Зеле с гъби и гриловани тиквички
Рецептата за зеле с гъби и гриловани тиквички е подходяща за вегани и вегетарианци.
Може да я приготвим по всяко време, но е особено подходяща и за пости или празници, изискващи неживотински продукти.
Рецепта за зеле с гъби и гриловани тиквички
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 30 минути | 5 | 9,43 г нетни въглехидрати 171,6 калории |
Лесната ни рецептата за зеле с гъби и гриловани тиквички става за основно ястие, но и за гарнитура към някое сочно месце.
Необходими продукти:
- 1 кг зеле
- 500 г гъби, печурки
- 500 г тиквички
- 50 мл зехтин, екстра Върджин
- 100 г домати, накълцани
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Измивате зелето и го нарязвате на ситно.
- Загрявате зехтина в тенджера и слагате зелето вътре да се задуши.
- Нарязвате гъбите на шайби и ги запържвате в тиган.
- Когато зелето вече е омекнало, прибавяте гъбите и накълцаните домати към него.
- Оставяте го да къкри на огъня за около 10-15 минути, докато не започне да се изпарява водата.
- През това време нарежете тиквичките по дължина (с дебелина около 1 см), осолете ги и ги запечете от двете страни на грил тиган.
- Намазнете тава. В нея изсипете малко от зелевото ястие, покрийте го с тиквички, след което започвате да ги редувате, като се стараете да завършите със зеле.
- Печете във фурна за около 40 минути на 200 градуса.
Сервирайте апетитното зеле с гъби и гриловани тиквички докато е още топло. По желание може да поръсите с магданоз.
Първият известен вегетарианец
Първият известен защитник на вегетарианския начин на живот е Питагор – древногръцки философ и математик, живял около 6 век пр.н.е.
Той и неговите последователи, известни като питагорейци, възприели вегетарианска диета, вкоренена в етични и духовни принципи.
Вярванията в концепцията за метемпсихозата или преселването на душите, според която те могат да се прераждат в други живи същества.
За да избегнат причиняването на вреда на потенциално преродени души и от благоговение към целия живот, питагорейците се въздържали от консумация на месо.
Влиянието на Питагор се разпростира отвъд избора на диета. Той популяризира холистична философия, която обхваща математиката, музиката и етиката.
Питагорейският начин на живот, включващ вегетарианство, е насочен към постигане на хармонично и балансирано съществуване.
Въпреки че Питагор не е единствената историческа фигура, свързана с ранното вегетарианство, неговите учения изиграли значителна роля в оформянето на етичните и философски основи на тази диетична практика.
Наследството на Питагор продължава да резонира в историята на вегетарианството, тъй като неговите идеи полагат основата за по-късни изрази на етични, здравословни и екологични причини за приемане на растителна диета.
Позитиви на по-високата консумация на растителни продукти
Тъй като днес представяме зеле с гъби и гриловани тиквички – изцяло вегетарианско ястие, решихме да споделим и няколко позитиви от консумацията на растителни продукти.
Хапването на повече зеленчукови ястия предлага безброй ползи за здравето и положително въздействие както върху хората, така и върху околната среда.
Зеленчуците са богати на основни хранителни вещества, включително:
- Витамини
- Минерали
- Фибри
- Антиоксиданти
Те насърчават цялостното благосъстояние. Включването на различни зеленчукови ястия, като зеле с гъби и гриловани тиквички, различни салати и т.н, в диетата поддържа имунната функция, подобрява храносмилането и може да намали риска от хронични заболявания като сърдечни такива и някои видове рак.
От гледна точка на околната среда, изборът на храни на зеленчукова основа е по-устойчив, отколкото това да разчитаме на животински продукти.
Растениевъдството обикновено изисква по-малко природни ресурси и генерира по-малко емисии на парникови газове в сравнение с животновъдството.
Освен това диетите, базирани на зеленчуци, често се свързват с управление на теглото и по-нисък риск от състояния, свързани със затлъстяването.
В крайна сметка, включването на повече зеленчукови компоненти в ежедневните ястия не само поддържа личното здраве, но също така е в съответствие с етичните и екологични съображения, насърчавайки по-здравословен и по-устойчив начин на живот.
Затова, дори и да не сме вегани или вегетарианци, е добре да разнообразяваме менюто си, ако основно включва месо. Зеле с гъби и гриловани тиквички е чудесен вариант да направим това.
Още от здравословната ни кухня
Все пак, ако търсите по-класическа рецепта, тази за свинско със зеле ви очаква в нашия кулинарен блог.
В случай, че идеята ни за зеле с гъби и гриловани тиквички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във Фейсбук, както и към Youtube канала ни, където ще откриете още богато видео съдържание. To може да ви зареди с идеи за едно разнообразно нисковъглехидратно меню.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Една от любимата на българина рецепта против махмурлук е известната супа с кисело зеле и праз или армеева чорба.
Нисковъглехидратна рецепта с любимите ни питателни продукти - кето касерола с кисело зеле и гъби.
На въпроса как да приготвим вкусно ястие, което да бъде и хранително, и безмесно