5 ползи от прием на оцет сутрин

Обновена: 29.02.2024|
Световъртеж, ябълков оцет, методи.

Вероятно сте чували, че прием на оцет сутрин има някои ползи за здравето и именно за това ще си поговорим в днешната статия. Когато става дума за ябълков оцет, той не е само съставка в салатен дресинг, но и средство, използвано от стотици години с лечебни цели.

Около тази противоречива течност съществуват различни хипотези. През последните години тя се превърна в доста популярна съставка в режимите за детоксикация и прочистванията, които твърдят, че предлага многобройни ползи. Нека да разгледаме какво са доказали проучванията за ползите за здравето от консумацията на ябълков оцет.

 

Как се прави ябълков оцет?

Нека първо да уточним какво точно представлява ябълковият оцет и какво го прави по-специален от балсамовия или други сортове.

Този вид оцет се прави чрез изстискване на сока от ябълки, след което се добавят бактерии и дрожди за ферментация. Този процес превръща захарите в ябълковия сок в алкохол – от там идва и киселият (вместо сладък) вкус. Оцетната киселина придава на оцета силната кисела миризма и вкус. Изследователите смятат, че тя е отговорна за ползите за здравето на ябълковия оцет. 

gluco sulf 400
omega3 600
gluco sulf 400
omega3 600

За да е насладим на ползите от консумацията на ябълков оцет, трябва да сме сигурни, че продуктът, който имаме, е чист и произведен по естествен начин без излишни добавки. Това е от особена важност, тъй като естествената ферментация носи благоприятни за здравето ефекти. 

Непастьоризираният оцет, съдържащ оцетна майка, се смята за най-полезната разновидност.

 

Ябълковият оцет в народната медицина

Още по време на съществуването на древна Гърция, около 400 г. пр. н. е., Хипократ предписва ябълков оцет, смесен с мед, за различни заболявания, включително кашлица и настинки. Друга употреба на оцета, която древните гърци са познавали, е прилагането му върху рани за почистване и дезинфекция.

В народната медицина на множество народи оцетът се е използвал за премахване на паразити по кожата и косата, лекуване на гъбички по ноктите и ушни инфекции, както и за почистване и дезинфекция на съдове и повърхности. 

Напитката също има богата история в Африка и Китай като алтернативно лекарство. 

За външна употреба се използва ябълков оцет и топла вода в съотношение 1:2. Тази рецепта е особено подходяща за накисване на краката, като може да помогне за премахване на загрубялата кожа на стъпалата и да подобри здравето на ноктите ни при появата на гъбички. 

 

Научни изследвания

 

Прием на оцет сутрин.

 

Ябълковият оцет е популярно домашно средство, използвано в продължение на стотици години в кулинарията и медицината. Много хора твърдят, че може да облекчи широк спектър от здравословни оплаквания, но може би се чудите какво казват изследванията.

Този продукт има различни здравословни свойства, включително антимикробни и антиоксидантни ефекти. Нещо повече, доказателствата сочат, че е възможно да предложи ползи за здравето.

Що се отнася до това, което може да направи ябълковия оцет по-полезен за здравето от всеки друг сорт, изследванията са ограничени. Всички видове съдържат оцетна киселина – активната съставка, за която се смята, че дава много от предимствата на ябълковия оцет. Също така повечето сортове идват с калий, аминокиселини и антиоксиданти.

Мнозина вярват, че мътните нишки от протеини, ензими и полезни бактерии, присъстващи в органични и нефилтрирани марки ябълков оцет, са отговорни за впечатляващите ползи на ябълковия оцет.

Твърденията за медицинските ползи на ябълковия оцет представляват цяла наука, от контролирането на кръвната захар до подобряването на Синдрома на поликистозните яйчници.

 

Прием на оцет сутрин за отслабване

Homemade Vinegar galas apples on a table in a farmhouse

Загубата на тегло е вероятно най-популярното твърдение от предполагаемите ползи от консумацията на ябълков оцет.

Затлъстяването е проблем, който набира все по-голяма социална значимост. Много хора търсят ефективен подход за отслабване и доста потребители прибягват към естествения начин.

Едно изследване разкрива, че когато хората пият оцет (не само ябълков) заедно с храна, те се чувстват по-сити и в крайна сметка ядат по-малко калории до края на деня. Проучването показва, че консумацията на малко количество оцет, докато се храним, намалява апетитът за следващите 2 часа и по този начин намалява междинните похапвания. 

Други проучвания доказват, че консумирането на 1-2 лъжици оцет дневно е довело до „значително по-ниско“ телесно тегло след 12 седмици. Индексът на телесна маса, обиколката на талията и други мерки също били намалени. Теоретично се смята, че причината за тази загуба на тегло е, че оцетната киселина потиска ензимите, които задържат разграждането на мазнини.

И все пак, многобройните изследвания не показват значителна и устойчива загуба на тегло при различни групи хора.  Със силни доказателства, подкрепящи двете теории, е трудно да се направят твърди заключения за това дали пиенето на ябълков оцет всъщност помага в битката с килограмите или дали е значително, ако го прави.

 

Ябълков оцет за контрол на кръвната захар

Един доказан ефект на ябълковия оцет е забавянето на изпразването на стомаха – скоростта, с която стомаха освобождава съдържанието си в долния храносмилателен тракт.

Когато процесът на изпразване се забави, захарите влизат в кръвния поток по-бавно. Това може да задържи кръвната захар по-ниска и по-стабилна след хранене, което е основно предимство за хората с диабет. Те много често се борят с нивата на глюкоза, обозначавани с медицинския термин хипергликемия.

Няколко проучвания показват обещаващи резултати с малка доза от киселата течност като допълнително лечение за диабет тип 1 и тип 2. Трябва да се отбележи обаче, че изследванията са проведени със сравнително малки групи.

 

Прием на оцет сутрин при Синдром на поликистозни яйчници

Обикновено се характеризира с нередовен цикъл, засилено окосмяване от мъжки тип, нарушени хормонални нива и безплодие.

Поликистозният овариален синдром може да предизвика емоционален и физически стрес върху живота на жените. Подобно на диабета, той често се свързва с проблемите на кръвната захар. Така че не е изненадващо, че ако ябълковият оцет помага за подобряване на едно заболяване, той може да подобри и другото.

В проучване от 2013 г. се дава на седем жени напитка, съдържаща по 1 супена лъжица оцет дневно за период до 110 дни. В края на проучването четири от тях били в състояние да овулират и да имат по-нормален менструален цикъл, а шест имат по-добра инсулинова чувствителност.

 

По-нисък холестерол след прием на оцет сутрин и вечер

Влияние на кето диетата върху холестерола.

 

Високите стойности на холестерола могат да ви изложат на риск от сърдечни заболявания и инсулт. Ябълковият оцет е обещаващо решение за намаляване на високия холестерол. С успешния контрол върху холестерола ние цялостно помагаме на тялото си да работи и да се чувства по-добре. 

След направено проучване, включващо 19 души с високи липиди в кръвта, се установява, че пациентите имат значително намалени нива на общия холестерол, триглицеридите и LDL след 8 седмици пиене на две супени лъжици оцет два пъти дневно.

 

Ябълков оцет като метод за детоксикация

Много хора го използват като метод за прочистване или детоксикация. Тези многодневни режими включват пиене на ябълков оцет, разреден във вода (или в комбинация с подправки). Напитката се консумира сутрин или до три пъти на ден.

Този подход понякога се използва като компонент при дългосрочно или интермитентно гладуване. Идеята зад тази теория гласи, че ябълковият оцет може да способността на тялото да отмива токсините. Всъщност тялото ни вече е снабдено със собствена вродена и доста мощна система за детоксикация.

Черният дроб и бъбреците работят денонощно, за да изчистят тялото от нахлуващи чужди агенти. Те ги отстраняват чрез урината, потта и изпражненията и има малко доказателства, че почистването им се подпомага по-ефективно.

Някои здравни експерти предполагат, че истинската причина за повишената енергия и лекота на хората след прочистване с ябълков оцет е по-малко свързана с неговата способност за премахване на токсините и повече с премахването на преработени храни и сладки напитки.

 

Колко време се пие ябълков оцет?

Ако се чудите колко време се пие ябълков оцет, то няма категорични данни, които да потвърдят определени срокове. За да се усети някакъв ефект върху тялото, обаче, е нужно да се приема поне 4 седмици.

Повечето изследвания препоръчват дневна доза от приблизително 1-2 супени лъжици, смесени във вода, само сутрин или сутрин и вечер.

Точните дози обаче варират в зависимост от състоянието. Умерените дози обикновено са безопасни за консумация, а лекарите препоръчват да не се прекалява с количествата, тъй като това крие някои рискове за здравето.

 

Какви са страничните ефекти от редовната консумация?

 

Прием на оцет сутрин. Зъбен емайл.

 

Прекомерен прием на оцет увеличава опасността от ерозия на зъбния емайл. За да предпазим зъбите, трябва да изплакнем устата си с вода след приема на оцет и да измием добре зъбите след 30 минути. 

Освен това той може да взаимодейства с определени лекарства, включително диуретици и лекарства за диабет. Поради това е добре хората, които имат назначена медикаментозна терапия, да се консултират с лекаря си, преди да приемат добавки или дори ябълков оцет.

Ябълковият оцет може да причини и други нежелани реакции. Например, нанасянето на неразреден оцет върху кожата за дълги периоди е възможно да доведе до изгаряния и раздразнения. Големите дози има риск да причинят проблеми с храносмилането и да повлияят на нивата на калий в организма.

 

Съвети за безопасна употреба при прием на ябълков оцет сутрин

Може би се чудите за най-добрия начин за консумация и как да го направите по-вкусен. В края на краищата, прием на ябълков оцет сутрин най-вероятно не е в списъка ви с най-апетитна закуска.

Само не забравяйте, че никога не трябва да го пиете самостоятелно, тъй като той може да изгори хранопровода. Вместо това, смесете една супена лъжица ябълков оцет с 8 лъжици вода. Ако не харесвате вкуса, използвайте сламка, за да сведете до минимум контакта с вкусовите ви рецептори.

Не бива да се приемат повече от 2 супени лъжици оцет на ден. 

Друг вариант е да смесите оцета с любим чай или фреш, който да притъпи киселия вкус. Можете да експериментирате по свой избор, като разтворите ябълковия оцет дори и във витаминозен коктейл.

 

Какви ползи може да има прием на оцет сутрин?

Някои изследвания сочат, че ябълковият оцет има благотворно влияние върху високата кръвна захар, подпомага отслабването и има силата да подобри състояния като Синдром на поликистозните яйчници.

Колко време се пие ябълков оцет и какво е количеството?

Повечето изследвания препоръчват дневна доза от приблизително 1-2 супени лъжици, смесени във вода, само сутрин или сутрин и вечер. Прекомерният прием може да има някои негативни последици върху здравето.

Има ли странични ефекти пиенето на оцет?

Ако се приема в големи количества, оцетът увеличава опасността от ерозия на зъбния емайл. Също така може да взаимодейства с определени лекарства, включително диуретици и лекарства за диабет.

Категории: Здраве|Публикувана: 20.03.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

222a3e603678288842db6156b4c2f2bb?s=96&d=mm&r=g

Д-р Миронова е специалист дерматолог. Извършва прегледи, консултации и диагностика на пациенти с кожни заболявания от различно естество, както и поставяне на дермални филъри, ботокс, мезотерапия, скинбустери и плазмолифтинг. Интересите и са насочени в сферата на клиничната и естетична дерматология.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 14:28 | Публикувана: 20 март 2019 в 15:44 | Категория: Здраве