Кето пълнени тиквички

Обновена: 05.04.2024|
Салата от тиквички. Пълнени тиквички.

Обичаме аромата на домашно приготвени пълнени тиквички с нежно топящи се сирена. За да се насладим максимално на този летен зеленчук по време на кето диета, приготвихме за вас три вкусни и лесни рецепти – две вегетариански и една месна.

 

Пълнени тиквички с три вида сирена

Вегетариански пълнени тиквички с три вида сирена и печени червени чушки. Чушките придават невероятен цвят и вкус на ястието, особено когато ги смесим със сирена и босилек.

Насладете им се като основно хранене или като предястие със салата. По желание може да добавите сготвено пилешко, пуешко или друго месо към плънката.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за 1 порция
30 минути 4

2,8 г нетни въглехидрати, 9,4 г мазнини, 6,2 г протеин, 120 калории

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

Необходими продукти:

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 220 градуса. Покрийте дъното на тавичка с пергаментова хартия.
  2. Срежете тиквичките на две половини по дължина.
  3. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността на зеленчуците, така че да се оформят като лодчици.
  4. Овкусете тиквичките със зехтин и сол. Запечете ги в загрятата фурна за 12 минути или докато омекнат леко.
  5. Нарежете печената червена чушка на малки парчета и я сложете в малка купа. Добавете сиренето рикота и настъргания пармезан. Разбъркайте сместа.
  6. Извадете тиквичките от фурната и ги напълнете с плънката от чушка и сирена.
  7. Поръсете с настъргана моцарела отгоре. Върнете във фурната да се запекат за още 8-10 минути или докато моцарелата се разтопи и тиквичките омекнат.
  8. Сервирайте пълнените тиквички с три вида сирена като гарнирате с пресни листа босилек и малко черен пипер.

За какво да използваме вътрешната част на тиквичката?

Добавете я към:

  • бъркани яйца
  • салата
  • крем супа

Може също да ги добавим към сместа за пълнене на тиквички.

 

Зеленчукови пълнени тиквички със сирена

Вкусни и полезни зеленчуци, запържени и подправени с ароматни подправки. Така приготвяме плънката за вегетариански пълнени тиквички. Поръсваме с топящи се сирена и запичаме.

За нула време имаме бързо, лесно и много апетитно ястие за обяд или вечеря.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
60 минути 6 половинки тиквички 14,8 г

Необходими продукти:

  • 3 тиквички
  • 800 г гъби печурки
  • 1 червена чушка
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 с. л. смлян кимион
  • 1 с. л. сушен риган
  • 1 с. л. сушен босилек
  • 2-3 с. л. зехтин екстра върджин за пържене
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 яйца
  • 120 г настъргано сирене пармезан
  • 120 г настъргано сирене чедър

Начин на приготвяне:

  1. Срежете тиквичките на две половини по дължина. Издълбайте вътрешността им с помощта на лъжица.
  2. След това наситнете вътрешността и я сложете в гевгир. Поръсете със сол, разбъркайте и оставете за известно време да се отцеди излишната течност.
  3. Подсолете издълбаните тиквички и оставете настрана, докато приготвите зеленчуковата плънка.
  4. Сгорещете зехтин в тиган на средно висока температура. Запържете гъбите, предварително нарязани на кубчета или на филийки. Разбърквайте често, за да не загорят.
  5. Добавете вътрешността от тиквичките и разбъркайте.
  6. Прибавете нарязаната на малки кубчета червена чушка.
  7. Гответе като разбърквате често, докато зеленчуците омекнат и се изпари течността.
  8. Подправете с чесън на прах, кимион, сушен риган и босилек, със сол и черен пипер. Разбъркайте сместа, за да се овкуси равномерно.
  9. Прехвърлете плънката в купа и оставете леко да изстине.
  10. След това чукнете две яйца в купата и разбъркайте.
  11. Добавете настърганите сирена пармезан и чедър. Отново разбъркайте сместа и започнете да пълните с нея издълбаните тиквички.
  12. Подредете ги в намазнена тавичка. Поръсете отгоре с настърган пармезан и чедър.
  13. Изпечете в загрята до 200 градуса фурна за 35-40 минути.
  14. Поднесете с млечен сос с копър по желание.

 

Пълнени тиквички с пилешко и чедър

Представяме ви една по-различна рецепта за пълнени тиквички. Докато другите две са подходящи за вегетарианци, тази е идеална за любителите на месото. Приготвяме плънката с крехко пилешко месо и хрупкаво броколи.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
60 минути 2

5 г нетни въглехидрати, 34 г мазнини, 30 г протеин

Необходими продукти:

  • 2 големи тиквички
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 85 г настъргано сирене чедър
  • 70 г броколи
  • 170 г пилешко месо, сготвено
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • 1 стрък зелен лук
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Срежете тиквичките по дължина на две половини. Издълбайте вътрешността им с помощта на лъжица.
  2. Подредете получените четири половинки върху тава. Намазнете издълбаната част на всяка гондолка с разтопено краве масло.
  3. Запечете ги в загрята до 200 градуса фурна за 20 минути.
  4. В голяма купа смесете нарязаните на цветчета броколи, накъсаното на малки парчета сготвено пилешко месо и заквасената сметана.
  5. Разбъркайте, за да се смесят и напълнете с получената смес запечените тиквички.
  6. Поръсете с настъргано сирене чедър.
  7. Запечете в загрятата фурна за 10-15 минути или докато сиренето се разтопи.
  8. Поднесете готовите пълнени тиквички като ги гарнирате със ситно нарязан зелен лук.

Ако желаете, може да не използвате пилешко месо в рецептата, за да поднесете вегетарианско ястие.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пълнени тиквички. Кюфтенца от тиквички.

Ако обичате да си хапвате тиквички, предлагаме ви още една рецепта за кюфтенца от тиквички с топящ се чедър.

 

Ако предложенията ни за кето пълнени тиквички са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 април 2024 в 16:28 | Публикувана: 28 юни 2021 в 12:01 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф