Болка в ставите – възможни причини

Обновена: 26.01.2024|

Разпространено е вярването, че от болка в ставите страдат само възрастните хора. Всъщност това състояние е характерно за хора от всякакви възрасти. Може би заблудата се дължи на една от най-честите причини за болка в ставите – остеоартрит, който обикновено засяга по-високите възрастови групи.

Днес ще ви разкажем какво представлява болката в ставите и какви могат да бъдат възможните причини за нея.

 

Какво представлява болката в ставите?

Терминът „артрит“ се използва като начин за обозначаване на болка в ставите. Всъщност артритът не е единично заболяване, а група ставни заболявания и свързани състояния с признаци и симптоми, включително болки в ставите, възпаление на ставите и скованост, които водят до намалена подвижност.

hialur 400
kolagen 02 600

Болката може да произтича от всяка част на ставата – хрущял, кост, връзки, сухожилия или мускули. Най-често обаче болките в ставите се отнасят до артрит или артралгия, което е възпаление или болка на цялата става.

hialur 400
kolagen 02 600

Дискомфортът в ставите е с различна интензивност. Болката може да бъде лека, причинявайки болезненост само след определени дейности, или тежка, което прави дори ограниченото движение изключително болезнено.

Но да видим на какво може да се дължи всичко това.

 

 1. Дегенеративен артрит (остеоартрит)

 

Болка в ставите, остеоартрит.

 

Остеоартритът, известен също като болестта на износените стави или дегенеративен артрит, е най-често срещаният вид артрит, както вече споменахме. При него околният хрущял, който омекотява ставите, се износва. В резултат на това костите на ставите се трият една в друга, причинявайки подуване, болка и скованост.

Причините за появата на дегенеративен артрит могат да бъдат различни.

 • Гени

Понякога генетичната предразположеност увеличава вероятността от развитие на остеоартрит. Това най-често се изразява в намаляване производството на колаген в организма, който образува протеините в ставния хрущял.

Този дефект може да причини появата на дегенеративен артрит още на 20-годишна възраст. Друга потенциална наследствена аномалия е дефект, при който костите не са подравнени и свързани правилно. Това води до по-бързо износване на хрущяла.

 • Затлъстяване

Излишното тегло може да окаже допълнителен натиск върху тазобедрените и коленните стави, увеличавайки скоростта на разграждане на ставния хрущял. Така че затлъстяването е друга вероятна и опасна причина за появата на дегенеративен артрит.

 • Повтарящи се движения и наранявания

Повтарящите се движения и наранявания на ставите, като разкъсвания и счупвания на връзки, също могат да причинят остеоартрит. Спортистите например могат да наранят ставите, връзките и сухожилията си многократно и да ускорят разграждането на хрущяла.

Работата, която включва продължително стоене, повдигане на тежести и повтарящо се огъване, също могат да доведат до увреждане на хрущяла.

 

 1. Болка в ставите, свързана с възпаление

 

Здрави стави. Болки в ставите.

 

Нашата имунна система обикновено реагира на инфекции и други заболявания с производството на антитела. Има обаче случаи, при които тя погрешно може да атакува ставите и да причини възпаление. Когато това се стане, ставите и дори някои вътрешни органи се увреждат. Възможни са няколко състояния.

 • Ревматоиден артрит

При ревматоиден артрит имунната система се насочва към ставната обвивка, наречена синовиум. Продължителното възпаление може да разруши ставата и да я унищожи напълно.

 • Псориатичен артрит

При псориатичен артрит имунната система атакува кожата, причинявайки псориазис и възпаление на съединителната тъкан, свързваща сухожилията или връзките с костите.

 • Ювенилен идиопатичен артрит

Ювенилен идиопатичен артрит се среща при деца под 16 години. Той също се причинява от автоимунитет и може да доведе до увреждане и болка в ставите, проблеми с растежа и увреждане на очите.

 • Инфекциозен (септичен) артрит

По-голямата част от инфекциозния артрит е бактериален. Най-често срещаният организъм е Staphylococcus aureus – бактерии, които живеят върху здрава кожа.

Инфекциозният артрит може също да бъде вирусен или гъбичен. В повечето случаи това става, когато инфекция от друга част на тялото достигне до ставата чрез кръвния поток. По-рядко инфекции могат да навлязат в ставата чрез рани върху или в близост до ставата.

 

 1. Реактивен артрит

При реактивен артрит инфекция в друга част на тялото предизвиква възпаление на ставата. За разлика от предишния тип, инфекцията не съществува в самата става. Системни инфекции, които могат да предизвикат подобен тип болка в ставите, са:

Могат да бъдат открити и други причинители за реактивен артрит при консултация с лекар.

 

 1. Метаболитен артрит

Метаболитен артрит като подаграта се дължи на дисфункционален метаболизъм. Подаграта възниква поради колебания в нивата на пикочната киселина. Обикновено тя е характерна за ставата на големия пръст на крака, но може да се прояви и в други стави.

 

Кои храни могат да увеличат болката в ставите?

 

Болки в ставите. Гликация. Витамини без захар. Съдови усложнения при диабет.

 

Със сигурност ще ви се стори интересно, че храната може да повлияе на неприятната болка в ставите. Но връзката на диетата с артрита, а и с много други заболявания, е доказана, така че е най-добре да ограничите някои неща. Следните видове храни могат да причинят или увеличат болката.

 • Силно преработени храни

Преработените и предварително опаковани храни съдържат консерванти. Честият прием на такава консервирана храна може да причини системно възпаление в организма.

Тези храни често губят основни хранителни вещества по време на преработката и обикновено са с високо съдържание на захари и мазнини.

 • Червено месо

Червеното месо съдържа голямо количество наситени мазнини. Месото, изпечено на скара при висока температура, увеличава броя на вредните съединения в тялото. Те често предизвикват възпаление в организма, особено в ставите и кръвоносната система.

 • Храни с високо съдържание на захар

Захарта предизвиква освобождаването на цитокини, които допринасят за възпаление и подуване на ставите. Царевичен сироп, фруктоза, захароза и малтоза са различни форми на преработена захар, които потенциално могат да увеличат всяка болка в ставите.

 

 • Пържени храни

Количеството сол, мазнини и калории се увеличава драстично в пържената храна. Това води до наддаване на тегло и увеличава натиска върху ставите. Същевременно увеличава риска от сърдечни заболявания и кръвно налягане.

 • Глутен

Глутенът е протеин, който се намира в зърнени храни, като пшеница, овес. Някои хора страдат от непоносимост към глутен, което означава, че телата им не могат да усвояват глутена правилно. Това причинява възпаление на храносмилателната система и ставите.

 

 • Храни, богати на пурини

Бекон, говеждо месо, субпродукти, овнешко месо и някои морски дарове (като скариди, сардини, херинга, миди) са с високо съдържание на пурини. Те могат да предизвикат епизоди на подагра при податливи хора.

 • Мононатриев глутамат

Това съединение се използва за подобряване вкуса на храните. За съжаление, то стимулира широко разпространеното възпаление и подуване в цялото тяло, включително ставите.

 • Алкохол

Много проучвания показват, че хората, които пият алкохол, имат по-висок риск от развитие на ревматоиден артрит от тези, които са въздържатели. Алкохолът също има високо съдържание на пурини.

Що се отнася до това какво да хапвате, за да не страдате от болка в ставите, прочетете статията ни, посветена на храните за здрави стави.

 

Как да третираме болката в ставите?

Поставянето на диагноза за хронично заболяване като артрит може да бъде объркващо за пациента. Ранната диагностика може да доведе до пълен контрол на симптомите и болестта като ви осигури нормален живот. Всичко това ще се случи с правилните съвети и промени в навиците. Ето няколко съвета от нас.

 • Бъдете активни: Редовните упражнения са едно от най-ефективните решения за облекчаване на артрит, тъй като спомагат за укрепването на мускулите около засегнатите стави, подобряват подвижността и намаляват умората и болката.
 • Поддържайте здравословна диета: Яжте много зеленчуци, те са чудесни за костите ви. Добавете също повече, ядки, семена и риба към диетата си.
 • Поддържайте здравословно тегло: Да държите теглото си под контрол е много важно, за да избегнете допълнителен стрес за ставите от излишните килограми. И за да си спестите други здравословни проблеми.
 • Консултация със специалист: При продължителна болка в ставите винаги се консултирайте с лекар възможно най-рано и избягвайте самолечението.

Още полезни съвети можете да откриете и в статията ни Как да поддържаме нашите стави здрави?

Вече знаете всичко за болката в ставите и защо не трябва да я пренебрегвате. Пожелаваме ви да не я изпитвате, а в противен случай се върнете отново към нашата статия с полезна информация. Бъдете здрави!

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 11.08.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Джулиана 15.08.2021 at 22:41 - Отговор

  Млечни не винаги се препоръчват.
  При непоносимост даже влошават болките и възпалението

  • For Life 16.08.2021 at 9:27 - Отговор

   Благодарим Ви за корекцията, Джулияна – направихме справка във връзка с тази информация и сте права. Променихме това и в текста. :)

Оставете коментар

Обновена: 26 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 11 август 2021 в 14:39 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни