Череша Ацерола – ползи от тропическия суперплод

Обновена: 20.01.2024|
Череша ацерола.

Ацерола череша е вкусен, сочен и питателен плод, който блести със съдържанието си на витамин Ц. Въпреки това останалите му съставки не трябва да се подценяват, а напротив. Те са страхотно допълнение към това Ацеролата да носи титлата суперплод.

Интересното за нея е, че реално погледнато, тя не е череша, тъй като е от различно семейство и род. И все пак приликите са удивителни. Нека разгледаме по-подробно какво представлява череша Ацерола, какви са нейните плюсове и с какво трябва да внимаваме.

 

Какво е череша Ацерола?

Латинското й наименование е Malpighia emarginata или Malpighia glabra, жизнен и тръпчив плод, известен със своята изключителна хранителна стойност и ползи за здравето. Представлява овален и кръгъл плод, с яркочервен цвят и жълта сърцевина.

Произхожда от тропическите и субтропичните региони на Америка, най-вече Централна и Южна Америка. Често се нарича Барбадоска череша или западноиндийска череша.

vitc 400 1
vitbcompl 600
vitc 400 1
vitbcompl 600

Череша Ацерола е един от най-богатите естествени източници на аскорбинова киселина.

Тя съдържа множество фитонутриенти като каротеноиди, феноли, антоцианини и флавоноиди. През последните няколко години има доста повишен интерес към този плод сред научната общност и фармацевтичните компании.

Въпреки че, поради черешовия си външен вид, често се нарича череша, Ацеролата принадлежи към различни растителен вид и семейство – Malpighiaceae. Докато истинските череши са част от Розоцветни, род Prunus.

В проучване, направено с различни плодове, съдържащи витамин С и техните относителни количества, Ацеролата превъзхожда голяма част от останали, особено когато се отглежда органично.

Има данни, че плодът има по-високи количества витамин С дори от портокалите (около 30-50 пъти повече) и ягодите, и е надминат само от шипките.

Екстрактът от череша ацерола може да се смеси с естествени съставки за създаване на маски за лице, серуми или кремове, насърчаващи по-здрава и по-сияйна кожа.

Освен това плодът може да се интегрира в домашно приготвени конфитюри, сокове или смутита, като предлага ароматно и питателно допълнение към семейната храна, допринасяйки за по-добро здраве и уют у дома.

Състав

Както споменахме, наличието на витамин C в череша Ацерола е доста високо, но това далеч не е единственото впечатляващо нещо в състава й.

В нея можа да открием още:

  • Витамин А
  • Витамини от групата В, като В3, В1, В2
  • Минерали, като калций и желязо
  • Антиоксиданти
  • Диетични фибри
  • Антоцианини
  • Каротеноиди

 

Черешите Ацерола обикновено се консумират пресни, в сокове или под формата на добавки, за да може изцяло да се възползваме от техния забележителен хранителен профил и потенциалните ползи за здравето, свързани с приема им.

Една от добавките, в които може да открием череша Ацерола, е кверцетин комплекс, който е чудесна добавка.

 

Ползи от череша Ацерола

 

Череша Ацерола - плод.

 

Черешите ацерола предлагат редица потенциални ползи за здравето поради изключителното си хранително съдържание, особено високите им нива на витамин С и други антиоксидантни съединения.

Въпреки че много от тези ползи са подкрепени от научни доказателства, e важно да се отбележи, че индивидуалните отговори може да варират. Ето някои доказани ползи за здравето на черешите ацерола за грижа за тялото и красотата.

 

Подкрепа на имунната система

Черешите ацерола се славят с невероятната си способност да укрепват имунната система. Тези малки плодове са естествена сила с имуностимулиращи свойства, главно поради изключително високото си съдържание на витамин С.

Той играе ключова роля в укрепването на защитните сили на организма срещу инфекции и заболявания. Подобрява производството на бели кръвни клетки, които са основните бойци на защитната ни система, отговорни за идентифицирането и неутрализирането на вредните патогени.

В домашните лекарства черешите Aцерола често се използват за приготвяне на богати на витамин С сиропи, чайове или инфузии, които могат да помогнат за засилване на имунната система по време на сезоните на настинки и грип.

Подсилвайки имунния отговор, черешите Ацерола помагат на тялото да се бори по-ефективно с различни вируси, бактерии и инфекции, както и да предпазва от обикновени настинки, грипове и други.

Освен това антиоксидантите в черешите ацерола, като флавоноиди и полифеноли, заедно с витамин С, помагат за намаляване на оксидативния стрес и минимизиране на щетите, причинени от свободните радикали.

Този бонус защитен слой допълнително поддържа имунната система, като потенциално намалява риска от хронични заболявания и поддържа тялото в състояние на готовност да отблъсне заплахите за здравето.

 

Здраве на кожата и заздравяване на рани

 

Череша Ацерола - кожа.

 

Черешите Ацерола са благодат за здравето на кожата, благодарение на забележителното си съдържание на витамин С. Този мощен антиоксидант е съкровище за здравата и жизнена кожа.

Витамин С стимулира производството на колаген протеинът, отговорен за поддържането на еластичността и гладкостта на кожата. С напредване на възрастта естествените нива на колаген намаляват, което води до бръчки и отпуснатост.

Черешите Ацерола, с високата си концентрация на витамин С, насърчават синтеза на колаген, което води до по-стегната и по-млада кожа.

Нещо повече, антиоксидантните свойства на витамин С предпазват кожата от увреждане, причинено от UV радиация и стресови фактори от околната среда. Борейки се с оксидативния стрес, неутрализира свободните радикали, като намалява риска от преждевременно стареене, хиперпигментация и кожни проблеми.

Черешите Ацерола предлагат и противовъзпалителни свойства, като насърчават равномерния тон на кожата и подпомагат възстановяването на клетките, което води до по-здравословен и сияен тен.

Витамин С подпомага естествения процес на заздравяване на рани в тялото. Подпомага възстановяването на тъканите, включително кожни наранявания.

Черешите ацерола осигуряват витамин А и други хранителни вещества, които също подпомагат производството на колаген, който е от съществено значение за поддържането не само на здрава кожа, но също коса и нокти.

Независимо дали се консумират като добавки, плод или прилагат локално, черешите Ацерола са приятно и ефективно решение за хора, които искат да подобрят жизнеността и външния вид на кожата си.

 

Здраве на очите

 

Череша Ацерола - очи.

 

Черешите ацерола допринасят за оптималното здраве на очите поради техния богат хранителен профил, включително витамин А и различните каротеноиди.

Витамин А е от съществено значение за поддържането на добро зрение и играе жизненоважна роля за функцията на ретината, особено при условия на слаба светлина.

Помага за предотвратяване на нощна слепота и поддържа цялостната зрителна острота.

Освен това черешите Ацерола съдържат каротеноиди, като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които са известни със своите защитни ефекти върху очите.

Тези съединения действат като антиоксиданти, предпазвайки очите от увреждане, причинено от вредните ултравиолетови лъчи и оксидативен стрес. Така потенциално намаляват риска от очни заболявания, които са свързани с възрастта, като катаракта и макулна дегенерация.

 

Здраве на храносмилането

Черешите Aцерола разширяват своите ползи за здравето върху храносмилането, благодарение на съдържанието на диетични фибри.

Диетичните фибри са основен компонент за поддържане на здрава храносмилателна система. Той добавя обем към изпражненията, подпомагайки редовното изхождане и предотвратявайки запек.

Като регулират преминаването на храната през храносмилателния тракт, фибрите допринасят за усвояването на хранителните вещества и поддържат цялостното здраве на червата.

Освен това антиоксидантите и противовъзпалителните съединения, открити в тези череши, могат да помогнат за успокояване на стомашно-чревния тракт и намаляване на възпалението, насърчавайки по-удобен и ефективен храносмилателен процес.

 

Има ли странични ефекти?

 

Череша Ацерола - сърцевина.

 

Възможно е да усетим неприятни реакции, ако консумираме твърде много череша Ацерола. Както при добавката с витамин С, ако приемаме твърде много от продукти, които го съдържат, може да изпитаме храносмилателни смущения.

За да избегнем проблеми или дискомфорт, може да взимаме същото количество Ацерола вместо витамин C като добавка. Ако ги пием под формата на такава, е важно да следваме указанията на опаковката.

Ако приемаме твърде много череша Ацерола, може да се проявят следните симптоми:

  • Често уриниране
  • Диария
  • Храносмилателни спазми
  • Главоболие (включително мигрена)
  • Замаяност или припадък
  • Гадене
  • Повръщане
  • Зачервен вид

 

Тези странични ефекти не са фатални и лесно могат да се избегнат – като не прекаляваме с консумацията на Ацерола или ако я пием под формата на добавка и не превишаваме препоръчителната дневна доза.

Ако игнорираме тези симптоми и продължаваме да консумираме прекалено високо количество от плода, с времето могат да се образуват камъни в бъбреците.

Ако случайно отглеждаме череша Ацерола, трябва да имаме предвид, че има сведения за контактен дерматит при обиране на реколтата. Като изключим това, плодовете са безопасни за консумация.

 

Заключение

Ацерола се използва като домашен лек за различни заболявания. Изследванията, които го подкрепят като източник на витамин С и естествена добавка, са силни. Ацерола съдържа и други важни витамини и минерали и е важен източник на антиоксиданти.

Консумирането му като храна или добавка може да ни помогне да задоволим нуждите си от витамин С. Също така може да бъде от голяма полза по време на сезона на настинки и грип. Що се отнася до другите му претендирани ползи, все още са необходими изследвания, за да се потвърдят.

Какво е ацерола?

Това е тропически плод, известен със своя малък размер и високо съдържание на витамин С.

Къде се отглежда ацерола?

Родом е от Западна Индия, но също така се култивира в различни тропически и субтропични региони по света.

Какъв е вкусът й?

Ацерола има сладък и тръпчив вкусов профил, често оприличаван на комбинация от череша и ябълка.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 08.01.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 8 януари 2024 в 13:52 | Категория: Хранене и видове храни