Когато си мислите за ябълков оцет, какво си представяте – съставка в салатен дресинг или чудодейно медицинско лекарство?

Около тази противоречива течност съществуват различни хипотези. През последните години тя се превърна в доста популярна съставка в режимите за детоксикация и прочистванията, които твърдят, че предлага многобройни ползи. Нека да разгледаме какво са доказали проучванията за ползите за здравето от консумацията на ябълков оцет.

Как се прави ябълков оцет?

Нека първо да уточним какво точно представлява ябълковият оцет и какво го прави по-специален от балсамовия или други сортове.

Този вид оцет се прави чрез изстискване на сока от ябълки, след което се добавят бактерии и дрожди за ферментация. Този процес превръща захарите в ябълковия сок в алкохол – от там идва и киселият (вместо сладък) вкус.

Научни изследвания

Що се отнася до това, което може да направи ябълковият оцет по-полезен за здравето от всеки друг сорт, изследванията са ограничени. Всички оцети съдържат оцетна киселина и активната съставка, за която се смята, че дава много от предимствата на ябълковия оцет. Също така повечето сортове идват с калий, аминокиселини и антиоксиданти.

Мнозина вярват, че мътните нишки от протеини, ензими и полезни бактерии, присъстващи в органични и нефилтрирани марки ябълков оцет, са отговорни за впечатляващите ползи на ябълковия оцет, но в момента липсват научни изследвания, които да подкрепят това.

Твърденията за медицинските ползи на ябълковия оцет представляват цяла наука, от контролирането на кръвната захар до подобряването на синдрома на поликистозните яйчници.

Отслабване

Homemade Vinegar galas apples on a table in a farmhouse

Загубата на тегло е вероятно най-популярното твърдение от предполагаемите ползи от консумацията на ябълков оцет.

Затлъстяването е проблем, който набира все по-голяма социална значимост. Много хора търсят ефективен подход за отслабване и доста потребители прибягват към естествения начин. Но въпреки анекдотичните доказателства, които можете да видите в блогове или в постове в Instagram, доказателствата за ябълковия оцет като помощ за отслабване са противоречиви.

Едно проучване разкрива, че когато хората пият оцет (не само ябълков) заедно с храна, те се чувстват по-сити и в крайна сметка ядат по-малко калории до края на деня. Други проучвания доказват, че консумирането на една или две супени лъжици оцет дневно е довело до „значително по-ниско“ телесно тегло след 12 седмици. Индексът на телесна маса, обиколката на талията и други мерки също били намалени. Теоретично се смята, че причината за тази скромна загуба на тегло е, че оцетната киселина потиска ензимите, които задържат разграждането на мазнини.

И все пак, многобройните изследвания не показват значителна и устойчива загуба на тегло при различни групи хора.  Със силни доказателства, подкрепящи двете теории, е трудно да се направят твърди заключения за това дали ябълковият оцет всъщност помага в битката с килограмите или дали е значително, ако го прави.

Контрол на кръвната захар

Един доказан ефект на ябълковия оцет е забавянето на изпразването на стомаха – скоростта, с която стомаха освобождава съдържанието си в долния храносмилателен тракт.

Когато процесът на изпразване се забави, захарите влизат в кръвния поток по-бавно. Това може да задържи кръвната захар по-ниска и по-стабилна след хранене, което е основно предимство за хората с диабет. Няколко проучвания показват обещаващи резултати с малка доза от киселата течност, като допълнително лечение за диабет тип 1 и тип 2. Трябва да се отбележи обаче, че изследванията са проведени със сравнително малки групи.

Синдром на поликистоза на яйчниците

bottle of apple vinegar on kitchen table - food and drink

Обикновено се характеризира с нередовен цикъл, засилено окосмяване от мъжки тип, нарушени хормонални нива и безплодие. Поликистозният овариален синдром  може да предизвика емоционален и физически стрес върху живота на жените. Подобно на диабета, той често се свързва с проблемите на кръвната захар. Така че не е изненадващо, че ако ябълковият оцет помага за подобряване на едно заболяване, той може да подобри и другото.

Проучване от 2013 г. дава на седем жени напитка, съдържаща по една супена лъжица оцет дневно за период до 110 дни. В края на проучването четири от тях били в състояние да овулират и да имат по-нормални периоди, а шест имат по-добра инсулинова чувствителност.

По-нисък холестерол

Високите стойности на холестерола могат да ви изложат на риск от сърдечни заболявания и инсулт. След направено проучване включващо 19 души с високи липиди в кръвта се установява, че пациентите имат значително намалени нива на общия холестерол, триглицеридите и LDL след осем седмици пиене на две супени лъжици оцет два пъти дневно. Ябълковият оцет е обещаващо решение за намаляване на високия холестерол.

Като метод за детоксикация

Много хора го използват като метод за прочистване или детоксикация. Тези многодневни режими включват пиене на ябълков оцет, разреден във вода (или в комбинация с подправки). Напитката се консумира сутрин или до три пъти на ден.

Този подход понякога се използва като компонент при дългосрочно или интермитентно гладуване. Идеята, която стои зад тази теория е, че ябълковият оцет ще повиши способността на тялото да отмива токсините.  Всъщност, тялото ни вече е снабдено със собствена вродена и доста мощна система за детоксикация. Черният дроб и бъбреците работят денонощно, за да изчистят тялото от нахлуващи чужди агенти. Те ги отстраняват чрез урината, потта и изпражненията – и има малко доказателства, че почистването им се подпомага по-ефективно. Някои здравни експерти предполагат, че истинската причина за повишената енергия и лекота на хората след прочистване с ябълков оцет е по-малко свързана с неговата способност за премахване на токсините и повече с премахването на преработени храни и сладки напитки.

Как да приемаме ябълков оцет

Може би се чудите за най-добрия начин за консумация и как да го направите по-вкусен. В края на краищата, старта на деня с оцет най-вероятно не е в списъка ви с най-апетитна закуска.

Само не забравяйте, че никога не трябва да го пиете направо, тъй като той може да изгори хранопровода. Вместо това, смесете една супена лъжица с 8 лъжици вода. Ако не харесвате вкуса, използвайте сламка, за да сведете до минимум контакта с вкусовите ви луковици.

Друг варинат е да смесите оцета с любим чай или фреш, който да претъпи киселия вкус. Можете да ексериментирате по Ваш избор, като разтворите ябълковия оцет дори и в витаминозен коктейл.

Автор: д-р Невена Миронова