Кои са хормоните, отговорни за напълняването при жените

Обновена: 01.04.2024|
Хипотиреоидизъм. Жените напълняват след 50. Хормоните, напълняването.

Днешната тема е свързана с хормоните, отговорни за напълняване при жените – кои са те и как можете да ги контролирате.

Хормоналният дисбаланс се отразява както на психическото, така и на физическото ни състояние. Той може да бъде предизвикан от различни фактори, като пубертет, бременност или прием на лекарства. Един от първите и най-неприятни симптоми е наддаването на килограми.

 

  1. Естрогенът и напълняването

Както ниските, така и високите нива на естроген могат да доведат до наддаване на тегло. Свръхпроизводството на естроген при проблеми с яйчниците или консумирането на храна, богата на естроген, може да причини високите му нива. Здравото тяло произвежда необходимото количество инсулин и поддържа нивата на кръвната захар под контрол.

hialur 400
biotin 02 600
hialur 400
biotin 02 600

Високите нива на естроген в организма обаче натоварват клетките, които произвеждат инсулин. Това прави тялото устойчиво на инсулин и води до високи нива на глюкоза, което от своя страна може да стане причина за наддаване на тегло.

Най-често по-ниски нива на естроген се откриват при възрастни хора, когато има по-малко производство на хормона. За да произведе повече естроген, тялото извлича мастните клетки и превръща цялата енергия в мазнини, за да възстанови нивата на глюкоза. Това е друга причина за напълняване.

За да поддържате баланса на нивата на естроген, трябва да избягвате консумацията на алкохол, преработеното месо и да тренирате редовно. Също така консумирането на пресни плодове и зеленчуци е задължително.

 

  1. Хормоните, отговорни за напълняване при жените: Прогестерон

Хормоните, напълняването. Нисковъглехидратно хранене и кето. Първата седмица на кето диета.

Ниски нива на прогестерон също могат да доведат до напълняване, тъй като дисбалансът между естроген и прогестерон е една от причините за затлъстяването. Здравословните нива на прогестерон поддържат щитовидната жлеза, която произвежда хормони за регулиране на метаболизма.

Ако щитовидната жлеза не може да произвежда достатъчно хормони, метаболизмът се забавя, което означава, че по-малко храна се изгаря за енергия.

Приемането на повече калории, отколкото изгаряме, води до наддаване на теглото.

Понякога ниският прогестерон може да е признак за доминиране на естрогена. Това е така, защото естрогенът и прогестеронът винаги трябва да останат балансирани. Ако доминирането на естрогена е причина за ниския прогестерон, може да сте изложени на по-висок риск от наддаване на тегло.

Както споменахме по-рано, естрогенът е отговорен за отлагането на повече мазнини върху различни части на тялото ви. Ако нямате достатъчно прогестерон, за да балансирате ефектите от излишния естроген, може да задържите повече мастни клетки от нормалното.

За да ограничите тези ефекти, работете за облекчаване на стреса и безпокойството, тренирайте редовно и по възможност не използвайте противозачатъчни хапчета, защото и те могат да доведат до нежелани промени в прогестерона.

 

  1. Хормоните на щитовидната жлеза и напълняването

Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони Т3, Т4 и калцитонин, които поддържат метаболизма, съня, сърдечната дейност, растежа и развитието на мозъка, наред с други важни функции.

Ако производството на тези хормони не е достатъчно, това може да доведе до хипотиреоидизъм, който е свързан с наддаване на тегло.

Симптомите на хипотиреоидизъм са запек, умора, депресия, забавен пулс. Това, което ни интересува, е напълняването. То се случва, тъй като метаболизмът се забавя поради хормоналния дефицит.

Можете да предотвратите проблеми с тироидните хормони като консумирате йодирана сол, приемате витамин D и храна, богата на количество цинк.

 

  1. Хормоните, отговорни за напълняване при жените: Инсулин

 

Хормоните, напълняването. Колко време в кетоза. Кето диета. Аткинс и кето диета. Калории. Отслабване с бърз метаболизъм - момиче, което забързано се движи между здраволсовното отслабване.

 

Инсулинът се секретира от панкреаса и е отговорен за пренасянето на глюкоза в клетките. Използва се като енергия или се съхранява като мазнина, което от своя страна поддържа нивата на глюкозата в кръвта.

