Обичаме аромата на домашно приготвени пълнени тиквички с нежно топящи се сирена. За да се насладим максимално на този летен зеленчук по време на кето диета, приготвихме за вас три вкусни и лесни рецепти – две вегетариански и една месна.

 

Пълнени тиквички с три вида сирена

Вегетариански пълнени тиквички с три вида сирена и печени червени чушки. Чушките придават невероятен цвят и вкус на ястието, особено когато ги смесим със сирена и босилек.

Насладете им се като основно хранене или като предястие със салата. По желание може да добавите сготвено пилешко, пуешко или друго месо към плънката.

Време за приготвяне: 30 минути

Порции: 4

Хранителна стойност за 1 порция от половин пълнена тиквичка:  2,8 г въглехидрати, 9,4 г мазнини, 6,2 г протеин и 120 калории.

Необходими продукти:

  • 2 средно големи тиквички
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 85 г сирене рикота
  • 2 с. л. настъргано сирене пармезан
  • 60 г настъргано сирене моцарела
  • 1 печена червена чушка
  • Шепа пресен босилек

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 220 градуса. Покрийте дъното на тавичка с пергаментова хартия.
  2. Срежете тиквичките на две половини по дължина.
  3. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността на зеленчуците, така че да се оформят като лодчици.
  4. Овкусете тиквичките със зехтин и сол. Запечете ги в загрятата фурна за 12 минути или докато омекнат леко.
  5. Нарежете печената червена чушка на малки парчета и я сложете в малка купа. Добавете сиренето рикота и настъргания пармезан. Разбъркайте сместа.
  6. Извадете тиквичките от фурната и ги напълнете с плънката от чушка и сирена.
  7. Поръсете с настъргана моцарела отгоре. Върнете във фурната да се запекат за още 8-10 минути или докато моцарелата се разтопи и тиквичките омекнат.
  8. Сервирайте пълнените тиквички с три вида сирена като гарнирате с пресни листа босилек и малко черен пипер.

За какво да използваме вътрешната част на тиквичката?

Добавете я към:

  • бъркани яйца
  • салата
  • крем супа

Може също да ги добавим към сместа за пълнене на тиквички.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Зеленчукови пълнени тиквички със сирена

Вкусни и полезни зеленчуци, запържени и подправени с ароматни подправки. Така приготвяме плънката за вегетариански пълнени тиквички. Поръсваме с топящи се сирена и запичаме.

За нула време имаме бързо, лесно и много апетитно ястие за обяд или вечеря.

Време за приготвяне: 60 минути

Порции: 6 половинки пълнени тиквички

Въглехидрати в 1 порция: 14,8 г

Необходими продукти:

  • 3 тиквички
  • 800 г гъби печурки
  • 1 червена чушка
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 с. л. смлян кимион
  • 1 с. л. сушен риган
  • 1 с. л. сушен босилек
  • 2-3 с. л. зехтин екстра върджин за пържене
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 яйца
  • 120 г настъргано сирене пармезан
  • 120 г настъргано сирене чедър

Начин на приготвяне:

  1. Срежете тиквичките на две половини по дължина. Издълбайте вътрешността им с помощта на лъжица.
  2. След това наситнете вътрешността и я сложете в гевгир. Поръсете със сол, разбъркайте и оставете за известно време да се отцеди излишната течност.
  3. Подсолете издълбаните тиквички и оставете настрана, докато приготвите зеленчуковата плънка.
  4. Сгорещете зехтин в тиган на средно висока температура. Запържете гъбите, предварително нарязани на кубчета или на филийки. Разбърквайте често, за да не загорят.
  5. Добавете вътрешността от тиквичките и разбъркайте.
  6. Прибавете нарязаната на малки кубчета червена чушка.
  7. Гответе като разбърквате често, докато зеленчуците омекнат и се изпари течността.
  8. Подправете с чесън на прах, кимион, сушен риган и босилек, със сол и черен пипер. Разбъркайте сместа, за да се овкуси равномерно.
  9. Прехвърлете плънката в купа и оставете леко да изстине.
  10. След това чукнете две яйца в купата и разбъркайте.
  11. Добавете настърганите сирена пармезан и чедър. Отново разбъркайте сместа и започнете да пълните с нея издълбаните тиквички.
  12. Подредете ги в намазнена тавичка. Поръсете отгоре с настърган пармезан и чедър.
  13. Изпечете в загрята до 200 градуса фурна за 35-40 минути.
  14. Поднесете с млечен сос с копър по желание.

 

Пълнени тиквички с пилешко и чедър

Представяме ви една по-различна рецепта за пълнени тиквички. Докато другите две са подходящи за вегетарианци, тази е идеална за любителите на месото. Приготвяме плънката с крехко пилешко месо и хрупкаво броколи.

Време за приготвяне: 60 минути

Порции: 2

Хранителна стойност в 1 порция: 5 г въглехидрати, 34 г мазнини, 30 г протеин.

Необходими продукти:

  • 2 големи тиквички
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 85 г настъргано сирене чедър
  • 70 г броколи
  • 170 г пилешко месо, сготвено
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • 1 стрък зелен лук
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Срежете тиквичките по дължина на две половини. Издълбайте вътрешността им с помощта на лъжица.
  2. Подредете получените четири половинки върху тава. Намазнете издълбаната част на всяка гондолка с разтопено краве масло.
  3. Запечете ги в загрята до 200 градуса фурна за 20 минути.
  4. В голяма купа смесете нарязаните на цветчета броколи, накъсаното на малки парчета сготвено пилешко месо и заквасената сметана.
  5. Разбъркайте, за да се смесят и напълнете с получената смес запечените тиквички.
  6. Поръсете с настъргано сирене чедър.
  7. Запечете в загрятата фурна за 10-15 минути или докато сиренето се разтопи.
  8. Поднесете готовите пълнени тиквички като ги гарнирате със ситно нарязан зелен лук.

Ако желаете, може да не използвате пилешко месо в рецептата, за да поднесете вегетарианско ястие.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пълнени тиквички. Кюфтенца от тиквички.

Ако обичате да си хапвате тиквички, предлагаме ви още една рецепта за кюфтенца от тиквички с топящ се чедър.

 

Ако предложенията ни за кето пълнени тиквички са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!