Обичаме аромата на домашно приготвени пълнени тиквички с нежно топящи се сирена. За да се насладим максимално на този летен зеленчук по време на кето диета, приготвихме за вас три вкусни и лесни рецепти – две вегетариански и една месна.
Пълнени тиквички с три вида сирена
Вегетариански пълнени тиквички с три вида сирена и печени червени чушки. Чушките придават невероятен цвят и вкус на ястието, особено когато ги смесим със сирена и босилек.
Насладете им се като основно хранене или като предястие със салата. По желание може да добавите сготвено пилешко, пуешко или друго месо към плънката.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 2,8 г нетни въглехидрати, 9,4 г мазнини, 6,2 г протеин, 120 калории |
Необходими продукти:
- 2 средно големи тиквички
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- Сол и черен пипер на вкус
- 85 г сирене рикота
- 2 с. л. настъргано сирене пармезан
- 60 г настъргано сирене моцарела
- 1 печена червена чушка
- Шепа пресен босилек
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220 градуса. Покрийте дъното на тавичка с пергаментова хартия.
- Срежете тиквичките на две половини по дължина.
- С помощта на лъжица издълбайте вътрешността на зеленчуците, така че да се оформят като лодчици.
- Овкусете тиквичките със зехтин и сол. Запечете ги в загрятата фурна за 12 минути или докато омекнат леко.
- Нарежете печената червена чушка на малки парчета и я сложете в малка купа. Добавете сиренето рикота и настъргания пармезан. Разбъркайте сместа.
- Извадете тиквичките от фурната и ги напълнете с плънката от чушка и сирена.
- Поръсете с настъргана моцарела отгоре. Върнете във фурната да се запекат за още 8-10 минути или докато моцарелата се разтопи и тиквичките омекнат.
- Сервирайте пълнените тиквички с три вида сирена като гарнирате с пресни листа босилек и малко черен пипер.
За какво да използваме вътрешната част на тиквичката?
Добавете я към:
- бъркани яйца
- салата
- крем супа
Може също да ги добавим към сместа за пълнене на тиквички.
Зеленчукови пълнени тиквички със сирена
Вкусни и полезни зеленчуци, запържени и подправени с ароматни подправки. Така приготвяме плънката за вегетариански пълнени тиквички. Поръсваме с топящи се сирена и запичаме.
За нула време имаме бързо, лесно и много апетитно ястие за обяд или вечеря.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 6 половинки тиквички | 14,8 г |
Необходими продукти:
- 3 тиквички
- 800 г гъби печурки
- 1 червена чушка
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 с. л. смлян кимион
- 1 с. л. сушен риган
- 1 с. л. сушен босилек
- 2-3 с. л. зехтин екстра върджин за пържене
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 яйца
- 120 г настъргано сирене пармезан
- 120 г настъргано сирене чедър
Начин на приготвяне:
- Срежете тиквичките на две половини по дължина. Издълбайте вътрешността им с помощта на лъжица.
- След това наситнете вътрешността и я сложете в гевгир. Поръсете със сол, разбъркайте и оставете за известно време да се отцеди излишната течност.
- Подсолете издълбаните тиквички и оставете настрана, докато приготвите зеленчуковата плънка.
- Сгорещете зехтин в тиган на средно висока температура. Запържете гъбите, предварително нарязани на кубчета или на филийки. Разбърквайте често, за да не загорят.
- Добавете вътрешността от тиквичките и разбъркайте.
- Прибавете нарязаната на малки кубчета червена чушка.
- Гответе като разбърквате често, докато зеленчуците омекнат и се изпари течността.
- Подправете с чесън на прах, кимион, сушен риган и босилек, със сол и черен пипер. Разбъркайте сместа, за да се овкуси равномерно.
- Прехвърлете плънката в купа и оставете леко да изстине.
- След това чукнете две яйца в купата и разбъркайте.
- Добавете настърганите сирена пармезан и чедър. Отново разбъркайте сместа и започнете да пълните с нея издълбаните тиквички.
- Подредете ги в намазнена тавичка. Поръсете отгоре с настърган пармезан и чедър.
- Изпечете в загрята до 200 градуса фурна за 35-40 минути.
- Поднесете с млечен сос с копър по желание.
Пълнени тиквички с пилешко и чедър
Представяме ви една по-различна рецепта за пълнени тиквички. Докато другите две са подходящи за вегетарианци, тази е идеална за любителите на месото. Приготвяме плънката с крехко пилешко месо и хрупкаво броколи.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 2 | 5 г нетни въглехидрати, 34 г мазнини, 30 г протеин |
Необходими продукти:
- 2 големи тиквички
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 85 г настъргано сирене чедър
- 70 г броколи
- 170 г пилешко месо, сготвено
- 2 с. л. заквасена сметана
- 1 стрък зелен лук
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Срежете тиквичките по дължина на две половини. Издълбайте вътрешността им с помощта на лъжица.
- Подредете получените четири половинки върху тава. Намазнете издълбаната част на всяка гондолка с разтопено краве масло.
- Запечете ги в загрята до 200 градуса фурна за 20 минути.
- В голяма купа смесете нарязаните на цветчета броколи, накъсаното на малки парчета сготвено пилешко месо и заквасената сметана.
- Разбъркайте, за да се смесят и напълнете с получената смес запечените тиквички.
- Поръсете с настъргано сирене чедър.
- Запечете в загрятата фурна за 10-15 минути или докато сиренето се разтопи.
- Поднесете готовите пълнени тиквички като ги гарнирате със ситно нарязан зелен лук.
Ако желаете, може да не използвате пилешко месо в рецептата, за да поднесете вегетарианско ястие.
Още от здравословната ни кухня
Ако обичате да си хапвате тиквички, предлагаме ви още една рецепта за кюфтенца от тиквички с топящ се чедър.
Ако предложенията ни за кето пълнени тиквички са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар