Зеле с гъби и гриловани тиквички

Обновена: 26.04.2024|
Зеле с гъби и гриловани тиквички.

Рецептата за зеле с гъби и гриловани тиквички е подходяща за вегани и вегетарианци.

Може да я приготвим по всяко време, но е особено подходяща и за пости или празници, изискващи неживотински продукти.

 

Рецепта за зеле с гъби и гриловани тиквички

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
1 час и 30 минути 5 9,43 г нетни въглехидрати
171,6 калории

Лесната ни рецептата за зеле с гъби и гриловани тиквички става за основно ястие, но и за гарнитура към някое сочно месце.

Необходими продукти:

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01
  • 1 кг зеле
  • 500 г гъби, печурки
  • 500 г тиквички
  • 50 мл зехтин, екстра Върджин
  • 100 г домати, накълцани
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Измивате зелето и го нарязвате на ситно.
  2. Загрявате зехтина в тенджера и слагате зелето вътре да се задуши.
  3. Нарязвате гъбите на шайби и ги запържвате в тиган.
  4. Когато зелето вече е омекнало, прибавяте гъбите и накълцаните домати към него.
  5. Оставяте го да къкри на огъня за около 10-15 минути, докато не започне да се изпарява водата.
  6. През това време нарежете тиквичките по дължина (с дебелина около 1 см), осолете ги и ги запечете от двете страни на грил тиган.
  7. Намазнете тава. В нея изсипете малко от зелевото ястие, покрийте го с тиквички, след което започвате да ги редувате, като се стараете да завършите със зеле.
  8. Печете във фурна за около 40 минути на 200 градуса.

Сервирайте апетитното зеле с гъби и гриловани тиквички докато е още топло. По желание може да поръсите с магданоз.

 

Първият известен вегетарианец

 

Феникс - прераждане.

 

Първият известен защитник на вегетарианския начин на живот е Питагор – древногръцки философ и математик, живял около 6 век пр.н.е.

Той и неговите последователи, известни като питагорейци, възприели вегетарианска диета, вкоренена в етични и духовни принципи.

Вярванията в концепцията за метемпсихозата или преселването на душите, според която те могат да се прераждат в други живи същества.

За да избегнат причиняването на вреда на потенциално преродени души и от благоговение към целия живот, питагорейците се въздържали от консумация на месо.

Влиянието на Питагор се разпростира отвъд избора на диета. Той популяризира холистична философия, която обхваща математиката, музиката и етиката.

Питагорейският начин на живот, включващ вегетарианство, е насочен към постигане на хармонично и балансирано съществуване.

Въпреки че Питагор не е единствената историческа фигура, свързана с ранното вегетарианство, неговите учения изиграли значителна роля в оформянето на етичните и философски основи на тази диетична практика.

Наследството на Питагор продължава да резонира в историята на вегетарианството, тъй като неговите идеи полагат основата за по-късни изрази на етични, здравословни и екологични причини за приемане на растителна диета.

 

Позитиви на по-високата консумация на растителни продукти

 

Жена пазарува зеленчуци.

 

Тъй като днес представяме зеле с гъби и гриловани тиквички – изцяло вегетарианско ястие, решихме да споделим и няколко позитиви от консумацията на растителни продукти.

Хапването на повече зеленчукови ястия предлага безброй ползи за здравето и положително въздействие както върху хората, така и върху околната среда.

Зеленчуците са богати на основни хранителни вещества, включително:

  • Витамини
  • Минерали
  • Фибри
  • Антиоксиданти

 

Те насърчават цялостното благосъстояние. Включването на различни зеленчукови ястия, като зеле с гъби и гриловани тиквички, различни салати и т.н, в диетата поддържа имунната функция, подобрява храносмилането и може да намали риска от хронични заболявания като сърдечни такива и някои видове рак.

От гледна точка на околната среда, изборът на храни на зеленчукова основа е по-устойчив, отколкото това да разчитаме на животински продукти.

Растениевъдството обикновено изисква по-малко природни ресурси и генерира по-малко емисии на парникови газове в сравнение с животновъдството.

Освен това диетите, базирани на зеленчуци, често се свързват с управление на теглото и по-нисък риск от състояния, свързани със затлъстяването.

В крайна сметка, включването на повече зеленчукови компоненти в ежедневните ястия не само поддържа личното здраве, но също така е в съответствие с етичните и екологични съображения, насърчавайки по-здравословен и по-устойчив начин на живот.

Затова, дори и да не сме вегани или вегетарианци, е добре да разнообразяваме менюто си, ако основно включва месо. Зеле с гъби и гриловани тиквички е чудесен вариант да направим това.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Свинско със зеле на фурна - кето рецепти.

Все пак, ако търсите по-класическа рецепта, тази за свинско със зеле ви очаква в нашия кулинарен блог.

В случай, че идеята ни за зеле с гъби и гриловани тиквички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във Фейсбук, както и към Youtube канала ни, където ще откриете още богато видео съдържание. To може да ви зареди с идеи за едно разнообразно нисковъглехидратно меню.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 април 2024 в 15:54 | Публикувана: 2 януари 2024 в 11:37 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф