Кето кюфтенца от пилешко и тиквички

Обновена: 11.07.2024|
кюфтенца от пилешко и тиквички

С комбинация от месо и зеленчуци можем да приготвим повечето видове ястия, които добре познаваме – салати, предястия, разнообразни основни. В тази рецепта обаче ще ги смесим напълно, за да получим апетитни кюфтенца от пилешко и тиквички.

 

Рецепта за кюфтенца от пилешко и тиквички

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
60 минути 4

2 г нетни въглехидрати, 256 калории, 31 г белтъчини, 15 г мазнини

 

 

folieva 02 400
omega3 600
folieva 02 400
omega3 600

Необходими продукти:

  • 500 г пилешка кайма
  • 200 г тиквички – 2 малки или 1 голяма
  • 3 с.л. хуск
  • 1 яйце
  • 2 стръка зелен лук
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • Сол на вкус

 

Подготовка на тиквичките:

 

кюфтенца от пилешко и тиквички

 

  1. Обелваме тиквичките и премахваме краищата им.
  2. Настъргваме ги на едро ренде.
  3. Поставяме настъргания зеленчук в гевгир и го посоляваме. Оставяме да се изцеди за 20-30 минути.
  4. Друг вариант за подсушаване на влажните тиквички е да ги настържем и да ги наредим на тънък слой върху кухненска хартия или хавлиена кърпа, които да попият водата от тях. Ако използваме този метод, също трябва да ги посолим, за да изтеглим водата от тях по-ефикасно.

 

Приготвяне на кюфтенца от пилешко и тиквички:

  1. Когато тиквичките са подсушени, можем да започнем с приготвянето на кюфтенцата.
  2. В купа смесваме каймата, настърганите тиквички, яйцето и хуска.
  3. Нарязваме зеления лук на ситно и го добавяме към сместа.
  4. Към сместа за кюфтенца от пилешко и тиквички добавяме подправките.
  5. Смесваме добре всички съставки с лъжица или с ръце.
  6. В тава поставяме хартия за печене и загряваме фурната на 180 градуса.
  7. С ръце оформяме еднакви топченца – може да са малки или средни – размерът е по наша преценка.
  8. Поставяме кюфтенцата на няколко сантиметра едно от друго и ги слагаме във фурната.
  9. Печем 20 минути.
  10. Нашите кюфтенца с пилешко и тиквички са готови за поднасяне и хапване.

Съвет 1: Хубаво е да внимаваме със солта, тъй като вече сме осолили тиквичките.

Съвет 2: Ако сместа ни се стори суха или трудна за оформяне, може да добавим 1-2 ч.л. екстра върджин зехтин.

Ако имате интерес към още вкусни ястия за кето режим, може да се обърнете към нашите книги „Кето фантазии“. В двете части на тази кулинарна поредица ви очакват над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

Тези кюфтенца от пилешко и тиквички се нуждаят от подходящо предястие или вкусна гарнитура:

 

Полезно ли е да ги хапваме?

Нашите кюфтенца от пилешко и тиквички комбинират няколко продукта, които съдържат в себе си ценни витамини и минерали. С тази комбинация може да си набавим достатъчно важни за организма елементи, докато се наслаждаваме на вкуса им.

Тиквички: Този зеленчук е богат на полезни хранителни съставки, които може да открием в повечето растителни храни. Поради това е полезно да се комбинира с месо, където се откриват друг тип ценни за тялото вещества. От тиквичките си набавяме фибри, витамин А, калий, магнезий, витамин К, манган и различни антиоксиданти.

Пилешко месо: Тъй като е месо, то съдържа голямо количество белтъчини. В него също има изобилие от цинк, витамин Б12, йод, желязо, холин, мед и незаменими мастни киселини. Аминокиселините, които се откриват в пилешкото, са важни за изграждането на мускулна тъкан.

При комбиниране на съставките за направата на кюфтенца от пилешко и тиквички получаваме богатство от ценни вещества. Смесвайки продукти на месна и растителна основа, можем да гарантираме, че предлагаме на тялото си всичко, от което то се нуждае.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

кюфтенца от пилешко и тиквички

 

Може да откриете много рецепти, подобни на вкусните кюфтенца от пилешко и тиквички.

 

Тъй като кюфтенцата са по-лека храна, вероятно ще ни остане място и за десерт.

 

Ако рецептата за кюфтенца от пилешко и тиквички ви допада, може да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук, където споделяме своите идеи и впечатления.

Пожелаваме ви приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Пепа Атанасова 11.06.2024 at 15:32 - Отговор

    Всичко е толкова прекрасно и вкусо

Оставете коментар

Обновена: 11 юли 2024 в 17:01 | Публикувана: 18 октомври 2023 в 15:13 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф