Кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини – помага ли и как

Обновена: 13.03.2024|
Кокосово масло

Кокосовото масло е продукт, който в последните години навлиза все по-често в ежедневието на тези, които се стремят към по-здравословен начин на живот. Нерядко то се смята за добър заместител на конвенционалните масла и олиа.

Много често се използва в козметиката, кулинарията и различните видове режими, базирани на високия прием на мазнини. Дали обаче кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини помага, когато се стремим да свалим тези няколко сантиметра от талията си, които ни тормозят?

Разглеждаме всички страни на въпроса!

 

За какво помага кокосовото масло

В исторически план кокосовото масло се използва десетки, дори стотици години – особено от народите в тропиците. Кокосовите орехи там са един от най-ценените ресурси. А след като тези места са станали по-известни – и навсякъде другаде.

burn 01 400
astaks 600
burn 01 400
astaks 600

За производството на кокосово масло се използва вътрешната част на кокосовия орех. Тя е с месеста консистенция и е известна още като копра.

Обработката включва изстъргване на копрата и изсушаването й. След това получената субстанция се пресова при много висока или много ниска температура.

Ако това се случи при ниска температура, се получава най-висококачественото студенопресовано кокосово масло. Продуктът е суров, а пресован по студения метод, запазва всичките си полезни качества. Той се използва широко в козметиката и кулинарията заради множеството си полезни качества.

Затова и на първо място кокосовото масло се използва в козметиката широко с цел хидратация на кожата. Извън това обаче то има много ползи за теглото, хормоните и здравето на сърцето.

Причината за тези ползи, макар и широко дискутирана, оспорвана от много специалисти и подкрепяна от други, се крие в добрите мастни киселини в кокосовото масло.

Когато говорим за хормоналния баланс, твърди се, че кокосовото масло помага за това надбъбречната и щитовидната жлези да бъдат в оптимално здраве. Те отговарят в голяма степен за психологическото ни здраве и баланса на хормоните в тялото ни.

От друга страна, нездравословното хранене и застоялият начин на живот се отразяват много на здравето на сърдечно-съдовата ни система.

Високо кръвно налягане, лош холестерол, мастни отлагания – изследвания твърдят, че кокосовото масло се отразява оздравително. Освен това маслото защитава черния дроб и бъбреците, увеличава количеството добър холестерол и се бори с различни кожни болести и раздразнения.

 

Кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини – каква е връзката?

 

Кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини. Жените напълняват след 50.

 

До преди няколко години се смяташе, че приемането на много мазнини с храната води до напълняване. В днешно време обаче редица режими, включително кето диетата и разновидностите й, се фокусират върху консумирането на повече полезни мазнини за сметка на отхвърлянето на много от въглехидратите, които не са добри за тялото.

За да кажем със сигурност обаче дали консумирането на кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини помага, е важно да знаем повече за съдържанието му.

Кокосовото масло има тропически аромат и приятен, сладък вкус. Състои се от около 90% мастни киселини. Те се разграждат лесно, а основна част от тях е лауриновата киселина. Тя се среща много рядко в природата.

Освен нея в състава на кокосовото масло влизат около 6% полинаситени мастни киселини, около 2% мононаситени мастни киселини и няколко много важни витамини и минерали: витамини Е, К и желязо.

От друга страна коремните мазнини са едни от най-неприятните при натрупване в тялото – те се свалят трудно и бавно, но според наблюдения и опити на специалисти, намаляват при включване на кокосово масло в дневното меню.

Освен това веществата в кокосовото масло ускоряват временно метаболизма, което помага при опитите за свалянето на килограми.

Затова и кокосовото масло оборва всички лоши твърдения за мазнините и консумацията им. Това е така, тъй като то съдържа средноверижни мастни киселини. Те дават енергия, но едновременно с това помагат да се намаляват по-интензивно мазнините при правилен режим.

Специалистите по хранене казват, че по една супена лъжица на ден, добавена към храните, които готвим и консумираме, може да помогне при всички тези проблеми.

 

Препоръки за изгаряне на коремните мазнини

 

Кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини.Кокосов орех, разчупен на няколко парчета, в ръцете на жена.

 

Когато говорим за сваляне на мазнини като цяло в тялото, храненето е само един от елементите от уравнението, но е най-важният. Освен консумация на кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини, трябва да преразгледате внимателно и дневното си меню.

Добре е от него да отпаднат рафинираните продукти, които не дават позитиви на тялото ни, както и захарта и продуктите, съдържащи въглехидрати без добра стойност за организма.

В този ред може да отхвърлите изцяло сладкишите, сладките изкушения, газираните напитки, бързата храна. Съответно, добре е да увеличите консумацията на плодове и зеленчуци, богати на микроелементи и витамини.

Хубаво е да вкарате в ежедневието си и спорт – той ще помогне на метаболизма ви, а правилните упражнения ще стегнат коремните мускули и ще се отървете по-бързо от мазнините.

Освен това – спете достатъчно и намалете стреса. Малкото сън и прекаленото количество напрежение на дневна база забавят обработката на веществата, а освобождаването на хормони на стреса съдейства на това да качваме килограми.

 

За какво още помага кокосовото масло?

 

МСТ масло. Кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини.

 

Вече споменахме за помощта на кокосовото масло за хормоналния баланс, както и за здравето на сърдечно-съдовата система.

Освен това обаче този така полезен продукт дава известна защита на мозъка и нервната система от някои от най-опасните болести косвено – като част от кето режима, който ни помага да поддържаме оптимално здравето си.

Кокосовото масло има и силно антимикробен и противогъбичен ефект. Дори малки количества на ежедневна база помагат на тялото да се пребори с упорити инфекции и облекчават възпаленията.

Нещо повече – наистина качественото кокосово масло дава известна защита и на костите, тъй като се бори със свободните радикали – причинителите на някои до днес нелечими болести.

 

Важно е да знаете: едно погрешно твърдение за кокосовото масло е, че защитава от слънчевите лъчи. Истината е, че то има много нисък слънцезащитен фактор и не може да защитава кожата ни.

Затова – използвайте слънцезащитни кремове за плажа, а кокосово масло – за хидратиране след плаж!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 23.08.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Ели 30.08.2022 at 23:48 - Отговор

    Използвам кокосово масло като слънце защитен фактор от 10 години. Много е добро. Напоследък го меся и с какаово за плаж. Не си давайте парите за скъпи химии.

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 12:30 | Публикувана: 23 август 2021 в 15:45 | Категория: Хранене и видове храни