Когато има намаляване на нивата на хормона, тялото става устойчиво на инсулин. Тогава мускулните клетки не успяват да разпознаят свързания с глюкозата инсулин и глюкозата остава в кръвта. Следователно, нивата на кръвната захар скачат и заедно с тях – и килограмите.

Предотвратяването на инсулиновия дисбаланс е от решаващо значение, тъй като води не само до увеличаване на теглото, а и до развиване на диабет тип 2. Когато нивата на инсулин останат високи за продължителен период от време, затлъстяването и метаболитният синдром често са неприятният резултат.

За да предотвратите всичко това, трябва да ядете сезонни плодове и зеленчуци, да избягвате алкохола и късното хранене. Добра идея е и да ограничите въглехидратите. Според проучванията, нисковъглехидратната диета предотвратява метаболитния синдром и инсулиновата резистентност, която го причинява.

 

  1. Кортизолът и напълняването

Kортизолът е стероиден хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези и е известен като хормон на стреса. Винаги, когато тялото или умът ви възприемат, че са подложени на стрес, кортизолът се освобождава в кръвта.

Проблемът е, че се чувстваме стресирани твърде често, а това кара телата ни да произвеждат повече кортизол от необходимото.

За връзката между стреса и напълняването сме говорили и преди. На първо място, повишеният кортизол е свързан с преяждане. Същевременно, кортизолът регулира нивата на енергия. Но високите нива могат да доведат до хиперинсулинемия, повишено отлагане на висцерални мазнини и съзряване на мастните клетки, което също води до качване на килограми.

За да избегнете всички тези вредни ефекти, открийте какво ви отпуска. Медитация, разходка в парка, музика, спорт. Всичко, което ви доставя удоволствие, ще свърши работа, за да намалите нивата на стреса и последствията от него.

 

  1. Хормоните, отговорни за напълняване при жените: Тестостерон

Тестостеронът е известен като „мъжкия хормон“, но женските тела също го произвеждат. Той помага за поддържане на либидото, изгаряне на мазнини и укрепване на костите и мускулите.

Въпреки това различни фактори като възраст, стрес, начин на живот могат да намалят нивата на тестостерон и да увеличат теглото при дамите.

За да го предотвратите, трябва да тренирате редовно, да избягвате алкохола и да ядете храна, обогатена с фибри.

В такъв случай не залагайте на калориен дефицит, фастинг или нисковъглехидратна диета, а най-добре се насочете към лекар за точна диагноза и насоки.

 

  1. Лептинът и напълняването

 

Хормоните, напълняването.Спонтанно чувство на глад.

 

Лептинът всъщност е това, което ни кара да се чувстваме сити. Когато нивата на лептин са балансирани, не преяждаме. Лептинът е като инсулин, тъй като се влияе от начина на хранене.

Консумирането на трансмазнини и преработени храни в дългосрочен план води до резистентност към лептин.

Когато тялото стане устойчиво на лептин, нивата му стават твърде високи. Всъщност хората с наднормено тегло, които изследват нивата на този хормон, обикновено откриват, че нивата му са четири пъти по-високи от нормалното.

Нещо повече – наистина е трудно да се балансират нивата на лептин, след като е развита резистентност, затова не я допускайте!

За да обърнете лептиновата резистентност или да я предотвратите, заложете на противовъзпалителна диета, приемайте добавки с рибено масло, тренирайте редовно и не се лишавайте от сън.

За да отслабнете и да задържите теглото си, на първо място трябва да разберете как действат отделните хормони. След като разберете връзката между тях и наддаването на тегло, ще можете да предприемете правилните стъпки за балансиране на хормоните и отслабване по устойчив и здравословен начин.

Надяваме се чрез тази статия да сме ви дали поне началните насоки.

Успех!

Категории: Бременност и грижа за бебето, Здраве|Публикувана: 09.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Магдалена Праматарова 12.06.2021 at 7:50 - Отговор

    Информацията е на достьпен език и изключително полезна.

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 15:58 | Публикувана: 9 юни 2021 в 11:15 | Категория: Бременност и грижа за бебето, Здраве