Рулца от тиквички – 2 вкусни кето предложения
Кето лазаня с рулца от тиквички и рулца от тиквички с пилешко месо и билково масло. Днес сме в кухнята, за да приготвим тези две много вкусни рецепти с неустоимо апетитно излъчване. И най-хубавото е, че и двете рецепти са подходящи за спазващите кето диета.
Тиквичката е един от най-вкусните нисковъглехидратни зеленчуци. Можем да приготвим с нея разнообразни ястия. Ето и нашите предложения.
Нисковъглехидратна лазаня с рулца от тиквички
Здравословна вегетарианска лазаня, приготвена с рулца от тиквички. Пълнени с богати на протеини сирена – рикота, пармезан и моцарела.
Поднесете за обяд или вечеря с ниско съдържание на въглехидрати и без глутен.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност за 1 порция |
---|---|---|
55 минути | 6 | 11 г нетни въглехидрати, 20 г мазнини, 19 г протеин и 297 калории |
Необходими продукти:
- 4 големи тиквички
- 425 г сирене рикота
- 20 г сирене пармезан, настъргано
- 340 г сирене моцарела, настъргано
- 1 яйце
- 250 мл сос Маринара
- сол и черен пипер на вкус
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса. Покрийте тавичка с хартия за печене и намазнете дъното със зехтин.
- Нарежете тиквичките по дължина на филийки с дебелина около 3 мм.
- Подредете ги по дъното на подготвената тавичка.
- Изпечете във фурната за 10-12 минути. Извадете и оставете настрана да се охладят за поне 5 минути. Оставете фурната включена.
За сиреновата плънка
- В купа смесете сиренето рикота с настъргания пармезан и 100 г настъргано сирене моцарела. Добавете яйцето и подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте, за да се смесят всички съставки.
- Намажете с домашен кето сос Маринара дъното на тавичка с размери 9 х 13 см.
Направете рулца от тиквички
- За целта сложете от сиреновата плънка върху изпечените тиквички и навийте на руло.
- Подредете в тавичката със соса Маринара рулцата от тиквички едно до друго.
- Полейте със сос Маринара и поръсете с останалото настъргано сирене моцарела.
- Изпечете кето лазанята с рулца от тиквички непокрита в загрята до 200 градуса фурна за около 20-25 минути или докато сиренето се разтопи.
Рулца от тиквички с пилешко месо и билково масло
Вкусни рулца от тиквички, поднесени с пилешко месо и ароматно билково масло за перфектен кето обяд или вечеря.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в порция |
---|---|---|
55 минути | 4 | 9 г нетни |
Необходими продукти:
- 650 г тиквички
- ½ ч. л. сол
- 80 г краве масло Гхи
- 170 г гъби печурки, нарязани
- 170 г крема сирене
- 170 г настъргана моцарела
- 1 зелена чушка, наситнена
- 55 г сушено чоризо, наситнено
- 1 яйце
- 2 с. л. пресен магданоз, наситнен
- 1 ч. л. лук на прах
- ½ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
За пилето:
- 900 г пилешки гърди
- сол и черен пипер на вкус
- 30 г краве масло Гхи, за пържене
За билковото масло:
- 110 г краве масло Гхи (на стайна температура)
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 с. л. пресен магданоз, наситнен
- 1 ч. л. лимонов сок
- ½ ч. л. сол
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 175 градуса. Покрийте дъното на тавичка с пергаментова хартия за печене.
- Нарежете тиквичките по дължина на тънки филийки. Подредете ги в подготвената тавичка.
- Подправете със сол и оставете да престоят за 10 минути. След това ги подсушете с хартиена кърпа.
- Изпечете тиквичките в загрятата фурна за 20 минути или докато омекнат.
- Извадете тавата от фурната и оставете да се охладят. Подсушете, ако е необходимо.
- Загрейте голям тиган и добавете кравето масло Гхи. Запържете гъбите, докато покафенеят, като ги разбърквате често. След това свалете от котлона и оставете настрана да се охладят.
- Смесете в купа крема сиренето, 100 г от настърганото сирене моцарела, наситнената зелена чушка, чоризото, яйцето и магданоза. Подправете с лук на прах, сол и черен пипер на вкус.
- Добавете запържените печурки и разбъркайте.
- Напълнете изпечените тиквички с получената сиренова смес. Навийте на руло и поставете със сгънатата част надолу в тавата за печене.
- Поръсете рулцата от тиквички с останалите 70 грама настъргано сирене моцарела.
- Увеличете температурата на фурната до 200 градуса. Изпечете рулцата за 20 минути или докато моцарелата се разтопи и промени цвета си.
Пригответе пилето
- Междувременно овкусете пилешките гърди със сол и черен пипер на вкус.
- Загрейте тиган на умерен огън и сложете да се разтопи кравето масло Гхи. Изпържете филетата до златисто от двете страни.
Билковото масло
- Смесете в малка купа мекото краве масло Гхи с чесъна на прах, магданоза, лимоновия сок и солта. Разбъркайте.
Поднесете рулцата от тиквички с нарязани на хапки пилешки гърди и билковото масло.
Още от здравословната ни кухня
Ако сте любител на тиквичките, предлагаме ви да си приготвите и кето пълнени тиквички със сирена.
Ако са ви харесали нашите рецепти за вкусни кето рулца от тиквички с плънка, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„ и „Кето фантазии 2„.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Зеле с гъби и гриловани тиквички – ястие, подходящо за вегани, вегетарианци и съответно – пости.
Подхождат си с всяко предястие и с всяка гарнитура - лесни и вкусни кюфтенца от пилешко и тиквички
Нискокалоричните палачинки с бадемово брашно и тиквички са вкусни и кето-приятелски. Този здравословен кето вариант на