • При печене на скара или във фурна е най-добре да увиете месото във фолио. Това ще го предпази от изгаряне.
  • Мариновайте месото си в домашно приготвени маринати без химикали и добавена захар. Зехтин, лимонов сок и билки по избор са идеални.

Ако искате да запазите всички витамини и минерали и да избегнете вредните странични продукти от готвенето, изберете първия вариант за приготвяне на червено месо. В нашия блог ще намерите много здравословни рецепти с червено месо.

 

За кои хора е препоръчително да го избягват?

 

Червено месо.

 

За някои хора червеното месо може да има по-сериозно негативно въздействие. Ето кой не трябва да яде червено месо, според диетолозите.

 

Хора с висок холестерол

Хората с висок холестерол не трябва да ядат червено месо всеки ден, защото това може да увеличи нивата му още повече. Те трябва да ограничат консумацията на червено месо до приблизително веднъж или два пъти месечно

Хора с алфа-гал синдром

Ако имате алфа-гал синдром, може да страдате от алергия към червено месо.

Консумирането на червено месо с това състояние може да причини:

  • копривна треска
  • гадене
  • повръщане
  • киселини
  • диария
  • кашлица
  • силна стомашна болка и подуване на устните
  • очите или гърлото

Хора със сърдечни заболявания

Човек със сърдечно заболяване може вече да има натрупване на нездравословна плака в артериите и трябва да поддържа диета с много ниско съдържание на всякакъв вид нездравословни мазнини. Това натрупване на плака може да доведе до фатални събития като инсулт или инфаркт.

Хора с напреднало бъбречно заболяване

Диета с високо съдържание на протеини, когато бъбреците ви не функционират добре, може да причини повече вреди, отколкото ползи. Затова се препоръчва при хора с бъбречни проблеми да намалят консумацията на червено месо с 0,6-0,8 г протеин на килограм тегло.

Хора с един или повече рискови фактори за сърдечни заболявания

Ако имате един или няколко от рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, затлъстяване, физически сте неактивни и/или се храните нездравословно, трябва да ядете червено месо по-рядко.

Хора с фамилна анамнеза за някои видове рак

Има изследвания, които показват, че честа консумация на червено и преработено месо води до по-висок риск от развитие на рак на дебелото черво. Следователно хората с фамилна анамнеза за това заболяване трябва да бъдат по-предпазливи, когато става въпрос за червено месо.

 

Заключение

След всички тези съвети, трябва да ви напомним, че, ако изключите червеното месо от диетата си, но ядете тонове нездравословна храна и водите заседнал начин на живот, не можете да очаквате, че ще живеете до сто години.

Има много повече неща, които се отразяват на нашето здрав, нищо не се свежда само до един вид храна. Така че е изключително важно да консумирате умерено по-рисковите храни и да помислите за останалите си навици и избори, които правите всеки ден за по-добър живот.

Какво представлява червеното месо?

Като червено месо обикновено се определя месо от животни с по-висок дял на червени мускулни влакна: говеждо, свинско, козе, агнешко и т.н.

Какви са предимствата от консумация на червено месо?

Месото е добър източник на протеин, богато е на есенциални аминокиселини, съдържа желязо за здрави червени клетки, богато е на витамини като витамин B12, който е от съществено значение за поддържането на червените кръвни и нервните клетки.

Какви са недостаъците от консумацията на червено месо?

Недостатъците от яденето на червени меса са свързани с количеството мазнини, холестерол и съдържание на натрий.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 26.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 14:55 | Публикувана: 26 април 2023 в 11:15 | Категория: Хранене и видове храни