10 от най-популярните екзотични плодове

Обновена: 23.02.2024|
Екзотични плодове.

Плодовете са неделима част от менюто на хората по цялото земно кълбо. Но кои се нареждат сред най-известните екзотични плодове в света?

 

Кои плодове наричаме екзотични?

Силно възможно е отговорът на този въпрос да зависи от това къде живеем. Например в Европа мангото се смята за екзотично, но в Индия то е толкова разпространено, колкото и ябълките на стария континент. В северното полукълбо за екзотични плодове смятаме папаята и маракуята.

Но само защото един плод произхожда от тропиците или изминава дълъг път до нашата трапеза, не му е гарантиран постоянен статут на в класацията. И бананът, и кивито са загубили славата си на екзотични плодове, тъй като са широко разпространени в цял свят.

 

Кои са 10-те най-популярни екзотични плодове?

Светът е пълен с толкова много прекрасни плодове в допълнение към тези, с които сме свикнали. С нарастващата глобализация може да се изненадате какво ще откриете точно в местния супермаркет или на фермерския пазар.

vitc 400 1
vitc 600 1
vitc 400 1
vitc 600 1

 

Личи

 

Екзотични плодове, личи.

 

Личи е тропически плод, който произхожда от китайските провинции Фуджиан и Гуандун. Плодът варира от овален до кръгъл, червен на цвят, с крехка и неядлива външна обвивка, която отвътре покрива полупрозрачна бяла месеста част и голяма тъмнокафява костилка.

Вкусът на пулпата е мускусен и ароматен, когато е прясна, и кисело-сладък, когато е изсушена. Тези екзотични плодове се консумират най-често в прясно състояние, но могат и да се сушат, консервират или преработват във вино, сок и желе. Те са добър източник на минерали, витамини и антиоксиданти.

Богати са на желязо, мед, манган, фосфор и магнезий, които подобряват здравето на костите и сърцето. Също така, личи е добър източник на множество растителни антиоксиданти, включително епикатехин и рутин, които помагат за предпазване от оксидативен стрес, хронични заболявания, катаракта, диабет, сърдечни заболявания и рак.

Една порция от 100 грама (прясно) личи осигурява:

  • 66 калории
  • 0,8 г протеин
  • 16,5 г въглехидрати
  • 15,2 г захар
  • 1,3 г фибри
  • 0,4 г мазнини

 

Маракуя

Сортът пасифлора (Passiflora edulis), който расте в диво състояние в североизточната част на Аржентина, се отличава с яркозелени листа и бели цветове. Плодовете му могат да се консумират в прясно състояние или да се преработят в златисто-жълт на цвят плодов сок с характерен аромат и вкус.

Редовното похапване на маракуя помага за предотвратяване на запек, подобрява храносмилането и цялостното здраве на червата. Пулпата съдържа много диетични фибри, които са важен компонент на всяка диета.

Освен това плодът има нисък гликемичен индекс. Съответно не предизвиква рязко повишаване на кръвната захар след консумация, което го прави добър вариант за хора с диабет.

Също така, в плода се съдържат високи нива на витамин А, който е важен за кожата, зрението и имунната система, както и витамин С – мощен антиоксидант.

В 100 г прясна маракуя се съдържат около:

  • 97 калории
  • 2 г протеин
  • 23 г въглехидрати
  • 0.7 г мазнини
  • 10 г фибри
  • 11 г захари

 

Драконов плод

 

Екзотични плодове, драконов плод.

 

Драконовият плод расте на кактус, който произхожда от Централна и Южна Америка. Месестата вътрешна част е пълна с малки черни семена и има вкус на киви или круша. Хапва се директно сурова или се добавя към коктейли и десерти.

Имайте обаче предвид, че кората не се яде. Плодът предлага много фибри, витамини и минерали, като много от тях се грижат за здравето на стомашно-чревния тракт. Освен това е добър източник на желязо, магнезий, витамини С и Е.

В 100 г драконов плод ще открием:

  • 1,2 г белтъчини
  • 0 г мазнини
  • 13 г въглехидрати
  • 2,9 г фибри

 

Манго

Мангото произхожда от Индия и Югоизточна Азия. Отглежда се от над 4000 години и съществуват стотици видове, всеки от които има свой характерен вкус, форма, размер и цвят. Най-малките представители не са по-големи от слива, докато други могат да тежат от 1,8 до 2,3 кг. Някои сортове са ярко оцветени с нюанси на червено и жълто, докато други са матовозелени.

100 г сурово манго съдържа горе-долу:

  • 60 калории
  • 0,8 г протеин
  • 15 г въглехидрати
  • 0,4 г мазнини
  • 1,6 г фибри
  • 14 г захари

 

Плодът е добър източник на минералите мед и фолат, които са особено важни хранителни вещества по време на бременност.

Също така в него има над дузина различни видове полифеноли, добър източник е на фолиева киселина, няколко витамина от група В, както и на витамини А, С, К и Е – всички те помагат за повишаване на имунитета.

Съдържа още и магнезий, калий и антиоксиданта мангиферин, които подпомагат здравословната функция на сърцето.

 

Гуава

Родината й е Ценрална Америка, откъдето се е разпространила в други тропически части на света. Psidium guajava е плодоносно дърво или храст, който отдавна се събира от местното коренно население, живеещо в Аржентина.

Плодът се отличава със сладка вътрешност, а ползите за здравето се дължат на богатото му съдържание на фибри, витамин С и антиоксиданти.

