Плодове глог – целебен дар от природата

Обновена: 07.03.2024|

Вкусвали ли сте плодовете на глога? Когато узреят, те сладнят и едновременно са леко кисели. Приличат на червени, червено-кафяви или жълти топчета. Могат да се консумират сурови, във вид на чай или оцет, в сладка, конфитюри, или под друга форма.

Плодовете глог са прочути с антиоксидантните си свойства. Наричат ги еликсир за сърдечно здраве. Известно е благотворното им влияние върху нервната система и имунната защита. Повече за тях може да научите в следващите редове.

 

Какво съдържат плодовете на глога?

Удивително е как в сферички с диаметър 6-8 мм природата е концентрирала толкова много полезни вещества:

  • Витамини – К, С, Е, група В, бета-каротин, който в организма се трансформира във витамин А
  • Микроелементи – калий, калций, желязо, цинк, магнезий и др.
  • Фибри
  • Пектини
  • Органични киселини
  • Проантоцианидини съединения
  • Флавоноиди
  • Много други биологично активни вещества

Калорийната стойност на плодовете на глога е приблизително 95 kCal на 100 грама.

 

Какви са ползите от плодовете на глога?

Както отбелязахме в началото, те са много добър източник на антиоксиданти – проантоцианидини съединения, флавоноиди, витамин С.

Антиоксидантите противодействат на свободните радикали в човешкото тяло и помагат за елиминиране на натрупани в него опасни токсини.

Изследвания сочат, че екстрактът от плодовете на растението се характеризира със силна антимикробна активност срещу редица болестотворни бактерии и показва противогъбични свойства. Поради тази причина през студените месеци идеална напитка е чаят от глог.

Благодарение на флавоноидите, които съдържа, билката има противовъзпалително действие.Тези съединения предотвратяват синтеза и освобождаването на възпалителни агенти, включително хистамин, който стимулира процесите на възбуждане, възпаление и болка.

Проучвания са доказали, че плодовете на глога укрепват имунната система, забавят стареенето на кожата и намаляват риска от злокачествено увреждане на клетките. Освен това имат диуретично действие (увеличават отделянето на урина) и предотвратяват образуването на камъни в бъбреците.

Билката влияе позитивно върху репродуктивната система на човека. Облекчава общото телесно и емоционално състояние по време на менопаузата при жените, както и дискомфорта, причинен от заболявания на простатата при мъжете.

 

Тушира напрежението

 

Глог и чай при напрежение.

 

Добре проучени и широко прилагани са успокоителните свойства на глога върху нервната система. Отвара от плодовете му действа благоприятно при силен стрес. Добър начин за справяне с безсънието е изпиване на чаша чай от билката преди лягане.

Плодовете на храста са известни и със способността си да осигуряват достатъчно кислород на мозъка и да поддържат в добро състояние паметта. Доказан е техният благоприятен ефект при световъртеж и главоболие.

 

Подкрепа за кръвоносните съдове и сърцето

Активните съединения, съдържащи се в глога, разширяват кръвоносните съдове и така увеличават притока на кислород и хранителни вещества към клетките. Освен това понижават кръвното налягане.

Според данни от клинични наблюдения, при редовен прием на екстракти от глог настъпва нормализиране на кръвното налягане и на сърдечния ритъм. Тези ефекти са много ясно изразени при възрастни хора.

Кардиолози твърдят,че плодовете на глога, прилагани под лекарски контрол, са изключително ефективни в началния стадий на хипертония, сърдечна недостатъчност, тахикардия и аритмия.

Изследвания са доказали, че екстрактите от глог допринасят за намаляване в кръвта на общия холестерол, липопротеините с ниска плътност (т.е. лошия холестерол или LDL) и триглицеридите, като в същото време извлеците водят до повишаване на липопротеините с висока плътност (т.е. добрия холестерол или HDL).

Смята се, че билката, благодарение на богатството й от проантоцианидини съединения и други мощни антиоксиданти, може да се включи в арсенала от средства за превенция на атеросклерозата. Допуска се още, че при редовна употреба се намалява размерът на вече сформирани атеросклеротични плаки.

 

Ползи за храносмилателната система

 

Глог. Анасон. Билка дамиана. Алкална диета. Увреждат колагена. Язва на стомаха. Хеликобактер пилори. Жена в розова, която показва полезния ефект от изчистване от токсините в червата.

 

Плодовете на глога, благодарение на своите фибри, подпомагат храносмилателните процеси в стомаха и червата. Намиращите се в билката съединения допринасят за увеличаване секрецията на ензими, които са необходими за храносмилането.

Извлекът от глог е идеален помощник при преяждане с мазните храни. Неслучайно се препоръчва обилното хранене да завършва с изпиване на около 500 мл прясно приготвен чай от билката.

Доказано е, че плодовете на храста подобряват състоянието и функцията на червата и като подкрепят съществуването на т.нар. добри бактерии. Това са микроорганизми, необходими за нормалното протичане на обменните процеси в тялото.

Билката е полезна за всички, които страдат от затлъстяване. Органичните киселини в плодовете й допринасят за по-бързото разграждане на мазнините. Смята се, че плодовете на глога имат антицелулитен ефект.

Най-добри резултати се постигат, ако редовната консумация на чай от глог се съчетае с умерена физическа активност.

 

Глог при диабет от втори тип

Плодовете на растението не водят до повишаване на кръвната захар, поради което при диабет от втори тип (инсулинонезависим диабет) могат да се приемат безпроблемно отвари от глог.

Билката има благоприятен ефект върху черния дроб. Използването на плодовете й в умерени количества спира развитието на някои обменни усложнения.

 

Полезен ли е за децата?

Правилно е плодовете на глога да се приема след навършване на 12-годишна възраст. В по-ранни години растението може да провокира алергии и стомашни разстройства, да повлияе негативно върху развиващия се млад организъм.

В периода на юношеството и по-нататък е добре да се консумират плодовете на глога, за да се повишава устойчивостта срещу настинки, да се нормализира храносмилането и да се укрепва сърдечният мускул.

Глогът е много ценен за млади хора, страдащи от повишена умора или нервност. Плодовете на растението са добра възможност за овладяване на силните емоции и състоянията на деструктивен стрес.

 

Могат ли да вредят плодовете на глога?

 

 

Глог при сърдечни проблеми.

 

Първото нещо, което трябва да знаем, е, че никога не бива да се консумират заедно със семената! Причината е, че семената им съдържат амигдалин. Това е цианид, свързан със захар. В тънките черва амигдалинът се превръща в циановодород и тази трансформация може да бъде смъртоносна.

Билката не е подходяща за хора с хранителни алергии. При бременност и кърмене, преди приемане на чай от плодовете на глога, е необходима консултация с лекар. Причината е, че тези плодове имат седетивно действие (успокояват и отпускат ), което в редки случаи може да навреди на бебето.

При гастрит е по-добре е да за не се приема глог, защото билката би раздразнила вече възпалената стомашна лигавица. Не бива да се забравя, че глогът понижава кръвното налягане, когато се употребява прекалено често. Това създава опасност за хората, склонни към хипотония.

Медицински съвет трябва да се търси и в случаите, когато пациентът се лекува с медикаменти за високо кръвно налягане или за друг сърдечно-съдов проблем. Наблюдения показват, че глогът подсилва ефекта на лекарствата срещу хипертония и при неконтолирана консумация причинява рязък спад на кръвното налягане, което се отразява негативно на сърцето.

 

Как да отделим семената от плодовете на глога?

Първо наберете определено количество плодове от глог. Нуждаете се от: две тенджери или кофи (според количеството на плодовете); хаванче с чукало или по-голям уред за
пасиране; сито, гевгир или цедка; достатъчно вода.

Почистете листата и дръжките. Изплакнете плодовете няколко пъти с чешмяна вода. Поставете ги във втората тенджера и добавете вода, за да покрие плодовете. Оставете
сместа да престои десетина минути. Прецедете водата.

Пасирайте плодовете с чукалото, като действате с умерена сила. Целта е да освободите месестата част на глога, но да не натрошите богатите на амигдалин семена.

Когато всичко стане на каша, полейте я обилно с вода. Разбъркайте добре и бавно прецедете течността. В цедката ще попадне месестата част на плодовете, а семената ще
се задържат в дъното на тенджерата. Повторете процедурата няколко пъти.

 

Как да консумираме плодове на глога?

 

Приготвяне на чай от глог.

 

Една чаена лъжичка ситно нарязани плодове, без семена, се запарват в чаша вряща вода. След 10 минути течността се прецежда. Може да се подслади с лъжичка мед (при отсъствие на диабет). Приема се по 2-3 чаши за 24 часа. Пие се сутрин на гладно или в рамките на деня между храненията.

Тази лесноизпълнима рецепта е чудесно средство за физическо и емоционално укрепване.

Какво представляват плодовете глог?

Когато узреят, те сладнят и едновременно са леко кисели. Приличат на червени, червено-кафяви или жълти топчета. Могат да се консумират сурови, във вид на чай или оцет, в сладка, конфитюри, или под друга форма.

Какво съдържат плодовете на глога?

Те са богати на витамини К, С, Е, микроелементи като желязо, цинк, магнезий. Съдържат също фибри, пектини, флавноноиди и много други биологично активни вещества.

Какви са ползите от плодовете глог?

Притежават антиоксиданти, противогъбични и противовъзпалителни свойства, укрепват имунната система, имат и диуретично действие.

Категории: Билки|Публикувана: 26.10.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 17:47 | Публикувана: 26 октомври 2022 в 14:41 | Категория: Билки