Спокойно можем да го наречем суперплод, тъй като съдържа 2 пъти повече ликопен от доматите, 4 пъти повече витамин С от портокалите и 4 пъти повече фибри от ананасите.

100 г гуава осигуряват приблизително:

  • 66 калории
  • 2,5 г протеин
  • 1 г мазнини
  • 11 г въглехидрати
  • 5 г фибри
  • 9 г захари

 

Папая

 

Екзотични плодове, папая.

 

Папаята произхожда от Мексико. Въпреки това, расте естествено и на Карибите, и във Флорида. Тя е чудесно допълнение към салати, смутита и други ястия. Съдържа ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилането.

Плодът е с високо съдържание на фибри и вода, които помагат за предотвратяване на запек и насърчават редовността и здравия храносмилателен тракт. Зеаксантинът, антиоксидант, който се съдържа в него, намалява част от вредното въздействие на синята светлина. Изключително добър източник на витамин С.

В 100 г папая се съдържат:

  • 43 калории
  • 0.47 г протеин
  • 10.8 г въглехидрати
  • 0.26 г мазнини

 

Помело

Помело (Citrus maxima) е цитрусово дърво, което произхожда от Азия и дава най-големите цитрусови екзотични плодове. Отглежда се от почти 4000 години. То е богато на мощни антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на клетъчното увреждане.

Плодът е богат още на витамин С, калий, нарингенин, нарингин и ликопен, които могат да предложат различни ползи за здравето. Има чудесни противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Има приятен вкус и, ако решите да включите помело в диетата си, консумирайте го в прясно състояние, а не в сушения вариант, където захарта преобладава.

В 100 г сурово помело се съдържат:

  • 38 калории
  • 0.76 г протеин
  • 9.62 г въглехидрати
  • 0.04 г мзнини
  • 1 г фибри

 

Джакфрут

 

Екзотични плодове, джакфрут.

 

Научното наименование на плода е Artocarpus heterophyllus и той се отглежда в Азия, Африка и Южна Америка. Принадлежи към същото растително семейство като смокините и черниците.

Изследванията показват, че консумацията на джакфрут може да намали риска от сърдечни заболявания. Калият се бори с отрицателните ефекти на натрия върху кръвното налягане, а фибрите допринасят за понижаване на нивата на холестерола.

Имайте предвид, че за някои хора джакфрутът не е безопасен за консумация. Ако имате алергия към латекс или брезов прашец, най-добре е да го избягвате, за да не се получи нежелана реакция.

В 100 г джакфрут ще откриете:

  • 95 калории
  • 2 г протеини
  • 0.6 г мазнини
  • 3 г фибри

 

Звезден плод

Известен още като карамбола. Вечнозелено растение, което се среща в Югоизточна Азия и Индия. Ниско дърво, достигащо 5 до 12 метра на височина, с розови до червени цветове. Отглежда се в тропичните и полутропичните региони.

Името на този плод се дължи на формата му на петолъчна звезда. Той има восъчна, златистожълта до зелена на цвят кора, а небцето ни го усеща като комбинация от вкусовете на слива, ананас и лимон.

Звездният плод е добър стимулатор на апетита и средство за прочистване на небцето. Други лечебни употреби, някои от които произхождат от аюрведичната практика, включват подпомагане на храносмилането и намаляване на жаждата, диарията и повръщането при хранителни отравяния.

100 г звезден плод осигуряват около:

  • 31 калории
  • 1 г протеин
  • 6.7 г въглехидрати
  • 0.3 г мазнини
  • 2.8 г фибри

 

Ананас

Произхождащ от Южна Америка, ананасът е наречен pineapple (в превод от англ. pine – бор и aplle – ябълка) от първите европейски колонизатори заради приликата му с борова шишарка. Плодът и неговите съединения са свързани с редица ползи за здравето, включително подобряване на храносмилането, имунитета и възстановяването след операция.

Ананасите са богат източник на антиоксиданти, които могат да намалят риска от заболявания като сърдечни болести, диабет и някои видове рак. Екзотичните плодове съдържат бромелаин – група ензими, които помагат за разграждането на протеините и благоприятстват за храносмилането.

В 100 г суров ананас се съдържат приблизително:

  • 50 калории
  • 0.5 г протеин
  • 13.10 г въглехидрати
  • 0.12 г мазнини
  • 1.4 г фибри

 

Заключение

Съществуват много вкусни екзотични плодове, които си струва да опитате поне веднъж в живота си. Те са безценен източник на вкус и хранителни вещества. Затова не се колебайте и дайте шанс на странно изглеждащите плодчета следващия път, когато минете покрай тях в магазина.

Какво означава екзотични плодове?

Отговорът на този въпрос зависи от това къде живеем. Например в Европа мангото се смята за екзотично, но в Индия то е толкова разпространено, колкото и ябълките на стария континент. В северното полукълбо за екзотични плодове смятаме папаята и маракуята.

Кои са най-популярните екзотични плодове?

В този списък влизат плодове като манго, личи, маракуя, драконов плад, папая и др.

С какво са полезни екзотичните плодове?

Голяма част от екзотичните плодове са богати на фибри, антиоксиданти, витамин С и магнезий, като комбинацията подпомага храносмилането и понишава имунната защита.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 20.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 16:50 | Публикувана: 20 юни 2023 в 14:02 | Категория: Хранене и видове храни